Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dobre wino w cenie do 20 zł?

• Gość: toja Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 12:08
        Posadziłem kilka krzewów i mam zamiar robić wino.Jeśli nie będziecie kupować go
        po 20zł to zbankrutuję.
      • kabaciki Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 29.03.05, 20:40
        polecam wina mołdawskie, sa super, a i cena przystepna
        • Gość: docg mołdawskie IP: 212.160.147.* 30.03.05, 07:57
          kabaciki napisała:
          > polecam wina mołdawskie, sa super

• cynamoon6 Re: mołdawskie 02.04.05, 14:18
            Pilam moldawski Kagor, nie jestem znawca, ale bardzo mi smakowalo.
          • Gość: on Re: mołdawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 15:45
            chyba dusza mnicha;)
      • Gość: Smi Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 10:21
        Wino sie nazywa Canto cz+białe (Wlochy, Veneto), 19zł w sklepach Bodega Marques!
      • Gość: star Riesling IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 27.04.05, 18:08
        Michel Schneider - z oznaczeniem Classic QW - czyli ze niby o epsilon lepsze
        (jest tez nowe oznaczenie dla QW Selection - chyba od 2000/2001 wprowadzone)
        zielona etykieta - 15zl Tesco - swietny zakup, slodycz zrownowazona kwasnoscia
        z pieprznym charakterem - jako aperitif bardzo - tym lepsze ze sobie wiele po
        nim nie obiecywalem.

Pozdrawiam
        star
        • sstar Re: Riesling 02.05.05, 11:05
          dodam, ze powyzsze opinia dotyczy slonecznego 2003
          - na polkach jest juz z 2004 nie probowalem

pozdrawiam
          star

ps. powtorka byla rownie udana!
          • msokol1 Re: Riesling 17.07.07, 18:02
            no tak, ale to jest Qba czy QmP? Rozumiem że półsłodkie... Jak na Riesling cena niska, dziwnie niska. Pozdrawiam
      • Gość: kapusta Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 23:13
        jaa jestem zwolennikiem bulgarskiego slviantsi, ostatnio wypuiscili serie
        chiaro cabernet, merlot, chardonnay (6 mcy w beczkach debowych) unikac merlota
        bardzo slabe, zielone wino ale cabernet i chardonnay bdobre. takze pinot noir z
        serii savanna, bardzo ok. cenowo to wyglada 15 zl. polecam do codziennego
        popijania do posilkow. pozdrawiam!
        • Gość: kapusta Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 23:14
          p.s jak wyprobujecie dajcie znac co o nich sadzicie. pozdrawiam!
          • Gość: star Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.04.05, 23:55
            Merlot na tyle marny byl (dawno!) ze oslabil moj zapal!
            star
            • Gość: kapusta Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 10:04
              tak, merlot wyjatkowo zielony, ale wez cs i powiedz jak smakowalo. rowniez ch!
        • bartek94 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 01.05.05, 12:01
          Zgadzam się ze są to niezle wina jak za ta cene sczegolnie chardonnay i
          cabernet, merlot jakos mi nie utkwil w pamięci wiec jesteśmy tego samego
          zdania. Jako ciekawostke moge powiedziec ze wlasnie chardonnay z seri Chiaro
          pilem na degustacji w ciemno i ze zupelnie inaczej smakowalo gdy niewiedzialem
          co pije :)gdy sie nie patrzy na etykiete to zmysly lepiej pracuja a cena
          proponowana przez sklep winiarski za to wino to 26zl!!!! i co Wy na to?
          Zresztą cena proponowana za Chateau Slvinatsi ( nie jestem pewny co do
          pisowni ) CabSauv.Reserve z 2000r to 29.90 !!! Ni jak to sie ma o cen w makro
          lub gdzie indziej.
          Pozdrawiam i na zdrowie
          Bart
      • sstar Pegoes 26.06.05, 18:05
        czyli Fonte de Nico - sympatyczne, proste, smaczne Castelao
        pozdrawiam
        star
        • spol Re: Pegoes 27.06.05, 10:42
          Dobra, a dzie to dostać...?
          • Gość: star Re: Pegoes IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 27.06.05, 15:15
            xyz zakazal podawania imp. wiec nie wiem czy powinienem :-)

Castel Freres na kontretykiecie widnieje 2004 - wiec chyba winno byc np w Geant
            - choc nie widzialem tam, ja kupilem w jakims spozywczym ale chyba to cie nie
            wzrusza?

pewno ma to Atlantika bo na warszawskiej degustacji bylo 2003

Pozdrawiam
            star

ps 2004 wydal sie lepszy
          • sstar Re: Pegoes 28.06.05, 08:48
            Fonte de Nico kosztowalo zas 18.50 (dokupilem, stad wiem);
            jest tez biale (nie probowalem) z gron Moscatel i Fernao Pires (a co to?)
            - zobaczymy jak sie sprawi wszak lato dlugie

pozdrawiam
            star
            • spol Dzienx! Poszperam :-) n/t 28.06.05, 09:53
      • Gość: XXXX Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.chello.pl 27.06.05, 11:52
        JA TEŻ POPROSZĘ
      • lolek-42 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 27.06.05, 14:05
        Poszukaj w marketach, najlepiej jak mają etykietki firmowane danym marketem ...
        Dobre wino, to tylko francuskie ... niestety na inne można się naciąć, ale
        pewnie warto próbować ;)
        Ja pół roku temu kupiłem bułgarskie do potrawy (bo tanie, a dobrego szkoda
        wlewac do potrawy, prawda ?) po wypiciu szklaneczki (na spóbowanie) następnego
        dnia gardziołko mnie bolało ...
        • bartek94 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 27.06.05, 17:07
          następnego
          > dnia gardziołko mnie bolało ...

oj to rzeczywiscie musial byc mocny ten bulgar pewnie jaki doprawiany czy jak
          tam :)
          pozdrawiam
          Bartek
          • Gość: paero123 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 27.06.05, 17:45
            Moze to nie kwestia % ale kolega za glosno spiewal po tej szklaneczce ;-). A
            moze nie za glosno ale nieumiejetnie tzn. nie z przepony? :-D

Pozdrawiam
            • lolek-42 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 28.06.05, 15:40
              Była to bodajże sophia to wino bułgarskie ...
              Niestety, ale wina bułgarskie mają zbyt dużo garbnika, pewnie dlatego, by smak
              i zapach trochę zdusić .... ;)
              • Gość: paero123 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 28.06.05, 16:04
                Sophia to jedno z tzw. win kultowych :-) o magicznym dzialaniu na pijacych :-)
                • lolek-42 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 28.06.05, 23:23
                  Wiem ... 20 lat temu pilismy to litrami m.in. w Amforze (jedno z jedynych
                  dostępnych w PRL-u). Ale to były zupełnie inne czasy ... teraz to i smak się
                  wysublimował i zdrowie nie te ;))))
      • Gość: star Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.11.05, 11:59
        Villa Porta Merlot za ok. 11PLN to naprawde w tej cenie uczciwe wino - w
        aromatach lotno-szypulkowo-owocowe, przyzwoita gestosc no i bardzo trwale:-) -
        pilismy przez tydzien...

pzdr
        star

ps. deo polecal podobno jeszcze lepsze Casa Porta CS 11PLN
        - te winko juz czeka na nas;-)
      • gronowe.pl Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 10.11.05, 09:05
        dobre wino kosztuje 5 euro.
        wino za 20 PLN kosztuje w zakupie do 1 euro i nie ma co się doszukiwać cudów.
        chyba że importerzy bedą pilnować interesu klienta a nie wywiazywanie sie z kontraktów na dostawy TOWARU (tak jest traktowane winko) do sieci mrkt-ów...

pozdrawiam wszystkich
        up the grapes!!!
      • Gość: fikumiku Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.11.05, 09:56
        arizona
      • Gość: saltimbocca Marche Sangiovese IGT 2004,Terre Cortesi Moncaro IP: 213.25.164.* 16.11.05, 09:29
        czy ktoś pił to cudo za ok. 4 EUR? Pozdrawiam
      • Gość: madame Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.bydgoszcz.agora.pl 03.01.06, 12:56
        Nie ma takich
      • Gość: Vranec Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.01.06, 21:31
        z Macedonii za 8.80 w Realu - moze niezbyt czysty aromat smazonych owocow i
        winnych jablek, oraz niezbyt poukladane w smaku ale tytulem eksperymentu mozna
        pzdr
        star
      • Gość: docg Gros Plant, Auchan IP: *.poltegor.com.pl 12.05.06, 09:19
        Odświeżam wątek i przy okazji dopisuję: Gros Plant du Pays Nantais (własna
        marka) teraz w Auchan w wyprzedaży po 10 zł: coś dla miłośników niskiego pH,
        wielbiciele "łagodnie półwytrawnych" powinni omijać szerokim łukiem. Fajne
        przede wszystkim w smaku, bardzo odświeżające, grapefruitowo - jabłkowe. W
        zapachu też lekkie cytrusowe klimaty, chleb + niepokojąca nuta jakby gotowanego
        rabarbaru (a może tak ma być?). W każdym razie jest to prawdziwe wino, za tą
        cenę rewelacja.
        pozdrawiam
        • Gość: gdynianin w sprawie tych win do 20 zł IP: *.chello.pl 17.05.06, 14:36
          No to podtrzymajmy ten wątek. I trochę info nt aktualności Lidlowskich proszę.
        • Gość: star Re: Gros Plant, Auchan IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 17.05.06, 14:40
          + niepokojąca nuta jakby gotowanego
          >
          > rabarbaru (a może tak ma być?)

obawiam sie ze nie, a jaki rocznik?
          pzdr
          star
      • spol Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 03.06.06, 14:07
        Strasznie długi się ten wątek zrobił :-)

Od siebie dorzucam Barbera d'Asti od Toso, 2004, 18 zł w Makro. Bardzo
        przyzwoite, pachnące, zrównoważone - mocna pozycja w zestawie win na co dzień.
        Koniecznie przewietrzyć. Polecam & pozdrawiam.
      • Gość: docg Wrocław, Auchan IP: *.poltegor-eng.com.pl 28.08.06, 11:56
        we wrocławskim auchanie przecenili bułgarskie wina Blueridge, Merlot barrique i
        cabernet z 22 zł na 9,90. W tej samej cenie jest chardonnay z tej samej
        wytwórni (ale nie z serii Blueridge). Wina czerwone są pijalne, białe niezbyt,
        ale jedne i drugie dobre do kuchni (np. do duszenia królika ;-) szczególnie za
        tą niewygórowana cenę
        pozdrawiam
      • Gość: Nikita Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 19:14
        w cenie do 20 zł najlepiej kupowac w Makro- bardzo duży wybór i profesjonalne
        doradztwo!
      • hsirk Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 30.03.07, 23:47
        cala seria wegierskich riverview

jak dla mnie najlepiej wypada merlot kefrankos, za 16 rewelacja

aha, ostatnio w leclercu widzialem RPA hippo hole po jakies 14

tez nie mozna nie kupic i nie sprobowac

obydwa na lato do imprez grillowych doskonale
      • Gość: docg Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.poltegor.pl 31.03.07, 08:57
        na stronie centrumwin.pl znalazłem jedno jedyne wino które warto tam chyba
        kupić, jest to Altano z Douro za 18 zł. Cena jest europejska, i to z tych
        niższych. Jeśli to oczywiście nie jest pomyłka. Jest to okazja dla mieszkańców
        Warszawy, bo w jej obrębie firma dostarcza za darmo, poza Warszawę przesyłka z
        pobraniem kosztuje 26 zł i w tej sytuacji kupowanie wina za 18 zł przestaje
        mieć sens (chyba że się kupi np. 24, ale po co?)
        pozdrawiam
        • docg ps. już nie "do 20"... 04.05.07, 14:17
          sprawdziłem ponownie, aktualna cena tego wina to 34,50 :-)))
      • Gość: darek Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:21
        Wiem że tutaj można znaleźć bardzo dobre wina w przystępnej cenie.
        wineandmore.pl Szczególnie polecam wino Prieure de Tersan, zmieścisz się
        w 20zł :))
        • be_creative Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 02.06.07, 13:54
          Gość portalu: darek napisał(a):

> Wiem że tutaj można znaleźć bardzo dobre wina w przystępnej cenie.
          > wineandmore.pl
          Szczególnie polecam wino Prieure de Tersan, zmieścisz się
          > w 20zł :))

o tak! mogę potwierdzić, że to wino jest naprawdę OK. trochę się bałem, ze za
          tą kwotę dostanę odrdzewiacz do śrub, ale oto proszę: wino calkiem OK!
          nie porównuję go z "modelami" za 35-40, bo one sprawiają wrażenie (również
          nieoczekiwanie) bycia już naprawdę z wyższej półki (myślę, że w detalu
          sklepowym 50-60).... chciałbym wiedzieć, jakie są wasze wrażenie, bo ja myślę,
          że ten sklepik ma wyjątkowo genialną relację cena/jakość.
          czy ktoś zna resztę ich win? możecie coś rekomendować?
          znam jeszcze szczególnie ich wina "ekologiczne" - i tu daję 100punktów na mojej
          skali...
          • Gość: Terefere Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 14:03
            be_creative napisał:

> o tak! mogę potwierdzić, że to wino jest naprawdę OK.

> że ten sklepik ma wyjątkowo genialną relację cena/jakość.

Jak już chcesz kupować te wina w necie, to większy znacznie wybór i wyraźnie
            taniej mają te same wina w vinarius.pl.

• polarity Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 03.06.07, 13:15
              A co dobrego z niemeickich reslingow ? Czy ktos z Was mi doradzi ? Odkad tu
              przyjechalam gubie sie w tych miejscowych specjałąch..spatlese wyprobowalam,
              ale kazde za słodkie:) dodam, ze gustuje przedewszystkim w białych winach
              półwytrawnych, ale takich mało..prosze o typy.
              • Gość: docg "tu" to znaczy gdzie? (nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 21:15
              • sattik Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 18.06.07, 11:37
                Spatlese jest polslodkie, wyprobuj wiec Kabinett - polwytrawne.

Z polwytrawnych polecalbym biale Ginestet Bordeaux w cenie ok 25 zł, oraz
                hiszpanskie Pena Tejo Macabeo (20 zł - IMO niedroga alternatywa dla Chablis). Z
                kolei wloskie Soave (tez ok 20 zł) mnie osobiscie nie przypadlo do gustu ze
                wzgledu na malo intensywny smak, chociaz jest zdaje sie najczesciej pijanym
                winem przez Wlochow.
      • sattik Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 18.06.07, 11:44
        Wczesniej bylo o Slyavati Merlot (ze niezbyt udane). Ja bym zaryzykowal
        twierdzenie, ze w ogole bulgarskie i rumunskie Merlot jest slabe w porownaniu z
        francuskim.
        • Gość: star Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.math.uni.lodz.pl 12.07.07, 12:30
          sattik napisał:

> Wczesniej bylo o Slyavati Merlot (ze niezbyt udane). Ja bym zaryzykowal
          > twierdzenie, ze w ogole bulgarskie i rumunskie Merlot jest slabe w porownaniu
          z
          >
          > francuskim.

ryzyko duze - jak to przy uogoolnieniach; sprobuj Prahova Valley Merlot...

pzdr
          star
      • nie.my Vinho Verde po 5,99PLN 12.07.07, 11:23
        Czuwaj,
        w Biedronce jest Vinho Verde po 5,99PLN w ramach Festiwalu Win Portugalskich
        (czy jak to się tam nazywa). Wino jest, jak na cenę, całkiem pijalne,
        powiedziałbym że nawet dobre.

Pozdrawiam

NieMy
        • spol Re: Vinho Verde po 5,99PLN 16.07.07, 08:29
          nie.my napisał:

> Czuwaj,
          > w Biedronce jest Vinho Verde po 5,99PLN w ramach Festiwalu Win Portugalskich
          > (czy jak to się tam nazywa). Wino jest, jak na cenę, całkiem pijalne,
          > powiedziałbym że nawet dobre.

Powiedziałbym podobnie :-) I dodał, że nawet na drugi dzień daje radę.
          Zapowiadane upały chyba nadeszły, zatem Twój wynalazek bardzo na czasie.

Pozdrawiam!
        • winoman Re: Vinho Verde po 5,99PLN 19.07.07, 01:35
          > w Biedronce jest Vinho Verde po 5,99PLN w ramach Festiwalu Win Portugalskich
          > (czy jak to się tam nazywa). Wino jest, jak na cenę, całkiem pijalne,
          > powiedziałbym że nawet dobre.
          >

Niestety nie miałem okazji spróbować żadnego z win z Biedronki, ale miałem wrok
          temu okazję poznać prezesa portugalskiej firmy-matki Biedronki. Gdy dowiedział
          się, że jestem z Polski, zaczął od tłumaczenia, że zupełnie nie rozumie tych
          niesprawiedliwych prasowych ataków na Biedronkę, a potem przeszedł do rzeczy.
          Powiedział bowiem, że do przygotowania wyboru portugalskich win do Biedronki
          zatrudnił znanego enologa i konsultanta Joao Portugal Ramosa (ma własną firmę w
          Estremoz w Alentejo). Znam Ramosa, znam jego własne wina i wierzę, że byle
          czego nie zaakceptuje, więc tania Portugalia w Biedronce rzeczywiście może być
          niezła.

Pozdrawiam!
      • spol Paxis 16.07.07, 09:10
        Estremadura, z odmian caladoc i tinta roriz, 2004. Kaufland 17,90, Tesco 19,90.
        Plus bonus w postaci breloka z korkiem :-) Przyjemne wino, miękkie, lekkie,
        niespecjalnie kwasowe. Pojawił się osobny wątek na forum, w którym ktoś pytał o
        to wino. Myślę, że na osobny wątek to ono nie zasługuje, ale w tym jak
        najbardziej należy mu się miejsce.

Przy okazji - piłem też ostatnio, po kilku latach przerwy, Gato Negro cs. Tym
        razem rocznik 2005. Cena coś koło 22 zł (Kaufland). Od dawna chwalone nie tylko
        na tym forum za dobrą relację jakości do ceny, teraz również posiada przywieszkę
        "Best buy" sygnowaną przez Wine Enthusiast. Wiecie co? Kiedyś to wino bardzo mi
        smakowało, a teraz określiłbym je jako karykaturę wina. W nosie porzeczka, w
        ustach porzeczka i nic więcej. Może jak się zaczyna pijać wino, to taki dżem
        będzie smakował. Ja jednak wolę już aromaty i smaki choć trochę bardziej
        złożone, jak choćby ww. Paxis...
        • docg gato 16.07.07, 11:36
          spol napisał:
          > Przy okazji - piłem też ostatnio, po kilku latach przerwy, Gato Negro cs
          (...) Kiedyś to wino bardzo mi smakowało, a teraz określiłbym je jako
          karykaturę wina...

• Gość: star Re: Paxis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 11:19
          zgadzam sie z opinia spola nt Paxis - lekkie ale pijalne
          a takie Milleuve chwalone w MW - ciezkie i niepijalne;-)
          choc przezuc sie da

pzdr
          star
      • Gość: Kotlet schabowy Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: 213.17.171.* 17.07.07, 12:49
        Francuskie trochę słodkie: Baron d' arignac
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka