Dodaj do ulubionych

Jolcia&Adam's Tour opinie

05.04.09, 18:58
Czy ktoś pracował,albo zna polsko-tureckie biuro podróży Jolcia&Adam's Tour?
Obserwuj wątek
    • ra.kr Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 06.04.09, 10:16
      Witaj to tzw. biuro uliczne sprzedające wycieczki fakultatywne w
      rejonie Alanii i Antalii
    • pilociwycieczek.pl Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 15.04.09, 12:35
      Taką opinię dostałem od jednego z zarejestrowanych na forum użytkowników z
      prośbą o zachowanie jego danych dla swojej wiadomości:

Re: Jolcia&Adam's Tour opinie
      Charakterystyka pracy oczami byłego pracownika:

- stała kontrola - mieszka się z szefem (potrafiacym biegac po mieszkaniu w
      samych slipach), jego żoną i innymi dziewczynami z Polski w jednym mieszkaniu,
      raczej nie ma mozliwosci wyjscia gdziekolwiek (wieczorami to praktycznie w
      ogole, a w dzien idziesz na plaze, bo masz wolne? wez przewodnik i sie poucz!)

- praca praktycznie non-stop - wracasz o polnocy z pamukkale, a o 3 masz juz
      wyjazd na kapadocje, bo akurat zebraly sie 2 autokary i jechac trzeba.
      Teoretycznie 1 dzien wolny w tygodniu, praktycznie - jak sie trafi raz na 3
      tygodnie to juz jest dobrze.

- kierowca zawsze ma racje - norma jest to, ze kierowcy (znajacy tylko jezyk
      turecki) przychodza po wycieczce do biura i opowiadaja jak pilotka sprawowala
      sie na wycieczce - nawet jesli sie opowiadalo przez cale 700km jazdy to jak
      kierowca powie ze po 15 minutach byl koniec informacji to ma racje. I opierdziel
      od szefa murowany.

- wiza: idzie z Toba jeden z pracownikow biura na komisariat i udaje
      zakochanego, ktory zalatwia ikamet swojej dziewczynie.

- placa: kiepska, prowizje tez, trzeba sie o nia dopraszac co powoduje zlosc
      pana i wladcy.

- na dzien dobry paszport laduje w sejfie, a powody sa 2 (podawane
      naprzemiennie): bo tak jest bezpieczniej, albo bo jest niezbedny do wizy
      (owszem, ale wowczas nie musi lezec tam calymi miesiacami)

- szef "delikatnie sugeruje ci" z kim jednak z polskiej ekipy nie powinnas sie
      zaprzyjazniac (ale najlepiej jakby nikt miedzy soba nie rozmawial i kablowal na
      siebie nawzajem. Sytuacja prawdziwa: 2 polki w biurze, 0 turystow. Co robia?
      Siedza i patrza na siebie, albo czytaja po raz 215489 przewodnik bo rozmawiac
      nie wolno)

- atmosfera pracy zalezy od humoru szefa

- pierwsze 2 tygodnie pracy opisane w umowie jako "okres probny" albo
      "szkolenie" bezplatne.

- kruczki w umowie: jesli pracownik sam zrezygnuje z pracy, ostatnia pensja nie
      jest mu wyplacana.

- no i najlepsze: podpisujac umowe masz nakazane zostawic "praca w terminie od
      ........ do ............ " niewypelnione - pan i wladca uzupelni to jak mu sie
      zachce, wpisujac oczywiscie date taka jak mu pasuje.

Podsumowując:
      Odradzam. No chyba, że lubi się być całkiem zdominowanym przez szefa masochistą
      ;) Szkoda czasu i nerwów.
      • pilociwycieczek.pl Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 15.04.09, 14:44
        To biuro nie ma najlepszych opinii wśród uczestników forum, którzy w jakiś sposób znają go od środka - dostałem właśnie jeszcze jeden mail od innej osoby niż autor poprzedniego. Gdyby ktoś tam się więc wybierał do pracy to przez kontakt e-mail np. pilociwycieczek.pl@gazeta.pl udostępnię go zainteresowanej osobie, by nie publikować na forum anonimowo czegoś co brzmi znacznie gorzej niż cytowana wcześniej opinia i jest relacją w pewien sposób postronnego obserwatora.

Zacytuję tylko początek :
        Biuro to prowadzi małżeństwo- Jola z Krakowa wraz z Adamem, Turkiem.
        (...) przebywałam w Alanii, to był początek maja. W biurze J&A pracowała dziewczyna z Krakowa, moja znajoma. Z jej opowieści wiem, że wszystkie opisane wcześniej przez Ciebie sytuacje rzeczywiście miały miejsce.
    • bluemar Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 15.04.09, 14:25
      W ubiegłym roku kilka osób z mojej grupy wykupiło u nich wycieczkę
      P.A.S-ja z nimi nie pojechałam ale po powrocie byli zadowoleni.
      • adadzia87 Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 15.04.09, 20:21
        Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś informację proszę o kontakt na
        maila:adadzia@interia.pl.Mam tam jechać na miesięczną praktykę,oczywiście
        bezpłatną:)dzięki za przestrogę,ale jestem odważna:)
        • bluemar Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 15.04.09, 20:36
          adadzia87 napisała:

>Mam tam jechać na miesięczną praktykę,oczywiście
          > bezpłatną:)dzięki za przestrogę,ale jestem odważna:)

I wiadomo skąd się potem biorą dramatyczne wpisy w stylu:" oszukali
          mnie !!!"-skoro od początku tak bardzo chce jechać,że jedzie bez
          wynagrodzenia i pomimo tego co mogła tu przeczytać.Ręce opadają.
          • yooreck Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 15.04.09, 21:41
            jezeli ktos decyduje sie na prace do ulicznego biura to sorry ale
            praca jest u nich ciezka. nigdy nie wiesz gdzie jedziesz, kiedy na
            jaka wycieczke, czy dostaniesz kase za miesiac ciezkiej pracy. Ale
            chetnych maja i ludzie z nimi jezdza bo sa tansi. I nie narzekaja
            nwet jesli "pilot" nie odezwie sie cala droge!!!!
          • adadzia87 Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 16.04.09, 08:16
            Nie mogę się sugerować tylko i wyłącznie opiniami na tym forum,poza tym wiele
            osób tak zaczyna,właśnie od bezpłatnych praktyk.Nie boję się ciężkiej pracy,gdyż
            co roku wyjeżdżam za granicę.Mi jakoś ręce nie opadają,po tych opiniach.A jeżeli
            faktycznie się sprawdzą,to tragedii też nie będzie,wrócę sobie wcześniej do Polski.
            • pilociwycieczek.pl Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 16.04.09, 11:01
              Jeszcze jeden fragment z innej, ostatniej opinii - która została wysłana już po
              ostatnich odpowiedziach na forum na adres poczta@pilociwycieczek.pl:

(...)warunki pracy faktycznie nie byly i raczej nigdy nie beda tam ciekawe. Jako
              ze bluemar odpisala odnosnie wycieczki to chcialabym jeszcze zaznaczyc, ze moja
              wypowiedz dotyczy warunkow pracy. Turysci nigdy nie maja wgladu do "zaplecza"
              pracy pilotow u Adama, bardzo czesto sa zadowoleni, bo mimo tego, jacy sa
              wlasciciele biura to z reguly maja dobrych pilotow, ktorzy naprawde ciezko
              pracuja. Nierzadko jest tak, ze turysci wracaja do biura i chwala pilotow i cala
              wycieczke, ale to "pan i wladca" spija smietanke i zbiera pochwaly. Odnosnie
              organizowania i sposobu prowadzenia wycieczek nie mozna im nic zarzucic (no moze
              poza brakiem ubezpieczenia dla turystow)(...)
              • annash1 Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 18.04.09, 18:27
                I tu się muszę zgodzić z bluemar :(

Ponadto potem padają pytania, skąd postronni wiedzą co się pisze na forach
                zamkniętych...hmmm. Mam mieszane odczucia.
                • pilociwycieczek.pl Re: Jolcia&Adam's Tour opinie 18.04.09, 20:34
                  annash1 napisała:
                  > Ponadto potem padają pytania, skąd postronni wiedzą co się pisze na forach
                  > zamkniętych...hmmm. Mam mieszane odczucia.

Odpowiedź w tym zakresie umieszczam w innym wątku:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38849&w=90004434&wv.x=2&a=94220503

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka