Dodaj do ulubionych

norymberga

IP: 62.29.137.* 20.11.06, 14:08
Czy ktoś był w norymberdze i może podzielić się wrażeniami? Czy to piękne
miasto? Czy jest tam dużo zabytków? Czy jesień to dobra pora na zwiedzanie
tego miasta? Czy z Wrocławia długo się tam jedzie? Ile godzin w przybliżeniu?

A może jakieś inne niemieckie miasto możecie polecić?

Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • alicja_z_krainy_czarow2 Re: norymberga 22.11.06, 16:57
      norymberga to piekne miasto, chociaz zostalo prawie w 90 % zniszczone przez
      bombardowania. odbudowano jednak zachwycajaca starowke, mozna podziwiac dziela
      wita stwosza, jest stylowy zamek, a jak ktos lubi, to mozna odwiedzic muzeum
      karola maya. jesien to dobra pora na zwiedzanie pod wrunkiem, ze bedzie to
      sloneczny dzen. z wroclawia w przyblizeniu jakies 460 km.
      • Gość: ania Re: norymberga IP: *.dynamic.mnet-online.de 23.11.06, 06:49
        Na pewno wartozobaczyc Norymberge. Mimo zniszczen wojenych miasto zachowalo
        romantyczny charakter. Polecam widok z zamku na okolice i slynne norymberskie
        kielbaski!
        • mair Re: norymberga 23.11.06, 09:48
          powiedzmy sobie tak, kazde miejsce gdzie nie bylismy warto zobaczyc, jedne
          bedzie bardziej interesujace inne mniej ale ciekawe sa wszystkie, takze
          Norynberga
          jesli chcesz sie naprawde czegos dowiedziec i masz ciepliwosc do wertowania
          stron, to kliknij tu
          de.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnberg
          ps: co rok przed swietami, odbywa sie tam jeden z ciekawszych Weinachstmarkt w
          BRD
    • lanza2 Re: norymberga 27.11.06, 22:22
      Mogę z czystym sumieniem polecić Ci Norymbergę. Byłam rok temu jestem
      zachwycona. Z wielką przyjemnością bym tam wróciła, miasto ma wspaniały klimat.
      Przed Bożym Narodzeniem jest wspaniały kiermasz świąteczny. Mnóstwo atrakcji!!!
      Jak lubisz zwierzęta to w Zoo są delfiny i są organizowane pokazy.

Lanza
    • major_bien Re: norymberga 05.12.06, 20:26
      Norymberga, jak każde duże niemieckie miasto, miała kompletnie zbombardowane
      centrum. Więc trudno ją nazwac pięknym miastem (jak np. Praga). Jak w
      większości niemieckich miast - odbudowano tylko najważniejsze zabytki (m.in.
      zamek, kościoły, Heilige-Geist-Spital). Ale już to jest ciekawe. Centrum jest
      ładnie położone, w niepogodę dobre muzeum /Germańskie Narodowe/ i wnętrza
      trzech głównych kościołów - Sebaldkirche i Lorenzkirche /w obu dzieła Wita
      Stwosza/ oraz Frauenkirche). Od pory roku ważniejsza jest pogoda. Ogólnie warto.
      Jeśli jedziesz w towarzystwie i będziecie dłużej w Norymberdze (i będzie ładna
      pogoda), to warto wybrac się za 25 Euro /Bayern ticket - jednodniowy/ za 4
      osoby pociągiem godzinę do pobliskiego Bambergu (lub samochodem). To jest
      naprawdę piękne miasto, chodząca historia sztuki (szczególnie architektury i
      rzeźby - jeździec bamberski w katedrze), uroczo położone, z zabytkową starówką
      i dobrą infrastrukturą turystyczną.
      Z Wrocławia nie jechałem, więc nie podpowiem.
      • renata3 Re: norymberga 10.12.06, 20:45
        Z wroclawia jedzie sie okolo 6 godzin. Norymberga jak dla mnie piekna, mieszkam
        w niej juz prawie 5 lat. Jezeli bedziecie autem warto pojezdzic tez po
        okolicach: Würzburg, Bamberg, Szwajcaria Frankonska itd. Obecnie w Norymberdze
        do 23.12 odbywa sie jarmark swiateczny wiec jest nastrojowo.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka