Dodaj do ulubionych

Protokoły Mędrców Syjonu

21.01.13, 13:33
wiecznie żywe. Dziś zobaczyłam, że fragmenty sa wywieszone w gablotce Akcji Katolickiej w parafialnym kosciele mojej rodziny. Zmobilzowałam córkę, jako parafiankę i ta zadzwoniła do parafii. Przepraszali, wykazali pełne zrozumienie, powiedzieli, ze lecą zdjąć.
Do kogo wysłać skargę, jesli nie zdejmą?
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 13:42
      pewnie do najbliższego przedstawicielstwa tejże akcji z informacją, że do mediów też napiszesz, jak nie zareagują. na stronie są takie dane:

Akcja Katolicka w Polsce
      ul. Nowogrodzka 49
      00-695 WARSZAWA
      tel.: 22-621 35 10
      E-mail: AKwPolsce

ale lepsze jest info w wiki:

Akcja Katolicka – ruch katolików świeckich (laikatu), zmierzający do większego nasycenia życia publicznego wartościami chrześcijańskimi.

no to jak widać nasycająsmile
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 17:51
        jottka napisała:

> pewnie do najbliższego przedstawicielstwa tejże akcji

Nie, ja bym raczej radziła do proboszcza, a jeśli już zawiadomiony i nie reaguje, to do biskupa. Dlatego, że to oni odpowiadają za teren kościoła włącznie z gablotką. Jakaś tam centrala Akcji Katolickiej może to spokojnie mieć w nosie albo nie mieć środków nacisku.
    • iwoniaw Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 16:07
      OMG, traktowałam istnienie tegoż dzieła jako bajkę o żelaznym wilku dopóki mi sąsiadka z wypiekami na twarzy nie wręczyła rekomendując lekturę big_grin Ale żeby w gablotce przykościelnej widzieć, to nie. Hardkor, przyznaję.
      • jota-40 Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 17:20
        O ile dobrze pamiętam, zaledwie kilka lat temu samych "Mędrców Syjonu" sprzedawano w sklepiku przykościelnym, u św. Stanisława Kostki. Toteż jakby mnie to nie dziwi.
    • mary_ann Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 19:49
      Ja bym radziła tak jak Anuszka - do proboszcza, a jak nie będzie natychmiastowej reakcji - to do biskupa.
      Przy tym, szczerze mówiąc, waham się, czy Nycz nie powinien tak czy inaczej dowiedzieć się, jaką ma ciekawą Akcję Katolicką w swojej diecezjismile
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 21:20
        mary_ann napisała:

> Przy tym, szczerze mówiąc, waham się, czy Nycz nie powinien tak czy inaczej dow
        > iedzieć się, jaką ma ciekawą Akcję Katolicką w swojej diecezjismile

Fsumie racja. smile
      • dakota77 Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 21:26
        Tak, moim zdaniem zastrzezenia trzeba zglosic nie do Akcji Katolickiej, a do parafii i jej zwierzchnikow. A wiec probosz/ksiadz dziekan/ biskup, po kolei.
        • zla.m Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 22:16
          A moim zdaniem nie powinno się obijać o coraz wyższe instancje kościelne. Jak proboszcze nie zdejmie, to robimy to, co powinien zrobić obywatel, a nie pokorny suplikant Krk - idziemy do prokuratury. W Polsce znieważanie lub nawoływanie do nienawiści na tle narodowościowym, rasowym, etnicznym, wyznaniowym jest zabronione i karalne na podstawie art. 256 i 257 kk.
          • verdana Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 22:25
            Niestety, tam akurat wybrano fragment, którego chyba się nie da podciągnąć pod zniewazanie na tle rasowym. Chodzi mi bardziej o same fragmenty z Protokółów (chyba zresztą wzięte z jakiegoś czasopisma), niż o to, co w nich było.
            • zla.m Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 22:35
              No ale czy same Protokoły jako takie nie nawołują do nienawiści na tle narodowościowym/wyznaniowym bo jako całość służą do usprawiedliwienia antysemityzmu? Pewnie na tym problemie mogłoby się wyżywić 3 pokolenia prawników wink

Ale poważnie - ja bym po prostu uderzyła w tę obywatelską ścieżkę, a nie prosiła kolejnych dostojników o łaskawe pochylenie się nad sprawą. To znaczy - jeżeli pierwsza, uprzejma uwaga zostałaby zignorowana.
              • verdana Re: Protokoły Mędrców Syjonu 21.01.13, 22:44
                No, chyba to tak nie działa. Trzeba by udowodnić, ze rzeczony fragment nawołuje. I nie, nie będę sie bawić w trzy pokolenia prawników.
                Poza tym jednak, mimo wszystko, lepszą drogą wydaje mi się droga kościelna. Bo teoretycznie ewentualny proces tylko przysporzy KK zwolenników i obrońcw, a jesli ktoś w kościele się wścieknie, to oberwie Akcja Katolicka.
                Poza tym w środę idę sprawdzić, bo jak zdjęli , to dalej się nie będę awanturować.
                • croyance Re: Protokoły Mędrców Syjonu 22.01.13, 16:19
                  Czy ja wiem? Z "Mein Kampf' tez daloby sie przytoczyc neutralne cytaty, ale jednak brzmialyby zle przez wlasnie skojarzenia ze zrodlem ... Czy jesli jakas szkola np. powiesilaby w gablotce, nie wiem (wymyslam teraz) 'Obywatele powinni placic podatki. Adolf Hitler' to byloby w porzadku?
    • mary_ann i jeszcze mi przyszło do głowy 21.01.13, 22:58
      ...że nie wiem, kiedy to świństwo pojawiło się w gablotce, ale w ostatnich dniach KK obchodził XVI (bodajże) Dzień Judaizmu. I niezależnie od tego, czy pojawienie się gazetki ma z tym faktem związek, czy nie (może mieć, bo mam wrażenie, że jak nigdy aktywne są w tym roku środowiska fundamentalistyczne w KK, krytykujące - wręcz denoncjujące! - biskupów za wszelkie inicjatywy ekumeniczne),
      to może ten incydent warto by obrócić na dobre w tym sensie, że ks. proboszcz mógłby o tej sprawie coś w niedzielę do owieczek mądrze powiedzieć? Właśnie w kontekście Dni Judaizmu chociażby?
      • mary_ann denUNcjujące 21.01.13, 23:02
        A jeszcze lepiej - donoszące na biskupów (i proboszczów)
        sorry, mało spałam, języki mi się poplątałysmile
        • verdana Re: denUNcjujące 22.01.13, 13:46
          Raczej nie powiem ks. proboszczowi co winien w niedzielę owieczkom mówićsmile
          • mary_ann Re: denUNcjujące 22.01.13, 15:47
            verdana napisała:

> Raczej nie powiem ks. proboszczowi co winien w niedzielę owieczkom mówićsmile

Po pierwsze nie Ty, a Twoja córka-parafianka. Po drugie, nie "mówić", ale zagadać (to podwójnie smutne, że akurat, gdy Kościół świętuje...smile i liczyć na to, że jeśli człowiek przyzwoity i kumaty, to sam wpadnie na ten pomysł.
            • verdana Re: denUNcjujące 22.01.13, 16:37
              Z córki jest parafianka na papierze. A na aż taką kumatość, to ja bym nie liczyła.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Protokoły Mędrców Syjonu 23.01.13, 08:46
      No i zdjęli?
      • verdana Re: Protokoły Mędrców Syjonu 23.01.13, 09:50
        Wczoraj nie byłam, bo hm... przegapiłam własną 30 rocznicę ślubu i musiałam jednak lecieć jakieś ciasto kupićsmile
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Protokoły Mędrców Syjonu 23.01.13, 10:26
          smile Gratuluję! Wszystkiego najlepszego!
          • rufus-5 Re: Protokoły Mędrców Syjonu 23.02.13, 10:20
            Polecam lekturę.

gosc.pl/doc/1460943.O-wspolnym-domu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka