Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kolekcjonowanie, katalogowanie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 12:51
    Czy w jakiś sposób dokumentujecie wypite wina? Zdjęcia butelek, odklejacie
    etykiety, zapisujecie gdzieś informacje...?
    Obserwuj wątek
      • Gość: mkonwicki Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.acn.waw.pl 30.12.08, 13:04
        ja: corkd.com ale sposobow jest wiele
        • Gość: MK_ Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 13:06
          Czy kolekcjonowanie etykiet (w formie rzeczywistej, nie elektronicznej) będzie
          siarą, czy można tak robić?:D
          • Gość: Janek Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.08, 13:26
            Można, ale coraz więcej etykiet nie daje się odkleić, chyba samoprzylepność to
            powoduje. Jakiś półśrodek, to robić zdjęcia i drukować albo znajdować w sieci i
            drukować. Warto też opisywać na www.sstarwines.pl, a te notki można sobie też
            trzymać w komputerze.
            • Gość: MK_ Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 13:40
              Obydwie strony, które pokazaliście jakoś mnie nie przekonują choć na tej
              pierwszej założyłem konto.
              Spróbuję pokombinować z etykietami a swoją drogą będę robił zdjęcia i wrzucał
              lokalnie na komputer.
              • docg Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie - praktycznie 02.01.09, 09:23
                próbowałem odklejania etykiet, a później, z nastaniem ery cyfrowej w fotografii (tzn. odkąd kupiłem aparat cyfrowy ;-) ) fotografowałem butelki. Mam teraz zbiór etykiet i zbiór fotografii. Zbiór etykiet jest znacznie fajniejszy i w związku z tym na nowo zacząłem odklejać etykiety, przynajmniej te ciekawsze (pozostałe fotografuję lub w ogóle pomijam). Jeśli chodzi o trudne przypadki, to większość etykiet samoprzylepnych odchodzi po ich podgrzaniu - ja wlewam do butelki wrzątek, podważam brzeg nożem i przeważnie etykieta bez trudu odchodzi. W przypadku tradycyjnych etykiet gorąca woda również pomaga, ale nie zawsze. Często klej jest mocny, a etykieta słaba i się rozpada przy próbie odklejenia - wtedy trzeba ją cierpliwie po kawałku "odskrobywać". Są podobno specjalne taśmy klejące do ściągania etykiet, ale to znam tylko z teorii. Są w końcu przypadki beznadziejne, gdzie butelka nie ma etykiety, tylko nadruk (jak Mouton 2000), wtedy trzeba trzymać całą butelkę, albo zrobić zdjęcie.
                Dyskusja o technikach ściągania etykiet kiedyś, dawno już była - wyszukiwarka powinna pomóc.
                • Gość: qqq Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie - praktycznie IP: 193.189.116.* 13.01.09, 10:07
                  POLECAM OFERTĘ POZYCJONOWANIA KATALOGOWANIA

NIE SZUKAJ WIECEJ

allegro.pl/my_page.php?uid=4704713
              • Gość: ixi Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 14:50
                ja mam konto na www.mojewino.pl

Każda z tych trzech (a tak naprawdę jest jeszcze snooth) ma swoje wady i zalety.
                Mnie na przykład podoba się mojewino, bo oceny można robić w formie wyboru a
                opis jest tylko dodatkiem (ile razy na różne sposoby można pisać o długości i
                jedwabistości wina:), choć brakuje mi możliwości dodawania tam własnych plików
                (np. ze skanami etykiet)

ixi
                • Gość: vizir Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 15:15
                  Gość portalu: ixi napisał(a):

> ja mam konto na www*mojewino*pl

Jaja już przestańcie sobie robić. Przecież tam jest zarejestrowane 5 osób na
                  krzyż a reszta to klony właściciela, megaspamera tego forum. Stronka żałosna.
                  Przestańcie toto reklamować.
                  • mwi_net Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie 03.01.09, 20:58
                    Jako wywołany do tablicy informuję, że mam 130 zarejestrowanych użytkowników z
                    czego 103 wykazało się jakąkolwiek aktywnością (mało, ale jak na Polskie strony
                    związane z winem to i tak dość dużo). Nie umieszczam też na stronie ocen
                    wziętych z sufitu, gdyż ideą jest agregowanie wyników różnych użytkowników i w
                    ramach takiej agregacji oceny sufitowe i tak wypadną, więc ich wpisywanie jest
                    bezcelowe.

Co do spamu - wydawało mi się, że nie pisuję na tym forum więcej postów niż inne
                    osoby linkujące w stopce do swoich stron, ale skoro tak twierdzisz to będę
                    rozważniej podchodził do swoich wypowiedzi.

Co do strony - są osoby, którym się nie podoba i są osoby, którym się podoba.
                    Jeśli Twoje uwagi wychodzą poza czyste krytykanctwo to chętnie przyjmę
                    konstruktywne propozycje
                    • Gość: gallo?!?!?!? Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 21:28
                      www.mojewino.pl/mwi_0341459035
                      cytuję:
                      Fascynacje związane z tym winem:
                      Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
                      Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu

Co się w tym winie nie podobało:
                      Bardzo duży dysonans między intensywnością bukietu i smaku

Nic dziwnego, że fascynuje to co przeszkadza, bo w końcu to Gallo....
                      • Gość: . Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.lodz.msk.pl 03.01.09, 22:06
                        zawsze myslalem, ze zapach i smak to cos innego
      • Gość: t.lay Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.fbx.proxad.net 03.01.09, 16:14
        Mozna tez tutaj:
        www.vinobilia.com
        • Gość: MK_ Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 10:51
          Zastanawiam się nad napisaniem własnego programu (programu, nie strony) do
          katalogowania win.
          • sstar Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie 05.01.09, 11:48
            Chyba nie ma co wyważać otwartych drzwi. Zwykła tabelka w Excelu powinna
            wystarczyć. Można potem ją filtrować. Mi dość długo wystarczała.

Pzdr, sstar
            • Gość: MK_ Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 14:59
              E tam tabelka w Excellu. Ciężko dodać zdjęcia (pierwsza z brzegu wada).
              Faktury też można wystawiać w Excellu, a firmy jakoś kupują oprogramowanie.
            • Gość: ZIGI Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: 193.189.116.* 13.01.09, 10:05
              POLECAM OFERTĘ POZYCJONOWANIA KATALOGOWANIA

NIE SZUKAJ WIECEJ I SPRAWDZ!!

• Gość: brsk Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.pse.pl 05.01.09, 16:31
            Na iphone'a powstało co najmniej kilka takich programów. Ja używam WineSnob,
            który choć ma trochę braków, to generalnie daje radę. Ma parę fajnych bajerów
            (np. zdjęcia wczytuje wprost z aparatu telefonu, automatycznie zapisuje
            lokalizację gdzie było pite, świetny interfejs wyszukiwania itd.). Największą
            zaletą jest to, że komórkę mam zawsze przy sobie i mogę w każdej chwili sięgnąć
            do notatek (np. w sklepie)

pzdr.

brsk
            • wampiro83 Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie 05.01.09, 18:50
              Ja zgadzam się ze starrem, katalogowanie w excelu to rzeczywiście
              najłatwiejszy, choć może niezbyt wyszukany sposób. Ja bynajmniej
              cały czas z niego korzystam. Zdjęcia etykiet, linki do stron
              producentów, jak i informacje o danym winie (często udostępniane
              przez producentów w formacie pdf.)dodaje jako hiperłącza. Oczywiście
              ciekawa i przystępna forma jest ważna, ale liczy się przede
              wszystkim treść. Moim zdaniem choćby właśnie strona starra stanowi
              potwierdzenie tej tezy..
              • wampiro83 Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie 05.01.09, 18:53
                Brak edycji postów...proszę mi wybaczyć miało być sstara, a nie
                starra. my folse...
                • Gość: star Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 21:12
                  może być i starra, w sumie pisałem też tutaj pod nickiem z jednym s; z dwoma r
                  nie próbowałem:-)

pzdr dziękując za miłe słowa
                  starr
            • morelino Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie 05.01.09, 18:58
              Jestem zwolennikiem odklejania, może pozostało mi to z pasji, jaką
              kiedyś była dla mnie filatelistyka.
              Mam kilka technik odklejania etykiet w zależności od materiału, z
              którego została wykonana:
              - etykiety tzw. laminowane "plastikowe"- wlewam wrzątek do butelki i
              po kilku minutach odklejam, nie czekam zbyt długo, bo nieraz klej
              pod wpływem temperatury wysycha, jednocześnie mam przygotowane
              miejsce gdzie mogę bezpośrednio wkleić tę etykietę bazując na jej
              oryginalnym kleju
              - etykiety papierowe na maczam w bardzo gorącej wodzie, butelkę też
              napełniam do 1/3 gorącą wodą a następnie staram się wymusić
              opływanie wody wokół butelki, aby wypłukać klej spod etykiety
              (obracanie szybkie butelką, albo cyrkulacja bieżącej, gorącej wody
              wokół butelki) jak to nie zadziała- pozostaje zeskrobywanie etykiety
              najlepiej pod gorącą bieżącą wodą -niestety to rozwiązanie bardzo
              niszczy etykietę i jest energochłonne bo zużywa dużo gorącej wody.
              Mam parę innych pomysłów, ale muszę je przetestować.
              Pozdrawiam
              Morelino
              • Gość: sstar Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 21:11
                Też stosuję wspomniane przez morelino obydwie metody. No może nie wykorzystuję
                aż tak hydrodynamiki, ale pod kran to jednak wstawiam...

Pzdr,
                sstar
        • Gość: XAX Re: Kolekcjonowanie, katalogowanie IP: 193.189.116.* 13.01.09, 10:07

NIE SZUKAJ WIECEJ I SPRAWDZ!! POZYCJONOWANIE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka