Dodaj do ulubionych

rezerwacja hotelu on-line

IP: *.Kuso.osi.pl 05.05.06, 21:29
Może ktoś się podzielić swoją wiedzą? Zarezerwowałam przez neta pokój w
hotelu. Cena mi odpowiadala - otrzymałam potwierdzenie. Ale następnego dnia
otrzymałam już z hotelu e-mail, ze przepraszają , ale oni zmnienili ceny,
tylko ze akurat na tej stronie gdzie ja rezerwowalam jeszcze tego nie
zaktualizowano. No i wynajmą mi pokój ale za cene o 50 % wyższą.
Sprawdzałam - i faktycznie na stronie ich hotelu - ceny sa znacznie wyższe (
nawet od tej ktora mi zaproponowali ). Zaczełam szukać na różnych stonach -
no i znalazłam - ze faktycznie ceny maja wielką rozbieznośc . ( No i to
dotyczy wielu hoteli ).
Wynegocjowałam cenę trochę niższą - ale przysłali mi e-mail żebym podała dane
mojej karty kredytowej.Niby nie pobierają opłaty- to ma być gwarancja.
No i tu mam wątpliwości - już raz podawałam te dane - na jakiejś
zabezpieczonej stronie z połączeniem typu SSL. I co teraz mam je w zwyklym e-
mailu napisać ???? A co jeśli ktoś z hotelu obciąży moją kartę
bezpodstawnie - po prostu ukradnie mi kasę ? Słyszelście coś o takch
przypadkach ? Niby mam kartę "przedpłacaoną" - ale zawsze ukraść można to co
na niej mam.
I jeszcze jedno pytanie :
CZy proces rezerwacji przez internet tak wygląda ? Najpierw na jakiejś
stronie typu "booking hotels" robi się rezerwacje, a potem hotel sie z wami
kontaktuje i uzgadnia się wszystko ? CZy faktycznie spotkaliście się z tym-
że ceny na stronach są tylko na "wabia" - znacznie niższe od cen które
oferuje hotel ???
Obserwuj wątek
    • Gość: c# Re: rezerwacja hotelu on-line IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 22:01
      > CZy proces rezerwacji przez internet tak wygląda ? Najpierw na jakiejś
      > stronie typu "booking hotels" robi się rezerwacje, a potem hotel sie z wami
      > kontaktuje i uzgadnia się wszystko ? CZy faktycznie spotkaliście się z tym-
      > że ceny na stronach są tylko na "wabia" - znacznie niższe od cen które
      > oferuje hotel ???
      Normalnie to wygląda inaczej!
      Trafiłaś na niesolidny hotel lub niesolidną stronę rezerwacyjną. Są tych stron
      setki, więc złe się też trafiają.

Rezerwuję pokój dość często przez internet w całej Europie.

W skrócie wygląda to tak:
      - hotele "sieciowe" np. Accor - Mercure/Ibis/Etap/Formule1 - wszystko idzie
      przez centralną rezerwację, płacisz w hotelu. Uwaga. Raz mi ściągnęli w Etapie z
      karty za pierwszą noc, gdy przyjechałem po 20. Płacić możesz oczywiście gotówką
      albo inną kartą.
      - biura rezerwacji - pośrednicy (tych są setki) - nic im nie płacisz, w hotelu
      pokazujesz nr rezerwacji i dostajesz taką cenę, jaka była na stronie biura.
      Przykład www.derhotel.com w Niemczech
      - Są też biura, gdzie płacisz 100% ceny za hotel oferując b.dobrą cenę (tych nie
      polecam, bo nie wiadomo, czy hotel wie o ich istnieniu)
      - bezpośredni kontakt z hotelem (to działa zawsze)

Zawsze podajesz numer karty ale wyłącznie jako GWARANCJĘ. Nie ściągną nic z
      karty jeśli pojawisz się w hotelu w zarezerwowanym dniu. Jeśli się nie pojawisz,
      z automatu ściągają za pierwszą noc i anulują rezerwację na następne noce.
      Karta służy również jako gwarancja ściągnięcia opłat za minibar, zaginione
      ręczniki czy szlafroki itp. jeśli przy "check-out" zapomnisz za nie zapłacić.

W USA i nie tylko meldując się, nawet gdy masz pokój opłacony, dajesz kartę, na
      której blokują np. 200$ i odblokowują następnego dnia po check-oucie. Gdy nie
      masz karty, zostawiasz cash.

Co do podawania numeru KK.

Jeżeli zweryfikujesz, że hotel istnieje ;-) oraz jego numer tel/fax, to żadnego
      szwindlu nie będzie.
      Mailem można (ryzyko wiadome), lepiej podać część mailem, a np. nazwisko i datę
      ważności dosłać faksem. Wtedy w recepcji sobie złożą do kupy. Ja przesyłam
      całość faxem - trudniej odczytać obcemu kartkę z segregatora niż mail po 3
      latach w komputerze znalezionym na śmietniku.

Ogólnie podawanie w hotelach detali KK jest od lat przyjęte telefonicznie czy
      faxem a ilość kradzieży chyba niewielka.
      • Gość: grazka Re: rezerwacja hotelu on-line IP: *.Kuso.osi.pl 05.05.06, 23:34
        Bardzo ci dziękuję . Uspokoiłeś :)mnie jeśli chodzi o podanie detali KK.
        Hotel istnieje - nawet rozmawiałam z recepcją ( hmmm trochę ciężko bo po
        angielsku) - ale przed rezerwacją - bo zdziwiło mnie że mają różne ceny na
        różnych stronach. No ale chyba mają chyba taką dziwną politykę z tymi cenami.
        Zbyt uczciwi tez raczej nie są bo najpierw mi napisali że akurat na tej stronie
        z której rezerwowałam nie zmienili im cen- a dzisiaj ceny owszem są zmienione
        ale w dół - wygląda to tak :
        na stronie z której rezerwowałam widniała cena - 40 pounds/night , oni napisali
        że teraz mają ceny 60 pounds/night ( tę cenę podawał też recepcjonista przez
        telefon), ale zgodzili się wynająć za 55 pounds, na stronie ich hotelu można
        rezerwować "w promocji ! " za 69 pounds. Na innych stronach też mają ceny od
        40-70 pounds. A teraz na tej stronie gdzie rezerwowałam obniżyli cenę do 35
        pounds. Dziwne - skoro dzień wcześniej nie chcieli wynająć za 40 pounds.
        Ale to już kolejny hotel który tak się zachowuje.
        I myślałam ,że nie ma sensu tu odoływać rezerwację -i szukać innego hotelu - bo
        pewnie wszędzie tam gdzie ceny są niskie- to tylko tak wygląda a w
        rzeczywistosci hotel przed potwierdzeniem oferuje znacznie wyższ cenę.
        Sam hotel wygląda całkiem sympatycznie i opinie gości też ma pochlebne. ALe
        wkurzyło mnie - że tak "kombinują " .
        Strona z której rezerwowałam też niby jest w porządku - bo na mój e-mail
        odpowiedzieli odrazu- że oni tylo "ogłaszają " hotel - natomiast rezerwuje się
        już w wybranym hotelu.
    • Gość: luk Re: rezerwacja hotelu on-line IP: *.mtnet / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 00:01
      jeśli rezerwujesz online to ceny muszą byc takie w serwisie rezerwacyjnym i w
      hotelu. Nie ma innej możliwości-ponieważ wszelkie zmiany w hotelu są
      automatycznie zmieniane w serwisach.
      Jeśli była to strona gdzie reklamują hotel a rezerwujesz już na stronie hotelu-
      to nie jest to rezerwacja przez serwis..
      polecam www.hotelowerezerwacje.pl na przyszłość-korzystałem już kilkakrotnie.
      Cena zawsze była taka sama.
      • Gość: grazka Re: rezerwacja hotelu on-line IP: *.Kuso.osi.pl 07.05.06, 20:37
        A jak wyglada sam proces rezerwacji z tej stony hotelowerezerwacje ?
        Rezerwujesz , otrzymujesz maila z potwierdzeniem w ciągu kilku minut - i to
        wszystko ??? Czy jeszcze hotel też się kontaktuje ??
        • Gość: luk Re: rezerwacja hotelu on-line IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 22:09
          Dostajesz maila z potwierdzeniem i numerem rezerwacji. To wszystko. Hotel już
          się z Tobą nie kontaktuje-mają Twoją rezerwację w swoim systemie hotelowym-
          pokój jest już zajęty.
          Jedziesz na miejsce-nocujesz i płacisz przy wyjeździe. To wszystko. To jest
          rezerwacja online.
    • Gość: Ania Re: rezerwacja hotelu on-line IP: 194.72.105.* 08.05.06, 14:19
      Hej, kilka dni temu zarezerwowalam hotel przez www.hrs.de (jest tez polska
      wersja jezykowa) - strone to polecal ktos juz na forum gazety. Poki co poza
      automatycznym potwierdzeniem na maila nie otrzymalam zadnej korespondencji z
      hotelu, tak jak to bylo u Ciebie. Wydaje mi sie jednak, ze zasady sa troche
      odmienne, skoro rezerwacji trzeba dokonac bezposrednio w hotelu.
    • mair Re: rezerwacja hotelu on-line 10.11.13, 10:05
      Kilka razy w ciagu roku i to od wielu lat, zamawiam hotele lub apartamenty w roznych czesciach Europy przez booking.com i nigdy nie mialem zadnego problemu a czesto robie rezerwacje na kilka miesiecy do przed wyjazdem. Cena podana w rezerwcji zawsze obowiazuje w danym miejscu. Nigdy nie mam bezposredniego kontaktu z hotelem, jedynie przy rezerwacji apartamentu trzeba sie kontaktowac z wlascicielem lub ich biurem. Tam nie ma recepcji. Fakt, ze rezerwuje hotele tylko i wylacznie od *** w gore.
      Nie wyobrazam sobie abym mial przesylac nr. konta z 3-cyfrowym kodem faxem lub mailem i watpie czy ktos uczciwy i normalny bedzie tego oczekiwal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka