Gość: MK_ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 12:51 Czy w jakiś sposób dokumentujecie wypite wina? Zdjęcia butelek, odklejacie etykiety, zapisujecie gdzieś informacje...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mkonwicki Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.acn.waw.pl 30.12.08, 13:04 ja: corkd.com ale sposobow jest wiele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK_ Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 13:06 Czy kolekcjonowanie etykiet (w formie rzeczywistej, nie elektronicznej) będzie siarą, czy można tak robić?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.08, 13:26 Można, ale coraz więcej etykiet nie daje się odkleić, chyba samoprzylepność to powoduje. Jakiś półśrodek, to robić zdjęcia i drukować albo znajdować w sieci i drukować. Warto też opisywać na www.sstarwines.pl, a te notki można sobie też trzymać w komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK_ Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 13:40 Obydwie strony, które pokazaliście jakoś mnie nie przekonują choć na tej pierwszej założyłem konto. Spróbuję pokombinować z etykietami a swoją drogą będę robił zdjęcia i wrzucał lokalnie na komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie - praktycznie 02.01.09, 09:23 próbowałem odklejania etykiet, a później, z nastaniem ery cyfrowej w fotografii (tzn. odkąd kupiłem aparat cyfrowy ;-) ) fotografowałem butelki. Mam teraz zbiór etykiet i zbiór fotografii. Zbiór etykiet jest znacznie fajniejszy i w związku z tym na nowo zacząłem odklejać etykiety, przynajmniej te ciekawsze (pozostałe fotografuję lub w ogóle pomijam). Jeśli chodzi o trudne przypadki, to większość etykiet samoprzylepnych odchodzi po ich podgrzaniu - ja wlewam do butelki wrzątek, podważam brzeg nożem i przeważnie etykieta bez trudu odchodzi. W przypadku tradycyjnych etykiet gorąca woda również pomaga, ale nie zawsze. Często klej jest mocny, a etykieta słaba i się rozpada przy próbie odklejenia - wtedy trzeba ją cierpliwie po kawałku "odskrobywać". Są podobno specjalne taśmy klejące do ściągania etykiet, ale to znam tylko z teorii. Są w końcu przypadki beznadziejne, gdzie butelka nie ma etykiety, tylko nadruk (jak Mouton 2000), wtedy trzeba trzymać całą butelkę, albo zrobić zdjęcie. Dyskusja o technikach ściągania etykiet kiedyś, dawno już była - wyszukiwarka powinna pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie - praktycznie IP: 193.189.116.* 13.01.09, 10:07 POLECAM OFERTĘ POZYCJONOWANIA KATALOGOWANIA NIE SZUKAJ WIECEJ allegro.pl/my_page.php?uid=4704713 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 14:50 ja mam konto na www.mojewino.pl Każda z tych trzech (a tak naprawdę jest jeszcze snooth) ma swoje wady i zalety. Mnie na przykład podoba się mojewino, bo oceny można robić w formie wyboru a opis jest tylko dodatkiem (ile razy na różne sposoby można pisać o długości i jedwabistości wina:), choć brakuje mi możliwości dodawania tam własnych plików (np. ze skanami etykiet) ixi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vizir Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 15:15 Gość portalu: ixi napisał(a): > ja mam konto na www*mojewino*pl Jaja już przestańcie sobie robić. Przecież tam jest zarejestrowane 5 osób na krzyż a reszta to klony właściciela, megaspamera tego forum. Stronka żałosna. Przestańcie toto reklamować. Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie 03.01.09, 20:58 Jako wywołany do tablicy informuję, że mam 130 zarejestrowanych użytkowników z czego 103 wykazało się jakąkolwiek aktywnością (mało, ale jak na Polskie strony związane z winem to i tak dość dużo). Nie umieszczam też na stronie ocen wziętych z sufitu, gdyż ideą jest agregowanie wyników różnych użytkowników i w ramach takiej agregacji oceny sufitowe i tak wypadną, więc ich wpisywanie jest bezcelowe. Co do spamu - wydawało mi się, że nie pisuję na tym forum więcej postów niż inne osoby linkujące w stopce do swoich stron, ale skoro tak twierdzisz to będę rozważniej podchodził do swoich wypowiedzi. Co do strony - są osoby, którym się nie podoba i są osoby, którym się podoba. Jeśli Twoje uwagi wychodzą poza czyste krytykanctwo to chętnie przyjmę konstruktywne propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gallo?!?!?!? Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 21:28 www.mojewino.pl/mwi_0341459035 cytuję: Fascynacje związane z tym winem: Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu Co się w tym winie nie podobało: Bardzo duży dysonans między intensywnością bukietu i smaku Nic dziwnego, że fascynuje to co przeszkadza, bo w końcu to Gallo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.lodz.msk.pl 03.01.09, 22:06 zawsze myslalem, ze zapach i smak to cos innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.lay Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.fbx.proxad.net 03.01.09, 16:14 Mozna tez tutaj: www.vinobilia.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK_ Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 10:51 Zastanawiam się nad napisaniem własnego programu (programu, nie strony) do katalogowania win. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie 05.01.09, 11:48 Chyba nie ma co wyważać otwartych drzwi. Zwykła tabelka w Excelu powinna wystarczyć. Można potem ją filtrować. Mi dość długo wystarczała. Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK_ Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 14:59 E tam tabelka w Excellu. Ciężko dodać zdjęcia (pierwsza z brzegu wada). Faktury też można wystawiać w Excellu, a firmy jakoś kupują oprogramowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIGI Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: 193.189.116.* 13.01.09, 10:05 POLECAM OFERTĘ POZYCJONOWANIA KATALOGOWANIA NIE SZUKAJ WIECEJ I SPRAWDZ!! allegro.pl/my_page.php?uid=4704713 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brsk Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.pse.pl 05.01.09, 16:31 Na iphone'a powstało co najmniej kilka takich programów. Ja używam WineSnob, który choć ma trochę braków, to generalnie daje radę. Ma parę fajnych bajerów (np. zdjęcia wczytuje wprost z aparatu telefonu, automatycznie zapisuje lokalizację gdzie było pite, świetny interfejs wyszukiwania itd.). Największą zaletą jest to, że komórkę mam zawsze przy sobie i mogę w każdej chwili sięgnąć do notatek (np. w sklepie) pzdr. brsk Odpowiedz Link Zgłoś
wampiro83 Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie 05.01.09, 18:50 Ja zgadzam się ze starrem, katalogowanie w excelu to rzeczywiście najłatwiejszy, choć może niezbyt wyszukany sposób. Ja bynajmniej cały czas z niego korzystam. Zdjęcia etykiet, linki do stron producentów, jak i informacje o danym winie (często udostępniane przez producentów w formacie pdf.)dodaje jako hiperłącza. Oczywiście ciekawa i przystępna forma jest ważna, ale liczy się przede wszystkim treść. Moim zdaniem choćby właśnie strona starra stanowi potwierdzenie tej tezy.. Odpowiedz Link Zgłoś
wampiro83 Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie 05.01.09, 18:53 Brak edycji postów...proszę mi wybaczyć miało być sstara, a nie starra. my folse... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 21:12 może być i starra, w sumie pisałem też tutaj pod nickiem z jednym s; z dwoma r nie próbowałem:-) pzdr dziękując za miłe słowa starr Odpowiedz Link Zgłoś
morelino Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie 05.01.09, 18:58 Jestem zwolennikiem odklejania, może pozostało mi to z pasji, jaką kiedyś była dla mnie filatelistyka. Mam kilka technik odklejania etykiet w zależności od materiału, z którego została wykonana: - etykiety tzw. laminowane "plastikowe"- wlewam wrzątek do butelki i po kilku minutach odklejam, nie czekam zbyt długo, bo nieraz klej pod wpływem temperatury wysycha, jednocześnie mam przygotowane miejsce gdzie mogę bezpośrednio wkleić tę etykietę bazując na jej oryginalnym kleju - etykiety papierowe na maczam w bardzo gorącej wodzie, butelkę też napełniam do 1/3 gorącą wodą a następnie staram się wymusić opływanie wody wokół butelki, aby wypłukać klej spod etykiety (obracanie szybkie butelką, albo cyrkulacja bieżącej, gorącej wody wokół butelki) jak to nie zadziała- pozostaje zeskrobywanie etykiety najlepiej pod gorącą bieżącą wodą -niestety to rozwiązanie bardzo niszczy etykietę i jest energochłonne bo zużywa dużo gorącej wody. Mam parę innych pomysłów, ale muszę je przetestować. Pozdrawiam Morelino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 21:11 Też stosuję wspomniane przez morelino obydwie metody. No może nie wykorzystuję aż tak hydrodynamiki, ale pod kran to jednak wstawiam... Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XAX Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: 193.189.116.* 13.01.09, 10:07 NIE SZUKAJ WIECEJ I SPRAWDZ!! POZYCJONOWANIE allegro.pl/my_page.php?uid=4704713 Odpowiedz Link Zgłoś