verdana 06.12.13, 19:46 Wszędzie pierwsza wiadomość informacji. W dziennikach wieczornych w Polsce - na dalszym miejscu. Dlaczego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kajaanna Re: Mandela 06.12.13, 20:31 Miał 95 lat i umarł, jako starzec. Przesiedział w więzieniu 1/3 życia. Walczył o uwolnienie wykluczonych. *** Jaka różnica jest pomiędzy Mandelą, a Geremkiem (ryk: "wykopać Geremka!" mam wciąż w uszach) Odpowiedz Link
verdana Re: Mandela 06.12.13, 22:32 Spora. Jednak w Polsce nie było apartheidu. Ani Geremek nie siedział 26 lat w wiezieniu, tylko pracował w państwowym instytucie. Nie umniejszając zasług Geremka. Odpowiedz Link
croyance Re: Mandela 06.12.13, 23:44 Bo w Polsce z reguly - przepraszam za to ugolnienie, ale zauwazam to nie pierwszy raz - na pierwszym miejscu sa zawsze lokalne wiesci z grajdolka, i jesli caly swiat zyje jakims wydarzeniem, to w polskich newsach na pewno bedzie breaking news, ze biskup Glodz poswiecil parking. Mam wrazenie, ze ludziom? mediom? wydaje sie, ze to, co sie dzieje poza nasza wioska, w wielkim swiecie, nie ma na nas wplywu. Odpowiedz Link
joa66 Re: Mandela 07.12.13, 09:53 Ja mam wrażenie, że Mandela przegrał z Ksawerym (godziny, dzień po doniesieniach). Potem spadł na koniec jako wiadomość już przetworzona. Mam pytanie, może głupie - wczoraj posłowie (przynajmniej wielu z nich) miało przyczepione wstążeczki na znak żałoby. Zarówno Kaczyński jak i Palikot. ktoś zna powód? Odpowiedz Link
verdana Re: Mandela 07.12.13, 13:51 www.e-vive.pl/rozpoczyna-sie-kampania-spoleczna-biala-wstazka,pl,46075.html Odpowiedz Link
joa66 Re: Mandela 08.12.13, 20:51 Dzięki Wstążeczki zauważyłam tuż po śmierci Mandeli i to było pierwsze skojarzenie. Po paru sekundach sama siebie skarciłam za taką naiwność. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Mandela 07.12.13, 12:11 croyance napisała: > Bo w Polsce z reguly - przepraszam za to ugolnienie, ale zauwazam to nie pierws > zy raz - na pierwszym miejscu sa zawsze lokalne wiesci z grajdolka, i jesli cal > y swiat zyje jakims wydarzeniem, to w polskich newsach na pewno bedzie breaking > news, ze biskup Glodz poswiecil parking. Gdyby Mandela miał pra-pra-pra dziadka, który był kiedyś majtkiem na statku zaciągającym regularnie do na przykład Gdańska, to byłby powód do pisania. Byłaby kolejna wielka osobistość z polskimi korzeniami. Odpowiedz Link
pavvka Re: Mandela 09.12.13, 15:05 croyance napisała: > Bo w Polsce z reguly - przepraszam za to ugolnienie, ale zauwazam to nie pierws > zy raz - na pierwszym miejscu sa zawsze lokalne wiesci z grajdolka, i jesli cal > y swiat zyje jakims wydarzeniem, to w polskich newsach na pewno bedzie breaking > news, ze biskup Glodz poswiecil parking. Akurat z tym newsem o święceniu bym polemizował, w dzisiejszych newsach nie widzę tego szczególnie dużo (chyba że chodzi o TV Trwam, której nie oglądam, więc nie wiem). Zwykle wiadomością dnia jest jak poseł X skomentował wypowiedź posła Y. Natomiast muszę się zgodzić, że polskie media zrobiły się (bo nie zawsze były) straszliwie zaściankowe. Oglądając ostatnio w miarę regularnie CNN (i czasem BBC News) stwierdzam, że na świecie dzieje się całe mnóstwo ważnych i ciekawych rzeczy, o których człowiek polegający na polskich mediach nie ma pojęcia. Ale oczywiście, żeby to zrobić sensownie, trzeba utrzymywać siatkę wykwalifikowanych korespondentów na całym świecie, na co permanentnie oszczędzających polskich mediów nie stać. Łatwiej, szybciej i taniej jest zaprosić do studia kilku polskich polityków, o których wiadomo, że powiedzą coś kontrowersyjnego i/ lub się pokłócą, a potem fragmentami ich wypowiedzi wypełnić główne wydanie wiadomości. Odpowiedz Link
ginny22 Re: Mandela 09.12.13, 15:49 Podobno "Wydarzenia" Polsatu odstają od tej polskiej normy zaściankowej. I podobno dobrze im to robi na oglądalność. Jest więc nadzieja. Odpowiedz Link
sanciasancia Re: Mandela 07.12.13, 17:23 Z tego samego powodu, z którego kilka lat temu przy okazji wyborów do amerykańskiego senatu (albo kongresu) w naszych mediach królowały k.rwiki Renaty Beger. Mnie zafrapowała informacja o tym, że Dick Cheney jeszcze kilka lat temu uważał, że Mandela był terrorystą. Odpowiedz Link
kkokos Re: Mandela 07.12.13, 18:35 tez mam wrażenie, że informacja przegrała z ksawerym ale też nie rozumiem, dlaczego polskie media i fb tak gładko prześlizgnęły się nad mandelą, a już tydzień przeżywają śmierć - tragiczną, to prawda - trzeciorzędnego aktorzyny z jakichśtam filmików o wyścigach. Odpowiedz Link
zla.m Re: Mandela 07.12.13, 21:19 kokos napisała: > tez mam wrażenie, że informacja przegrała z ksawerym Przy całym moim szacunku do Mandeli i jego działań - nie widzę w tym nic dziwnego. Oczywiście, śmierć takiego człowieka zawsze smuci, lecz wieku dożył słusznego, dla wielu ludzi to "piękny wiek na umieranie". A "orkan Ksawery", niezależnie od tego jak przesadnie udramatyzowane były dziennikarskie ostrzeżenia, zdawał się być zagrożeniem tu i teraz. To normalne i naturalne, że było to dla ludzi ważniejsze, bliższe, że informacje były podawane często, zależnie od zmiany warunków. Oczywiście, obawy były przesadne, ale nie dziwię się tym obawom, zwłaszcza po doniesieniach o zniszczeniach jakie sieją rozmaite tajfuny, huragany i tornada. ale też nie rozumiem, dlaczego polskie media i fb tak gładko prześlizgnęły się > nad mandelą, a już tydzień przeżywają śmierć - tragiczną, to prawda - trzeciorz > ędnego aktorzyny z jakichśtam filmików o wyścigach. Nie widziałam filmów, nie jestem w stanie ocenić ani aktora, ani człowieka. A że media przeżywają - nazwisko Mandeli zna więcej osób, na pewno, ale ile osób WIE, czego naprawdę dokonał? 20 lat temu został prezydentem na drodze wyborów, oznacza to, że mamy całe jedno pokolenie, dla którego Mandela był "zwykłym" politykiem. Poza tym - zmarł jako osoba wiekowa (prawie dosłownie), a w wypadku zginął dramatycznie młody facet, na dodatek uczestniczący w imprezie charytatywnej. Stąd jego śmierć wydaje się większym dramatem niż śmierć bojownika, któremu dane było oglądać zwycięstwo. Poza tym mentalnie Europejczycy (a Polacy na pewno) czują się bliżsi Ameryce Płn. niż Afryce, więc tamte sprawy wydają nam się ważniejsze. Nie mówię, że dobrze, że tak jest, ale też nie świadczy to jakoś strasznie źle o ludzkości. Po prostu - bliższa koszula ciału. Odpowiedz Link
verdana Re: Mandela 07.12.13, 22:44 Sądzę, ze dziennikarze wiedzą. I arto, aby przy okazji dowiedzieli się również widzowie. W telewizjach obcojęzycznych to główny temat dwóch ostatnich dni, niezależnie od huraganu. Nie licytując się, czyja śmierć jest większym dramatem, bez wątpienia można powiedzieć, czyje zycie bardziej wpłynęło na losy świata i dlatego warto o tym mówić. Odpowiedz Link
kkokos Re: Mandela 09.12.13, 07:10 > Nie licytując się, czyja śmierć jest większym dramatem, bez wątpienia można pow > iedzieć, czyje zycie bardziej wpłynęło na losy świata i dlatego warto o tym mów > ić. dokładnie o to mi chodziło Odpowiedz Link
joa66 Re: Mandela 09.12.13, 11:02 Sądzę, ze dziennikarze wiedzą Optymistka Gazeta poświęciła ( chyba weekend) całą piewrsza stronę Mandeli, to tez o czymś swiadczy. A stosunkowo słaba reakcja na smierć to , obawiam się, skutek tabloidyzacji mediów, nawet tych tzw powaznych. Nie ma sensacji-nie ma tematu. Odpowiedz Link
croyance Re: Mandela 09.12.13, 13:57 Co tam polskie media interesuja apartheid, Afryka, najwazniejsze, ze sasiadowi krowa sie ocielila ... Odpowiedz Link
kkokos Re: Mandela 09.12.13, 07:14 A "orkan Ksawery", niezależ > nie od tego jak przesadnie udramatyzowane były dziennikarskie ostrzeżenia, zdaw > ał się być zagrożeniem tu i teraz. nie tylko zdawał - w końcu cztery osoby zginęły, kilkaset tysięcy bez prądu itd. i mój wpis "informacja o śmierci mandeli przegrała z ksawerym" nie był wpisem kontestującym, dla mnie to naturalne, że ksawery skupił na sobie całą uwagę. Odpowiedz Link