Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wina rumuńskie

04.01.04, 19:13
    Niedawno znajomy wyjechał na kontrakt do Rumuni i zachwyca się rumuńskimi
    winami, które zresztą też często prezentuje znajomym ;-)Zaoferował się
    również, że może poprzywozić te z niedostępnych w Polsce, zwłaszcza że ceny
    sa dość przystępne. Mam jednak problem, o rumuńskich winach nie wiem
    kompletnie nic, a skoro jest taka okazja, dobrze byłoby skorzystać i
    popróbować. Jakie macie doświadczenia z winami rumuńskimi i co polecacie?
    Obserwuj wątek
      • spol Re: Wina rumuńskie 07.01.04, 09:30
        O rumuńskich winach wogóle mało wiadomo :o) Natomiast z tych nielicznych które
        są u nas dostępne, przynajmniej trzy zostały tu na tym forum dość
        dokłądnie "obgadane": Murfatlar Cabernet Sauvignon - nie piłem, bo w pobliżu
        nie ma, ale ci, co pili mówią, że bomba! Fateasca Alba i Murfatlar Pinot Gris
        late harvest - oba białe półsłodkie, oba w granicach 15 zł i oba dostępne
        wszędzie, np. w sieci Albert/Hypernova. Wszystkie prezentują bardzo dobry
        stosunek jakości do ceny. Tak tytułem dygresji - wychodzi mi na to, że żaden
        kraj nie ma w Polsce lepszej oferty niż Rumunia, jeśli wziąć pod uwagę
        procentowy udział win dobrych w całości importu. :o) Bo nie wiem czy jest u
        nas dostępnych więcej niż 20 różnych rodzajów rumuńskich win? Tak czy owak ta
        znana nam próbka daje nadzieję, że na miejscu jest jeszcze wiele dobrego wina.

Pozdrawiam!
        • joe_stru Prahova valley 07.01.04, 10:36
          Kiedyś przypadkiem kupiłem w Czechach wino z tej wytwórni - Feteasca Neagra
          Reserva 1999. Kosztowało ok. 30 PLN i było naprawdę zaskakująco dobre , prawie
          poważne wino:)Myślę ,że możesz na próbę zamówić coś tego producenta. A poza tym
          zajrzyj do WB/MB - jest tam co prawda tylko jedna strona o Rumunii, ale
          zawsze.pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka