Dodaj do ulubionych

Włoskie pytanka

10.05.11, 09:06
Hej, na moich tegorocznych trasach pojawiło się trochę nowości - miejsc, gzie mnie jeszcze nie było. Jeśli ktoś z Was "wodził" tam grupy, to proszę o informacje odnośnie dojazdu/parkowania autokaru, czasu zwiedzania, co ominąć, czego nie przegapić etc.: Gubbio, Bagnoreggio, Subiaco, Mesyna, Parma, Modena, Reggio nell'Emilia
Z góry dziękuję, małgosia
Obserwuj wątek
    • turismus Re: Włoskie pytanka 10.05.11, 13:09
      Mogę pomóc odrobinę w Subiaco - jest tam mnóstwo fresków, które są omawiane szczegółowo. Przyjeżdżające grupy koncentrują się właśnie na nich. Freski opisują całą historę miejsca. Niestety materiałów jak na lekarstwo, nawet internet daje niewiele. Szukałam ile mogłam ale bez nadzwyczajnych rezultatów. Wymagany przewodnik z Rzymu (to ich rewir - jak twierdzą) ale można też wziąc miejscowego ojca. Miejsce ważne z racji groty św. Benedykta - pzebywał tam zanim przybył na Monte Cassino. Klasztor pięknie położony ale dojazd nieciekawy. Zjeżdżać z autostrady na VICOVARO (dalej tak na szybko nie pamiętam - spojrzę do notatki i uzupełnię). Po drodze w Subiaco masz Klasztor św. scholastyki ale go mijasz i nawet jak masz wrażenie, że droga sie kończy bo mury bardzo ją ograniczają, to jedziesz dalej. Św. Scholastykę też warto zobaczyć ale to na koniec. Zależy co masz w programie.wszystkie wizyty musisz umówić z wyprzedzeniem. Wejście "z ulicy" raczej nie możliwe.
      W razie pytań, pisz.
      Jak będę umiała, pomogę.

Larysa
      (larysa@itgs-solaria.pl)
    • irininaos Re: Włoskie pytanka 11.05.11, 23:30
      Hej! Co prawda nie byłem w Parmie i Modenie rok ale wątpię by po latach(jeżdżenia Tam) coś się zmieniło...
      Parma - "pustelnia turystyczna", choć freski "Corregio" i wyobraźnia twórców baptysterium - "powalające"
      Modena- "Przeminęło z traktorami..."
      Napisz proszę na priw. to postaram się szybko odpisać.
      Pozdrawiam
      • bluemar Re: Włoskie pytanka 12.05.11, 07:27
        Nie bardzo dysponuję czasem ale skad chcesz jechać do Subiaco?-jezeli z Fiuggi to jedź drogą na Alatri zobaczą przy okazji trochę Wloch dla Wlochów :)-klasztory mają długą sjestę uważaj żeby nie przyjechać w jej czasie bo nie wejdziesz.Od Scholastyki masz dalej schody.
        Co do Parmy nie zgadzam się z w/w opinią bardzo ciekawe miasto-wysadź grupę na via Garibaldi na wysokości Palazzo della Pilotta i wszystko masz w pobliżu a autokar odeślij na parking np przy Barilla Center.
        Modeny nie znam.W Gubbio musisz się zdecydować czy robisz i górne -dużo czasu trzeba bo do tej kolejki ludzie boją się wsiadać -takie kosze chyba po 5 eu.Miasto ma ciekawy koloryt-parking przy amfiteatrze.
        W Reggio nell'Emilia musisz odesłać autokar -mój stał na via Fratelli Manfredi,czy jest coś bliżej nie wiem.W mieście jest strefa ruchu limitowanego.Teraz mogą już być wydzielone parkingi dostępne dla autokarów.
        • malgorzata.duraj Re: Włoskie pytanka 12.05.11, 12:15
          Dzięki za podpowiedzi.
          W Gubbio nie mam podanych szczegółów, które ludzie mają zobaczyć, ale nastawienie jest "Franciszkowe", czyli wilk ;-) Zobaczę, ile będzie czasu, to może wtedy rozważę kolejkę do S. Ubaldo, ale jak piszesz, że kolejka "hardcorowa", to może niekoniecznie

Napisz mi jeszcze proszę odnośnie Reggio - jakieś polskie ślady związane z hymnem? Autokar odsyłałaś na Fratelli Manfredi, ale podwiózł Cię gdzieś bliżej?
          małgosia
          • bluemar Re: Włoskie pytanka 12.05.11, 12:59
            Ja wysadziłam na viale Timavo na przystanku autobusowym -trochę daleko
            ale nie znałam lepszej opcji :))) a na parkowanie pojechali z GPS bo ktoś
            mi powiedział,że tam można parkować i rzeczywiście tak było :).
            Na ratuszu jest tablica pamiątkowa-pisze coś o miejscu narodzin hymnu polskiego etc.
            Jest i ulica Wybickiego ale poza tzw starówką i tam nie dotarłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka