Dodaj do ulubionych

Praca - przekopiowane z TUR-INFO

21.06.10, 20:06
Praca Pilot-przewodnik z językiem Włoskim
Poszukuję pilota przewodnika z językiem włoskim. Grupa pielgrzymkowa
z Włoch w terminie od 24.07 do 30.07.2010. Poszukiwany najlepiej
mężczyzna. Kandydatury prosimy przesyłać na adres:...

Ogłoszeniodawca:
Firma: Biuro Turystyczne BUMERANG Leszek Kałka
Właściciel Leszek Kałka

Feministki do dzieła!!!!
Obserwuj wątek
    • tarlaff Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 21.06.10, 20:11
      Dlaczego feministki? To są najprawdopodobniej księża lub klerycy i organizator
      stara się dla klientów jak może.
      • m_arisol1 Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 21.06.10, 20:15
        Jeśli to księża to z doświadczenia wiem że woleliby kobietę
      • mkaczka Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 29.06.10, 12:09
        > Dlaczego feministki? To są najprawdopodobniej księża lub klerycy i organizator
        > stara się dla klientów jak może.

Obstawiam raczej bardziej prozaiczną przyczynę - żeby mógł z kierowcą spać w
        dwójce.
    • m_arisol1 Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 21.06.10, 20:14
      Dopiero teraz otworzyłam DT. Popieram w całej rozciągłości.
      • laguida Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 22.06.10, 15:07
        Kto to jest pilot-przewodnik? Za ile dziennie taki pilot-przewodnik, pracuje?
        • megaloxanthe Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 29.06.10, 02:46
          "Co to jest pilot-przewodnik?" jest moim hasłem dnia, tygodnia a
          nawet roku!!!! Buahahahahaha. Brava!
          • blanka-2 Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 29.06.10, 11:15
            Ja też nie wiem kto to jest pilot-przewodnik!Ludzie nie dajcie się
            wrabiać.Potem jak będzie wpadka biuro umywa ręce, a pilot zostaje z
            problemem! wszyscy oczywiście wiemy z jakim i właściciele biur też!
            Róbmy tak dalej a będziemy mieli pilotów-przewodniów-wychowawców-
            kierowców! i tylko klientom współczuć, bo jeśli chodzi o pilotów
            sami się na to godzą.....
            Jestem związana z prężnym, renomowanym biurem w którym pilotuję za
            przyzwoitą stawkę. W każdym mieście ,mam przewodnika, zakonnika
            i.t.p.
            Ostatnio pewien właścieciel biura zapytał mnie, czy jestem pilotem-
            przewodnikiem...ręce opadają...
            • a-r Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 29.06.10, 11:31
              > Ostatnio pewien właścieciel biura zapytał mnie, czy jestem pilotem-
              > przewodnikiem...ręce opadają...

I bardzo słusznie, że zapytał czy jesteś pilotem-przewodnikiem czyli osobą
              zajmującą się prowadzeniem wycieczek, a nie np. pilotem helikoptera albo
              pilotem-oblatywaczem...

A.R.
            • mkaczka Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 29.06.10, 11:59
              > Róbmy tak dalej a będziemy mieli pilotów-przewodników-wychowawców-
              > kierowców! i tylko klientom współczuć, bo jeśli chodzi o pilotów
              > sami się na to godzą.....

Oczywiście że będziemy mieć - oby jak najwięcej, oby rynek wreszcie szedł w tym
              normalnym kierunku. Zapewne nie wiesz, ale to jest standard w przypadku wielu
              biur turystyki studyjnej. Przejrzyj sobie stronę jednego z moich kooperantów -
              najprężniejszego w tej chwili biura turystyki przyrodniczej w Wlk Brytanii
              www.naturetrek.co.uk - tam są przy wielu wycieczkach relacje z wypraw,
              możesz przeczytać jak to w praktyce wygląda.

Z grupą jedzie taki właśnie pilot-przewodnik-kierowca-zabawiacz i co tam jeszcze
              chcesz króry na lotnisku wynajmuje mikrobus, siada za kółko, pakuje do niego
              klientów i jadą w trasę. Jeśli grupa jest większa to jedzie dwóch gości w
              obsłudze i biorą dwa 8-osobowe busy. Stąd maksymalna ilość osób na imprezie to
              zwykle 16.

Cena tych imprez jest podobna jak autokarówek bo odpadają koszty kierowców,
              pilotów i innych niepotrzebnych. Goście podróżują szybko i sprawnie w małej
              grupce, poznają kraj pod opieką prawdziwego pasjonata a nie takiejgo jak ty
              służbisty legitymującego się bumagami.

Jak jest popyt na podróżowanie w kilkudziesięcioosobowych autokarowych grupach
              to właściciel może zatrudnić parę osób do ich obsługi ale zapewniam cię że i w
              Polsce ten popyt będzie coraz mniejszy i właściciele biur będą musieli
              dostosować styl działania do tendencji na rynku i pracować w stylu jak ich
              koledzy na Zachodzie. A ponieważ w języku polskim nie ma ekwiwalentu reiseleiter
              czy tourguide pytają wlaśnie o pilotów-przewodników. Proste?

A wszystkich pilotów którzy mają pomysły i pasję zachęcam do tego aby nie
              żebrali o pracę u jakichś dinozaurów tylko zakładali własne, na początek małe
              biura działające według wzoru, który opisałem powyżej. Tak właśnie zaczynało
              wielu dziś dużych touroperatorów na Zachodzie. Na kursach was tego nie uczyli,
              prawda?
              • agnes-05 Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 29.06.10, 15:22
                mkaczka napisał:

A wszystkich pilotów którzy mają pomysły i pasję zachęcam do tego aby nie
                żebrali o pracę u jakichś dinozaurów tylko zakładali własne, na początek małe
                biura działające według wzoru, który opisałem powyżej. Tak właśnie zaczynało
                wielu dziś dużych touroperatorów na Zachodzie. Na kursach was tego nie uczyli,
                prawda?

Akurat z tym najzupełniej się zgadzam. Tak zresztą postąpiło wielu moich znajomych ( w ty i ja) i prowadzą z sukcesem małe firmy. Zresztą wielokrotnie podkreślałam na tym forum zasadność istnienia tego typu small-biznesu.

Zresztą nie tylko piloci tak robili, znam kilku niemieckojęzycznych taksówkarzy np. na Mazurach, którzy pokupowali minibusy i wożą klientów, będąc jednocześnie pilotem, zabawiaczem i kierowcą. A co więcej na ich usługi jest popyt, bo taki właśnie kierunek przyjmuje turystyka: mniej będzie autokarówek katalogowych, a więcej wyjazdów rodzinnych, koleżeńskich, z mniejszą ilością uczestników.

• mkaczka Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 29.06.10, 11:41
            > "Co to jest pilot-przewodnik?"

Co to jest? choćby ten Niemiec , którego spotkałaś we włoskim kościele, co to
            machnął policjantowi papierem a ten się od niego odczepił

W większości tylko takich zatrudniają biura w zach. europie
    • d_thea Re: Praca - przekopiowane z TUR-INFO 14.07.10, 13:41
      jest jeszcze jeden drobny szczegół dot. tego ogłoszenia: nie dość, że
      poszukiwana jest osoba typu "2w1", to pewnie jeszcze za 1/2 pensji.
      niestety, nie mam dobrych doświadczeń z tym pracodawcą, płaci
      niechętnie, o ile w ogóle:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka