uwaga_tramwaj 23.10.08, 11:04 Chciałabym kupić rodzicom na 30 rocznicę ślubu - TA-DAAAAM! - wino. Proszę o radę, jestem laikiem i idę w efekciarstwo, przyznaję się bez bicia. Wino musi być czerwone i rocznik 1978. Gdzie w Warszawie i jakie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pr0methe0 Re: rocznik 1978 24.10.08, 17:22 Stary, sporo zależy od wkładu finansowego jaki chcesz na to przeznaczyć. Jeżeli czerwone wytrawne to jakieś francuskie Bordeaux albo któraś Gran Reserva z Hiszpanii. Nie mieszkam w W-wie więc nawet nie podam Ci nazw sklepów, gdzie mógłbyś zawitać. W tej sytuacji - o ile nikt Cię nie nakieruje na Twoim miejscu udałbym się do winotek i na miejscu wyłuskał sprawę - w ten sposób miałbyś jasny obraz sytuacji. Bądź gotowy - nie wiem jak zasobny masz portfel ;) - na wydanie nieco większej kwoty ze wzgl. na rocznik. Chyba że któraś z winotek ma na stanie jakieś Gran Reservy hiszpańskie z mniej prestiżowej Bodegi z tamtych lat. Bądź co bądź Parker na temat 1978 pisze: "Dla Rioja, Penedes i Ribera del Duero był to najlepszy rocznik w okresie 1970 - 1981". Znaczy to tyle, że na pewno sporo Bodeg wypuściło na rynek wina typu Gran Reserva z tamtego rocznika. Mam nadzieję, że nieco pomogłem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pr0methe0 Re: rocznik 1978 24.10.08, 17:23 Przepraszam, dopiero teraz zauważyłem że odpisywałem kobiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
kohei Re: rocznik 1978 24.10.08, 23:21 Jeśli ma być staro i w rozsądnej cenie, to zwykle sprawdza się rivesaltes (czy inne VDN). W 101winach.pl mają Domaine Vila z tego rocznika. I w sumie jest czerwone... Myślę, że to lepsza opcja, niż tak stare wino wytrawne, na które się wykosztujesz, którego stan będzie loterią i które nie każdy doceni. Odpowiedz Link Zgłoś