Gość: mark IP: *.81.datacomsa.pl 03.07.07, 15:54 Potrzebuje informacji ktore regiony winiarskie sa wpisane na liste UNESCO? Znalazlem tylko Saint Emilion w Bordeaux, ale moze sa tez jeszcze inne?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gp Re: winne regiony UNESCO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 19:27 Ja jedynie wiem, że na Światową Listę Dziedzictwa Kultury UNESCO wpisane jest Duoro i Tokaj jako regiony winiarski. Saint Emilion też jest tam ale nie wiem czy nie czasem jako przykład prawa winiarskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anjos Re: winne regiony UNESCO IP: *.dsl.telepac.pt 03.07.07, 21:13 Region rzeki Douro byl pierwszym w historii specjalnym obszarem wydzielnym do produkcji wina ( tzw. região demarcada stalo sie to w roku 1756 ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: winne regiony UNESCO IP: *.multimo.gtsenergis.pl 03.07.07, 21:41 Na pewno Tokaj i dolina Loary pozdrawiam winersch Odpowiedz Link Zgłoś
prezerwator2 Re: winne regiony UNESCO 03.07.07, 23:42 link do listy ang/fr whc.unesco.org/en/list pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: winne regiony UNESCO IP: *.chello.pl 04.07.07, 09:02 ostatnio wpisali tarasowe uprawy w rejonie Lavaux nad Jeziorem Genewskim w Szwajcarii. www.lavaux-unesco-inscription.ch/ Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote winne regiony UNESCO we Włoszech 04.07.07, 11:44 Cinque Terre i Costiera Amalfitana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: winne regiony UNESCO we Włoszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 16:12 ...i Valtellina jak czytam się stara o wpisanie też. www.valtellina.it/eng/info.html?id=139 trudno się zresztą dziwić: www.winepictures.com/winepics/italy/Lombardia/valtellina/index.htm www.rainoldi.com/images/random/vigneti/grumello.jpg www.rainoldi.com/images/random/1.jpg www.rainoldi.com/images/random/2.jpg www.rainoldi.com/images/random/3.jpg www.rainoldi.com/images/random/4.jpg ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: winne regiony UNESCO IP: *.81.datacomsa.pl 04.07.07, 12:06 Szwajcarskiego wina nigdy nie pilem. Ale widoczek z linku niezły ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: winne regiony UNESCO IP: *.c28.msk.pl 06.07.07, 14:57 Na pewno Tokaj.Buduja z tego tytulu brame tryumfalna /moze juz skonczona / w miescie Szerencs-skad zaczyna sie Tokaj-Hegyalja Borvidek.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: winne regiony UNESCO 06.07.07, 19:11 Dosłownie kilka dni temu jechałem wśród winnic w okolicach Lavaux i rzeczywiście robią wrażenie (winnice, wina chyba trochę mniejsze, choć niewiele próbowałem), jednak dla mnie nie do pobicia pozostaną winnice Douro, Wachau i Madery. Ne tylko dlatego, że same winnice są spektakularne, ale i dlatego, jakie wina są w stanie zrodzić! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś