janusz1941 15.01.02, 08:48 Jakie macie propozycje - uwazam, ze sa dobre i w cenach do zaplacenia nawet na przecietna kieszen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GiorgioP Re: Wina australijskie IP: *.*.*.* 15.01.02, 08:56 Pilem u kogos ostatnio kilka produktow Lindemans... Nie pamietam co, ale generalnie tanie (zdaje sie, ze z Makro) i bardzo przyzwoite. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: Wina australijskie 15.01.02, 11:46 JA polecam Stampy Hardysa do dostania wszedzie W lecie oszalałem na punkcie Chardonnay Semillon 1998 Zimna fermentaccja. Świeżutkie wyważone owocowe z lekką nutka eukaliptusa w nosie ale może zasugerowałem się etykietą. Chociaż inni wyczywają cytrusy i brzoskwinię. A tak swoją drogą ta brzoskwinia ostatnio strasznie sie panoszy. Ale de gustibus.... Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Wina australijskie 15.01.02, 16:00 Od poczatkow mojego swiadomego picia wina bylem fanem win australijskich, moze dlatego, ze na nich sie wychowywalem, to znaczy na nich uczono mnie wielu podstawowych rzeczy. Z radoscia obserwuje wiec coraz wieksza roznorodnosc tych win na polskim rynku, gdyby tylko byly ciut tansze! Pisalem tu juz o kilku winach, wiec w skrocie przypomne. Lindemans, zwlaszcza wina z serii Bin (choc to slowo ostatnio z czym innym sie kojarzy). Nie sa to najlepsze wina tego producenta, ale tych lepszych w Polsce jeszcze nie widzialem. Dla obcokrajowcow: polecam Chardonnay z Padthaway, wiele razy wygrywaly w "slepych" degustacjach z renomowanymi burgundami, bedac od nich kilka razy tansze. Pisalem tez o Rosemount Estate, to zdumiewajacy producent, jak nikt inny potrafi bardzo dobre wino wypuscic w serii liczacej kilkanascie milionow butelek. W tej chwili na rynku jest kosztujacy ok 60-70 zl naprawde bardzo dobry Shiraz 2000, sa tez drozsze wina GSM (Grenache, Shiraz, Mataro), ale one kosztuja juz mocno ponad 100 zl. Dobre sa ich tansze Shiraz/Cabernet. Drozszy niz Rosemount jest Penfolds, ostatnio pilem dobre Chardonnay z Koonuga Hill i swietny Shiraz Bin 128 (rok 1996). To wszystko poludniowo-wschodnia Australia, ale sa tez wina z zachodniej Australii, z regionow Margaret River i Swan Valley, polecam wina Evans & Tate, a o innych wkrotce moze napisze, za kilka dni bede znow mial przyjemnosc pic kilka z nich. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe_Stru Re: Wina australijskie IP: 192.168.0.* 15.01.02, 17:14 Wina Rosemount Estate z serii Diamond Label , czyli najprostsze jest rzeczywiście świetne. I Shiraz '99 i CS'98 bardzo mi smakowały. Polecam też wspominane tu już Penfold's Koonunga Hill Shiraz/cs. Piłem niedawno to wino z 1994-go roku i było dużo lepsze niż kiedy je kupiłem. Teraz odłożyłem kilka butelek '98. Dwa lata temu próbowłem wina Seppelt CS 1996. Było dość dobre. Mam jeszcze jedną butelkę , ale nie wiem w jakim teraz jest stanie. To znaczy butelka ok , tylko zawartość.Próbowałem też win David Wynn. Z tej firmy mogę z czystym sumieniem polecić Pinot Noir. Fachowcy piszą ,że większość taniej produkcji australijskiej trzeba wypić jak najszybciej , ale moje opisane doświdczenie każe eksperymentować.(GiorgioP - pomiń ten wątek z fachowcami - chodzi o Parkera :)) Odpowiedz Link Zgłoś