10.04.10, 18:50
Witajcie
Jestem początkującym pilotem i potrzebuję obiektywnych informacji na temat
Mediolanu. Jak wygląda wjazd do miasta? Są jakieś bramki wjazdowe jak np. w
Weronie? Czy parking na piazza castello jest płatny? Jak długo można na nim stać?
Z góry dziękuję za info:)
Obserwuj wątek
    • hayabusa100 Re: Mediolan 10.04.10, 22:07
      Mediolan jest bardzo prostym miastem dla pilota.
      Wjazdów, tych najprostszych, masz kilka. Ja wiele razy wjeżdzałam do centrum od zjazdu Linate, z tym, że jak już zjedziesz masz rozjazd - na lotnisko Linate masz w lewo, a do centrum masz w prawo i następnie dosyć długa droga prosta do centrum, później masz taki mały "ring" wokół centrum i jak do niego dojedziesz to w prawo i objeżdżając centrum dojeżdżasz pod sam Zamek /spójrz na mapę to zobaczysz jakie to proste/. Inny dojazd jakim jechałam to ten od zjazdu Gobba - też prosty.

W Mediolanie nie ma check-pointu, płacisz tylko za parking. Moje koleżanki z BP stawiają autokar czasami przy Porta Venezia, ja parkuję autokar przy samym Zamku. Opłata za kilka godzin /dosłownie 6 godzin w moim przypadku/ to koszt 20 euro. Jak zaparkujesz autokar, to zostaw kierowcom kasę, bo później chodzą parkingowi i to od nich kupuje sie bilety, w zależności od ilości godzin. Z moich obserwacji wynika, że im wcześniej wjedziesz do Mediolanu tym lepiej, bo koledzy przyjechali około 10.00 i nie było już miejsca :/ ja byłam od 8.00 to było jeszcze pusto.
      Obok Zamku masz długi ciąg toi-toi i park wokół Zamku.
      Od Zamku masz prostą drogę do Katedry i praktycznie wszystko masz w zasięgu ręki.

Nie martw się, że jesteś początkującym pilotem... Każdy z nas zaczynał i każdy z nas miał ten "pierwszy raz" w danym kraju czy mieście.
      Ja pierwszy raz robiłam Mediolan mając kierowców, którzy jeszcze nigdy nie byli we Włoszech. Oczywiście na początku imprezy powiedzieli mi o tym i sprawa była jasna dla mnie, że muszę liczyć tylko na siebie. Poradziłam sobie, kierowcy świetnie dali radę, a turyści myśląc, że my tu jesteśmy setny raz, do tej pory nie wiedzą, że był to nasz ... "pierwszy raz" :)

Pozdrawiam!
      Martyna

PS. Zapewne znajdą się tacy, co napiszą, że nie potrafisz korzystać z Internetu, wyszukiwarki, że masz sobie radzić sama, a po co, a na co itp.

Teraz wiem, że dziesięć postów daremnych i pustych można zastąpić jednym treściwym i na temat... Ale jak patrzę na Forum, to ten fakt do niektórych nie dociera...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka