marek_101 24.05.07, 14:21 miał ktoś okazję próbować któryś z roczników tego wina? Wszystkie komentarze mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: winersch Re: Chateau Pibarnon, Bandol IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.05.07, 14:23 białe, czerwone czy różowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_101 Re: Chateau Pibarnon, Bandol 24.05.07, 14:54 > białe, czerwone czy różowe ? oczywiście czerwone, lubi wina z gorącego południa o dużej zawartości ekstraktu, dobrej budowie i owocowości, ale oczywiście bez przesady, równowaga jest najważniejsza. Dzieki za notkę dotyczącą wina z 1999 roku, nie wiem czy to wino pasuje do tego co wyżej napisałem, ale i tak twój opis brzmi dla mnie zachecająco. W Vinariusie mają rocznik 2000 za 130 zł, twoim zdaniem winersch warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Chateau Pibarnon, Bandol IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.05.07, 15:09 Z tego co wiem to czerwony jest obecnie w sprzedaży tylko 2003 - jeszcze nie próbowałem, a biały 2005 świetny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Chateau Pibarnon, Bandol IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.05.07, 14:34 Piłem czerwone 1999, 2000, 2002, białe 2005, dla mnie to są wielkie wina poniżej moja notka do czerwonego z 1999: Château de Pibarnon rocznik 1999, niezwykle skupione, skoncentrowane, ale w żadnym razie nie muskularne, nie hedonistyczne. Przeciwnie sprawia wrażenie wyciosanego z kamienia, pozostawiając jednocześnie w ustach posmak niemal aksamitny. To z pewnością nie jest łatwe wino. Wydziela swoje aromaty powoli, wręcz niechętnie, jakby chciało je zachować tylko dla wybranych. Bukiet zmienia się przez kilka godzin po otwarciu butelki. Początkowo dominują nuty balsamiczne, żywiczne, jakby wosk, potem wyczuć można cedr, korzenie, przyprawy. Co ciekawe bardzo późno pojawiają się zapachy owocowe, lekko jakby wyciszone. W smaku wino mocne, ale niezwykle zrównoważone i eleganckie o wielkim potencjale dojrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_101 Re: Chateau Pibarnon, Bandol 24.05.07, 14:58 Château de Pibarnon rocznik 1999, niezwykle skupione, skoncentrowane, ale w > żadnym razie nie muskularne, nie hedonistyczne. Przeciwnie sprawia wrażenie > wyciosanego z kamienia, pozostawiając jednocześnie w ustach posmak niemal > aksamitny. To z pewnością nie jest łatwe wino. Wydziela swoje aromaty powoli, > wręcz niechętnie, jakby chciało je zachować tylko dla wybranych. Bukiet zmienia > > się przez kilka godzin po otwarciu butelki. Początkowo dominują nuty > balsamiczne, żywiczne, jakby wosk, potem wyczuć można cedr, korzenie, > przyprawy. Co ciekawe bardzo późno pojawiają się zapachy owocowe, lekko jakby > wyciszone. W smaku wino mocne, ale niezwykle zrównoważone i eleganckie o > wielkim potencjale dojrzewania. albo ty pisałeś notkę dla Vinariusa albo ktoś twoją notkę skopiował, dla mnie brzmi zbyt podobie: Château de Pibarnon AOC Bandol Szczepy: mourvedre (90%), grenache (10%) Ciemnoczerwona, niemal atramentowy kolor. Bogactwo aromatów od owocowych, poprzez balsamiczne, korzenne, z nutami cedru, przypraw i lukrecji, aż do delikatnych akcentów trufli. W smaku wino niezwykle skoncentrowane. Mocne, ale niezwykle zrównoważone, garbnikowe ale z eleganckim, aksamitnym finiszem. Ogromny potencjał dojrzewania. Po prostu wielkie wino. www.vinarius.pl/index_sklep.php?m=sekcja.php&apelacja=A.O.C.%20Bandol&szukaj=szukaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Chateau Pibarnon, Bandol IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.05.07, 15:02 Tak to ja pisałem notkę dla Vinariusa, dlatego na Twoje pytanie nie podawałem nazwy firmy ani miejsca zakupu aby nie spamować. Natomiast sama notka pochodzi z degustacji na jesieni 2004 pozdrawiam winersch Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo off: Winersch! 24.05.07, 15:14 Mam pytanko... przy okazji: Czy masz jakaś wiedzę na temat win Domaine Chateau de la Selve z Coteaux de l'Ardeche? Gdzie to wogóle jest? Właśnie mam się zabrać do otwierania ich win i ciekaw jestem czego się spodziewać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: off: Winersch! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.05.07, 15:36 Coteaux de l'Ardeche to strefa vin de pays leżaca wzdłuż prawego brzegu Rodanu mniej wiecej na wysokości Montelimar - to taka luka między AOC północnego i południowego Rodanu. Z tego co wiem to Chateau de la Selve pani Magdelaine Chazaillon robi wina "bio" . Główne wina: Palissaire to kupaż merlot (50%), grenache (30%) i cabernet (20%) ok. 9 euro, Beaulieu - cabernet (60%), grenache (30%), merlot (10%), różowe Maguelonne - grenache (60%), cinsault (40%, białe Saint Regis - viognier (80%), sauvignon (20%) pzdr winersch Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: off: Winersch! 24.05.07, 15:46 Dzięki... To właśnie napisali na etykietach o składzie win. ;-) Miałem nadzieję na jakąś ocenę "mędrców" z jakiegoś przewodnika francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: off: Winersch! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.05.07, 20:25 Nie są notowani ani w Bettanie ani u Hachette'a Trzeba zapytać w IPN Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: off: Winersch! 25.05.07, 13:55 Gość portalu: winersch napisał(a): > Nie są notowani ani w Bettanie ani u Hachette'a > Trzeba zapytać w IPN W Hachette chyba coś powinno być, bo znalazłem to dzisiaj na ich stronie: www.chateau-de-la-selve.fr/maguelonne.html ...ale na razie tego różowego nie piłem. Niestety usiłowałem pić to: www.chateau-de-la-selve.fr/palissaire.html Pierwszą butelkę podejrzewałem o wadę i poszła w zlew, choć trudno by mi było określić co to za wada konkretnie. Druga niestety była taka sama. Albo dwie wadliwe, albo wino bardzo słabe. Reszta ich win czeka na swój moment, ale jakby z mniejszą ochotą podchodzę po tej wpadce. Mam ndzieję, że ten róż i białe będą OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Chateau Pibarnon, Bandol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 22:47 probowalem 1999 i 2000 1999 - swietny 2000 - taki sobie pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś