Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

deska serów

IP: *.zgpila.com.pl / 195.94.212.* 14.10.03, 07:55
    Prosze o propozycje zestawow do deski serow...nigdy tego nie robilam i nigdy
    nie mialam okazji widziec jak sie to podaje...czy pieczywo jest konieczne,
    jakie owoce do ozdoby deski itp..
    Obserwuj wątek
      • chiavone Re: deska serów 14.10.03, 14:08
        byl bigos, martini a teraz deska serow i pewnie nie wloskich, ciekawe co na to
        slynny giorgio ........
      • Gość: AST Re: deska serów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.10.03, 16:08
        Powinnac podac 3-4 rozne typy o roznej konsystencji,smaku i najlepiej z roznego
        mleka. Czyli z twardych mozesz podac np. parmezan(krowi) i peccorino (owczy), z
        miekkich mozesz podac np. brie, camembert, roquefort (krowie) i jakis dobry
        kozi serek.

Deske serow ladnie zdobia winogrona.
        • Gość: JK Re: deska serów IP: *.acn.pl 14.10.03, 23:11
          Parmezan i peccorino do normalnego jedzenia? Jeszcze się z tym nie spotkałam.
          Zawsze je jadam jako dodatki do dań gorących.

A co do deski. Mam taką olbrzymią dechę obrotową z IKEA. Na tę dechę kładę
          przeważnie ze 4-5 serów, np. gouda holenderska, cheddar angielski, angielski
          spleśniały i cuchnący stilton (drogi, ale fantastyczny i z charakterem), kozią
          roladkę soignon, jakiś niebieski spleśniały (mam taki francuski ulubiony, ale
          nie pamiętam nazwy), jakiś kozi twardy, Tartar orzechowy, Almette z chrzanem,
          czasem ementaler z Zakopanego (szwajcarskiego nie lubię), albo jakieś inne
          które akurat wpadną mi w oko. Na tę samą dechę stawiam w miseczkach oliwki,
          czerwoną paprykę surową, karczochy w oliwie lub coś innego tłustego (lepiej się
          wtedy pije), szaszłyki marynowane ze słoika (takie jednorazówki: na wykałaczce
          papryczka, ogóreczek, cebulka i pieczareczka, wszystko w wersji mini). Luzem
          rzucam malutkie krakersiki, które konsumuje się same albo smarowane którymś z
          serków (tartar albo almette). Więcej rzeczy nie pamiętam, ale taka decha (z
          dokładkami) wystarcza na cały uroczy wieczór przy dobrym winie. To jest wersja
          wegetariańska (bo my jesteśmy wegetarianie), ale dla "mięsożerców" można też
          coś dołożyć (choć nasi mięsożerni znajomi nie narzekają na ten zestaw, wręcz
          przeciwnie).
          • Gość: docg Re: deska serów IP: 212.160.147.* 15.10.03, 08:15
            Gość portalu: JK napisał(a):

> Parmezan i peccorino do normalnego jedzenia? Jeszcze się z tym nie spotkałam.
            > Zawsze je jadam jako dodatki do dań gorących.
            (...)
            temat jak najbardziej "winny". W literaturze dotyczącej doboru potraw do wina
            przeważnie do czerwonego polecane są "sery twarde i półtwarde", czyli nie żadne
            tam pleśniaki (to do białych słodkich) ale... właśnie, co? Ja pod pojęciem "ser
            twardy" rozumiem właśnie parmezan, peccorino, grana padano i temu podobne
            rzeczy a "półtwardy" to chyba ementaler itp.
            Jeśli chodzi o peccorino na zimno - jak najbardziej, jest super, z
            zastrzeżeniem, że kupowałem go tylko we Włoszech i zupełnie nie wiem, czy on
            jest u nas dostępny i jeśli tak, to czy jest tak samo dobry jak tam.
            pozdrawiam
            • Gość: Gina Re: deska serów IP: *.zgpila.com.pl / 195.94.212.* 15.10.03, 08:57
              Dziekuje za odzew i sugestie :)
            • Gość: AST "Plesniaki" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.03, 10:03
              ... typu roquefort czy gorgonzola nadaja sie jak najbardziej do czerwonego wina.
              Spobuj!
              Obok serow i tak nalezy podac koszyczek z chlebem (baguetka), sery polmiekkie
              smaruje sie wtedy na kawaleczek chleba.

Parmezan i peccorino sa genialne na zimno.
              Spruboj parmezan z plasterkiem gruszki.
              • amsti Re: "Plesniaki" 15.10.03, 10:30
                Gość portalu: AST napisał(a):

> ... typu roquefort czy gorgonzola nadaja sie jak najbardziej do czerwonego
                wina

Ale tylko do Chateau de Roquefort :):D

Tak powaznie, to w moim przekonaniu to roquefort najbardziej jednak pasuje sam
                roquefort. Połaczenie ze słodkim winem zupełnie mi nie odpowiada, a z
                czerwonym jak mówisz, hm, jest to dyskusyjne (tzn. następuje jednak pewne
                przekłamanie smaku, co oczywisćie komus moze zupelnie się podobać). Niech ktoś
                bardziej doświadczony się jeszcze wypowie
              • winoman Re: 'Plesniaki' 15.10.03, 10:48
                Gość portalu: AST napisał(a):

> ... typu roquefort czy gorgonzola nadaja sie jak
                najbardziej do czerwonego wina
                > .
                > Spobuj!

No więc ja kilka razy próbowałem i więcej nie będę.
                Oczywiście jest to sprawa indywidualna, ale u mnie taki
                niebieski pleśniak całkowicie zabija czerwone wino,
                zostawiając przy tym w ustach bardzo nieprzyjemny,
                metaliczny posmak, trudny do usunięcia bez dokładnego
                mycia zębów, a i to nie zawsze pomaga. Próbowałem to z
                wieloma serami, z różnymi winami, efekt jest zawsze ten
                sam. Jeśli piję wino do takich serów, to tylko białe
                słodkie. Zestaw serów skomponowany jak w poprzednich
                postach jest moim zdaniem zbyt trudny dla większości win,
                nie ma wina, które by (znów moim zdaniem) do wszystkich
                pasowało. Gdy chcę podać i sery i wino, zawsze ustalam
                wino i do niego dobieram sery. Jeśli chcę na stół
                wyłożyc więcej serów, stawiam kilka różnych butelek i
                sugeruję gościom pewne zestawienia. Na ogół są
                zadowoleni, eksperymentujemy i razem się uczymy.
                Pozdrawiam!
            • Gość: cecyl Re: deska serów IP: *.muza.com.pl / *.muza.com.pl 15.10.03, 11:00
              Można dostać w wyspecjalizowanych sklepach (w Warszawie jest ich trochę)- są
              równie dobre (te sery jak wina są DOCG). We Florencji jadłem parmezan łamany w
              grubych kawałkach i polany miodem. Z gruszką (p.niżej) wspaniały i równie
              cudowny z dobrym melonem. Wina a sery to oddzielny problem. Z jednej strony mam
              francuskie książki gdzie poszczególnym apelacjom przypisane są poszczególne
              typy serów (równiez apelacyjnych) - we Francji to jednak ogromna łamigłówka i
              wspaniała przygoda. Z drugiej często spotykam się z opinią fachowców, że
              dobranie wina do sera to bardzo trudna sztuka - szczególnie pleśniowe mogą
              sprawiać niespodzianki. Na północy Majorki do pleśniowego koziego podanego na
              ciepło z miodem i malinami zaproponowano mi młode czerwone (Ses Heveres) z
              piwnicy Toni Gelaberta (teraz to już jest DO Pla i Llevant). I grało to
              wspaniale. Ale nie raz, i nie dwa zdarzyło mi się, że ser zabijał wino - i na
              odwrót. Dzięki Bogu można - póki życia - szukać odpowiednich kombinacji. Jak
              mawiał mój ojciec: "Jeszcze trochę wina do tej resztki sera. Jeszcze trochę
              sera do tej resztki wina" (itd).
              • chiavone Re: deska serów 15.10.03, 11:51
                panowie, a moze by tak cos z polskich serow do wina
                sery wloskie nie naleza do tych przednich serow...... ???????
                • Gość: Porządkowy Re: deska serów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 14:05
                  Majkiel! Januszek!

Nikt się nie nabierze na kolejny pseudonim!

Do budy! Już! I nie szczekaj tu na forum, bo śmierdzi od tych wpisów na
                  kilometr! Znowu borygo piłeś!
                  • Gość: AST Re: deska serów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.03, 15:41
                    Wracam jeszcze raz do zaproponowanego przeze mnie zestawu serow.

Jest to zestaw uniwersalny. Gina nie pisze, czy ona ma zamiar te deske serow
                    podac po posilku, czy jako jedna z pozycji bufetu, nie pisze tez nic na temat
                    trunkow, jakie ma zamiar podac.
                    Przy takim zestawie, jakikolwiek wino by nie podala, znajdzie sie ser, ktory
                    bedzie do niego pasowal. Mniej wiecej tak sa komponowane zestawy serow podawane
                    we francuskich restauracjach i gosc wybiera z nich to, na co ma ochote, czy to,
                    co mu najlepiej do pitego wina pasuje.

Moje osobiste preferencje doboru serow do wina:

"plesniaki"- z winem czerwonym mlodym (np. Novello)
                    kozie zimne z czerwonym, ciezkim winem (Amarone)
                    kozie cieple (opiekane) z bialym winem
                    inne z dowolnym dobrym czerwonym

Zaden ser nie pasuje mi do bialego slodkiego wina.

• kosteki1 Re: deska serów 16.10.03, 14:27

> Zaden ser nie pasuje mi do bialego slodkiego wina.

Możesz kiedys połączyc białe słodkie z pleśniowym, słonym serem... niezwykłe
                      połączenie, bardzo zmysłowe

• giorgio-primo Re: hi,hi,hi,hi 16.10.03, 10:12
                    Gość portalu: Porządkowy napisał(a):

> Majkiel! Januszek!
                    >
                    > Nikt się nie nabierze na kolejny pseudonim!
                    >
                    > Do budy! Już! I nie szczekaj tu na forum, bo śmierdzi od tych wpisów na
                    > kilometr! Znowu borygo piłeś!

niniejszym przedstawiam sie - porzadkowy, elfi, folies, dejong, brenner,
                    aardwark, kec, kaj tan, san marco - neoplus.adsl.tpnet.pl
                    • Gość: docg Re: hi,hi,hi,hi IP: 212.160.147.* 16.10.03, 10:19
                      giorgio-primo napisał:

> niniejszym przedstawiam sie - porzadkowy, elfi, folies, dejong, brenner,
                      > aardwark, kec, kaj tan, san marco - neoplus.adsl.tpnet.pl

----------> a "Gina" to nie Ty???
                    • spol Re: hi,hi,hi,hi 16.10.03, 11:02
                      giorgio-primo napisał:

> niniejszym przedstawiam sie - porzadkowy, elfi, folies, dejong, brenner,
                      > aardwark, kec, kaj tan, san marco - neoplus.adsl.tpnet.pl

Jakby ktoś miał chć cień niepewności - "nasz" Giorgio pisze się z "_", a nie
                      z "-".

Pozdrawiam!

spol, cokolwiek zdegustowany
                      • giorgio-primo Re: hi,hi,hi,hi 16.10.03, 12:46
                        spol napisał:

> giorgio-primo napisał:
                        >
                        > > niniejszym przedstawiam sie - porzadkowy, elfi, folies, dejong, brenner,
                        > > aardwark, kec, kaj tan, san marco - neoplus.adsl.tpnet.pl
                        >
                        > Jakby ktoś miał chć cień niepewności - "nasz" Giorgio pisze się z "_", a nie
                        > z "-".
                        >
                        > Pozdrawiam!
                        >
                        > spol, cokolwiek zdegustowany

i ja tez, bo ten "nasz jak go nazywasz", wystepuje na roznych forach miedzy
                        innymi wlasnie pod takimi nickami ja powyzej, najwidoczniej renoma mocnu mu
                        sie zdewaluowala lub kiepsko idzie mu gescheft, skoro ma czas na takie bzdury
                        • hania55 Re: hi,hi,hi,hi 16.10.03, 19:26
                          Aj, Majkiel, nieładnie. Sio!
          • j_u Re: deska serów 22.10.03, 12:05
            Gość portalu: JK napisał(a):

> Parmezan i peccorino do normalnego jedzenia? Jeszcze się z tym nie spotkałam.
            > Zawsze je jadam jako dodatki do dań gorących.
            >
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka