Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rocznik 1978

23.10.08, 11:04
    Chciałabym kupić rodzicom na 30 rocznicę ślubu - TA-DAAAAM! - wino. Proszę o
    radę, jestem laikiem i idę w efekciarstwo, przyznaję się bez bicia.
    Wino musi być czerwone i rocznik 1978.
    Gdzie w Warszawie i jakie?
    Obserwuj wątek
      • pr0methe0 Re: rocznik 1978 24.10.08, 17:22
        Stary, sporo zależy od wkładu finansowego jaki chcesz na to przeznaczyć. Jeżeli
        czerwone wytrawne to jakieś francuskie Bordeaux albo któraś Gran Reserva z
        Hiszpanii. Nie mieszkam w W-wie więc nawet nie podam Ci nazw sklepów, gdzie
        mógłbyś zawitać. W tej sytuacji - o ile nikt Cię nie nakieruje na Twoim miejscu
        udałbym się do winotek i na miejscu wyłuskał sprawę - w ten sposób miałbyś jasny
        obraz sytuacji. Bądź gotowy - nie wiem jak zasobny masz portfel ;) - na wydanie
        nieco większej kwoty ze wzgl. na rocznik. Chyba że któraś z winotek ma na stanie
        jakieś Gran Reservy hiszpańskie z mniej prestiżowej Bodegi z tamtych lat. Bądź
        co bądź Parker na temat 1978 pisze: "Dla Rioja, Penedes i Ribera del Duero był
        to najlepszy rocznik w okresie 1970 - 1981". Znaczy to tyle, że na pewno sporo
        Bodeg wypuściło na rynek wina typu Gran Reserva z tamtego rocznika. Mam
        nadzieję, że nieco pomogłem ;)
      • pr0methe0 Re: rocznik 1978 24.10.08, 17:23
        Przepraszam, dopiero teraz zauważyłem że odpisywałem kobiecie...
      • kohei Re: rocznik 1978 24.10.08, 23:21
        Jeśli ma być staro i w rozsądnej cenie, to zwykle sprawdza się rivesaltes (czy
        inne VDN). W 101winach.pl mają Domaine Vila z tego rocznika. I w sumie jest
        czerwone...
        Myślę, że to lepsza opcja, niż tak stare wino wytrawne, na które się
        wykosztujesz, którego stan będzie loterią i które nie każdy doceni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka