Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Tokaj 1983

IP: *.mofnet.gov.pl 26.09.03, 09:12
    Posiadam wino Tokaj 1983 r., białe, zastanawiam się jaka może być jego
    wartość w PLN ?
    Obserwuj wątek
      • ducale Re: Tokaj 1983 26.09.03, 09:19
        Obawiam sie ze ....zadna ,przynajmniej z tego co napisałeś - podaj producenta i
        rodzaj wina np.aszu ,szamorodni edes czy szaraz, wtedy mozna cos wiecej
        powiedzieć
        pozdr
      • sstar Re: Tokaj 1983 26.09.03, 09:19
        Przydalby sie producent tego wina?

Pozdrawiam
        star
      • winoman Re: Tokaj 1983 26.09.03, 09:24
        > Posiadam wino Tokaj 1983 r., białe, zastanawiam się
        jaka może być jego
        > wartość w PLN ?

Od zera do jakichś 200 zł zapewne, ale musiałbyś podać
        więcej informacji: rodzaj tokaju (w zasadzie tylko aszu
        może mieć jeszcze jakąś wartość, ewentualnie szamorodni
        pochodzący z dobrego miejsca), producent, no i niezwykle
        ważna informacja na temat sposobu przechowywania.

Rok temu znakomite (już wypiłem) 5 puttonowe aszu z
        oferty firmy Oremus, właśnie z roku 1983, kupiłem na
        Węgrzech za ok 100 zł.

Tak czy inaczej sprzedać może być trudno, najlepiej wypić
        :-))

Pozdrawiam!
        • Gość: star Re: Tokaj 1983 IP: czech:* / 192.168.12.* 26.09.03, 10:42
          A ile winomanie moze kosztowac jakis Aszu z 1972r. - jakiegokolwiek producenta?

Pozdrawiam
          star
          • Gość: kapusta Re: Tokaj 1983 IP: *.pism.pl 14.04.05, 14:35
            200 euro
            • pawelpp 1988 Aszu 5 put. Disznoko !!! 15.04.05, 00:55
              Poprosiłem moją szanowną ciotunię z Paryża, aby nabyła dla mnie w paryskim
              Nicolasie takie coś:
              Tokaj aszu 5 put. Disznoko (etykieta z łabędziem) z legendarnego już 1988 r.,
              Nie zgadniecie, ile ciocia zapłaciła.
              Wino było cudowne. Kolor ciemnobursztynowy, ale nie było nadmiernie utlenione.
              Piękny intensywny bukiet: suszone banany, typowa dla aszu woń "koperku", nieco
              nut warzywnych, ale przyjemnych. Niuanse jabłkowe. Karmel.
              Smak moreli suszonych, kompotu z mirabelek. Wzorzec równowagi. Wysoka
              kwasowość, bardzo żwawe, dużo miodowego botrytis. Nie za słodkie. Bardzo
              przyzwoity ekstrakt. Finisz bardzo długi, w pełnej równowadze. Na końcu
              charakterystyczny smak czekolady, ale nie kawy i to jest może jedyny symptom
              wieku.
              Wino było zrobione tak, że smakowało całkowicie naturalnie, degustowaliśmy je
              bez wysiłku. Naturalność taką mogę porównać jedynie do śpiewu mojej ulubionej
              sopranistki, Emmy Kirkby albo do melodii kosa, albo raczej krysztalowych treli
              rudzika. Jeżeli ktoś woli, to można powiedzieć, że jest to piękna nastolata :-)
              Takie płynne złoto za 16 (słownie szesnaście) euro. Nie wiedzą Francuzi, co
              jest dobre?
              • Gość: kapusta Re: 1988 Aszu 5 put. Disznoko !!! IP: *.pism.pl 15.04.05, 12:20
                tak, wyborne wino choc etykieta z labedziem to 2 etykieta disznoko. swego czasu
                bylo dostepne w nicolasie w carrefourze wilenska za skromne 65zl, kupilem w
                sumie 3 butelki ale dwie juz wypilem. zostala mi ostatnia i zamierzam ja
                trzymac bo ma duzy potencjal. jednak tokajskie aszu jest winem krolow i krolem
                win.
                • winoman Re: 1988 Aszu 5 put. Disznoko !!! 15.04.05, 13:00
                  Gość portalu: kapusta napisał(a):

> tak, wyborne wino choc etykieta z labedziem to 2 etykieta disznoko.

Gwoli ścisłości, Disznoko nie zrobiło tego wina, firma powstała kilka lat
                  później. Kupując winnice francuscy inwestorzy musieli też kupić piwnice wraz z
                  zawartością. Część tych win była dobra i poszła do sprzedaży, część nie
                  odpowiadała standardom firmy, co z nimi zrobili, nie jest do końca jasne.

Pozdrawiam!
      • salceson.brunszwicki Re: Tokaj 1983 19.08.05, 19:06
        Iiiii...siup :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka