Dodaj do ulubionych

Kibole i honor Polski

13.06.12, 16:09
Maciej Maciejowski, radny miasta Warszawy z PiS, bije brawo "zadymiarzom" na Twitterze:
Żałuję, że Policja nie zabroniła marszu Rosjan i honoru Polski musieli bronić "kibole". Brawo dla nich! Nie dajmy sobie pluć w twarz.
Ciekawe, co dalej.
.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Kibole i honor Polski 13.06.12, 16:10
      Ps. - to jest ściągnięte z "Emamy", więc nie mam linku - jak ktoś znajdzie, to poproszę. Chciałbym poczytać komentarze, podobno barwne.
      • hajota Re: Kibole i honor Polski 13.06.12, 17:13
        Proszę bardzo (trafiłam drogą okrężną, przez Facebook)
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11925896,Radny_PiS_bije_brawo_kibolom___Bronili_honoru_Polski_.html
        • hajota Re: Kibole i honor Polski 13.06.12, 17:21
          A na Twitterze tu twitter.com/#!/maciejowski_waw
          ale mnogości komentarzy cóś nie widzę.
    • pavvka Re: Kibole i honor Polski 13.06.12, 16:22
      verdana napisała:

> Maciej Maciejowski, radny miasta Warszawy z PiS, bije brawo "zadymiarzom" na Tw
      > itterze:
      > Żałuję, że Policja nie zabroniła marszu Rosjan i honoru Polski musieli bronić "
      > kibole". Brawo dla nich! Nie dajmy sobie pluć w twarz.

Ale całą Polskę ogarnęła przed meczem z Rosją jakaś dziwna histeria. Duża część mediów - i nie chodzi tylko o prawicowo-katolickie oraz tabloidy - podgrzewała atmosferę sugerując, że chodzi o wojnę, a nie zwykły mecz. Smuda jako Piłsudski broniący Warszawy, teksty "Rosja albo śmierć" itp. Jeden radny z PiS-u to by jeszcze było małe piwo.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Kibole i honor Polski 13.06.12, 18:52
        pavvka napisał:

> Ale całą Polskę ogarnęła przed meczem z Rosją jakaś dziwna histeria.

O właśnie, właśnie.
        Rozkładówka Super Expressu z wojskiem goniącym "bolszewika" była niesmaczna.

Gdyby Polacy nie byli rusofobami, to nie byłoby w naszym kraju klimatu ani na wymysły Kaczyńskiego i Macierewicza, ani na wczorajsze rozróby bandytów. Czy ktoś sobie wyobraża, żeby w podobny sposób ci sami bandyci napadli na kibiców niemieckich? Nie? No właśnie.
        • pavvka Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 10:18
          anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> O właśnie, właśnie.
          > Rozkładówka Super Expressu z wojskiem goniącym "bolszewika" była niesmaczna.

Po SE niczego lepszego bym się nie spodziewał. Ale np. okładka Wprost była niewiele lepsza.

> Gdyby Polacy nie byli rusofobami, to nie byłoby w naszym kraju klimatu ani na w
          > ymysły Kaczyńskiego i Macierewicza, ani na wczorajsze rozróby bandytów. Czy kto
          > ś sobie wyobraża, żeby w podobny sposób ci sami bandyci napadli na kibiców niem
          > ieckich? Nie? No właśnie.

Hm, co do Niemców to akurat nie jestem pewien. Pamiętasz jak przyjęto swego czasu w Zakopanem Svena Hannawalda? Antyniemieckość w Polsce może powoli zanika, ale jednak ciągle jest obecna. Straszenie dziadkami z Wehrmachtu i Eriką Steinbach też trafiało na podatny grunt.
          • paszczakowna1 Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 10:28
            > Hm, co do Niemców to akurat nie jestem pewien. Pamiętasz jak przyjęto swego cza
            > su w Zakopanem Svena Hannawalda?

Hannawalda kibice polscy nie lubili IMO jako Hannawalda, raczej nie jako Niemca (acz faktycznie jego obraz medialny wpisywał się w negatywny stereotyp Niemca). Kibice Małysza ustawili go po prostu w pozycji "tego złego". Martin Schmidt (a skądinąd też Niemiec) był z kolei traktowany jako "szlachetny rywal" Małysza i zdecydowanie lubiany.

>Straszenie dziadkami z Wehrmachtu i Eriką Steinba
            > ch też trafiało na podatny grunt.

To chyba sprawdza się głównie w starszym pokoleniu.
            • pavvka Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 10:44
              > Hannawalda kibice polscy nie lubili IMO jako Hannawalda, raczej nie jako Niemca
              > (acz faktycznie jego obraz medialny wpisywał się w negatywny stereotyp Niemca)
              > . Kibice Małysza ustawili go po prostu w pozycji "tego złego". Martin Schmidt (
              > a skądinąd też Niemiec) był z kolei traktowany jako "szlachetny rywal" Małysza
              > i zdecydowanie lubiany.

Schmitta w Polsce polubiono z czasem, ale IIRC, w 2001 r., kiedy przyjechał do Zakopanego jako główny rywal Małysza w walce o Puchar Świata, też był przywitany mocno niefajnie.

> >Straszenie dziadkami z Wehrmachtu i Eriką Steinba
              > > ch też trafiało na podatny grunt.
              >
              > To chyba sprawdza się głównie w starszym pokoleniu.

Na pewno w starszym bardziej, ale nie tylko. Np. politycy dbający o dobre stosunki z Niemcami ciągle są na forach oskarżani o wysługiwanie się im. Dogadywanie się z Francją czy W. Brytanią jakoś nigdy nie budzi podobnych reakcji.
              • paszczakowna1 Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 11:56
                > Schmitta w Polsce polubiono z czasem, ale IIRC, w 2001 r., kiedy przyjechał do
                > Zakopanego jako główny rywal Małysza w walce o Puchar Świata, też był przywitan
                > y mocno niefajnie.

Ale sam widzisz, że narodowość nie miała z tym nic wspólnego. W szczycie Małyszomanii Ahonena też nie kochano (i mam wrażenie, że postrzegano go gorzej niż Schmidta), a do Finów żadnych historycznych pretensji nie mamy.
                • pavvka Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 13:24
                  paszczakowna1 napisała:

> Ale sam widzisz, że narodowość nie miała z tym nic wspólnego. W szczycie Małysz
                  > omanii Ahonena też nie kochano (i mam wrażenie, że postrzegano go gorzej niż Sc
                  > hmidta), a do Finów żadnych historycznych pretensji nie mamy.

Ja mam wrażenie, że jednak ma. A to, że głównych rywali polskich sportowców w ogóle często przedstawia się jako wrogów Narodu Polskiego, to inna sprawa. Mam wrażenie, że w temacie sportu polskie media (nawet te otherwise rozsądne, jak GW) są b. nacjonalistyczne i lubują się w spiskowych teoriach, zgodnie z którymi nasi zawsze są ofiarami wszechświatowych spisków. Koronny przykład z ostatnich lat to Justyna Kowalczyk kontra Marit Bjorgen.
    • lolinka2 Re: Kibole i honor Polski 13.06.12, 19:02
      wkurzyło mnie to, jak mało co kiedykolwiek mnie wkurza - znaczy ten wpis maciejowskiego.
      w związku z tym, na fali wq...irytacji, posłałam panu przewodniczącemu od kota i brata bliźniaka, następujący mail:

"Panie Przewodniczący,
      Panie Pośle,
      Panie Doktorze,

W inwokacji 3 Pańskie funkcje/ role/ tytuły wymieniam, nie wiem, z którą z nich "zrósł" się Pan najbardziej i z którą utożsamia, stąd 3.
      Piszę do Pana ze względu na pewien bulwersujący mnie (i zapewne nie tylko mnie) wpis:

twitter.com/maciejowski_waw/status/212811509175300096
      W linku powyżej znajdzie Pan profil swojego partyjnego kolegi, pana Macieja Maciejowskiego, radnego m.st. Warszawa. Profil, a na nim wpis, cytuję "Żałuję że Policja nie zabroniła marszu Rosjan i honoru Polski musieli bronić "kibole". Brawo dla nich! Nie dajmy sobie pluć w twarz". Proszę zatem, w imieniu swoim, jako obywatela Rzeczpospolitej Polskiej, by zechciał Pan korzystając ze swych uprawnień przewodniczącego partii politycznej, wiedzy jako doktor prawa oraz obowiązku jako wybrany przez naród jego Przedstawiciel w Sejmie, zdyscyplinować swojego partyjnego kolegę, który - pomijając kwestie polityczne, te bowiem nie interesują mnie w ogóle - propaguje łamanie prawa. Tego samego prawa, na straży którego powinien stać, sprawując funkcję na podstawie mandatu przyznanego przez obywateli.

Nie ukrywam, że jestem wybitnie zbulwersowana i rozczarowana takim podejściem do wczorajszego zajścia, z tytułu którego, jako Polka, odczuwam... niesmak, żal i rozgoryczenie, że po raz kolejny zapalczywa natura, z której Polacy są znani na arenie międzynarodowej, dała o sobie znać i nawet tak przyjemnej okazji, jak rozgrywki EURO 2012 nie byliśmy w stanie celebrować zgodnie z zasadami fair play - również poza stadionami. Tym większy mój (słuszny jak mniemam) gniew, że apoteoza chuligańskiej burdy padła z ust osoby, która powinna świecić przykładem - nienagannego sposobu życia, wyważonego sposobu wypowiadania się oraz poszanowania obowiązującego prawa.

Oczekując zatem na Pańską reakcję w tej sprawie, pozostaję z wyrazami szacunku."

I jeśli dostanę odpowiedź (w co szczerze wątpię), nie omieszkam donieść o tym na tym forum.
      • rufus-401 Re: Kibole i honor Polski 13.06.12, 20:13
        Przypomnę - ministra tfuj Mucha na kilka dni przed rozpoczęciem Euro szukająca w trybie naglym nowego hotelu dla reprezentacji Rosji - prowokacja.
        Publikacje Gazety Wyborczej o kibicach rosyjskich którzy podobno, mieli jakies samolociki puszczać na meczu - prowokacja
        Ustawiczne straszenie Marszem Pamięci 10 czerwca - prowokacja
        Eleganckie ominiecie przepisów przez prezydent Warszawy i wydanie zgody na zorganizowany przemarsz kibiców - prowokacja.
        Pytanie zasadnicze - z jakiego srodowiska wywodza się autorzy tych wszystkich prowokacji?
      • mary_ann Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 08:54
        Lolinka - super. Nic dodać, nic ująć.
    • the_dzidka Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 08:52
      Dalej - już niedługo te ustawiczne strzały w stopę sprawią, że w końcu PiS znajdzie się na miejscu, które już na niego czeka smile
      Cieszę się z tego bardzo.
      • rufus-401 Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 09:06
        the_dzidka napisała:

> Dalej - już niedługo te ustawiczne strzały w stopę sprawią, że w końcu PiS znaj
        > dzie się na miejscu, które już na niego czeka smile
        > Cieszę się z tego bardzo.

Posadziłaś nową brzozę?
      • propisone Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 09:34
        the_dzidka napisała:

> Dalej - już niedługo te ustawiczne strzały w stopę sprawią, że w końcu PiS znaj
        > dzie się na miejscu, które już na niego czeka smile
        > Cieszę się z tego bardzo.

A, co to za różnica, czy będzie ,to PIS, czy inne ugrupowanie? Lewactwo prędzej, czy później przestanie być wrzodem i zniknie z krajobrazu. Dość niszczenia i rozkradania Polski. Ataki mediów gazetopodobnych nie zniszczą patriotyzmu.

>
      • jhbsk Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 10:26
        Cieszę się, że PiS zajmie należne mu miejsce. Gorzej, że nam wszystkim przyprawia obrzydliwą gębę.
        • rufus-401 Re: Kibole i honor Polski 14.06.12, 21:18
          Palikot obroni was przed PIS-em. Zwłaszcza po napisaniu tego wiernopoddańczego listu do Putina.

wiadomosci.onet.pl/kraj/ruch-palikota-pisze-list-do-rosjan-oskarza-srodowi,1,5160863,wiadomosc.html
          Nienawiść jest straszną chorobą.
          • seidhee Re: Kibole i honor Polski 15.06.12, 15:07
            > Nienawiść jest straszną chorobą.

Kiwam głową...

Nie mam specjalnego zamiłowania do ewangelicznych przypowieści, ale ta o belce i drzazdze wydaje się wyjątkowo trafna i zawsze aktualna.
            • rufus-401 Re: Kibole i honor Polski 15.06.12, 21:11
              seidhee napisała:

> > Nienawiść jest straszną chorobą.
              >
              > Kiwam głową...
              >
              > Nie mam specjalnego zamiłowania do ewangelicznych przypowieści, ale ta o belce
              > i drzazdze wydaje się wyjątkowo trafna i zawsze aktualna.

Jest aktualna i będzie.
              Jeżeli jest to uwaga skierowana do mnie, to, czy mógłbym dowiedzieć sie kogo nienawidzę?
              wykluczam, bowiem ewentualność, że jest to mój rodzinny kraj, gdyż tylko ktos tak negatywnie nastawiony do kraju rodzinnego moglby napisac tak ohydny donos adresowany do przwodcy obcego panstwa.
              Jak małe dziecko - "Prosze pani, to nie ja, to Kaczyński" - obrzydlistwo.

"Już sie ma pod koniec starożytnemu światu - wszystko, co w nim żyło, psuje się, rozprzęga się" - "Irydion" Krasińskiego.
              W takim momencie zawsze pojawiają sie demony zniszczenia. Różne Palikoty i Biedronie, a w chórze Środa, Nowicka i Szczuka.

>
              • rufus-401 Re: Prowokator 17.06.12, 00:13
                niezalezna.pl/29955-profanowal-krzyz-poprowadzil-rosjan
                bez komentarza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka