Dodaj do ulubionych

itaka- sycylia

09.06.12, 09:53
Odwołany lot z Katowic. Wczoraj po 15.00 otrzymałem wiadomość że Itaka kasuje loty z Katowic na Sycylię, wylot za 3 tygodnie. Propozycja jazdy do Warszawy (8godz) i nocny lot jest krótko mówiąc nie do przyjęcia. Praktyka kasowania lotów zaczyna być coraz częściej stosowana w biurach. Czy bliskie lotniska to tylko wabik, czy rzeczywiście brak pasażerów. Szukam klientów Itaki którzy otrzymali podobne wieści o zmianie portu lotniczego.
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: itaka- sycylia 09.06.12, 22:25
      niedawno dziwni ludzie twierdzili na forum, że Itaka nie ma nocnych lotów :(
      • Gość: freeyourmind Re: itaka- sycylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 08:16
        Tak, zwłaszcza, że mam wylot z Itaką o 4:00. No chyba, że to już rano.
        • voyager747 Re: itaka- sycylia 10.06.12, 12:24
          Ja o tym wiem, bo latam z nimi często i potrafię sprawdzić rozkład lotów, ale niejaka papalaya i gtw twierdzą, że Itaka nie lata w nocy, a lotnisko jest w nocy zamknięte :) Jakbym nie mieszkał 5 km od lotniska i nie potrafił korzystać z netu to pewnie bym im uwierzył.
          Sprawdzałem też inne loty np. do Izmiru i też są w nocy, to jest niestety spory minus Itaki na niektórych kierunkach.
        • kolpik124 Re: itaka- sycylia 12.06.12, 11:27
          Okęcie działa od 5 rano, od 23 jest zamknięte dla lotów.

Wylotów w tych godzinach nie ma.
          • Gość: Dorotka ;) Re: itaka- sycylia IP: *.unknown.vectranet.pl 13.06.12, 22:17
            Ale przecież itaka lata nocą xD To faktycznie świetnie latają nocą. A co do lotów z Warszawy to jest to wygodne, jeśli gdzieś odwołują loty to czemu nie lecieć z Warszawy w szczególności że teraz można się dostać tam: autobusem, tramwajem(w okolicach okęcia, ale nie polecam bo nie dojedziecie na lotnisko tylko na okęcię), taksówką i najważniejsze pociągiem. Sama się zdziwiłam ale uruchomili bezpośredni pociąg na Okęcie
          • voyager747 Re: itaka- sycylia 13.06.12, 22:26
            nie żartuj, mieszkam blisko lotniska:

www.lotnisko-chopina.pl/pl/pasazer/planowanie-podrozy/tablica-przylotow-i-odlotow/schedule_online_view?type=D
            • voyager747 Re: itaka- sycylia 13.06.12, 22:40
              jeśli wylot jest o 23ej a powrót o 5ej rano ( wylot o 3ej), to dla mnie to jest to noc, a dla Ciebie ?
              • Gość: Ania Re: itaka- sycylia IP: 195.116.20.* 14.06.12, 10:11
                Warszawa ok ale z Wrocławia to 6,5 h pociągiem. Można eurolotem, ale też za tanio nie wychodzi. Najlepszym rozwiązanie jest chyba Polskibus, bo nie duzo dochodzi do kosztów przelotu.:-)
                • voyager747 Re: itaka- sycylia 17.06.12, 00:37
                  jest godzina 0.31, właśnie wystartował z Okęcia Travel Service TVS7718, reg C-FTDW, a ponoć lotnisko jest zamknięte, cuda panie cuda :)
                  a jeszcze jest :
                  ENT7349 Fuerteventura TERMINAL A 04:00, to z tablicy odlotów

www.lotnisko-chopina.pl/pl/pasazer/planowanie-podrozy/tablica-przylotow-i-odlotow/schedule_online_view?type=D
                  • voyager747800 Re: itaka- sycylia 01.07.12, 17:57
                    samolot do Palermo opóźniony, to zdjęcie zrobiłem po północy, to już 1.07.2012, był:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3154385,2,1,Odloty-WAW.html
                    nasz rejs z Barcelony był opóźniony o 2.40 minut, ten samolot leciał potem do Palermo
          • potwor_z_piccadilly Re: itaka- sycylia 11.07.12, 16:35
            kolpik124 napisała:

> Okęcie działa od 5 rano, od 23 jest zamknięte dla lotów.

Mamy zaplanowany odlot z Okęcia o 5, 00.
            Jeśli tak, to gdy o 5,00 zdejmą kłódkę, to my zdążymy odprawić bagaże, przejść przez kontrolę bezpieczeństwa, wypić w barze kawę, zrobić siku, zatarabanić się do samolotu i planowo wystartować.
            Coś tu nie tak, chyba.
    • Gość: gyv Re: itaka- sycylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 00:54
      Trochę nie na temat, ale ...
      nie polecam tam Selinunte Beach, a dokładnie wyżywienia w tym hotelu.

Znajomy miał 3 razy sr+kę, w tym raz nagle korzystał
      z pobliskich krzaków (tam zresztą nie ma nic w pobliżu :)
      • Gość: Ania Re: itaka- sycylia IP: 195.116.20.* 11.06.12, 10:17
        Dobrze, że o tym wspominacie. Mam zamiar się wybrac, a nie chciałabym zmieniac lotniska w ostatniej chwili. Od razu lepiej nastawię się na Warszawę.
    • mar.sar12 Re: itaka- sycylia 11.06.12, 11:45
      hm...co prawda mnie to nie dotyczy bo jestem z Warszawy ale faktycznie na wielu forach juz czytalam o tym ze Itak akasuje loty z KAtowic - szukaj nie tylko tych turystów którzy mieli jechac do Turcji, ale ogólnie tych, którzy mieli leciec z Katowic bo wiem ze to sie czesto ostatnio zdarzalo.
    • Gość: gaon Re: itaka- sycylia IP: *.kamsoft.pl 11.06.12, 15:22
      My otrzymaliśmy od pośrednika informację w dniu 8 czerwca 2012 10:33 z adnotacją, że mamy się zdeklarować do dnia 9 czerwca..., źródłowy mail jest z 6 czerwca.
      Dzisiaj wysłaliśmy potwierdzenie udziału w imprezie choć niechętnie - zmiana godzin wylotu powoduje konieczność koczowania 12 godzin na holu hotelowym...

Pozdrawiam
      gaon
      • Gość: Dolnoślązak Aspekt górnośląski IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.07.12, 20:04
        Ja bym z wątkiem nie na Turystyce a na Forum Gazeta Katowice chyba wyjechał - Ślunzoki, paczemu żeście nie chcieliby na Sycylia czy na Cypra jechoć - czy jakoś tak :).
        Albo na forum Gazeta Kraków napisać - Grzesiu (do Turnaua) - czy ciągle musisz moknąć w tym deszczu na Brackiej, że samolot na Sycylię zlikwidowany?
        A Wrocław to już w ogóle, żeby nie było iż się innych czepiam - tamto było zartem i prosze się nie obrażać :)
        Ale jest inny aspekt - ze 3 - 4 biura podróży robią w ogole Costa del Sol czy Maltę bo niby za drogi kierunek, Malta zawsze z Wawy była,
        a tu Ryanair jakos umie z tegoz Wrocławia 2 x w tyg. do Malagi i na Malte samoloty zapełnić.
        Ludzie chyba tez coraz czesciej sami latają, z zachodniej Polski to łatwiej dojechac do Drezna czy Berlina w ogole niz do Wawy.
        • Gość: Dolnoślązak Warszawa nie powinna być stolicą! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.07.12, 20:09
          To niesprawiedliwe, ze miasto w północno-wschodniej cześci kraju z kiepskim dojazdem z płd.-zach. Polski jest stolicą. Już Łódź by byla sprawiedliwsza :)
          • voyager747 Re: Warszawa nie powinna być stolicą! 02.07.12, 21:13
            no to masz pecha :)
            • Gość: ciastek Re: Warszawa nie powinna być stolicą! IP: *.pzu.pl 11.07.12, 14:39
              może w oficjalnych danych lotniska widnieją zapisy, że działa od 5 do 23, ale kiedy w tamtym roku samolot, który miał nas zabrać na Sycylię spóźnił się 3 godziny, wylot był o 1 w nocy. I jeszcze sklepy były otwarte.
              • voyager747 Re: Warszawa nie powinna być stolicą! 11.07.12, 15:38
                to normalne, nic nie jest zamknięte. A jak wyloty są o 5ej i odprawa 2 godziny przed odlotem, to która wtedy jest ?
                • Gość: Dolnoślązak Re: Warszawa nie powinna być stolicą! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.07.12, 19:07
                  Wracając do dyskusji- tylko dzięki Warszawiakom Sycylia w ogóle jest z polskich biur :)
                  • voyager747 Re: Warszawa nie powinna być stolicą! 11.07.12, 19:22
                    my już dawno temu byliśmy na Sycylii z Neckermannem, w 2005, lataliśmy z warszawy do Katanii.
    • Gość: Gość Re: itaka- sycylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 22:15
      Ja mam wykupioną wycieczkę na Sycylię, wybrałam Warszawę, ale rezerwując w lutym Katowice również były dostępne, chyba w czerwcu zauważyłam, że możliwość wylotu z Katowic już nieaktualna, właśnie się zastanawiałam co z tymi ludźmi, którzy wybrali Katowice ....
      • Gość: nawiązując Re: itaka- sycylia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 24.03.13, 21:45
        Wybrałem Sycylię z Krakowa. Jak odwołają i każą do Wawy jechać to wolę zamienic na inny kierunek.
      • Gość: Ewelina Re: itaka- sycylia IP: 93.46.25.* 16.04.13, 18:34
        A propos lotow na Sycylie to trzeba tez wziac pod uwage czynniki zewnetrzne, ktore moga spowodowac opoznienia czy odwolania lotu. Jezeli ktos wybral lotnisko w Katanii to ostatnio badzo czesto lotnisko jest "chwilowo" zamykane ze wzgledu na bardzo aktywna Etne, ktorej wybuch uniemozliwia bezpieczny lot. W takim przypadku nalezy udac sie do Palermo, lecz czas podrozy to ok 3 godz. wiec niestety jak komus zalezy na czasie to moze byc niezadowolony. Natomiast dobra strona jest to, ze w wypadku wybuchu wulkanu przewoznik lotniczy jest zobowiazany do zapewnienia "prawa opieki" dla pasazerow. Jezeli ktos jest zainteresowany tym tematem lub znalazl sie w takiej sytuacji odsylam do artykulu opublikowanego na stronie kancelarii prawnej w Katanii - www.studiovellini.it/it_news.php?id=94
        • Gość: nawiązując Re: itaka- sycylia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.04.13, 19:14
          Oczywiście odwolali.
          Catania i Etna nie ma nic do rzeczy.
          Jest za mało chętnych.
          • lidiaa Re: itaka- sycylia 17.04.13, 12:16
            Zapraszam do mojej relacji z Sycylii:
            multicultikids.blogspot.com/2013/04/na-wyspie-krwistych-pomaranczy_15.html
    • Gość: Ala Re: itaka- sycylia IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.13, 19:23
      Witajcie, wprawdzie jeszcze oficjalnie nie dostałam wiadomości z Itaki, ale już wiem, że do Hiszpanii nie polecę z Wrocławia.Jestem na maksa wkurzona, bo w styczniu zrobiłam rezerwację głównie dlatego, żeby mi potem nie powiedzieli że nie ma już miejsc w samolocie. A tu masz. Całego samolotu nie będzie, a nie tylko dwóch wolnych foteli..... Czekam co zaproponują.Liczę na Katowice, bo mamy najlepszy dojazd....
      I pytanko czy biuro zwraca koszty przejazdu ?
      • Gość: xxxx Re: itaka- sycylia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.04.13, 14:17
        Powinaś być wqrzona na biednych Wałbrzyszan, że ich nie stać żeby dokądkolwiek lecieć czy na mieszkancow Zgorzelca że wolą z Drezna (100 km) niz z Wrocławia (160 km)...
        Za mało jest chętnych i taka prawda.
        Ludzie wolą dać 500 zł za Ryanaira + cos na wlasna rękę niż bulić za najtanszy hotelik 3.500 w czerwcu za 2 tyg.
        Z Wrocławia to i Poznan i Kraków prócz Katowic dobry (Balice - 280 km autostradą przy Katowicach 200 km autostradą + 50 zwykla droga), Poznan najkrocej 180 km.
        Itaka cosik tam zwraca za dojazd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka