Dodaj do ulubionych

wahadła a język obcy

28.04.10, 13:01
Czy na wahadła jest potrzebny wpis do licencji z języka obcego?
Obserwuj wątek
    • mateuszopole Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 13:24
      Nie, wpis językowy jest niezbędny do podjęcia pracy jako rezydent.
      • voyagerka90 Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 13:51
        ok. dzięki!
        • id.kulka Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 14:12
          ???
          O wpis pytano mnie nie tylko przy okazji rezydentury.
          To pewna informacja?
          • touroperatorrep Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 16:13
            Wpis językowy lub jego brak zależy od organizatora, niektóre biura nawet na
            wahadła zatrudniają osoby z wpisem.
            • id.kulka Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 17:00
              Teoretycznie każdy pilot, wyjeżdżający za granicę powinien mieć wpis
              w legitymacji (wg. ustawy o turystyce)
              "Organizator turystyki organizujący wycieczki za granicą jest
              obowiązany zapewnić opiekę pilota wycieczek posiadającego znajomość
              języka powszechnie znanego w kraju odwiedzanym lub języka
              uzgodnionego z kontrahentem zagranicznym."
              ...dalej jest o tym, co tę znajomość potwierdza :-)
              • bluemar Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 17:51
                id.kulka napisała:

> Teoretycznie każdy pilot, wyjeżdżający za granicę powinien mieć
                wpis
                > w legitymacji (wg. ustawy o turystyce)
                > "Organizator turystyki organizujący wycieczki za granicą jest
                > obowiązany zapewnić opiekę pilota wycieczek posiadającego
                znajomość
                > języka powszechnie znanego w kraju odwiedzanym lub języka
                > uzgodnionego z kontrahentem zagranicznym."
                > ...dalej jest o tym, co tę znajomość potwierdza :-)>

I powyższy post to klasyczny przykład nadgorliwej interpretacji-w
                ustawie nie ma zapisu,że ma być bezwarunkowo wpis z języka obcego -
                językiem uzgodnionym może być i język polski.Dlatego m in wymaga
                się od pilota przynajmniej matury żeby ten język polski był
                poprawny :).
                Nasz język jest jednym z tzw języków unijnych i cudzoziemcy też
                mogą się go uczyć -co coraz częściej robią.
                Piloci zagranicznych przyjazdówek z małymi wyjątkami posługują się
                jedynie swoim językiem ojczystym-to na kraju przyjmującym spoczywa
                obowiązek zapewnienia obsługi w języku,który rozumie klient- jeżeli
                chcą skutecznie sprzedać jakieś usługi.
                • id.kulka Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 18:47
                  bluemar napisała:

> I powyższy post to klasyczny przykład nadgorliwej interpretacji-w
                  > ustawie nie ma zapisu,że ma być bezwarunkowo wpis z języka obcego -

> językiem uzgodnionym może być i język polski.

Teoretycznie tak, ale ja się z czymś takim nie spotkałam :-)
                  Widocznie nie te kierunki.
                  A moj post jest odpowiedzią na stwierdzenie, że tylko co do
                  rezydenta są wymagania językowe.
                  • tarlaff Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 19:10
                    Tak, to stwierdzenie, że tylko rezydent musi mieć wpis nie ma żadnego potwierdzenia w przepisach.

Powyższy zapis ustawy jest mało jednoznaczny, w większości imprez nie ma kontrahenta zagranicznego, albo może jest nim lokalny przewodnik w muzeum współpracujący przy 1/20 imprezy, albo nie wiadomo co. Wg mnie ustawodawcy chodziło o to, że wysyłając wycieczkę do Albanii pilot może mówić po angielsku, o ile na miejscu jest lokalny pilot z którym po angielsku (lub w innym uzgodnionym języku) pilot polski może się dogadać. Tylko że zapis wcale tego nie precyzuje.

A biura wysyłają za granicę pilotów z byle jakim językiem wpisanym do legitymacji, dogadać się na miejscu to przecież zadanie pilota, a nie biura. Biuro chce przejść ewentualną kontrolę dokumentów imprezy, więc skoro są biura, którym wystarcza jakikolwiek wpis językowy pilota, niekoniecznie zgodny z językiem kraju, to widocznie na potrzeby kontroli im to wystarcza. Przecież pilotowi wprost nic nie zabrania jechać z grupą do Francji bez wpisu francuskiego (bo np. uważa, że angielski jest tam powszechnie znany). I tak na zdrowy rozum - ktoś zna kogoś to prowadzi grupy w Turcji i mówi po turecku?
                    • mateuszopole Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 19:14
                      Jeżeli wpisem o rezydenturze wprowadziłem w błąd to przepraszam. Na kursie było powiedziane, że rezydent ów wpis musi mieć. Z kolei co do wahadeł, to ani biuro, które mnie wysyłało, ani biura, z którymi się kontaktowałem w sprawie wyjazdów wahadłowych nie pytały mnie o wpis.
                      • bluemar Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 20:37
                        tarlaff napisała:
                        >...A biura wysyłają za granicę pilotów z byle jakim językiem
                        wpisanym do legitymacji, ...>
                        >...więc skoro są biura, którym wystarcza jakikolwiek wpis językowy
                        pilota, niekoniecznie zgodny z językiem kraju...>

:) po pierwsze nie ma języków "byle jakich"-skoro już rozmawiamy o
                        interpretacji przepisów prawa :)

po drugie -może ileś lat wstecz miałoby znaczenie zobowiązanie do
                        znajomości języka kraju docelowego.Dziś pracownicy agencji,hoteli i
                        inni ,z którymi najczęściej styka się pilot to często azjaci
                        albo ...słowianie.Ostatnio byłam w hotelu wprawdzie we Włoszech ale
                        z filipińską obsługą i co z tego,że znam włoski-po najdrobniejszą
                        informację musiałam chodzić do padrone (który zresztą próbował
                        mówić po polsku :)?
                        Ten zapis w ustawie uważam za jeden z nielicznych rozsądnych a i
                        biura powoli wracają do korzystania z usług jednego kontrahenta.
                        I nie piszcie ...a co będzie jak będzie jakieś wydarzenie
                        ekstremalne?
                        Jak będzie to są polskie służby konsularne.
                        Wydarzenie ekstremalne może zdarzyć się i w kraju tranzytowym np na
                        Węgrzech :) i co wtedy z językiem?
                        • id.kulka Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 21:03
                          > Ostatnio byłam w hotelu wprawdzie we Włoszech ale
                          > z filipińską obsługą i co z tego,że znam włoski-po najdrobniejszą
                          > informację musiałam chodzić do padrone (który zresztą próbował
                          > mówić po polsku :)?

:-)
                          Niedawno w informacji paryskiego metra trafił się Chińczyk, który
                          nic nie rozumiał po francusku, udało się z nim porozumieć dopiero po
                          angielsku :-)
                          • ischwona Re: wahadła a język obcy 01.05.10, 14:07
                            Jednak, wiele jest osób, które znają przynajmniej komunikatywnie dany język. Nie
                            możliwy jest wpis językowy z każdego języka, przynajmniej nawet w legitymacji
                            nie ma tyle miejsca, jakby już ktoś znał parę głównych języków typu angielski,
                            rosyjski, niemiecki, hiszpański to w takim przypadku ma się już zapełnione
                            miejsce w legitymacji, już nie mówiąc o innych językach, które pilot może umieć.
                            Na wahadłach trzeba się dogadać i przede wszystkim zrozumieć, więc nawet osoby
                            umiejące język z danego kraju (niekoniecznie znający gramatykę) mogą się
                            swobodnie dogadać i nie uważam, że muszą mieć wpis do legitymacji.
                            • id.kulka Re: wahadła a język obcy 04.05.10, 19:22
                              ischwona napisała:

> nie uważam, że muszą mieć wpis do legitymacji.

Pytanie, czy rozmawiamy o tym, co "uważamy", czy o tym, jak być
                              powinno i czego wymagają biura :-)
                              Ja osobiście uważam, że ani na wahadle, ani przeciętnej wycieczce
                              nie jest potrzebna znajomość języka na poziomie FC, ale wpis w
                              legitymacji mam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka