Dodaj do ulubionych

_________UKRAINA_________

26.06.02, 19:00
Witam
Mam kilka pytań dotyczących wyjazdu na Ukrainę. Proszę o odpowiedź jeśli
oczywiście ktoś z Was zna. Wyjazd planuję z dziewczyną w II połowie sierpnia.
Najpierw pociągiem z Wawy do Przemyśla, autobusem do Lwowa i z Lwowa pociągiem
do Odessy na leniuchowanie na plaży.
1. Czy ktoś z Was zna przybliżone ceny połączeń między tymi miastami
2. Warunki panujące w tych środkach lokomocji
3. Godziny odjazdów, oczywiście tych na Ukrainie
4. Miejsca noclegowe, tak na studencką kieszeń - czysto, schludnie
5. Miejsca, w których można tanio i smacznie zjeść - jakie potrawy proponujecie
6. Alkohole, piwo, napoje chłodzące, co polecacie ?

Bardzo proszę o wszystkie dobre rady. Na co powinniśmy uważać przebywając w tym
kraju. Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: agagoe Re: _________UKRAINA_________ IP: *.gwdg.de / 10.10.163.* 26.06.02, 21:05
      www.suputnyk.gory.pl
      To portal dla podroznikow po Ukrainie. Nie ma wprawdzie informacji o Odessie,
      ale o pociagach (ceny, rozklady, odnosniki do stron ukr), jedzeniu (piwie tez),
      cenach, granicy, zasadach "przetrwania" itd. jest. +odnosniki do wielu, wielu
      portali ukrainskich.
      milego urlopu,
      aga
    • Gość: we Re: _________UKRAINA_________ IP: *.kul.lublin.pl 27.06.02, 17:52
      moge podac ci z lublina ,do lwowa 30 zl pozniej ok 30 do odessy,godziny
      odjazdow pociagu znajdziesz na stronach pkp
      • Gość: stworan Re: _________UKRAINA_________ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 11:26
        małe pytanko
        może ktoś wie czy aktualnie są problemy z zakupem biletów z Lwowa do
        Symferopola
        czy parę godzim przed odjazdem taki bilet można kupić?
        dzięki z góry
        pozdrawiam
        • Gość: sf Re: _________UKRAINA_________ IP: *.kul.lublin.pl 29.06.02, 10:31
          Gość portalu: stworan napisał(a):

> małe pytanko
          > może ktoś wie czy aktualnie są problemy z zakupem biletów z Lwowa do
          > Symferopola
          > czy parę godzim przed odjazdem taki bilet można kupić?
          > dzięki z góry
          > pozdrawiam

w sezonie do simferopola jezdzi jeszcze jeden pociag-czyli w sumie 2
          jesli sie obawiasz ,ja w poprzednie wakacje na poczatku sierpnia kupilem bilet na
          4 godziny przed odjazdem ,choc do odessy nie bylo,mozesz sprobowac pojechac z
          kowla to jest na wolyniu ,jezdza tam autobusy z lublina ,chelma,na trasie do
          kijowa ,jezdzi z tamtad mniej osob niz ze lwowa i latwiej sie dostac ,podroz trwa
          tyle samo godzine odjazdu sprawdz na stronach pkp
        • Gość: mariusz Re: _________UKRAINA_________ IP: *.reykir.is 30.06.02, 13:52
          > czy parę godzim przed odjazdem taki bilet można kupić?

moze sie zdazyc ze sa, ale ja nie liczylbym na takie szczescie
    • Gość: aax Re: _________UKRAINA_________ IP: 217.8.190.* 28.06.02, 08:08
      ceny podobne do plskich 1 hr 1 zł tak z grubsza
      noclegi ukraina zachodnia najtaniej u polaków
      piwo - extra
      jedzenie tłuste
      ale polecam knajpki gruzińskie
      • Gość: acton Re: _________UKRAINA_________ IP: 2.4.STABLE* / 62.233.151.* 29.06.02, 10:46
        Gość portalu: aax napisał(a):

> ceny podobne do plskich 1 hr 1 zł tak z grubsza
        > noclegi ukraina zachodnia najtaniej u polaków
        > piwo - extra
        > jedzenie tłuste
        > ale polecam knajpki gruzińskie

1hr+ max 0,85zł

• Gość: mariusz Re: _________UKRAINA_________ IP: *.reykir.is 30.06.02, 14:05
      > 2. Warunki panujące w tych środkach lokomocji

a) plackartnyj - wagon z miejscami do lezenia, ale bez podzialow na przedzialy -
      jak jest goraca to pot, zapachy jedzenia i brak intymnosci, ale wieksza szansa na
      poznanie "prawdziwej" ukrainy
      b) kupe - to wagony z przedzialami, a w kazdym przedziale 4 miejsca sypialne -
      warunki jak u nas

> 4. Miejsca noclegowe, tak na studencką kieszeń - czysto, schludnie
      najtaniej zawsze jest u babuszek szukajacych turystow na dworcach, przewaznie
      wybor jest szeroki drozsze tansze i.blizej i dalej od morza czy centrum, cene
      zawsze nalezy targowac, spada nawet do 1 $ za dzien
      > 5. Miejsca, w których można tanio i smacznie zjeść - jakie potrawy proponujecie
      mozna kupowac cos na plazy, ale niedrogo jest tez w niektorych restauracjach
      (niektore sa zabojczo drogie) - polecam chlodniki (zupy na zimno), rzarkoje
      (chyba najpozywniejsze danie - to ziemniaki i miesa w takim gestym sosie podawane
      w ceramicznych dzbankach - zaleznie od knajpy moga byc takie sobie do
      wysmienitych:))

> 6. Alkohole, piwo, napoje chłodzące, co polecacie ?
      oczywiscie nalezy skosztowac krymskich win (zawsze mocne i bardzo slodkie) -
      najdrozsze i ponic najlepsze to Ciarnyj polkownik, mni enatomist nanbardziej
      smakowalo Kara Dag - jak nazwa rezerwatu
      piwa - najrozniejsze, ogolnie wszystkie dobre, ale nie tak dobre jak lwowskie
      _Slawutycz, czy kijowski - Abolon. Abolon jest tan czesto spotykany.

> Bardzo proszę o wszystkie dobre rady. Na co powinniśmy uważać przebywając w tym
      > kraju.

nie szastac pieniedzmi, bo podobni ejak u nas przykuwa wzrok zainteresowanych,
      poza tym bezpiecznie i pieknie

Pozdrawiam
      Mariusz
      • rekinolo Re: _________UKRAINA_________ 02.07.02, 07:18
        Dzięki za dobre rady, powiedzcie mi proszę jaką wziąść walutę, dolary, euro,
        płacić kartą, czy brać z nielicznych bankomatów, a może w Polsce wymienić na
        hrywny ?
        • Gość: mariusz Re: _________UKRAINA_________ IP: *.reykir.is 02.07.02, 18:55
          tylko dolary!!! jakies 10$ na osobe mozesz wymienic w kantorze na granicy
          (ukrainski kantor, po lewej od wjazdu, zreszta zapytaj kierowcy, reszte
          systematycznie zaleznie od potrzeb, kantory sa wszedzie-szukaj z lepszym
          kursem), wymiana w Przemyslu jest nieoplacalna
          zyskujesz jedna hrywne jesli wymieniasz dolary a nie zlotowki,
          euro niepopolarne, bankomaty nieliczne,
          Pozdrawiam
          Mariusz
        • Gość: acton Re: _________UKRAINA_________ IP: *.jedwab.net.pl 02.07.02, 19:29
          rekinolo napisał(a):

> Dzięki za dobre rady, powiedzcie mi proszę jaką wziąść walutę, dolary, euro,
          > płacić kartą, czy brać z nielicznych bankomatów, a może w Polsce wymienić na
          > hrywnZ

Zdecydowanie $$$, możesz też wziąć trochę Euro. Żadnej w Polsce na hrywny!
          Najlepieju wymieniaj po trochu. Na dworcu (odp. PKS) jest kiepski kurs. Wymień
          max. 5$. W centrum Lwowa jest lepiej. Rok temu $ lepiej dużo lepiej stał na
          Krymie, nie wiem jak w Odessie, ale w sumie blisko, więc pewnie podobnie.

• Gość: pitomnik Re: _________UKRAINA_________ IP: *.um.poznan.pl 04.07.02, 08:26
      Jeżeli masz zamiar spać we Lwowie to podaję stosowny namiar na bezproblemowe załatwienie
      mety: Towarzystwo Kultury Polskiej Ziemi Lwowskiej, Rynek 17 Lwów (noclegi u rodzin polskich), tel.
      0-0380-322-742314 (w godz. 13-16). Dzwoń z Polski, wszystko załatwisz.
      Bilet z Przemyśla PKSem do Lwowa to 15 PLN. Dalej jak za Lwów nie zajechałem więc więcej nie
      wiem. Ogólnie: bezpiecznie i tanio (w przeciwieństwie do wyjazdu na Zachód, tutaj nasz pieniądz
      może uczynić Cię prawdziwym burżujem).
      jak wrócisz, odezwij się na forum - sam tam się wybieram więc wszystkie relacje sa pożądne.
      pozodzenia
    • Gość: Aska Re: _________UKRAINA_________ IP: *.sggw.waw.pl 04.07.02, 10:18
      Nie jedzcie do Odessy - tam jest fatalna plaza! Macie juz niedaleka na Krym,
      tam jest naprawde pieknie.
      • rekinolo Re: _________UKRAINA_________ 09.07.02, 07:19
        Asiu, naprawdę jest słaba plaża? Powiedz to gdzie proponujesz abym zamieszkał na
        Krymie ? Wiesz nie ukrywam, że chciałbym się poopalać i pobyczyć na pięknej plaży.
    • Gość: irek Re: _________UKRAINA_________ IP: *.kghm.pl 04.07.02, 10:21
      szczególnie powinieneś uważać na dziewczyę, ukraincy są strasznie zaborczy. A
      tak pozatym jesteś bardzo odważny że tam się wybierasz.
      • Gość: mariusz Re: _________UKRAINA_________ IP: *.reykir.is 04.07.02, 10:48
        bez przesady, mysle ze Polska jest mniej bezpiecznym krajem,
        choc nam wydaje sie inaczej
        • Gość: Ania Re: _________UKRAINA_________ IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 08.07.02, 21:31
          ja sie tam z dziećmi wybieram.dlaczego trzeba być odważnym?nie rozumiem,,wytłumacz
          • Gość: mariusz Re: _________UKRAINA_________ IP: *.reykir.is 09.07.02, 01:27
            to chyba nie do mnie adresowane?
    • Gość: werek Re: _________UKRAINA_________ IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 08:28
      w oddessie byłem przejazdem w drodze na krym, ale dodałbym od siebie, że nie
      warto podróżować po mieście środkami komunikacji miejskiej, a z bagażami to już
      na pewno. wystarczy stanąć na przystanku i kiwać na jadące samochody prywatne.
      chętnie cię podwiozą, ale musisz się targować. sytuacja: 4 osoby na dworzec,
      facet w wołdze mówi 10 hrywien, mówię mu 2, on 5, ja 3 i odchodzę od samochodu,
      facet się zgadza. dla porównania bilet tramwajem kosztuje (przynajmniej 2 lata
      temu) 50 kopiejek+50 kopiejek bagaż i jedżesz w tłoku.
      • Gość: Arti Re: _________UKRAINA_________ IP: PLGORT* / *.internetia.opole.pl 10.07.02, 13:17
        Chce wybrać się we Wrześniu na południe Ukrainy. Myślę o Odessy lub okolicach
        (bo bliżej niż na Krym)czy ktoś wie jak tam jest?
        Jakie są plaże?
        jak z noclegami (dla zamożnych inaczej.
        Czy w pobliżu Odessy są jakieś turystyczne miejscowości?
        Czy też od razu odpóścić sobie Odesse i jechać na Krym?
        Czy we wrześniu nie będzie problemów z biletami kolejowymi?
        Z góru dzięki za info!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka