Dodaj do ulubionych

Charge Back w odwrocie :/

28.06.13, 22:46
Organizacje płatnicze ogłosiły, że nie będą się już spieszyły z oddawaniem pieniędzy klientom niewypłacalnych biur podróży. Procedura charge back będzie stosowana w ostateczności. W ostateczności, czyli wtedy, kiedy poszkodowany nie uzyska pieniędzy z gwarancji zbankrutowanego touroperatora.

Jak będzie teraz? Przed złożeniem reklamacji w banku, klient będzie zobowiązany w pierwszej kolejności złożyć reklamację we właściwym urzędzie marszałkowskim. Bank ma prawo do rozpoczęcia procedury charge back dopiero, kiedy klient otrzyma ostateczną odpowiedź z urzędu, że nie dostanie pełnej lub częściowej kwoty.

www.rp.pl/artykul/705167,1024428-Visa-i-Master-Card-ustapily-w-kwestii-charge-back.html
Jak widać znacznie wydłuży to drogę do odzyskania własnych pieniędzy.

Obserwuj wątek
    • j_kaczynski Re: Charge Back w odwrocie :/ 29.06.13, 09:27
      Niestety nie jest to dobra wiadomość.
      Oznacza to, że nadal szeroko pojęta branża turystyczna nie zajmuje się tym czym powinna, czyli oczyszczeniem własnego środowiska z nieuczciwych podmiotów i zapewnieniem klientom bezpieczeństwa, tylko kombinuje jak za wszelką cenę chronić własne d...
      I jedynym, który na tych machinacjach ma stracić jest klient.
      W ubiegłym roku po bankructwie Sky Club odzyskałem swoją kasę stosunkowo szybko, bo już po ok. 3 miesiącach. W chwili obecnej 3 razy się zastanowię czy pojechać gdziekolwiek z biurem podróży. Dysponuję co prawda kartą American Express, której jak rozumiem nowe ustalenia nie dotyczą, ale szczerze powiedziawszy biorąc pod uwagę to co się dzieje na naszym rynku średnio mam ochotę uczestniczyć w tym bałaganie.
      Tak więc w moim wypadku jedynymi stratnymi będą biura podróży.
      Ja mam dwa inne warianty - mogę pojechać z Niemiec, lub zamiast na wycieczkę z BP pojechać/polecieć indywidualnie do Włoch czy Hiszpanii. Grecja staje się też coraz łatwiejsza do zorganizowania od kiedy na wyspy latają tanie linie.
      Tak więc zarówno OSAT jak i banki według mnie przekombinowały.
      I zapłacą za to w ten czy inny sposób, choćby spadkiem sprzedaży.
      • Gość: Lifter Re: Charge Back w odwrocie :/ IP: 213.231.192.* 25.07.13, 19:19
        No coz, lepiej pozno niz wcale...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka