26.11.13, 19:28
W związku z dzisiejszym artykułem na portalu. Ponieważ temat mi bliski więc pozwalam sobie prosić o podpisanie (tych którzy się zgadzają) i mało złośliwości ze strony tych którzy się nie zgadzają.
www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=10132
Obserwuj wątek
    • croyance Re: petycja 26.11.13, 23:38
      Podpisalam.
      • maadzik3 Re: petycja 27.11.13, 07:17
        dzieki
        • ciociacesia podpisałam 27.11.13, 09:38

• zla.m Re: podpisałam 27.11.13, 12:09
            i ja, i ja smile (i dostałam w nagrodę ładny numerek na liście)
    • nisar Re: petycja 27.11.13, 10:44
      Nie mam zamiaru się wyzłośliwiać, ale petycji nie podpisałam. Odnoszę wrażenie, że Zespół Aspergera został w tekście wymieniony jako jeden z elementów charakteryzujących osobę zabójcy, absolutnie nie jako czynnik winy tylko opis mający na celu przybliżenie nam tej osoby. Nie odebrałam tego negatywnie, tak jak nie odebrałabym informacji, że chłopak pochodził np. z rodziny wielodzietnej. . Jakkolwiek rozumiem, że jeśli temat ZA jest Ci z jakiegoś powodu bliski, to jesteś na takie teksty wrażliwa, to jednak mam wrażenie, że nadinterpretujesz tekst gazety.
      • maadzik3 Re: petycja 27.11.13, 11:04
        nie ma sprawy wink każdy ma swoje zdanie i dlatego o podpis prosiłam tych którzy się z petycją zgadzają, co oczywiste. Gdyby była to jedna z informacji w tekście nie ruszyłoby mnie, ale wytłuszczonym drukiem na początku wraz z informacją o zabójstwie sugeruje poważny związek.
        Tak temat mi bliski.
        Miło, że odebrałaś to neutralnie bo może nie całe mleko się rozlało. Rozumiem, że widziałaś jak to graficznie wyglądało w artykule (nie w petycji)?
        • croyance Re: petycja 27.11.13, 11:36
          Dokladnie tak samo bylo i w US, i tez byly petycje i wywiady ze specjalistami ...
          Mysle, ze w Polsce swiadomosc tego czym jest Asperger jest bardzo niska, i w zwiazku z tym tego rodzaju niuanse czy niedopowiedzenia moga zostac zle odebrane. Zobaczcie jak jest chociazby z depresja (nie mowiac o innych chorobach psychicznych) - co tu wiec mowic o Aspergerze. Madzik, mnie temat tez jest bliski, i mysle, ze dobrze faktycznie wiecej o tym mowic.
          • croyance Re: petycja 27.11.13, 11:40
            Zreszta w tym artkule zostaly popelnione dwie niescislosci: jedna to faktycznie informacja o tym, ze Adam Lanza 'mial Aspergera, ale sie nie leczyl' (dobre sobie), inna to samo wstawienie tego Aspergera do artykulu (bez zadnego wyjasnienia), chociaz de facto nie bylo to zwiazane bezposrednio z morderstwami. W ten sposob faktycznie stwarza sie wrazenie, ze Asperger byl jakas kluczowa sprawa w tym, co sie stalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka