Dodaj do ulubionych

Lyon - Grenoble - Voiron

20.07.03, 14:09
Czy ktos byl zna te okolice?
Za dwa tygodnie jade do Voiron, ale napewno bedziemy sie przemieszczac w
regionie Rhones-Alpes.
Co mozecie polecic do odwiedzenia w tych okolicach?
Jak jest z chodzeniem po górach?
Jakie ceny??
Czy przydaje sie jakas z kart typu EURO26 lub ISIC (mysle o wyrobieniu ISIC
bo podobno jest wszedzie honorowana jako jedyny dowod bycia studedntem)

Bardzo prosze o wszelkie wskazowki
z gory dziekuje i pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: jestesoslem jedyny dowod bycia studedntem IP: *.proxy.aol.com 20.07.03, 21:27
    • Gość: Frankie Re: Lyon - Grenoble - Voiron IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 18:06

Byłam w tych okolicach kilka razy, nawet mieszkałam tam 2 miesiące (w Annecy).
      Chodzenie po górach odradzam z uwagi na panujące tam w lecie straszne upały.
      Poza tym jest to niebezpieczne tez z tego względu, że Alpy sa
      nieporównywalnie większe niż Tatry i chodzenie po nich wymaga solidnego
      przygotowania przez kilka miesiecy przed wyjazdem.Poza tym pogoda jest tam
      nieprzewidywalna, a burze i ulewy są potężne) Polecam zwiedzanie tych gór
      pociągiem (na stacjach kolejowych i miejscowych biurach podróży powinny być
      informatory). W okolicach warto zwiedzić Grenoble, Megeve, słynne uzdrowisko
      Aix-les -Bains, oczywiście Courchevel i Chamonix (tam kursuje znany Express
      Mont Blanc - jakie są ceny w tym sezonie nie wiem)i Albertville. Na przełamie
      lipca i sierpnia w Annecy(miasto nazywane jest alpejską Wenecją)organizowany
      jest festiwal Fete du Lac (świetna zabawa).
      Karty Isic lub Euroដ są honorowane, ale pomimo to koleje francuskie SNCF
      udzielaja zniżki dla osób poniżej 26 lat.
      Dodam jeszcze, że po jeziorze Annecy i Le Bourget kursują w sezonie statki-
      restauracje (cen na ten sezon jeszcze nie znam). Poza tym są z tamtąd dobre
      połączenia do Szwajcarii, na Lazurowe Wybrzeże i do Paryża (TGV).
      Kuchnia nie jest niestety zbyt dobra - specjalnościa są kartofle zapiekane a
      la savoiarde,tartiflete,tete de veau, tagiatelle, ale zdarzają się i specjały
      ow rodzaju gęsich szyj lub ogonów bydlecych w sosie musztardowym. Ludzie w tym
      regionie nie są zbyt otwarci na obcokrajowców, zamknięci w sobie i niektórzy
      wręcz niemili, choć można spotkać i sympatycznych.
      Jak macie jeszcze jakieś pytania, to dajcie znać.
      • iwonka55 Re: Lyon - Grenoble - Voiron 23.07.03, 22:19
        Hej :) wielkie dzieki za informacje...

mam jeszcze jedno pytanko - jakie sa ceny ichniej komunikacji miejskiej? Bede
        mieszkac w Voiron, ale napewno pojedziemy do Grenoble i do Lyonu no i mysle ze
        troszke pojezdzimy po okolicy.... nie wiem jeszcze czy ludzie do ktorych jade
        beda dysponowac samochodem wiec na wszelki wypadek zapytuje o ceny
        komunikacji... rozumiem ze miedzy miastami w gre wchodzi tylko sncf, a jak jest
        w samym miescie? czy sa zwykle jednorazowe bilety jak u nas, czy mozna wykupic
        jakis bilet okresowy?

a moze pamietasz ceny "zwyklych", codziennych rzeczy, typu woda mineralna,
        jakies bagietki, kartki pocztowe? troszke trudno jest mi zaplanowac ile
        pieniazow wziac... jade na 2 tygodnie

jeszcze raz dzieki :)
        • Gość: Frankie Re: Lyon - Grenoble - Voiron IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.03, 18:50
          Kursuje jeszcze kolej regionalna TER. Można kupić bilety kilkudniowe,
          miesieczne itd. Na komunikację miejską warto kupić carnet(10 biletów)za ok. 8
          Euro.
          Cen zwykłych artykułów nie znam, ale w sierpniu nie warto nastawiać się na
          duże zakupy, ponieważ jest to sezon turystyczny i we wrześniu zaczynają się
          obniżki i wyprzedaże.
          AKtualne informacje o cenach znajdziesz na stronach www Rhone-Alpes i linkach
          do tych stron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka