IP: *.wro.vectranet.pl 08.08.08, 12:16
czy ktos był na Santorini i z jakim biurem.Bedziemy wdzieczni ja
informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewelina Re: Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 13:32
      Są 2 opcje: albo możesz pojechać na Kretę i stamtąd fakultatywnie na wycieczkę
      jednodniową (nie wiem czy o to Ci chodzi), albo ewentualnie z wylotem z Berlina
      są po prostu wczasy pobytowe na Santorini.
    • Gość: d.biel Re: Santorini IP: *.chello.pl 08.08.08, 21:21
      Wczasy na Santorinii oferuje TUI oraz Neckermann, ale ten juz z wylotem z
      Niemiec. Również Ecco Holiday.
      My byliśmy na własną rękę. Popłyneliśmy katamaranem z Krety w czerwcu na 3 dni.
      Bardzo polecam taki sposób. MOżna dotrzeć takze z Pireusu bez najmniejszego
      problemu.
      Pozdrawiam
      Dominika
    • oiathira Re: Santorini 08.08.08, 23:23
      byłam na wycieczce jednodniowej z Krety. Polecam o tyle, że zdążyłam
      zobaczyć Santorini i zapragnąć tam wrócić, a nie polecam, bo te -
      faktycznie 5 godzin - to zbyt mało, by Santorini poznać.
      Mimo, że kocham plażowanie, nie dlatego chcę tam wrócić.
      Wysepka jest maleńka, plaże są usytuowane na wschodnim wybrzeżu i
      nie tak piękne jak na innych greckich wyspach (chyba że się mylę).
      Chcę tam wrócić, aby zobaczyć Akrotiri i Oię (tam mieszkać przez 3
      dni) i jeszcze raz Thirę (ale już nie w niedzielę, tylko w zwykły
      dzień, gdy nie ma tak wielu turystów).
      Jeżeli się jest tzw. Japońskim turystą, można promem z Krety wybrać
      się na 1-dniową wycieczkę, by mieć w cv, że się to zaliczyło.
      Jeśli na prawdę chcesz zobaczyć wyspę, wystarczą 3 dni, ale na
      własną rękę, i w tygodniu, albo opcję tygodniową, z plażowaniem, co
      też jest bardzo kuszące.
      • Gość: gość portalu Re: Santorini- poza zasięgiem fotografii IP: *.centertel.pl 20.08.08, 16:19
        Byłem z Sigmą travel. Parę lat temu. Tydzień w sierpniu(drugi -to objazd
        kontynentalnej Grecji). Mieszkaliśmy w hoteliku pod skałą na której wznosi się
        Archaja Thira, 400 m od ruin klasztoru św.Ireny(stąd włoska nazwa wyspy) w
        miejscowości Perissa. Plaże w Perissie - czarne, wulkaniczne. Drobny, szybko
        nagrzewający się piasek po którym przechodzi się po deskach do chłodnego - jak
        na Grecję- morza Ikaryjskiego. Dno morza skaliste,równe prawie jak w basenie.Nie
        ma tu porannych mgieł jak w innych miejscach obszaru morza śródziemnego.(po
        drugie stronie wzgórza -w Kamarii - plaza z czerwonawego żwiru) Z najwyższego
        wzgórza-Mesa Vuono(stacja radarowa Nato na wierzchołku) da się ogarnąć wzrokiem
        całą wyspę. Od strony kaldery(wypełnonej wodą wyrwy powstałej po gigantycznym
        wybuchu wulkanu) wyspa kończy się 400-metrową przepaścią. Kolory skał -
        niesamowite. Zmieniają się w ciągu dnia. Nie do uchwycenia przez film, czy
        fotografię(to co widziałem w albumach, filmach, czy nawet na fotografiach, które
        sam zrobiłem w dziesiątej części nie przypomina tego co da się zobaczyć na
        własne oczy) Są warstwy zielone jak szmaragd, czy niżej niebieskawo=zielonej
        barwy tzw. sinego kamienia (tam gdzie przeważają związki miedzi), po warstwy
        koloru skrzepłej krwi,czy inne jak jasna krew tęntnicza, po jednolite warstwy
        różnych odcieni brązu(tam gdzie są związki żelaza)i całkiem czarne, przedzielone
        białymi warstewkami pumeksu(te wychodzą na fotografiach). Od strony kaldery
        wyspa potrafi wyglądać ja ciastko z warstw wielobarwnej galaretki. Biała
        zabudowa na szczycie przypomina bitą śmietanę, w której wieczorem, o zmierzchu
        jednocześnie zapalają się jak świeczki lampy ulicznych latarni.
        W stolicy wyspy Firze z jedne strony widać morze z drugiej kalderę z nowymi
        wulkanami(Palea i Nea Kameni)i zamieszkałą Thirasiją, na której wieczorem
        światła lamp wyznaczają przebieg zygzakowatych oślich ścieżek, których trasami
        przeprowadzono drogi od nabrzeża do osiedla na szczycie wyspy.
        Komu nie odpowiadają plaże Thery- powinien wybrać się na normalne, nie
        -wulkaniczne na Ios(godzina rejsu promem) choćby po to by przepłynąć szczeliną
        skalnych, wysokich wrót wiodących z Thery w stronę Cykladów.
    • Gość: neovol Re: Santorini IP: 217.97.233.* 20.08.08, 18:46
      Jeszcze ATUR ma 10-dniowe wczasy na Santorini, niestety bardzo drogie :|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka