voyagerka90 28.04.10, 13:01 Czy na wahadła jest potrzebny wpis do licencji z języka obcego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mateuszopole Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 13:24 Nie, wpis językowy jest niezbędny do podjęcia pracy jako rezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 14:12 ??? O wpis pytano mnie nie tylko przy okazji rezydentury. To pewna informacja? Odpowiedz Link Zgłoś
touroperatorrep Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 16:13 Wpis językowy lub jego brak zależy od organizatora, niektóre biura nawet na wahadła zatrudniają osoby z wpisem. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 17:00 Teoretycznie każdy pilot, wyjeżdżający za granicę powinien mieć wpis w legitymacji (wg. ustawy o turystyce) "Organizator turystyki organizujący wycieczki za granicą jest obowiązany zapewnić opiekę pilota wycieczek posiadającego znajomość języka powszechnie znanego w kraju odwiedzanym lub języka uzgodnionego z kontrahentem zagranicznym." ...dalej jest o tym, co tę znajomość potwierdza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 17:51 id.kulka napisała: > Teoretycznie każdy pilot, wyjeżdżający za granicę powinien mieć wpis > w legitymacji (wg. ustawy o turystyce) > "Organizator turystyki organizujący wycieczki za granicą jest > obowiązany zapewnić opiekę pilota wycieczek posiadającego znajomość > języka powszechnie znanego w kraju odwiedzanym lub języka > uzgodnionego z kontrahentem zagranicznym." > ...dalej jest o tym, co tę znajomość potwierdza :-)> I powyższy post to klasyczny przykład nadgorliwej interpretacji-w ustawie nie ma zapisu,że ma być bezwarunkowo wpis z języka obcego - językiem uzgodnionym może być i język polski.Dlatego m in wymaga się od pilota przynajmniej matury żeby ten język polski był poprawny :). Nasz język jest jednym z tzw języków unijnych i cudzoziemcy też mogą się go uczyć -co coraz częściej robią. Piloci zagranicznych przyjazdówek z małymi wyjątkami posługują się jedynie swoim językiem ojczystym-to na kraju przyjmującym spoczywa obowiązek zapewnienia obsługi w języku,który rozumie klient- jeżeli chcą skutecznie sprzedać jakieś usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 18:47 bluemar napisała: > I powyższy post to klasyczny przykład nadgorliwej interpretacji-w > ustawie nie ma zapisu,że ma być bezwarunkowo wpis z języka obcego - > językiem uzgodnionym może być i język polski. Teoretycznie tak, ale ja się z czymś takim nie spotkałam :-) Widocznie nie te kierunki. A moj post jest odpowiedzią na stwierdzenie, że tylko co do rezydenta są wymagania językowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tarlaff Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 19:10 Tak, to stwierdzenie, że tylko rezydent musi mieć wpis nie ma żadnego potwierdzenia w przepisach. Powyższy zapis ustawy jest mało jednoznaczny, w większości imprez nie ma kontrahenta zagranicznego, albo może jest nim lokalny przewodnik w muzeum współpracujący przy 1/20 imprezy, albo nie wiadomo co. Wg mnie ustawodawcy chodziło o to, że wysyłając wycieczkę do Albanii pilot może mówić po angielsku, o ile na miejscu jest lokalny pilot z którym po angielsku (lub w innym uzgodnionym języku) pilot polski może się dogadać. Tylko że zapis wcale tego nie precyzuje. A biura wysyłają za granicę pilotów z byle jakim językiem wpisanym do legitymacji, dogadać się na miejscu to przecież zadanie pilota, a nie biura. Biuro chce przejść ewentualną kontrolę dokumentów imprezy, więc skoro są biura, którym wystarcza jakikolwiek wpis językowy pilota, niekoniecznie zgodny z językiem kraju, to widocznie na potrzeby kontroli im to wystarcza. Przecież pilotowi wprost nic nie zabrania jechać z grupą do Francji bez wpisu francuskiego (bo np. uważa, że angielski jest tam powszechnie znany). I tak na zdrowy rozum - ktoś zna kogoś to prowadzi grupy w Turcji i mówi po turecku? Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszopole Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 19:14 Jeżeli wpisem o rezydenturze wprowadziłem w błąd to przepraszam. Na kursie było powiedziane, że rezydent ów wpis musi mieć. Z kolei co do wahadeł, to ani biuro, które mnie wysyłało, ani biura, z którymi się kontaktowałem w sprawie wyjazdów wahadłowych nie pytały mnie o wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 20:37 tarlaff napisała: >...A biura wysyłają za granicę pilotów z byle jakim językiem wpisanym do legitymacji, ...> >...więc skoro są biura, którym wystarcza jakikolwiek wpis językowy pilota, niekoniecznie zgodny z językiem kraju...> :) po pierwsze nie ma języków "byle jakich"-skoro już rozmawiamy o interpretacji przepisów prawa :) po drugie -może ileś lat wstecz miałoby znaczenie zobowiązanie do znajomości języka kraju docelowego.Dziś pracownicy agencji,hoteli i inni ,z którymi najczęściej styka się pilot to często azjaci albo ...słowianie.Ostatnio byłam w hotelu wprawdzie we Włoszech ale z filipińską obsługą i co z tego,że znam włoski-po najdrobniejszą informację musiałam chodzić do padrone (który zresztą próbował mówić po polsku :)? Ten zapis w ustawie uważam za jeden z nielicznych rozsądnych a i biura powoli wracają do korzystania z usług jednego kontrahenta. I nie piszcie ...a co będzie jak będzie jakieś wydarzenie ekstremalne? Jak będzie to są polskie służby konsularne. Wydarzenie ekstremalne może zdarzyć się i w kraju tranzytowym np na Węgrzech :) i co wtedy z językiem? Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: wahadła a język obcy 28.04.10, 21:03 > Ostatnio byłam w hotelu wprawdzie we Włoszech ale > z filipińską obsługą i co z tego,że znam włoski-po najdrobniejszą > informację musiałam chodzić do padrone (który zresztą próbował > mówić po polsku :)? :-) Niedawno w informacji paryskiego metra trafił się Chińczyk, który nic nie rozumiał po francusku, udało się z nim porozumieć dopiero po angielsku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ischwona Re: wahadła a język obcy 01.05.10, 14:07 Jednak, wiele jest osób, które znają przynajmniej komunikatywnie dany język. Nie możliwy jest wpis językowy z każdego języka, przynajmniej nawet w legitymacji nie ma tyle miejsca, jakby już ktoś znał parę głównych języków typu angielski, rosyjski, niemiecki, hiszpański to w takim przypadku ma się już zapełnione miejsce w legitymacji, już nie mówiąc o innych językach, które pilot może umieć. Na wahadłach trzeba się dogadać i przede wszystkim zrozumieć, więc nawet osoby umiejące język z danego kraju (niekoniecznie znający gramatykę) mogą się swobodnie dogadać i nie uważam, że muszą mieć wpis do legitymacji. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: wahadła a język obcy 04.05.10, 19:22 ischwona napisała: > nie uważam, że muszą mieć wpis do legitymacji. Pytanie, czy rozmawiamy o tym, co "uważamy", czy o tym, jak być powinno i czego wymagają biura :-) Ja osobiście uważam, że ani na wahadle, ani przeciętnej wycieczce nie jest potrzebna znajomość języka na poziomie FC, ale wpis w legitymacji mam :) Odpowiedz Link Zgłoś