Dodaj do ulubionych

Resortowe dzieci

14.01.14, 19:27
Czytam i dyskusje w prasie i wątek na emamie. Wytłumaczcie mi, dlaczego ci, którzy najbardziej odcinają sie od "minionego ustroju", są jednoczesnie najbardziej nim przesiąknięci? Jak to jest, ze nie widzą, zę rozliczanie dzieci z tego, co robili rodzice jest nie tylko wstrętne, ale jest po prostu dziedzictwem stalinizmu w prostej linii?
Obserwuj wątek
    • sanciasancia Re: Resortowe dzieci 14.01.14, 19:30
      Najłatwiej jest uderzyć w coś, na co człowiek nie ma wpływu. Tak, jak pochodzenie.
      >Jak to jest, ze nie widzą, zę rozliczanie dzieci z tego, c
      > o robili rodzice jest nie tylko wstrętne, ale jest po prostu dziedzictwem stali
      > nizmu w prostej linii?
      Mam czasem wrażenie, że oni trochę za stalinizmem tęsknią, tylko tym, w którym oni by byli Stalinem.
      • verdana Re: Resortowe dzieci 14.01.14, 19:34
        Wyjątkowo trafne spostrzeżeniesmile
      • maadzik3 Re: Resortowe dzieci 14.01.14, 20:20
        10/10
      • mary_ann Re: Resortowe dzieci 14.01.14, 22:51
        >>Mam czasem wrażenie, że oni trochę za stalinizmem tęsknią, tylko tym, w którym oni by byli Stalinem.

A to nie jest zwykłe przeniesienie? O to, czego nienawidzimy, wstydzimy się w sobie, boimy - oskarżamy innych?
        Zastępcza kara i zastępcza pokuta, którą ktoś ma odbyć za nas?smile
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Resortowe dzieci 14.01.14, 20:07
      www.jerzysosnowski.pl/?p=799
      MAZUREK: Współautor „Resortowych dzieci”, wiceprezes radia za PiS, Jerzy Targalski, prócz tego, że był zaangażowany w opozycję, sam należał do PZPR.
      KANIA: Pytaj o to Jerzego Targalskiego, ja się nie będę za niego wypowiadać.
      MAZUREK: A nie pytałaś go o karierę ojca? Targalski senior całe życie w PZPR, redaktor partyjnych pism, pracownik Zakładu Historii Partii przy KC PZPR, w latach gomułkowskich na placówce, w polskim ośrodku w Sofii.
      KANIA: Najlepiej, by to Jerzy Targalski mówił o sobie, nie ja.
      MAZUREK: Przecież pisząc taką książkę, Tagralski wznosi się na Himalaje hipokryzji i komizmu.
      KANIA: A ja wcale nie sądzę, by to było śmieszne. I nie dostrzegam w tym hipokryzji. On całym życiem zaświadczył, że nie chce mieć z komuną nic wspólnego. Wystarczy przeczytać jego teksty o PRL i III RP, nie wspominając już o jego roli w opozycji w czasach PRL. Dlaczego mam go teraz lustrować?
      MAZUREK: Jak to? Bo innych lustrowałaś, ale zostawmy to. Ojciec przedwojenny komunista, potem w PZPR, lekarz wojskowy. O kim to?
      KANIA: O Bronisławie Wildsteinie.
      MAZUREK: Byłym prezesie TVP. A ten pan: ojciec w PZPR, dziadek w KPP, generał UB i wiceminister bezpieczeństwa?
      KANIA: Nie wiem.
      MAZUREK: Wspaniały człowiek, opozycjonista z lat 70 i 80 (…wink dziś dyrektor w radiu, (…winkAndrzej Mietkowski.
      KANIA: Jest wiele innych osób po prawej stronie, konserwatywnych dziennikarzy, którzy mieli dziadków w KPP, a o nich nie napisaliśmy.
      MAZUREK: Bo kłania się zasada Goeringa: „To ja decyduję, kto jest Żydem”.

Polecam także pod tym linkiem historię o ojcu Żakowskiego.
      • verdana Re: Resortowe dzieci 14.01.14, 20:21
        To mnie nie dziwi, ze oskarża się cudzych, nie swoich. Mnie raczej dziwi jedno - ze ludzie, którzy nie staraja sie zrobić kariery "po trupach", nie mają żadnego interesu w tym, aby kogoś zdyskredytować tak łatwo przyjmują argumenty, że jak rodzice byli "za komuny" uwikłani, to dzieci za to odpowiadają. Ci sami ludzie, którzy za nić w świecie nie byliby skłonni odpowiadać za własnego ojca przemocowca, czy alkoholika na przykład.
        • mary_ann Re: Resortowe dzieci 14.01.14, 22:43
          verdana napisała:

> To mnie nie dziwi, ze oskarża się cudzych, nie swoich.

A mnie dziwi, jeśli samemu tak idiotycznie i właściwie stuprocentowo pewnie wystawia się na strzałsmile
          • pavvka Re: Resortowe dzieci 15.01.14, 10:32
            mary_ann napisała:

> A mnie dziwi, jeśli samemu tak idiotycznie i właściwie stuprocentowo pewnie wys
            > tawia się na strzałsmile

Mnie też. Bo jeśli Targalski może być słuszny, mimo że sam też resortowe dziecko, to znaczy, że jednak pochodzenie nie determinuje życia człowieka, a w takim razie upada cała logika (if you can call it that) stojąca za tą książką.

No i jeśli Michnik nie ma wystarczająco dobrego życiorysu za PRL żeby przekreślić winy przodków, to ja już nie wiem kto ma...
            • brysio76 Re: Resortowe dzieci 15.01.14, 10:41
              > No i jeśli Michnik nie ma wystarczająco dobrego życiorysu za PRL żeby przekreśl
              > ić winy przodków, to ja już nie wiem kto ma...

No jak to kto? Kryże!
      • mary_ann Re: Resortowe dzieci 14.01.14, 22:54
        To jest po prostu piękne. Nie zliczę, który raz obserwuję taką kompletną impregnację na najoczywistsze logiczne wnioski, niedostrzeganie najoczywistszej symetrii...
      • mary_ann Re: Resortowe dzieci 14.01.14, 23:03
        To jest przebój, kwiiik!

MAZUREK: Żakowski, o którym wspominasz, do książki się załapał, choć ani on, ani nikt z rodziny w partii ani SB nie był. Po prostu go nie lubicie i to wystarczyło.
        KANIA: Jego ojciec był wykładowcą w WAT, ale rzeczywiście Jacek Żakowski nie był w partii, co wyraźnie napisaliśmy. Za to on chętnie wypowiada się o porządku III RP i jest jego gorliwym obrońcą. Tu jasno stwierdziliśmy, że nie więzy krwi czy własna przynależność, ale sposób myślenia i jego publicystyka zdecydowały o tym, że został umieszczony w książce.
        MAZUREK: O tym właśnie mówię: papiery ma OK (…wink
        ”.
        • jottka Re: Resortowe dzieci 15.01.14, 10:41
          mnie to czemuś nie śmieszy - przestaję rozumieć, dlaczego można bełkotać jak potłuczony i być traktowanym jako godzien szacunku, ciekawy rozmówca dla mediów. tu się mieści i wątek "resortowych dzieci", i radosne teksty o "ideologii gender", i pewnie wiele innych. gdyby choć zaprowadzić (zapewne przemocą) kryterium spójności logicznej tekstu...
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Resortowe dzieci 16.01.14, 07:46
      W Polityce napisali, że szykują się kolejne tomy książki. Między innymi "Resortowe dzieci. Nauka". Chcą namieszać we wszystkich środowiskach po kolei. :-\
      • mary_ann Re: Resortowe dzieci 16.01.14, 08:04
        O tu jest mowa o koncepcji całej serii, a przy okazji można sobie posłuchać pani Kani:

www.youtube.com/watch?v=TJn6yi4RnC4
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Resortowe dzieci 16.01.14, 08:06
        A propos Polityki.
        Red. Baczyński, naczelny Polityki, opisuje jak przekręcono informacje na jego temat. Zwłaszcza ta historia z płk. Szopskim wprawia w osłupienie.
        Czego tamci ludzie nie wymyślą, przecież to jest naprawdę okropne.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Resortowe dzieci 16.01.14, 08:06
          Zapomniałam wkleić link do tego tekstu Baczyńskiego:
          www.polityka.pl/kraj/1567255,1,odnosniki-i-przypisy.read
          • jottka Re: Resortowe dzieci 16.01.14, 11:47
            mętnie pamiętam, ale zdaje się, że radosne koncepcje nt. jacka żakowskiego zmuszeni byli wycofać z wizją pozwu nad głową, więc podejrzewam, że dzieło czy dzieła będą miały się dobrze w środowiskach zaprzyjaźnionych, póki się pozwy nie posypią.

tak jak równie cudne frazy o goebbelsie czemuś się red. lisowi nie spodobały bądź opinie o śp. andrzeju turskim władzom telewizji - dzielni dziennikarze prawicy nieco się już uspokoili w swej retoryce i tylko lamentują, jak są okrutnie prześladowani. przykro mówić, ale chyba tylko sąd może w tej chwili nadać jakieś cywilizowane ramy naszej debacie publicznej.
            • pavvka Re: Resortowe dzieci 16.01.14, 13:58
              jottka napisała:

> mętnie pamiętam, ale zdaje się, że radosne koncepcje nt. jacka żakowskiego zmus
              > zeni byli wycofać z wizją pozwu nad głową

O ile wiem, treść książki pozostała bez zmian, usunięto jedynie zdjęcie Żakowskiego z okładki. Zresztą jak widać z cytowanego powyżej wywiadu z Kanią, sami autorzy przyznają, że nie można go uznać za resortowe dziecko, czyli w książce został opisany dlatego, że jego też nie lubią.
      • brysio76 Re: Resortowe dzieci 16.01.14, 11:44
        Doprawdy? Z najwyzszą przyjemnością poczytam marksistowskie bzdety prof. Zybertowicza z lat 80. A cholercia, zapomniałem że Zybertowicz jest obecnie po słusznej stronie....
        • brysio76 Re: Resortowe dzieci 16.01.14, 11:55
          kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=21401&dirids=1
          STR. 83 Andrzej Zybertowicz- O obiektywnej funkcji społecznej ruchu
          robotnczego i ideologii marksistowskiej w XIX wieku- hipoteza.
      • kkokos Re: Resortowe dzieci 16.01.14, 18:10
        anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> W Polityce napisali, że szykują się kolejne tomy książki. Między innymi "Resort
        > owe dzieci. Nauka". Chcą namieszać we wszystkich środowiskach po kolei. :-\

a tam, namieszać - to jest lepiej wymyślone: można przystroić się w piórka męczennika walki jedyną słuszną prawdę, a przy okazji zarobić:

natemat.pl/88813,sprzedajac-caly-naklad-autorzy-resortowych-dzieci-zgarna-ponad-milion-oto-przepis-na-prawicowy-hit
        • hankam Re: Resortowe dzieci 20.01.14, 11:36
          Świetny pomysł:
          Resortowe dzieci. Biznes.
          Resortowe dzieci. Kultura i sztuka.
          Resortowe dzieci. POlityka.
          Resortowe dzieci. Fora internetowe.
          itd.
    • mary_ann Re: Resortowe dzieci 20.01.14, 13:31
      Jego (Targalskiego - mary_ann) członkostwo w PZPR było tylko "dobrą przykrywką do konspiracji", bo w czasach Gierka "jakakolwiek działalność opozycyjna wydawała się beznadziejna". - Wiem, że to brzmi śmiesznie - przyznaje. O nie (komentarz Pawła Wrońskiego), to wcale nie brzmi śmiesznie, to brzmi bardzo śmiesznie.

wyborcza.pl/1,75968,15301196,Skrocone_zmyslenia_Targalskiego.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
      • hankam Re: Resortowe dzieci 21.01.14, 12:46
        To w końcu działał konspiracyjnie pod przykrywką, czy nie działał, bo konspira była beznadziejna?
        To wyjątkowa szuja.
        • kkokos Re: Resortowe dzieci 21.01.14, 15:37
          hankam napisała:

> To w końcu działał konspiracyjnie pod przykrywką, czy nie działał, bo konspira
          > była beznadziejna?

no ja to rozumiem tak, że konspira była beznadziejna i śmieszna, a bycie w pzpr było najlepszą przykrywką dla jego szlachetnego charakteru, mężnego serca, umysłu wykraczającego poza epokę itd. to, że nikt się na jego wielkości nie poznał, jest najlepszym dowodem, jak dobrze był pod tą przykrywka zakonspirowany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka