Dodaj do ulubionych

Amsterdam - tulipmania

05.03.13, 03:28

Dzien dobry,

W dniach 5-10.04 bede w Amsterdamie. Poza zwyczajowym niespiesznym
zwiedzaniem miasta moj pobyt w Amsterdamie bedzie mial silny watek
tulipanowy/kwiatowy. Na pewno odwiedze Bloemenmarkt i Aalsmeer
Bloemenveilingen. Mam mocna ale niegrozna fiksacje na punkcie tulipanow.
Uwielbiam je ogladac, wachac i w miare mozliwosci delikatnie dotykac.

Moje pytanie do ocierajacych sie o temat tulipanowy: czy w kwietniu bede
mogla juz je ogladac pod golym niebem poza szklarniami? I czy macie moze
dla mnie jakies sugestie? Tulipanowe, oczywiscie:)

Przejrzalam forum i chcialam podczepic sie z pytaniem pod zblizony do mojego
watek kwiatowy ale nie znalazlam niczego odpowiedniego.

Za ewentualne tematyczne odpowiedzi serdecznie dziekuje.

Pozdrawiam tulipanowo - kasia

Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Amsterdam - tulipmania 05.03.13, 08:02
      Kwiecień to wspaniała pora na oglądanie tulipanów pod gołym niebem. Polecam odwiedzenie ogrodów Keukenhof, które czynne są os 21 marca. Tulipanowa ogria dla oczu...
      www.keukenhof.nl/
      Z Amsterdamu można dojechać autobusem lub pociagiem, jeżeli nie będziesz dysponowała samochodem.
      • x.kasia Re: Amsterdam - tulipmania 05.03.13, 15:11

Aseretko, lejesz miod na serce moje:) Dziekuje za link. Keukenhof wyglada
        imponujaco. Dopisuje do listy kwiatowej.

Pozdrawiam - kasia.
    • x.kasia Re: Amsterdam - tulipmania 27.03.13, 12:05

Dziekuje. Interesujacy link. Laduje w piątek (5.04). Przygnebia mnie lekko
      przewidywana dla AMS temperatura +6C. Czy nie będzie za zimno tulipanom:)
      • aseretka Re: Amsterdam - tulipmania 27.03.13, 15:51
        Nie martw się Kasu. +6 to dodatnia temperatura i na pewno zobaczysz wiele pięknych tulipanów.
        • x.kasia Re: Amsterdam - tulipmania 28.03.13, 09:01

Dziekuje. Dzisiaj niepokoje się mniej. Uaktualnienie pogody dla
          Amsterdamu wskazuje na 7 C. Bez opadow. Wolno, bardzo
          wolno slupek rtęci wspina się jednak:) Być może będę mogla
          wypic espresso na swiezym powietrzu nad kanalem zanim kawa
          zupełnie wystygnie.
          • aseretka Re: Amsterdam - tulipmania 28.03.13, 18:45
            Na pewno wrócisz zadowolona :) Daj znać po powrocie i opowiedz, czy udało Ci się podotykać tulipanów.
            • Gość: Marta Re: Amsterdam - tulipmania IP: *.opaltelecom.net 31.03.13, 13:19
              Ja rowniez bardzo chetnie przeczytam Twoja relacje z pobytu w Holandii, poniewaz 20 kwietnia tam bede. Oczywiscie najbardziej interesuje mnie Kaukenhof-czy tym tulipanom na pewno nie jest za zimno?
              Pozdrawiam
              Marta
              • x.kasia Flower power:) 31.03.13, 18:49
                Goedenavond:)

Prognoza pogody dla Amsterdamu lekko mnie niepokoi. Plus 6 C i możliwość
                deszczu. Być może dzisiejszy deszcz spłucze leżący śnieg i zaprosi wiosnę.

Bloemenmarkt i Keukenhof odwiedzę i podzielę się swoimi wrażeniami.

Deszczowa perspektywa zainteresowała mnie miejscami z dobrą i bardzo
                dobrą kawą. Znam już różnicę pomiędzy cafe i coffee shops:) Być może
                wypiję espresso doppio w cafe w której pić mogła kawę Mata Hari.

Pracuję nad moim bardzo podstawowym holenderskim i zaglądam tutaj:
                www.bloomings-amsterdam.nl
                Tot straks - kasia
                • Gość: Marta Re: Flower power:) IP: *.as13285.net 31.03.13, 20:55
                  Kasia podaj stronke, na ktorej sledzisz pogode w Holandii.
                  Pozdrawiam
                  Marta
                  • x.kasia Re: Flower power:) 31.03.13, 21:24
                    Zaglądam na strony:
                    www.weather.com
                    wunderground.com
                    Dzisiaj zniechęciły mnie:) Zajrzę w poniedziałek.

Pozdrowienia - k.
                    • Gość: roman Re: Flower power:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.13, 21:06
                      Jakimi liniami lecisz? I ile zapłaciłaś za bilet?
                      • x.kasia Re: Flower power:) 02.04.13, 08:53
                        LOT, 1088,74 PLN - 2 bilety (RT).
                        • x.kasia Tulip power:) 09.04.13, 21:32
                          Pobyt w Amsterdamie miałam udany. Interesujące miasto.
                          Do Keukenhof jednak nie pojechałam. Rozmawiałam z concierge
                          w hotelu i z osobami które były na wycieczce parę dni wcześniej
                          i za ich poradą zrezygnowałam z wykupienia wycieczki (40 euro,
                          5 h). Pola kwiatowe nie wyglądały tak kolorowo jak w folderach
                          reklamowych. Tegoroczna wiosna nie sprzyjała tulipanom:(.

W swoich wędrówkach po mieście zaglądałam raz dziennie do
                          robiącego wrażenie targu kwiatowego nad kanałem. Dużą część
                          mojego podręcznego bagażu wypełniły cebulki tulipanów różnych
                          odmian. Torebka z 50 cebulkami kosztuje 7.50 euro.

Pewnym kwiatowym ukojeniem były krokusy rosnące na skwerze
                          przed hotelem.

Z tulipanowym pozdrowieniem - kasia

• Gość: Marta Re: Tulip power:) IP: *.as13285.net 10.04.13, 09:41
                            Hej
                            a jaka mialas pogode?
                            • x.kasia Re: Tulip power:) 10.04.13, 10:33

Pogode miałam dobra. To znaczy bez opadow i bez lezacego sniegu.
                              Było jednak rano i wieczorami chłodno. Było tez w ciągu dnia trochę
                              slonca i wówczas było bardzo przyjemnie. Standardowo miałam na
                              na sobie dwie lekkie warstwy i krotka puchowa kurtke. Jeansy i trapery.
                              Okazalo się, ze to był optymalnie praktyczny stroj. Zmarzlam tylko
                              trochę na wietrze w porcie (za glowna stacja kolejowa).

Sadze, ze Ty będziesz już miała cieplej. Wystawa w Keukenhof będzie
                              otwarta do 20 maja wiec może się zdecydujesz na wycieczke.
                              Znam tani i prosty dojazd z lotniska do centrum i jeżeli będziesz
                              potrzebowala sugestii to sluze.

Pozdrowienia -k.
                              • Gość: Marta Re: Tulip power:) IP: *.as13285.net 10.04.13, 11:05
                                Ja mam zarezerwowane noclegi w Wassenaar i w sumie naszym celem nie jest Amsterdam a przede wszystkim okolice, walsnie Kaukenhof, Maudoram,Zaanse Schans i Kasteel de Haar.Jedziemy z dziecmi, wiec chodzenie "po miescie" raczej odpada.
                          • aseretka Re: Tulip power:) 11.04.13, 19:40
                            Szkoda, że zrezygnowałaś z Keukenhof. Zamiast wydawać 40 euro na wycieczkę, trzeba było zorganizować samodzielny wyjazd autobusem. A tulipanowe pola, gdzie widziałaś? Aby naprawdę je zobaczyć, trzeba przejechać bocznymi drogami pomiędzy Amsterdamem a Hagą. Tam naprawdę wyglądają tak, jak w folderach. Można je porównać do rosnących na naszych polach łanów żyta.
                            Zobacz tu:
                            fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,121226926,135637468.html
                            fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,121226926,135636015.html
                            Targ kwiatowy nad kanałem jest uroczy, ale to jednak nie to...
                            • x.kasia Re: Tulip power:) 12.04.13, 09:52

Keukenhof to nie była sprawa kosztów:) Moje małe referendum przeprowadzone
                              wśród gości hotelowych i personelu skłoniło mnie do podjęcia takiej właśnie decyzji.
                              Pól tulipanowych nie widziałam ponieważ nie wyjeżdżałam za miasto. Wszystko jest
                              więc przede mną:) Wrócę za rok. Tym bardziej, ze oba główne muzea były zamknięte.
                              Rijksmuseum otwierają po dziesięciu latach renowacji z końcem kwietnia a muzeum
                              Van Gogha w przyszłym tygodniu. Będę więc miała pretekst aby porównać martwą
                              naturę z naturą żywą:)

Pozdrowienia już wiosenne - k.
                              • Gość: Marta Re: Tulip power:) IP: *.as13285.net 29.04.13, 14:56
                                Ja rowniez wrocilam juz z uroczej Holandii. Bylismy z 4 dzieci w roznym wieku dlatego nie zwiedzilismy Amsterdamu, Hagi ani innych duzych miast, poniewaz bylaby to i dla nas jak i dla nich meka.Odwiedzilismy za to piekny Keukenhof, Maudoram,Zaanse Schans, nadmorskie Scheveningen.W Keukenhof widac bylo, ze zima zbyt dlugo w tym roku goscila, nie wszystkie kwiaty zdazyly sie rozwinac, ale i tak uwazam, ze bylo warto pojechac i nacieszyc oczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka