Dodaj do ulubionych

Optymistyczne

30.07.13, 08:59
Rzadko, naprawdę rzadko ktoś tak szczerze przyznaje się do zmiany poglądów! Budujące!

Red. Jerzy Sosnowski z Trójki - dotychczas na swoim blogu dawał wyraz światotpoglądowi, który można by określić jako katolicyzm otwarty, lecz raczej konserwatywny. Dziś pisze:

Uważaliśmy, że (...) że skoro zgłaszamy wobec życia erotycznego innych ludzi désintéressement, ten brak zainteresowania winien być także respektowany przez pary homoseksualne wzajemnością w postaci niedomówienia, co właściwie je łączy. Innymi słowy, wymiana uprzejmości miała polegać na tym, że my nie narzucamy im (oczywiście) heteroseksualnych oczekiwań, a oni nie konfrontują nas z homoseksualnymi zachowaniami (mam na myśli gesty, świadczące o zażyłości). (...)

Ale w Köln otworzyły nam się oczy (...). Chodzi o to, żeby homoseksualista nie musiał się starać być bardziej niewidzialny, niż heteroseksualista.

Tak, całowali się przy nas jacyś mężczyźni i przytulały do siebie kobiety. I jakąś szkodę nam to przyniosło? Ano nie, właśnie.
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Optymistyczne 30.07.13, 11:10
      Faktycznie budujace.

A przy okazji, jak bardzo Slotna miala racje.

Do mnie dopiero powoli dociera, ze naprawde ludzie maja problem z tym, ze nieerotyczne (ew. niskoerotyczne) zachowania milosne (jak objecia, calusy czy trzymanie sie za rece) sa wyrazem orientacji wiec jest seksualne. Wydawalo mi sie, ze ta granica przebiega gdzie indziej. Fascynujace.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Optymistyczne 30.07.13, 11:38
        O właśnie, właśnie:
        Ale zasadniczo nie chodzilo mi o znajomych, tylko o sceny homoerotyczne w mediach. Imo im wieksza bedzie na nie ekspozycja, tym mniejszy bedzie wstret, a co za tym idzie - tym mniejsze beda proby racjonalizacji tego uczucia i wynikle z nich uprzedzenia i dyskryminacja.

Tym państwu wystarczyło wyjechać na chwilę z Polski (gdzie nie mają szansy na taką ekspozycję) do Niemiec, gdzie przez chwilę wystawili się na sąsiedztwo takich scen. I oto - aż zaskakujące, jak łatwo przyzwyczaili się do tego!
        • a.nancy Re: Optymistyczne 30.07.13, 14:42
          podróże kształcą smile
    • godiva1 Re: Optymistyczne 30.07.13, 16:59
      Z perspektywy USA to wyglada na to ze dyskryminacja gejow ma sie juz ku koncowi. Mielismy w tym roku kilka duzych decyzji Sadu Najwyzszego dotyczacych rownosci malzenskiej, w zeszlym roku na rozmaitych referendach lud zaglosowal tez za rownouprawnieniem w kilku stanach. I coraz wiecej krajow w Europie i Ameryce Poludniowej legalizuje zwiazki gejow, wiec bedzie parcie na normalizacje takich par.

Fajnie. Pokolenie naszych babc walczylo o prawa kobiet, pokolenie naszych rodzicow o prawa dla mniejszosci etnicznych, nasze pokolenie o prawa gejow, a kto wie - pokolenie naszych dzieci popcha wszystko jeszcze bardziej do przodu.
      • bi_scotti Re: Optymistyczne 08.08.13, 14:34
        Juz gdzies pisalam, u nas Michael & Michael obeszli niedawno 10 rocznice slubu a niebo nad Kanada wciaz niebieskie i syropu klonowego nie zabraklo, znaczy sie ... life goes on big_grin
        A przy okazji, powoli dorastam do zaangazowania sie w anty-rosyjskie ruchy popierajace pomysly bojkotu Olimpiady w Soczi. Duch starej ciotki rewolucji sie we mnie budzi i zaczyna sie rwac ze smyczy tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka