Gość: Bazyl IP: 213.77.106.* 06.02.03, 14:24 Wybieram się latem w okolice Oslo. Proszę o informacje o atrakcjach turystycznych tej części Norwegii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bazyl Re: Norwegia IP: 213.77.106.* 18.02.03, 14:13 Czy naprawdę nikt nie był w okolicach Oslo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ain Re: Norwegia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.03, 22:07 Największą atrakcją podobno jest to,że jest drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
norge75 Re: Norwegia 19.02.03, 12:05 W Oslo warto zobaczyc park Vigeland z ciekawymi rzezbami, skocznie narciarska Holmekollen, skad podobno roztacza sie piekny widok na miasto (nie bylem tam, wiec nie wiem), muzea (Muncha, Wikingow, Kon-Tiki, Narodowe). Pod wzgledem krajobrazowym okolice Oslo nie sa specjalnie interesujace w porownaniu z pozostalymi regionami Norwegii, jesli mozesz, wybierz sie pociagiem do Bergen, to jest jedna z najbardziej scenicznych tras kolejowych na swiecie. Polecam takze daleka polnoc. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
norge75 Re: Norwegia 19.02.03, 12:07 > W Oslo warto zobaczyc park Vigeland z ciekawymi rzezbami Park Vigelanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezar OSLO - atrakcje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.03, 00:42 Tak jak napisał Norge75 wart zobaczenia jest Park Vigelanda - rzeźby robią wrażenie. Na Holmenkollen byłem - warto ale z nóg nie zwala. Chyba, że uległeś Małyszomanii. Dojazd kolejka podmiejską i spacerek pod górkę. Przy wejściu małe muzeum. Muzea na półwyspie Bydgoy (Kon Tiki, Fram, Muzeum Wikingów koniecznie - patrz post od Norge75). Dodałbym jeszcze niedaleki skansen w którym zobaczysz m. in. typowy norweski kościółek typu stav. Taki jak "nasz" Wang. Warto. Koniecznie rozważ OsloPass (wstępy do muzeów i przejazdy komunikacją miejską). Jeśli dobrze zaplanujesz czas i zwiedzanie - bardzo się opłaci. A z półwyspu Bydgoy wrócisz pod ratusz stateczkiem. (Chyba, że teraz coś zmienili). Wszystkie informacje o cenach OsloPass i atrakcjach Oslo znajdziesz na oficjalnej stronie turystycznej Oslo: www.oslopro.no. Godny polecenia choć zwykle zatłoczony camping Ekeberg. Jeśli chcesz jeszcze coś wiedzieć - pytaj. Pozdr. Cezar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: OSLO - atrakcje IP: 213.77.106.* 26.02.03, 14:41 Czy słyszałeś coś o miejscowości "Koniec Świata"? I o muzeach - osadach Wikingów typu nasz Biskupin. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liv Re: OSLO - atrakcje IP: *.lublin.hypnet.pl 23.02.14, 03:49 Miejscowości "koniec świata" w Norwegii - na szczęście - nie ma. :D Hehe! To chyba jakaś fantastyczna nadinterpretacja zasłyszanych baaardzo barwnych relacji z podróży po tym kraju. Radzę choć przejrzeć dobrze opracowany przewodnik i mieć choć zarys możliwości do zwiedzenia w regionie, który zamierza się odwiedzić. A jeśli już wybierać się w jakieś miejsce to odrobina rzetelnej wiedzy na jego temat nie zaszkodzi. Jeśli już mowa o miejscowości "koniec świata" to w połączeniu z drugim "opisem"- "muzea - osady Wikingów typu nasz Biskupin" to są dwie miejscowości na Lofotach, czyli archipelagu przyległego do NW wybrzeża kraju, czyli dość daleko od okolic Oslo. Jt tam rzeczywiście muzeum poświęcone czasom Wikingów - częściowo na otwartym powietrzu a wioskę na zachodnim krańcu archipelagu niektórzy pewnie by mogli i tak nazwać. Choć w Norwegii określeniem "koniec świata" można nazwać jeszcze kilka miejsc. Proszę sobie poprzeglądać chociaż profesjonalnie przygotowany portal turystyczny o Norwegii na stronie internetowej www.visitnorway.com - jest wersja polska. Przygotowanie się po podróży (merytoryczne) to podstawa wartościowego i cennego poznawczo wyjazdu. Potem na miejscu szkoda czasu na szukanie atrakcji. Niestety często wycieczka zorganizowana - tj. z biurem podróży - wbrew pozorom - z tego nie zwalnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wapniaki Wdrodze Re: Norwegia IP: 77.236.24.* 12.02.14, 10:52 Większość atrakcji Oslo opisałam tu: Tekst linka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liv Re: Norwegia IP: *.lublin.hypnet.pl 23.02.14, 03:32 Wydaje mi się bardzo dziwnym pytanie o atrakcje tak bliskiego, znanego i niezwykle dobrze opracowanego (książki, przewodniki, strony internetowe a choćby i elementarna wiedza o Europie) regionu Europy, żeby zadawać takie pytanie na forum i wyczekiwać na gotową odpowiedź internautów. Czasem wystarczy wpisać słowo (lub ew. kilka) i zapytać Googla a potem przeczytać trochę zdań. - To najprostsza z opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liv Re: Norwegia IP: *.lublin.hypnet.pl 23.02.14, 20:19 Wiem. :) Ale wczoraj ten "wątek" był na jednym z pierwszych miejsc. Jakaś osoba przede mną go wyciągnęła - nie wiem skąd i dlaczego. Widzę też że serwis niechronologicznie ułożył odpowiedzi. Najpierw była odpowiedź osoby - Gość: Wapniaki Wdrodze, potem odpisałam, ale to co jt umieszczone jako drugie a potem jeszcze dodałam to co jt umieszczone jako pierwsze. Dopiero po tym jak napisałam te dwie odpowiedzi zobaczyłam, że zapytanie jt sprzed - chyba - 10 lat - zaraz zobaczę z kiedy. Pozdrawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś