Gość: Piotr IP: *.mofnet.gov.pl 26.09.03, 09:12 Posiadam wino Tokaj 1983 r., białe, zastanawiam się jaka może być jego wartość w PLN ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ducale Re: Tokaj 1983 26.09.03, 09:19 Obawiam sie ze ....zadna ,przynajmniej z tego co napisałeś - podaj producenta i rodzaj wina np.aszu ,szamorodni edes czy szaraz, wtedy mozna cos wiecej powiedzieć pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Tokaj 1983 26.09.03, 09:19 Przydalby sie producent tego wina? Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Tokaj 1983 26.09.03, 09:24 > Posiadam wino Tokaj 1983 r., białe, zastanawiam się jaka może być jego > wartość w PLN ? Od zera do jakichś 200 zł zapewne, ale musiałbyś podać więcej informacji: rodzaj tokaju (w zasadzie tylko aszu może mieć jeszcze jakąś wartość, ewentualnie szamorodni pochodzący z dobrego miejsca), producent, no i niezwykle ważna informacja na temat sposobu przechowywania. Rok temu znakomite (już wypiłem) 5 puttonowe aszu z oferty firmy Oremus, właśnie z roku 1983, kupiłem na Węgrzech za ok 100 zł. Tak czy inaczej sprzedać może być trudno, najlepiej wypić :-)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Tokaj 1983 IP: czech:* / 192.168.12.* 26.09.03, 10:42 A ile winomanie moze kosztowac jakis Aszu z 1972r. - jakiegokolwiek producenta? Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpp 1988 Aszu 5 put. Disznoko !!! 15.04.05, 00:55 Poprosiłem moją szanowną ciotunię z Paryża, aby nabyła dla mnie w paryskim Nicolasie takie coś: Tokaj aszu 5 put. Disznoko (etykieta z łabędziem) z legendarnego już 1988 r., Nie zgadniecie, ile ciocia zapłaciła. Wino było cudowne. Kolor ciemnobursztynowy, ale nie było nadmiernie utlenione. Piękny intensywny bukiet: suszone banany, typowa dla aszu woń "koperku", nieco nut warzywnych, ale przyjemnych. Niuanse jabłkowe. Karmel. Smak moreli suszonych, kompotu z mirabelek. Wzorzec równowagi. Wysoka kwasowość, bardzo żwawe, dużo miodowego botrytis. Nie za słodkie. Bardzo przyzwoity ekstrakt. Finisz bardzo długi, w pełnej równowadze. Na końcu charakterystyczny smak czekolady, ale nie kawy i to jest może jedyny symptom wieku. Wino było zrobione tak, że smakowało całkowicie naturalnie, degustowaliśmy je bez wysiłku. Naturalność taką mogę porównać jedynie do śpiewu mojej ulubionej sopranistki, Emmy Kirkby albo do melodii kosa, albo raczej krysztalowych treli rudzika. Jeżeli ktoś woli, to można powiedzieć, że jest to piękna nastolata :-) Takie płynne złoto za 16 (słownie szesnaście) euro. Nie wiedzą Francuzi, co jest dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapusta Re: 1988 Aszu 5 put. Disznoko !!! IP: *.pism.pl 15.04.05, 12:20 tak, wyborne wino choc etykieta z labedziem to 2 etykieta disznoko. swego czasu bylo dostepne w nicolasie w carrefourze wilenska za skromne 65zl, kupilem w sumie 3 butelki ale dwie juz wypilem. zostala mi ostatnia i zamierzam ja trzymac bo ma duzy potencjal. jednak tokajskie aszu jest winem krolow i krolem win. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: 1988 Aszu 5 put. Disznoko !!! 15.04.05, 13:00 Gość portalu: kapusta napisał(a): > tak, wyborne wino choc etykieta z labedziem to 2 etykieta disznoko. Gwoli ścisłości, Disznoko nie zrobiło tego wina, firma powstała kilka lat później. Kupując winnice francuscy inwestorzy musieli też kupić piwnice wraz z zawartością. Część tych win była dobra i poszła do sprzedaży, część nie odpowiadała standardom firmy, co z nimi zrobili, nie jest do końca jasne. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś