Gość: sanyu IP: *.elsnerow.waw.pl 09.04.06, 22:04 mam pytanko: jakie wino pasuje do spaghetti bardziej czerwone czy białe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wojtek Re: jakie wino do spaghetti? IP: 80.51.251.* 11.04.06, 11:02 Zamierzasz jeść spaghetti saute czy z jakimś sosem ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanyu Re: jakie wino do spaghetti? IP: *.elsnerow.waw.pl 11.04.06, 19:08 z sosem sycylijskim lekko pikantnym albo z napoli-łagodniejszym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monty Re: jakie wino do spaghetti? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:22 Do napoli wino na bazie trebbiano, tocai (ten włoski), a nawet sauvignon. Natomiast do bolognese dolcetto lub jakiś syrah. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg a propos: fajny przepis ostatnio znalazłem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:17 ... to chyba było w "Kuchni". Z tym, że pasuje bardziej do rurek (pene :-))) ) lub wstążek, a robi się to z kiełbasy chorizo pokrojonej w cieniutkie plasterki lekko podsmażonej w oliwie, z czosnkiem, kaparami i rukolą. Super. Do tego piłbym sauvignon z Alto Adige, ale tym się proszę nie sugerować, bo ja ostatnio do wszystkiego piłbym sauvignon z Alto Adige :-))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: a propos: fajny przepis ostatnio znalazłem... 11.04.06, 21:08 > Do tego > piłbym sauvignon z Alto Adige, ale tym się proszę nie sugerować, bo ja ostatnio > do wszystkiego piłbym sauvignon z Alto Adige :-))) No, to jestem w stanie zrozumieć, ale z Alto Adige, bo z Toskanii to już nie, wczoraj piłem takiego co miał 14,5% alk. (w roku 2002!) i chyba do niczego by nie pasował. Za to lagrein 2004 z Kellerei Tramin jest jednym z lepszych win za 6 euro jakie piłem. Do lekkiego sosu pomidorowego też by pewnie pasował, u mnie to była jednak prostacka mrożonka z Horteksu (warzywa na patelnię z ziołami i papryką). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg czerwone z Alto Adige IP: *.poltegor.pl 12.04.06, 08:00 winoman napisał: Za to lagrein 2004 z Kellerei Tramin jest jednym z lepszych win z > a 6 euro jakie piłem Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: czerwone z Alto Adige 12.04.06, 08:13 Gość portalu: docg napisał(a): > winoman napisał: > Za to lagrein 2004 z Kellerei Tramin jest jednym z lepszych win z > > a 6 euro jakie piłem > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monty Re: czerwone z Alto Adige IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 16:23 > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: czerwone z Alto Adige IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:28 niestety zarzuciłem zwyczaj robienia zdjęć wypijanym butelkom wina, więc nie powiem na 100%, ale to było chyba "Kalterer See Auslese" - jedyne wino , które mogłem znaleźć w necie a które mogłoby być tym niedobrym Eppanem. Jeśli tak, była to Schiava. Brrr... W ramach rehabilitacji powiem wam, czego nie kupować pod żadnym pozorem: Trambusti, Chianti San Martino 2004, importer Vinorama, Carrefour, 17 zł. Potworne, cienkie paskudztwo. Wypiłem kieliszek i rozbolała mnie głowa, teraz nie wiem czy kontynuować eksperyment narażając życie i zdrowie, czy przestać bawić się w Beksińskiego i wylać to do zlewu :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: jakie wino do spaghetti? 13.04.06, 09:47 osobiście zapodałbym dolcetto, albo nawet barbere albo coś z samej Sycylii, po co kombinować;> kaberneta np. Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
juancruz Re: jakie wino do spaghetti? 14.04.06, 13:32 ja to bym dal ze szczepem tempranillo (zywe, skoczne, rozkoszne, zabawne) lub z nero d'avola (delikatne ku uciesze) to moje osobiste typy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdzinek Re: jakie wino do spaghetti? IP: *.44.ae.poznan.pl 18.04.06, 11:46 a jakie do spahetti a'la carbonara?? Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: jakie wino do spaghetti? 18.04.06, 17:11 najlepiej to, którego użyłaś do sosu;> Ema!:> Odpowiedz Link Zgłoś
vigneto.monty Re: jakie wino do spaghetti? 18.04.06, 18:33 Jeśli to klasyczna carbonara czyli sos z boczku, sera i jaj, to polecam beczkowe trebbiano z chardonnay. Odpowiedz Link Zgłoś