Gość: stamar IP: *.wro.vectranet.pl 08.08.08, 12:16 czy ktos był na Santorini i z jakim biurem.Bedziemy wdzieczni ja informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewelina Re: Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 13:32 Są 2 opcje: albo możesz pojechać na Kretę i stamtąd fakultatywnie na wycieczkę jednodniową (nie wiem czy o to Ci chodzi), albo ewentualnie z wylotem z Berlina są po prostu wczasy pobytowe na Santorini. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: Santorini IP: *.chello.pl 08.08.08, 21:21 Wczasy na Santorinii oferuje TUI oraz Neckermann, ale ten juz z wylotem z Niemiec. Również Ecco Holiday. My byliśmy na własną rękę. Popłyneliśmy katamaranem z Krety w czerwcu na 3 dni. Bardzo polecam taki sposób. MOżna dotrzeć takze z Pireusu bez najmniejszego problemu. Pozdrawiam Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
oiathira Re: Santorini 08.08.08, 23:23 byłam na wycieczce jednodniowej z Krety. Polecam o tyle, że zdążyłam zobaczyć Santorini i zapragnąć tam wrócić, a nie polecam, bo te - faktycznie 5 godzin - to zbyt mało, by Santorini poznać. Mimo, że kocham plażowanie, nie dlatego chcę tam wrócić. Wysepka jest maleńka, plaże są usytuowane na wschodnim wybrzeżu i nie tak piękne jak na innych greckich wyspach (chyba że się mylę). Chcę tam wrócić, aby zobaczyć Akrotiri i Oię (tam mieszkać przez 3 dni) i jeszcze raz Thirę (ale już nie w niedzielę, tylko w zwykły dzień, gdy nie ma tak wielu turystów). Jeżeli się jest tzw. Japońskim turystą, można promem z Krety wybrać się na 1-dniową wycieczkę, by mieć w cv, że się to zaliczyło. Jeśli na prawdę chcesz zobaczyć wyspę, wystarczą 3 dni, ale na własną rękę, i w tygodniu, albo opcję tygodniową, z plażowaniem, co też jest bardzo kuszące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Santorini- poza zasięgiem fotografii IP: *.centertel.pl 20.08.08, 16:19 Byłem z Sigmą travel. Parę lat temu. Tydzień w sierpniu(drugi -to objazd kontynentalnej Grecji). Mieszkaliśmy w hoteliku pod skałą na której wznosi się Archaja Thira, 400 m od ruin klasztoru św.Ireny(stąd włoska nazwa wyspy) w miejscowości Perissa. Plaże w Perissie - czarne, wulkaniczne. Drobny, szybko nagrzewający się piasek po którym przechodzi się po deskach do chłodnego - jak na Grecję- morza Ikaryjskiego. Dno morza skaliste,równe prawie jak w basenie.Nie ma tu porannych mgieł jak w innych miejscach obszaru morza śródziemnego.(po drugie stronie wzgórza -w Kamarii - plaza z czerwonawego żwiru) Z najwyższego wzgórza-Mesa Vuono(stacja radarowa Nato na wierzchołku) da się ogarnąć wzrokiem całą wyspę. Od strony kaldery(wypełnonej wodą wyrwy powstałej po gigantycznym wybuchu wulkanu) wyspa kończy się 400-metrową przepaścią. Kolory skał - niesamowite. Zmieniają się w ciągu dnia. Nie do uchwycenia przez film, czy fotografię(to co widziałem w albumach, filmach, czy nawet na fotografiach, które sam zrobiłem w dziesiątej części nie przypomina tego co da się zobaczyć na własne oczy) Są warstwy zielone jak szmaragd, czy niżej niebieskawo=zielonej barwy tzw. sinego kamienia (tam gdzie przeważają związki miedzi), po warstwy koloru skrzepłej krwi,czy inne jak jasna krew tęntnicza, po jednolite warstwy różnych odcieni brązu(tam gdzie są związki żelaza)i całkiem czarne, przedzielone białymi warstewkami pumeksu(te wychodzą na fotografiach). Od strony kaldery wyspa potrafi wyglądać ja ciastko z warstw wielobarwnej galaretki. Biała zabudowa na szczycie przypomina bitą śmietanę, w której wieczorem, o zmierzchu jednocześnie zapalają się jak świeczki lampy ulicznych latarni. W stolicy wyspy Firze z jedne strony widać morze z drugiej kalderę z nowymi wulkanami(Palea i Nea Kameni)i zamieszkałą Thirasiją, na której wieczorem światła lamp wyznaczają przebieg zygzakowatych oślich ścieżek, których trasami przeprowadzono drogi od nabrzeża do osiedla na szczycie wyspy. Komu nie odpowiadają plaże Thery- powinien wybrać się na normalne, nie -wulkaniczne na Ios(godzina rejsu promem) choćby po to by przepłynąć szczeliną skalnych, wysokich wrót wiodących z Thery w stronę Cykladów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neovol Re: Santorini IP: 217.97.233.* 20.08.08, 18:46 Jeszcze ATUR ma 10-dniowe wczasy na Santorini, niestety bardzo drogie :| Odpowiedz Link Zgłoś