Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jakie wino do spaghetti?

IP: *.elsnerow.waw.pl 09.04.06, 22:04
    mam pytanko: jakie wino pasuje do spaghetti bardziej czerwone czy białe?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Wojtek Re: jakie wino do spaghetti? IP: 80.51.251.* 11.04.06, 11:02
        Zamierzasz jeść spaghetti saute czy z jakimś sosem ? :-)
        • Gość: sanyu Re: jakie wino do spaghetti? IP: *.elsnerow.waw.pl 11.04.06, 19:08
          z sosem sycylijskim lekko pikantnym albo z napoli-łagodniejszym
          • Gość: monty Re: jakie wino do spaghetti? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:22
            Do napoli wino na bazie trebbiano, tocai (ten włoski), a nawet sauvignon.
            Natomiast do bolognese dolcetto lub jakiś syrah.
      • Gość: docg a propos: fajny przepis ostatnio znalazłem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:17
        ... to chyba było w "Kuchni". Z tym, że pasuje bardziej do rurek (pene :-))) )
        lub wstążek, a robi się to z kiełbasy chorizo pokrojonej w cieniutkie plasterki
        lekko podsmażonej w oliwie, z czosnkiem, kaparami i rukolą. Super. Do tego
        piłbym sauvignon z Alto Adige, ale tym się proszę nie sugerować, bo ja ostatnio
        do wszystkiego piłbym sauvignon z Alto Adige :-)))
        pozdrawiam
        • winoman Re: a propos: fajny przepis ostatnio znalazłem... 11.04.06, 21:08
          > Do tego
          > piłbym sauvignon z Alto Adige, ale tym się proszę nie sugerować, bo ja ostatnio
          > do wszystkiego piłbym sauvignon z Alto Adige :-)))

No, to jestem w stanie zrozumieć, ale z Alto Adige, bo z Toskanii to już nie,
          wczoraj piłem takiego co miał 14,5% alk. (w roku 2002!) i chyba do niczego by
          nie pasował. Za to lagrein 2004 z Kellerei Tramin jest jednym z lepszych win za
          6 euro jakie piłem. Do lekkiego sosu pomidorowego też by pewnie pasował, u mnie
          to była jednak prostacka mrożonka z Horteksu (warzywa na patelnię z ziołami i
          papryką).

Pozdrawiam!
          • Gość: docg czerwone z Alto Adige IP: *.poltegor.pl 12.04.06, 08:00
            winoman napisał:
            Za to lagrein 2004 z Kellerei Tramin jest jednym z lepszych win z
            > a 6 euro jakie piłem

• winoman Re: czerwone z Alto Adige 12.04.06, 08:13
              Gość portalu: docg napisał(a):

> winoman napisał:
              > Za to lagrein 2004 z Kellerei Tramin jest jednym z lepszych win z
              > > a 6 euro jakie piłem
              >
              >
            • Gość: monty Re: czerwone z Alto Adige IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 16:23
              >
              • Gość: docg Re: czerwone z Alto Adige IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:28
                niestety zarzuciłem zwyczaj robienia zdjęć wypijanym butelkom wina, więc nie
                powiem na 100%, ale to było chyba "Kalterer See Auslese" - jedyne wino , które
                mogłem znaleźć w necie a które mogłoby być tym niedobrym Eppanem. Jeśli tak,
                była to Schiava. Brrr...
                W ramach rehabilitacji powiem wam, czego nie kupować pod żadnym pozorem:
                Trambusti, Chianti San Martino 2004, importer Vinorama, Carrefour, 17 zł.
                Potworne, cienkie paskudztwo. Wypiłem kieliszek i rozbolała mnie głowa, teraz
                nie wiem czy kontynuować eksperyment narażając życie i zdrowie, czy przestać
                bawić się w Beksińskiego i wylać to do zlewu :-)
                pozdrawiam
      • shogun_smutku Re: jakie wino do spaghetti? 13.04.06, 09:47
        osobiście zapodałbym dolcetto, albo nawet barbere
        albo coś z samej Sycylii, po co kombinować;> kaberneta np.
        Pzdr!
      • juancruz Re: jakie wino do spaghetti? 14.04.06, 13:32
        ja to bym dal ze szczepem tempranillo (zywe, skoczne, rozkoszne, zabawne) lub z
        nero d'avola (delikatne ku uciesze)

to moje osobiste typy
      • Gość: magdzinek Re: jakie wino do spaghetti? IP: *.44.ae.poznan.pl 18.04.06, 11:46
        a jakie do spahetti a'la carbonara??
        • shogun_smutku Re: jakie wino do spaghetti? 18.04.06, 17:11
          najlepiej to, którego użyłaś do sosu;>
          Ema!:>
        • vigneto.monty Re: jakie wino do spaghetti? 18.04.06, 18:33
          Jeśli to klasyczna carbonara czyli sos z boczku, sera i jaj, to polecam
          beczkowe trebbiano z chardonnay.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka