gosiak7719 15.05.10, 19:29 Witajcie Co polecacie zwiedzić z 11-latkami Dar Pomorza czy ORP Błyskawicę ? Czy trzeba wcześniej zgłaszać i rezerwować zwiedzanie Z góry dziękuję za info :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brat_katarzyn Re: Pytanie o Trójmiasto 15.05.10, 20:06 Na Błyskawicy oprowadza się samemu - już tego nie robią marynarze. Więc trzeba być przygotowanym i to nieźle;) Poza tym - uwaga - zmieniono ekspozycję. Dar Pomorza - niby łatwy - ale warto nauczyć się czegoś o żaglach, żeby dzieciakom opowiedzieć. Ile było kompletów - jak wyglądało życie na żaglowcach wtedy i teraz... Słowem ciekawostki. W Salonie Komendanta uważać, by niczego nie dotykać, co nie należy do łatwych zadań. Nie trzeba zamawiać biletów - ale warto odwiedzić stronę CMM www.cmm.pl/statekd.php?main=info&mid=28&lang=pl_ oraz Muzeum Marynarki Wojennej www.mw.mil.pl/index.php?akcja=kontaktmuz Zupełnie prywatnie - nie byłam w tym roku na Błyskawicy - bardziej jestem związana z Darem Pomorza... Dla mnie ciekawszy ;) ale to moje prywatne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Pytanie o Trójmiasto 15.05.10, 20:29 :)"Błyskawica"- zwłaszcza dla chłopców,przynajmniej zobaczą "prawdziwego marynarza" a o to coraz trudniej :) . "Dar Pomorza" dla przeciętnego turysty czy ucznia jest ciekawszy z zewnątrz niż w "środku". Nie trzeba rezerwować ale : w pon i dni poświąteczne jest nieczynne oraz w godz 12.30 do 14.00 ma przerwę. Na zwiedzenie potrzebujesz około pół godz (i drugie tyle na stanie w kolejce-ale dzieci nie nudzą się ,ogladają statki i port,zresztą nie zawsze kolejka jest) Bilet norm 8.00 ulgowy 4.00 Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Pytanie o Trójmiasto 16.05.10, 06:42 Jak będziesz miała przewodnika miejskiego to na pewno namówi na Dar Pomorza-bo jego zwiedzanie nie wymaga dużej wiedzy technicznej jak na Błyskawicy(maszynownia,uzbrojenie) i znajomości historii Marynarki Wojennej (bitwy morskie,konwoje,internowanie)-na Darze można "poględzić"-na Błyskawicy nie da się,zawsze dziecko zapyta a co to jest za urządzenie? Błyskawica to najstarszy zachowany tego typu (niszczyciel) okręt ,odznaczony krzyżem Virtuti Militari-należy do najciekawszych zachowanych okrętów II wojny światowej a Dar Pomorza to przede wszystkim legenda-o ożaglowaniu i historii można opowiedzieć z nabrzeża-bez opłacania wstępów. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak7719 Re: Pytanie o Trójmiasto 16.05.10, 18:06 Niestety przewodnika będę miała tylko w Gdańsku i w Malborku Gdynię muszę zrobić sama, małe wyzwanie ale mam nadzieję że podołam :) Nie wiem jeszcze jak z Szymbarkiem ale tam zdaję się jest ktoś do oprowadzania po skansenie. Ten pomysł z opowiedzeniem z nabrzeża jest dobry, bo jak znam życie to z dziećmi pewnie czeka mnie mały poślizg. A może jakieś szczegóły warte podkreślenia jeśli chodzi o Akwarium Gdyńskie ? :) I coś o pomniku "Żagle" ? Jest bardzo charakterystyczny, ale mimo to nie znalazłam w necie zbyt wiele na jego temat Odpowiedz Link Zgłoś
brat_katarzyn Re: Pytanie o Trójmiasto 16.05.10, 18:54 Hm... dość autorytatywne wypowiedzi powyżej:)))) i dość znamienne, dla kogoś, kto nie orientuje się w specyfice obu jednostek. :))) Dar Pomorza to flota handlowa - i nie wiem doprawdy, JAK możnaby poględzić:))) Ale, to pozostawiam poza tematem :))) Co do CEPR-u - w Szymbarku są nieźli przewodnicy, a zwłaszcza Pan Roman - można do niego dzwonić, by go sobie zamówić - na wszelki wypadek zamiast jego numeru - podaję swojego maila - k.czaykowska@yahoo.com - odezwij się, to Ci podam jego namiary. No i jeszcze jedno - masz niezłe strony internetowe z opracowaniami tak Daru jaki Błyskawicy. Dla dzieci na krótki spacer w sam raz. Natomiast to, co dzieciaki niezmiennie interesuje i robi na nic wrażenie to te rurki na dole:))) możesz śmiało im powiedzieć, ze jest 836 rurek wznoszących (woda - w parę) i 2872 opadających (czyli para w wodę). I to nic, że padają liczby - to daje obraz tego, co zwiedzacie:)) No i temperatura w kotłowni wynosiła +50 stopni. Zaś ciśnienie 1 atm. Więc co 20-30 minut następowała zmiana - komora dekompresyjna znajduje się po wyjściu z kotłowni - na górze:)) Parę lat temu w Cowes jeden z placów nazwano imieniem Komandora Franckiego - dowódcy ORP Błyskawica :)) Bowiem w maju 1942 okręt uratował Cowes przed nalotem:) z tej zresztą okazji przyjechała do Gdyni delegacja... Nie zapomnij o złotym krzyżu Virtuti Militari:) Jeśli zaś z nabrzeża opowiesz wszystko - warto podkreślić, że Dar Pomorza nazywany jest Kolebką Nawigatorów - przewinęło się ich przez pokład i wanty ponad 13 tysięcy:)) a Żagle na końcu ? to pomnik Josepha Conrada. Żagle - no bo Gdynia niby wiatr w żagle i rozwój... Co nie jest tak wyssane z palca, bo Gdynia zwana jest miastem z morza i marzeń - te marzenia to czasy Władysława IV:)) wtedy też niejaki inż Pleitner zaprojektował port... polecam lekturę czaykowska.wordpress.com/category/gdynianie/biogramy-gdynskie/ tam opisałam historię portu. A wracając do Żagli i Conrada - tutaj nieopodal znajduje się przecież Wydział Nawigacji Akademii Morskiej. A większość Wilków Morskich (niestety już nie dzisiejszych pływających...) wychowywała się na Conradzie. Powieści, jak choćby Smuga Cienia, czy Lord Jim - naprawdę gnały młodych ludzi na morze. Zwłaszcza, gdy Polska odzyskała niepodległość. Parę lat temu więc postanowiono postawić pomnik. Tak Józefowi Konradowi Korzeniowskiemu vel Josephowi Conradowi, jak i Marynarzom. Dzisiaj niestety Dar Młodzieży to nie to, co kiedyś Dar Pomorza pod kpt. Jurkiewiczem;)) i powodzenia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Pytanie o Trójmiasto 16.05.10, 20:00 brat_katarzyn napisał: ...> i dość znamienne, dla kogoś, kto nie orientuje się w specyfice obu jednostek. :))) > Właśnie -trzeba być zorientowanym :)))) zanim coś napisze się i nie wprowadzać w błąd -literatury jest dość,może warto zweryfikować swoje "zasoby". :)))) W temacie-"Dar Pomorza" został zwodowany jako statek szkolny- tyle,że dla uczniów szkoły floty handlowej-(a to zasadnicza różnica) i nigdy statkiem handlowym nie był. Fakt,że jednostka plywająca jest oflagowna flagą cywilną nie oznacza,że jest to statek handlowy. Tzw "Żagle" to nie jest pomnik Conrada a kompozycja przestrzenna o nazwie "Maszty" autorstwa Wawrzyńca Sampa-jt jedynie motyw zdobniczy na końcu Molo Południowego. I zamykam swoje wypowiedzi w temacie a nie dyskusję (na tyle beczelna to nie jestem :) -zwyczajnie mam dziś "nocny przejazd" Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak7719 Re: Pytanie o Trójmiasto 18.05.10, 20:33 Dziękuję za info:) A ten swoisty dialog niezwykle kreatywny :) No to rano ruszam w drogę z tym bagażem wiedzy ;) Odpowiedz Link Zgłoś