Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.um.ruda-sl.pl 02.11.01, 10:55
    Z powodów ogólnie znanych warto jest kupować wino poza Najjaśniejszą RP.
    Szkoda, ale tak już chyba musi być...

Często mam okazję jeździć na Słowację, więc postanowiłem spróbować tamtejszych
    win. nie mam jeszcze wielkiego rozeznania, ale mogę co nieco polecić. Bardzo
    dobrym winem jest półwytrawny Tramín červený (ok. 120 KS), który wbrew nazwie
    jest winem białym, a doskonała jego odmiana z późnych zbiorów Tramin neskorý
    zbér (ok. 140 KS za 0,5 l). Niezgorszym winem jest też biały wytrawny Müller
    Thurgau. Jednak istnieje duża rozbieżność jakości wina w zależności od
    producenta. Wina słowackie są bardzo nierówne. Generalnie uwagi Joe_Sru o winie
    w Czechach mają zastosowanie także na Słowacji. Dobre wino to na ogół cena od
    100 KS wzwyż. Jeśli chodzi o producentów, to próbowałem wyroby m. in. firmy J.
    & J. Ostrožovič (niezłe) i Víno Nitra (niestety, fatalnie naciąłem się na ich
    Müller Thurgau). Całkiem przyzwoite są też słowackie tokaje - jednak zbyt mało
    ich wypiłem, żeby coś doradzać. Pamiętam tokaja o nazwie Svatý Urban z beczki w
    pewnej winiarni, który miał zapach i smak trzydniowego zacieru...

Najwytrwalszym polecam słowackie strony internetowe o winie, np. www.vinko.sk.
    Przy odrobinie samozaparcia można trochę zrozumieć. Mieszkańcy południowego
    pogranicza nie powinni mieć z tym żadnego problemu.

Czy ktoś z Szanownych dyskutantów mógłby poradzić mi jakieś inne słowackie wina?

spol, czyli Fred
    Obserwuj wątek
      • Gość: spol Ad. Slovensko IP: *.um.ruda-sl.pl 03.12.01, 09:32
        Ponieważ nie widzę zainteresowania tym wątkiem, sam z uporem maniaka dorzucę
        jedną opinię. Piłem ostatnio białe Rulanské šedé z firmy Víno Nitra, cena ok.
        11 PLN. No cóż, rewelacja to to nie jest, ale za tą cenę w Polsce niczego
        porównywalnego się nie kupi. Produkowane jest ze szczepu pinot, bodajże pinot
        gris i posiada specyficzny dla tego szczepu charakter, który producent określa
        tak: chuť mäkká, zamatová, rozľahlá a vynikajúca dochuť. Zaboduje na Vašom
        stole? Spolu s pečeným biftekom určite! Podjąłem wysiłek przełożenia tego na
        polski: Miękki, aksamitny, pełny smak i doskonały koniec. Zapunktuje na Waszym
        stole? Z pieczonym befsztykiem na pewno! Ogólniki, które nie przekonują.
        Niestety niewiele wiącej potrafię o tym winie powiedzieć. Nie posiadłem jeszcze
        umiejętności bardziej precyzyjnego opisywania własnych doznań smakowych w
        odniesieniu do wina.

Strony internetowe producenta mówią o wielu innych winach, lepiej opisanych i
        zdaje się dużo lepszych. Dlatego nie będę ustawał w winnych poszukiwaniach za
        naszą południową granicą!
        • Gość: Vittis Nitra, mniam mniam !!! IP: 212.160.147.* 06.12.01, 08:25
          W Nitrze niejedną butelke miejscowego wina wypiłem. To jest region o bogatych
          tradycjach winiarskich i na pewno potrafią robić niezłe trunki. Może nie tak
          wyrafinowane jak np. we Francji, ale potrafią. A co z ich produkcji trafia do
          sklepów, to zupełnie nie wiadomo, do naszych sklepów nie trafia niestety nic.
          To jest nowy obszar do zagospodarowania dla importerów, myślę, że byłoby
          dobrze, gdyby któryś z nich się Słowacją zainteresował.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka