Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

znów o telewizji

IP: 212.160.147.* 10.11.03, 12:19
    W programie "Europa da się lubić" (II TVP, sobota, 20.00) panna pochodząca z
    Francji brutalnie zaatakowała włoskie wina, nazywając je dosłownie "sokiem ze
    skarpetek". Nie wiem, jak Wy, ale ja za taką bezczelność kazałbym jej wypić
    całą butelkę białego półwytrawnego Cambrasa, a jakby jeszcze było mało, to
    butelkę "Bongeronde" :-))
    Ciekawe, czy ta opinia oddaje to, co tzw. przeciętny Francuz sądzi o winie, i
    czy oni naprawdę nie widzą tego, że świat ich już dawno dogonił, a może i
    przegonił pod względem jakości wina?
    pozdrawiam

... tym razem program II TVP. krótkie, ale znamienne zdanie (?). Czy
    Francuzi wciąż uważają, że robią najlepsze wina na świecie?
    Obserwuj wątek
      • kochamwino Re: znów o telewizji 10.11.03, 12:37
        Gość portalu: docg napisał(a):

> W programie "Europa da się lubić" (II TVP, sobota, 20.00) panna pochodząca z
        > Francji brutalnie zaatakowała włoskie wina, nazywając je dosłownie "sokiem ze
        > skarpetek". Nie wiem, jak Wy, ale ja za taką bezczelność kazałbym jej wypić
        > całą butelkę białego półwytrawnego Cambrasa, a jakby jeszcze było mało, to
        > butelkę "Bongeronde" :-))
        > Ciekawe, czy ta opinia oddaje to, co tzw. przeciętny Francuz sądzi o winie, i
        > czy oni naprawdę nie widzą tego, że świat ich już dawno dogonił, a może i
        > przegonił pod względem jakości wina?
        > pozdrawiam
        >
        >
        >
        >
        > ... tym razem program II TVP. krótkie, ale znamienne zdanie (?). Czy
        > Francuzi wciąż uważają, że robią najlepsze wina na świecie?

Z tym przegonieniem to nie szalalbym z takimi opiniami. W kazdym winiarskim kraju produkuja sikacze a szczegolnie duzo ich jest we Wloszech i Francji. Ja znam duzo Francuzow i wiele z tych osob podziela opinie, ze swiat ich goni. A takie kraje jak Wlochy czy Hiszpania z genialnymi i nowoczesnymi winemakerami takimi jak A. Palacios czy Joan Mila juz ich dogonil. No...ale to sa tylko i wylacznie opinie subiektywne. Pijac kilka tygodni temu wino z malo szanowanego jeszcze przez samych Wlochow Barbera d'Alba 97 od G.D.Vajra przekonalem sie do barbery prawie tak jak do mojego ukochanego rodanskiego syrah.

Pzdr

TT
      • cecyl Re: znów o telewizji 10.11.03, 13:20
        Taka jest prawda. Francuzi nie tylko nie dostrzegają innych niż francuskie wina
        (czemu się trudno dziwić, choćby biorąc pod uwagę ilość i różnorodność win
        francuskich), ale nawet często i własnych win nie dostrzegają. Moi francuscy
        przyjaciele nie tylko mają w pogardzie wina włoskie i hiszpańskie, ale i np.
        wina bordoskie (dla nich to wymysł Anglików)uznając jedynie burgundy i rodany.
        Gdy rozpowiadałem im o winach Langwedocji (a mieszkają w Prowansji)patrzyli na
        mnie jak na oszołoma. W każdym razie po każdorazowym pobycie we Francji czuję
        się znacznie lepiej, bo nie dość, że o geografii win francuskich wiem więcej od
        niejednego Francuza, to wiem jeszcze ile wspaniałych win robi się na świecie. I
        je piję, bo we Francji rzadko uświadczysz wina niefrancuskie (choć powtarzam
        Francuzi nie mają przecież potrzeby sprowadzania innych win). NIe wiem jak jest
        z wiedzą o nie włoskich winach we Włoszech. W Hiszpanii sporo wiedzą i sporo
        jest w ofercie win chilijskich i argentyńskich (nawet akcję taką wymyślono w
        dniach kryzysu argentyńskiego: "Pomóż Argentynie kupując wina argentyńskie"),
        włoskich też nie brakuje, i o francuskich wiedzą wszystko, bo przecież wiele
        francuskim winiarzom zawdzięczają. Choć jestem ciekaw, co franuscy turyści piją
        w Hiszpanii, we Włoszech, w Portugalii, w Niemczech czy w Austrii (o ile w
        ogóle tam docierają).
        • kochamwino Re: znów o telewizji 10.11.03, 14:43
          cecyl napisał:

> Taka jest prawda. Francuzi nie tylko nie dostrzegają innych niż francuskie wina
          >
          > (czemu się trudno dziwić, choćby biorąc pod uwagę ilość i różnorodność win
          > francuskich), ale nawet często i własnych win nie dostrzegają.

A ja uwazam, ze to Twojw czysto subiektywne stwierdzenie, ze sie na winach wlasnych nie znaja. Znaja sie Ci, ktorzy chca sie znac. Moze nie jest pasja Twoich znajomych z Prowansji poglebianie wiedzy o np. Bourgueil czy, ze Chardonnay w Jurze nazywaja Melon d'Arbois. Moze zwyczajnie wystarczaja im doznania z wlasnych winnic.

Pzdr

TT
      • Gość: MaciejM re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 13:51
        Patriotyzm lokalny. Wiekszosc francuzow uwaza, ze robia najlepsze wina, ale
        rowniez wiekszosc Wlochow sadzi z kolei, ze ich wina sa najlepsze. To wszystko
        bardzo subiektywne. Dla jednych francuskie, dla innych wloskie, a jeszcze dla
        innych np australijskie, czy hiszpanskie.
        Mialem okazje poznac opinie znajomego francuza (ktory ma w rodzinie winiarza),
        ze tylko francuskie, bo wloskie to sikacze. Zgadza sie, jesli postawimy obok
        jakiegos podlego chianti (bo jest ich sporo) dobrego francuza (bo i takie sa).
        Ale jak sprobujemy np "omawiane" tu mouton cadet obok jakiegos supertoskana, to
        przepasc moze byc wieksza. Fakt jest taki, ze oba kraje produkuja morze wina,
        zarowno dobrego, jak i podlego. Kazdy znajdzie na potwierdzenie swojej tezy
        (ktory kraj produkuje lepsze) jakies trafne przyklady. Wina wloskie sa ostatnio
        bardzo modne, w zwiazku z czym i roznice cenowe pomiedzy francuzami a wloskimi
        sie zacieraja.
        Jestem przekonany, ze gdyby w Polsce tez produkowano wino, twierdzilibysmy, ze
        jest ono lepsze od innych.
        Osobiscie jestem zwolennikiem win wloskich, ale wlasciwie win francuskich nie
        znam. W Polsce na pewno latwiej trafic na przyzwoite wloskie w dobrej cenie niz
        francuskie. Ale byc moze i to sie zmieni.
        W sumie nie ma to znaczenia z jakiego kraju wino sie pije, wazne zeby bylo
        dobre, pozdr
        • spol Re: re 12.11.03, 10:42
          Gość portalu: MaciejM napisał(a):

> Mialem okazje poznac opinie znajomego francuza (ktory ma w rodzinie
          winiarza),
          > ze tylko francuskie, bo wloskie to sikacze. Zgadza sie, jesli postawimy obok
          > jakiegos podlego chianti (bo jest ich sporo) dobrego francuza (bo i takie
          sa).

No więc dla tych moich francuskich przyjaciół, którzy wino piją, ale się nad
          nim niewiele zastanawiają, wino włoskie = właśnie chianti. W koszyczku. :o)

Pozdrawiam!
      • kochamwino Do Cecyla 10.11.03, 14:47
        Jesli mozesz to wpadnij do mnie o 17,00. Poznasz Winomana i moze Miszke. Organizujemy mala degustacje. Winoman przybedzie z winem z BiH a ja otworze Cab./Merlot z kanadyjskiej Niagary.

pzdr

TT
        • miszka44 Do KW i Winomana 10.11.03, 14:52
          Mam dyżur przy dziecku :-) Jeśli sie uda to wpadnę, ale raczej około 18.

Pzdr
          M44
        • cecyl Re: Do Cecyla 10.11.03, 22:36
          Przykro, że sie tak złożyło, ale mama to mama. Jak widzisz mam prawo lubić
          Somontano - geny. Strasznie jestem ciekaw B&H, które miał przynieść Winoman. No
          i ta Niagara. Mam nadzieję, że niebawem uda nam się coś zdegustować.Pozdrawiam.
      • Gość: panowca I znów o telewizji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.03, 16:51
        A co powiecie na temat wystawy dotyczacej Szampanii organizowanej przez
        producenta wina (?) musującego na literę "D".
        • cecyl Re: I znów o telewizji 12.11.03, 21:31
          Konia kują, a żaba nogę nadstawia.
        • hania55 Re: I znów o telewizji 12.11.03, 23:57
          Gość portalu: panowca napisał(a):

> A co powiecie na temat wystawy dotyczacej Szampanii organizowanej przez
          > producenta wina (?) musującego na literę "D".

Hi, hi - co najmniej raz w tygodniu widzę reklamę wielkości 3-pięter kamienicy
          i złośliwie chichoczę w kołnierz. Hi, hi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka