lumen 24.07.09, 10:06 Witam, szukam DOBREGO przewodnika lokalnego z uprawnieniami po Lizbonie (j.polski). Macie namiary na kogoś takiego ? Pozdrawiam. G. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.p7 Re: Przewodnik po Lizbonie 31.07.09, 23:06 Nie wiem, czy to nie spóżniona rada dla Ciebie (cóż, sezon - nie było mnie) ale moze skorzystasz z usług przemiłej, profesjonalnej, ale niestety nie polsko, ale angielsko lub francusko oraz hiszpańsko - języcznej przewodniczki : Ana Paula Reinas Caldeira, tel. 919 788 801, mail: pcaldeira@netcabo.pt Ja z powodu małej ilosci czasu - umówiłam sie z nią, ze to ja będę przekazywała info turystyczne (temat nie był mi obcy), ona podpowiadała to i owo, no i zabezpieczała w razie kontroli policji turystycznej. Powodzenia! Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kocio123 Re: Przewodnik po Lizbonie 02.08.09, 11:58 Polecam przewodnika Lisboa i okolice: Sofija +351962602601 - j. angielski, niemiecki i nie tylko, ale niestety nie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mik88 Re: Przewodnik po Lizbonie 27.11.09, 13:06 Rzecz poniewczasie, ale ważne dla dalszych czytających. Uwaga! Nie ma polskojęzycznych przewodników po Lizbonie z uprawnieniami. Dlaczego? Dlatego,że w Portugalii, żeby oprowadzać po kraju trzeba skończyć studia turystyczne, które dają ci uprawnienia przewodnika. Mądrzej niż u nas, gdzie kończy się 5 lat studiów turystycznych i ma się uprawnienia żadne. A na każde miasto, zabytek, pilotaż trzeba sobie samemu zainwestować dodatkowy czas i pieniądz. Uwaga!! na księży polskich, którzy oprowadzają po Lizbonie - oni tym bardziej nie mają prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio123 Re: Przewodnik po Lizbonie 28.11.09, 18:38 Skoro temat został wskrzeszony podaję jeszcze jeden namiar na bardzo kompetentną przewodniczkę po Lizbonie i okolicy z którą współpracowałem we wrześniu 2009: Sandra Montez +351 967 058 554 (j. angielski) Odpowiedz Link Zgłoś