przyszla_mamuska 11 dpt i testowanie :) 14.05.10, 06:08 od 4ej już nie śpię... z nerwów wczoraj zaczął mnie wieczorem boleć brzuch jak na @ i dziś o 4:45 zrobiłam sikańca dziewczyny udało się!!!!!!!!!!!!!!!! wyszła piękna druga krecha )) <jupi> dzisiaj jadę też na betę sprawdzić ile mam. teraz już jestem spokojniejsza teraz już musi być dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: 11 dpt i testowanie :) 14.05.10, 11:46 Alez fajnie! Strasznie gratuluje!!! Jesli wyszla ci solidna kreseczka to bardzo dobrze swiadczy. Daj znac jak bedziesz miala wyniki bety. Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: 11 dpt i testowanie :) 14.05.10, 12:18 To ja juz bardzo Ci gratuluje. Ciekawa jestem jaka beta.. Moze faktycznie beda blizniaczki Zycze Ci tego z calego serca. Napisz jaki wynik. Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
olivia78 Re: 11 dpt i testowanie :) 14.05.10, 16:24 Serdeczne gratulacje!Teraz tylko dbaj o Was! Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska beta 14.05.10, 18:22 odebrałam betę. dziś 11dpt i beta 88,7. trochę niska ale ważne że pozytywna. urośnie w swoim czasie we wtorek zobaczę na jakim już jest poziomie dzwoniłam do mojej lekarki dr Biernat i doznałam szoku... tylko się przedstawiłam a ona "i co? i co?" mówię że test pozytywny a ona mi na to: "jezu jak się cieszę, ja już od rana o pani myślę bo wiem że pani ma dziś testować i czekam na pani telefon, ale super wiadomość...". dziewczyny, takiego lekarza nigdy nie widziałam. cud!!!!!! wszystkim polecam provitę i dr Biernat Odpowiedz Link Zgłoś
olivia78 Re: beta 14.05.10, 19:04 super,a ta beta wcale nie niska,11dpt-88,13dpt-ok.150,16dpt-ok.300- to wcale nie malo!!!!Jeszcze raz gratulacje!Czekam na dalsze wiadomosci!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: beta 14.05.10, 23:02 Jeszcze raz gratuluje i trzymam kciuki, zeby beta ladnie rosla! Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: beta 15.05.10, 12:50 kochana jeszcze raz gratuluje!! Beta piekna i niech rosnie daj znac we wtorek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lilit2005 Re: beta 16.05.10, 19:14 przyszla mamuska - super wiesci! serdecznie gratuluje i melduj sie z druga beta! ja mam znowu jakies bardzo niecodzienne objawy ciazowe. od jakiegos czasu co rano budzilam sie z bolacym krzyzem, a teraz to bol krzyza nad ranem w ogole nie pozwala mi spac. czytalam ze to moze hormony rozluzniaja stawy miednicy, ale mam nadzieje ze moj organizm wkrotce sie przestawi, bo jak to ma tak byc przez nastepne 7 czy 8 miesiecy... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: Do viki 75" 16.05.10, 19:41 Hej Viki dziś miałam transfer niestety jednego bo drugi nie wytrzymał odmrożenia. 28 maja testuję. Trzymaj się ciepło. A tak wogóle wielkie gratulacje dla naszych pozytywnych mamusiek tzrymam kciuki . Odpowiedz Link Zgłoś
viki_75 Re: Do viki 75" 18.05.10, 20:57 Czesc Katarzyna 50, ale sie zdziwilam jak przeczytalam posta od Ciebie. To szybciutko, nie kazali Ci czekac miesica ? Czym crio różni się normalnego transferu? Trzymam kciuki za Ciebie i pozostałe Dziewczyny kwietniowo-majowe. Pozdrowienia dla Wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: Do viki 75" 18.05.10, 21:01 Lekarka powiedziałą że mogę od razu , a crio jest łatwiejszy bo tylko pregnyl dostałam na uwolnienie jajeczka i wyznaczono date transferu . Teraz już jestem 2 dpt. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: Do viki 75" 28.05.10, 16:57 Mi sie udało , czekam na dobre wieści od ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: beta 19.05.10, 15:20 mamuska i co z beta? jak urosła?? nic nie piszesz a ja tu sie martwie daj znac jaki przyrost. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: beta 19.05.10, 18:31 jutro pojadę bo dzisiaj mi sienie chciało z domu wychodzić biust mi puchnie i zaczyna boleć poza tym smaki mi minęły i sama nie wiem co bym jadła bo na nic nie mam ochoty. chyba tylko na jabłka a co u was dziewczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: beta 19.05.10, 21:34 Ja dzisiaj mialam kolejne usg- malenstwo rosnie, mocno bije serduszko. Niepokoi mnie tylko to ze nie mam mdlosci... w pierwszej ciazy bylo znacznie gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: beta 20.05.10, 09:40 czym sie stresujesz? ciesz się że dzieciątko zdrowo rośnie nie każda ciąża to mdłości... ja mdłości nie mam ale też nie mam apetytu. trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: beta 20.05.10, 11:25 Wiesz ja na masie lekarstw jestem niestety, wlacznie ze sterydami.... No ale musi byc dobrze! Trzymam kciuki i daj znac jak tam beta rosnie! Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska dzisiejsza beta 20.05.10, 17:18 dzisiaj wyszło 970,40 wiec raczej nie bliźniaki ale już mi wszystko jedno 31 maja usg Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: dzisiejsza beta 20.05.10, 18:20 Super! Gratuluje i daj znac jak pojdzie usg. Ktory to dzien po punkcji? Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: dzisiejsza beta 20.05.10, 18:26 jutro mija dokładnie 3 tygodnie po punkcji. miałam ją 30 kwietnia Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: dzisiejsza beta 20.05.10, 18:56 gratuluje serdecznie i do zobaczenia na forum ciaza i porod pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: Dwie grube czerwone krechy 26.05.10, 16:51 Kobietki kochane nie wytrzymałam i zrobiłam sikańca dziś o 3,30 popołudniu..... Dwie grube czerwone krechy. nie mogę doczekąć się do piątku na bete Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: Dwie grube czerwone krechy 26.05.10, 17:38 ale super no to gratulacje a ile to już dni po transferze? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: Dwie grube czerwone krechy 26.05.10, 22:03 Serdecznie gratuluje i trzymam kciuki za bete! Daj znac jak juz bedziesz wiedziala Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: Dwie grube czerwone krechy 28.05.10, 13:34 Hej hej już wiem , nie podali mi bety ale pogratulowali ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: Dwie grube czerwone krechy 28.05.10, 16:46 To dziwne ze nie podali ci wysokosci bety... Bedziesz teraz robila kolejna? Czy czekasz juz na usg? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: Dwie grube czerwone krechy 28.05.10, 16:56 Do mnie dzwonili za szpitala i nie wiem czemu nie powiedzieli. Teraz mam za tydzień nastepną krew i potem po tygodniu usg Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 Bo to jest Belgia :) 28.05.10, 17:08 tutaj nie mowia - cyferki sa dla lekarzy. Pacjent ma wiedziec tylko czy wszystko z nim w porzadku czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: Bo to jest Belgia :) 28.05.10, 17:20 zgadza się ale najważniejsze powiedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: Bo to jest Belgia :) 28.05.10, 22:41 No ja sie lecze w Londynie i nie wyobrazam sobie zeby mi nie powiedzieli jaka mam bete- zwlaszcza ze za te wyniki place przeciez! Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: Bo to jest Belgia :) 29.05.10, 07:39 Tak z ciekawości chciałabym zapytać ile kosztuje inv w anglii, bo tutaj zliczając pieniążki za wizyty i leki wyszło mi ok 200 eu Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 No to z kolei ja nie wiem, jak to liczysz 29.05.10, 11:19 bo mnie za calosc procedury wyszlo okolo 600 EUR - faktura za punk cje ok. 2400, za transfer ok 400, wizyty, badania, leki i zebralo sie 4000 brutto z czego moj udzial to okolo 600. Ostatecznie nie bede placic nic, bo jakies 1.5 roku temu (zanim sie dowiedzialam ze bede musiala podchodzic do FIV) wykupilam dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne i ono sie juz zgodzilo mi te 600 pokryc. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: No to z kolei ja nie wiem, jak to liczysz 29.05.10, 12:52 Ja musiałam tylko płacić za krew i usg i oczywiście jeszcze z tego mituel zwracał , wyliczyłam to co wyszło mi z kieszeni bez powrotu czyli ok 200. Za transfery jak do tej pory nie dostałam żadnej faktury a i w tych 200 2 jednodniowe pobyty w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: No to z kolei ja nie wiem, jak to liczysz 29.05.10, 12:53 Sofi hospitalia ci to pokrywają? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: Bo to jest Belgia :) 02.06.10, 12:42 Gdzies 8-10000 funtow wszystko. Ale bylam prywatnie, niektorym udaje sie miec to sfinansowane przez sluzbe zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska usg 31.05.10, 17:53 widziałam dzisiaj pieknego 5mm bąbelka i pięknie bijące serduszko za 3 tygodnie kolejne usg pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: usg 01.06.10, 10:16 wooow! super nowina wlasnie szukałam wieści od Ciebie. Ciesze sie, ze macie sie dobrze. Pozdrawiamy!! Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: usg 01.06.10, 12:25 Ale ci fajnie ja już nie mogę sie doczekać . Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam was Odpowiedz Link Zgłoś
vittoria.vetra Re: usg 02.06.10, 09:13 Mamuśka, trzymam kciukasy za serce jak dzwon! Duuużo zdrowia dla Ciebie i dzieciaczka Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: usg 02.06.10, 12:45 Ogromnie sie ciesze i zycze milego przebiegu ciazy. Mnie od jakiegos tygodnia b. powaznie mecza wymioty i mdlosci. Daj znac jak wszystko bedzie przebiegac! Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: usg 02.06.10, 14:41 ja też mam poranne i wieczorne mdłości... poza tym że biust ogromny i bolący to nic mi nie ma, dużo śpię jedynie i na nic nie mam smaka. jedyne co mi smakuje to pieczywo z serkiem topionym i owoce. właśnie mam robić obiad, ale nie wiem jak się zabrać za te surowe mięso // Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: usg 04.06.10, 16:25 no pewnie że pamiętam jak tam u ciebie? pewnie wspaniale!!!! daj znać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nat-kor Re: usg 04.06.10, 23:26 CuDownie! Nasz maly konczy wlasnie 4 miesiac widzecze civsie udalo, trzymalam kciuki!! Zycze wspanialej ciazy ivcudownego dzidziusia! Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska 10tc :) 21.06.10, 22:02 witam. byłam dziś na kolejnym usg. maluszek ma już 2,5 cm, serduszko pieknie bije, dzieciątko rusza nogami i rączkami jakby miał ADHD popłakałam się na ten piękny widok... cudowny dzień... wreszcie się doczekałam Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: 10tc :) 22.06.10, 08:32 Super bardzo się cieszę , ja miałam pierwsze usg w tydzień temu i też juz widziałam serducho. Jutro zaczynam już prowadzenie ciązy przez mojego gina więc napewno znowu zobaczę naszą dzidzię Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: 10tc :) 23.06.10, 12:22 Gratuluje dziewczyny! Ja wczoraj mialam usg genetczne,malenstwo juz ponad 6 cm, sporo skakalo, wszystko w normie, nie ma zagrozen genetycznch. W piatek koncze 13 tydzien. Jestem ogromnie ciekawa co tam u lilit i jej blizniakow. Daj znac prosze! Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska :) 07.07.10, 09:10 hej dziewczyny. wczoraj byłam na usg prenatalnym. lekarz maleństwo wymęczył bo nie chciał nam się obrócić ma już 5 cm i wszystko wyszło oki. cieszę się niesamowicie i nadal wierzę, że teraz będzie tylko dobrze! aaa i na zdjęciu z usg wyczaiłam że profil maluszka to cały tatuś )) ale się uśmialiśmy z mężem co tam u was? piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: :) 07.07.10, 09:55 Super, ogromnie gratuluje. Jak jest juz po usg to taka duza ulga prawda? A jak tam poranne mdlosci, meczyly cie? Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: :) 07.07.10, 13:43 oj tak i to nawet nie były poranne tylko całodniowe ogólnie już zniknęły, jedynie jak jadę autem to mnie muli, więc tego unikam. Poza tym wszystko wytrzymam byle dzieciątko było zdrowe a co u ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: :) 07.07.10, 20:26 U mnie tak bylo przez jakis miesiac. pomagala akupunktura, ale tylko na 3-4 dni. Teraz juz dobrze sie czuje, apetyt w koncu wrocil i "nadrabiam" wage, ktora wczesniej troche stracilam. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: Chyba dziewczynka 15.07.10, 09:03 Witajcie wczoraj byłam na usg iiiiiiii wyobrazcie sobie na 80 procent mała kobietka mi w brzuszku rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: Chyba dziewczynka 15.07.10, 20:28 proponuję poczekać do 20ego tygodnia bo moja kumpela miała to samo. na 80% dziewczynka a 2 dni temu już jest na 99,9% chłopak zresztą to nie jest ważne. byle zdrowe piszcie co u was i jak sie czujecie? mi wreszcie mdłości tydzień temu minęły. jedynie upały mi dokuczają strasznie, ale jakoś to będzie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska melduję 20.07.10, 21:35 że dzisiaj byłam na kolejnej wizycie, ale już u nowego lekarza i wszystko jest oki mogę robić to na co mam ochotę, nawet jechać na wakacje a co tam u was?? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: melduję 20.07.10, 22:30 ja juz nawet bylam na wakacjach... w Polsce. Wszystko u mnie ok, dzisiaj slyszalam bicie serduszka malenstwa. Trzymam za was wszystkie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: melduję 04.09.10, 13:10 Witam ja także po wakacjach w polsce, buło super. Wczoraj byłam u gina i moja piękność ma ok 15 cm i rozwija się jak najbardziej prawidłowo. Pozdawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: melduję 04.09.10, 14:53 Ciesze sie! Ja juz wiem, ze bede miala malego chlopczyka, co chyba sie rzadziej zdarza po ICSI Odpowiedz Link Zgłoś
lilit2005 Re: melduję 04.09.10, 16:32 Hej Ewcia! Widze ze chlopczyk u Ciebie! A mnie nawet dwoch . Nie zrobilam w koncu tej amniopunkcji, choc Pappa wyszlo tak na granicy. Lakarze sugerowali ze ryzyko uszkodzenia tej ciazy jest wieksze niz ryzyko wad wiec odpuscilam. jestem juz po polowkowym i na razie wszystko OK. Usg wyszlo bardzo dobrze, choc i tak odetchne dopiero jak dzieci zdrowe beda juz po tej stronie brzuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska witam 05.09.10, 15:25 ja dopiero przed usg połówkowym. ale na ostatnim usg widziałam że raczej synuś u nas też wszystko dobrze i ciąża tym razem wzorowa. mały już nieźle fika. dziś zniekształcił mi brzuch swoimi malutkimi czterema literami haha dziewczyny, wreszcie się doczekałysmy tych kopniaczków pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 nasi chlopcy... 06.09.10, 10:23 O jej, powinnismy chyba zmienic temat watku na "nasze kwietniowe chlopaki". Ciesze sie, ze u was wszystko w porzadku- moj Alex tez sporo kopie i wierci sie... Lilit- dawno nic od ciebie nie slyszalam- nic nie wiedzialam o Pappie. jakie wyszlo u ciebie ryzyko? U mnie bylo b niskie, wiec nie bylo zadnych podstaw do amnio. A jak corka? cieszy sie z 2 braciszkow? Moja troche zawiedziona, bo miala byc dzidzia Maja i a tu chlopiec... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: nasi chlopcy... 07.09.10, 08:07 Poprawka koleżanko w tym gronie też jest kobietka w opcji imion Marysia lub Zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: nasi chlopcy i dziewczynka 07.09.10, 11:21 cześć dziewczyny! nie chciałam nowego wątku zakładać, a widzę, że Wy już doświadczone, więc zapytam tu... co sądzicie o badaniach genetycznych przed IV? uważacie że to konieczne? pytam, bo chcę maksymalnie zredukować koszty, no ale nie za wszelką cenę, wolę żeby mi coś nie umknęło Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lilit2005 Re: nasi chlopcy i dziewczynka 07.09.10, 23:02 kathrin - w novum badania genetyczne (kariotyp) to koniecznosc przed IVF, a w przypadku azoospermi dochodzi jeszcze obowiazkowo CFTR i AZL (czy jakos tak). podobno kariotypy mozna zrobic tez na NFZ tylko ze trzeba dluzej czekac no i miec odpowiednie skierowanie. z tego co sie orientuje badania b. rzadko wychodza zle, ale z drugiej jesli masz wydac 10 tys na invitro to kilkaset zlotych na kariotyp to moze byc oszczednosc, jesli rzeczywiscie tu lezy problem. ewcia - z tym pappa mialam troche przejsc. najpierw wyliczono mi ryzyko dla jednego blizniaka 1:293 a drugiego 1:370. Potem przeliczano raz jeszcze w dwoch roznych osrodkach (w pierwszym wyliczeniu nie uwgledniono kosci nosowych i zawyzono ryzyko z powodu NT ktore bylo w normie). Z tych nowych przeliczen ryzyko wychodzilo miedzy 1: 500 a 700. W Polsce kieruje sie na amnio jak ryzyko jest wyzsze od 1:300, czyli ostatecznie stwierdzono ze Pappa nie jest u mnie podstawa do amnio, choc nie wyszlo idealnie (z corcia bylo cos 1:8000!). Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska a jednak córcia... ;) 20.09.10, 16:06 na połówkowym usg wszystko dobrze i na 100% dziewczynka czyli faktycznie większość chyba dziewczynek po in vitro.... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: a jednak córcia... ;) 29.09.10, 14:57 Umnie też córcia na 100 procent śliczna i zdrowiutka , tak wykazało usg połówkowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bonda2 Re: a jednak córcia... ;) 31.10.10, 10:46 hej dziewczyny! Długo się nie odzywałam też robiłam w kwietniu IVF, dopisywałam się do tego wątki (ostatni wpis chyba w maju). Widzę że kolejnym dziewczynom mogę pogratulować ) GRATULACJE z całego serca! U mnie będzie chłopak, to juz 33 tydzień. Jak się czujecie dziewczyny u mnie generalnie ok ale też teraz codzienne dokucza ból pleców - prawa strona pleców, i mam zastój moczu w prawej nerce, teraz muszę jak najczęściej leżakować na lewej stronie żeby odciązać drogi moczowe uciskane przez chłopaczka. A jak u was zdrówko itd.? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: a jednak córcia... ;) 31.10.10, 21:59 ja jadę na nospie i luteinie pod język bo robiły mi się już bolesne skurcze, ale po tabsach minęło u nas obecnie 29tc. czas leci jak szalony. pokupiłam już kilak rzeczy dla córci i dla siebie do szpitala. męczy mnie zgaga dzień w dzień i teraz to pomaga już tylko rennie a poza tym czuję się cudnie i jestem szczęśliwa na maxa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bonda2 Re: a jednak córcia... ;) 02.11.10, 10:54 Witaj przyszlamamuska, tak, tak czas leci, co do zgagi to znam to - tez mam zgagę, głownie po czyms pomidorowym, ale generalnie ok z tymi skurczami? to najwazniejsze! i najważniejsze ze się udało a te drobne dolegliwosci zniesiemy )) Co do rzeczy dla siebie i dziecka to ja już w 29 miałam sporo rzeczy kupionych i dobrze zrobilam kupujac wczesniej, teraz z tymi bolacymi plecami nie dalabym rady, zostalo mi parę drobiazgów do kupienia. Namawiam wszystkie dziewczyny do kupowania wczesniej, kasę można rozłożyć na kilka miesięcy i mniej uciążliwe jest wybieranie rzeczy nawet jakbym miala brać pod uwagę sam rosnący brzuszek )) Pozdrawiam serdecznie, uściski Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: a jednak córcia... ;) 03.11.10, 09:15 tak tak, ja po nospie i luteinie znacznie lepiej sie czuje. brzuch mi się nie stawia i skurcze nie bolą. zobaczymy na następnej wizycie czy jestem nadal dobrze pozamykana ja też polecam wcześniejsze, przemyślane zakupy a nie potem na szybko tylko to co jest a nie to co nam sie podoba i jest mało praktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bonda2 Re: a jednak córcia... ;) 04.11.10, 11:35 Będzie dobrze. Z zakupami to Ci powiem, że teraz internet jest dla mnie wielkim dobrodziejstwem bo zostalo mi parę drobaizgów i to niektóre konkretnych firm a nie mogę się wybrać bo tak mnie te plecy bolą - zamawiam i za kilka dni jest przesyłka, nie mam siły jak np. w II trymestrze łazić po sklepach i sprawdzać czy w danym sklepie/aptece są ) Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: a jednak córcia... ;) 04.11.10, 14:30 Super uslyszec, ze u was wszystko w miare w porzadku. Moj maly ostatnio rosnie troche mniej, wiec mam miec USG robione co dwa tygodnie. Ale strasznie wierci sie i kopie, serduszko tez mocno bije, wiec zdecydowanie jest w dobrej formie. Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska witam :) 17.11.10, 13:46 czesc dziewczyny. jak się czujecie? jak nastawienie do porodu? ja odkąd czuję kopniaki małej to mam w sobie taki spokój i tyle cierpliwości jak nigdy wcześniej dziwne ale wcale nie boję się porodu.jeszcze się nie boję... jestem świadoma tego co mnie czeka, ale nie chce się od początku źle nastawiać. marzę już o chwili kiedy przytule nasze maleństwo... mała ma już 1,5kg czas tak szybko leci że u nas już koniec 31 tygodnia! Piszcie co u was. chodzicie do szkoły rodzenia? my jesteśmy bardzo zadowoleni, super zajęcia. polecam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: witam :) 23.11.10, 23:32 Gratuluje ogromnie. Dla mnie to juz druga ciaza, wiec denerwuje sie znacznie mniej niz za pierwszym razem. W kazdym razie Alex kopie solidnie, ale cos niestety malo rosnie... na dzien dzisiejszy ma 1950 gram. W 34,5 tygodnia. No ale corka tez miala byc drobna, a urodzila sie z waga ponad 3,5 kg. Cesarke mam juz umowiona, ale b. pozno bo na 30 grudnia. Byle nie w swieta.... Odpowiedz Link Zgłoś
bonda2 Re: witam :) 24.11.10, 19:50 Hej u mnie to już 36 tc i zaczynam się bać porodu, trochę się napatrzyłam i nasłuchałam ostatnio bo wylądowałam na 5 dni w szpitalu z powodu cukrzycy ciążowej. Torby do szpitala nie do końca mam spakowane, powoli się pakują ). A szyjka macicy jest już skrócona do 1,5 cm. Ja mam termin na święta i będę musiała w tym terminie urodzić bo przy cukrzycy ciążowej nie czeka się do 2 tyg po terminie tak jak normalnie tylko jak poród nie nastąpi samoistnie to wywołują obawiając się że dziecko będzie później za duże. Jestem na diecie i bardzo chce mi się słodyczy ale muszę jeść niewielkie posiłki 6 razy dziennie co 2-3 godz i badać sobie poziom cukru 4x dziennie. Co do szkoły rodzenia to nie uczęszczam bo miałabym kawałek drogi a przy moich wcześniejszcyh i obecnych dolegliwościach (zastój moczu w prawej nerce i teraz dodatkowo cukrzyca) byłoby to zbyt uciążliwe. Napisz czy faktycznie czegoś pożytecznego się dowiedziałaś w szkole rodzenia bo jak rozmawiałam ze znajomymi to tak średni byli zadowoleni ze szkoły, mówili że oprócz przewijania to tam niczego ciekawego się nie nauczyli nawet niebyło jak udzielać pierwszej pomocy, a jak u ciebie? Acha dodatkowo dziewczyny uczyly się jak oddychac przy porodzie naturalnym a śmiali sie ze tak sie skladalo ze kazda ze szkoly rodzenia ma cc . Mi już niewiele zostało i lekarz mówi że mam przez jakieś 2 tyg. oszczędzać się a później chyba zacznę pić herbatkę z liści malin bo nie uśmiecha mi się znów leżeć na patalogii )) Też nie mogę doczekać się chwili kiedy przytulę moje maleństwo. Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę Odpowiedz Link Zgłoś
lilit2005 Re: witam :) 04.12.10, 22:11 hej dziewczyny! ja juz jestem w 35tc i 14 grudnia mam miec cesarke. Chlopcy sa juz bardzo duzi, wg usg z 34 tc maja po okolo 3 kilo kazdy! juz ledwo chodze i nie moge sie doczekac porodu! Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: witam :) 05.12.10, 11:50 łoooo to faktycznie ogromni u nas na koniec 33 tygodnia mała miała 1900 gram więc jakaś ogromna nie będzie, ale też mnie to nie smuci, byle zdrowa co do szkoły rodzenia, to ja jestem bardzo zadowolona. były świetne położne i lekarze na spotkaniach. mówili o wszystkim, nawet jak ma wyglądać kupka dziecka i czym się nie przejmować, a czym już tak. że każdy poród inny i że napar z liści malin to... no jak kto woli lekarz mówił że najlepszy jest sex, bo nasienie ma jakieś hormony które skracają szyjkę macicy. było o znieczuleniu przy porodzie, o połogu, o ostatnim etapie ciąży. oj dużo tego ludzie podeszli do tego bardzo profesjonalnie. oczywiście zwiedzaliśmy porodówkę. miałyście już posiew dziewczyny? ja miałam ostatnio czekam na wynik. oby wszystko było oki zostało nam 7 tygodni, ale widzę że niektóre z was już na święta będziecie przytulać wasze maleństwa. cudownie!!!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: witam :) 06.12.10, 18:49 Brawo lilit! Bardzo sie ciesze, ze wszystko u ciebie ok i trzymam kciuki za chlopcow. Daj znac jak poszlo... A rodzisz w Polsce czy we Wloszech? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: witam :) 15.12.10, 17:25 Cieszę sie że nasze dzieciaczki zdrowe, ja dziś jestem po usg3 d Marysia ma2230 g jest pyziata i ma chjyba bardzo dużio czarnych włosków, po tracie. Od rana chodzę uśmuechnieta i nie mogę sie doczekać porodu, będę miała cesrke ze względu na wzrok . Pozdrawiam wszystkie mamuśki i ich brzuszki. Powodzenia i Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: urodziłam 04.02.11, 11:24 17,01,2011 Marysia przyszła na świat przez cesarke. Miałam umówioną zajechaliśmy do szpitala na 7.30. Najpier troche przygotowań ktg , kroplówa , cewnik znieczulenie. Potem juz z męzem na sali porodowej rozcieli mi brzucho i wyjęli mojego skarba. Najpierw położyli dla mnie na piersi a po paru mni gdy mnie szyli lekarka kazała zdjąc koszulę dla męża i on dostał Marysię do przytulenia na nagą klatę, matko jakli był szczęśliwy i dumny. Po cesarce wstałam po dobie lekko zakręcona ale bardzo szybko doszłam do siebie. W domu jest ok mąż pracuje a ja zajmuje sie dzieckiem i domem. Szew tylko lecichno szczypie ale goi się rewelacyjnie. Maleństwo ma już dwa tyg a ja się czuję jakbym nie rodziła, bo nawet krwawienie miałam tylko 4 dni. Napiszę tak jeśli któraś z was ma wątpliwości co do cesarskiego cięćia ja ze swojej strony polecam. Pozdrawiam szczęśliwa mamusia Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska Re: urodziłam 07.02.11, 21:41 a ja urodziłam 5 stycznia poród jak marzenie, owszem bolało, ale tak szybko to poszło, że nawet mi nie dali znieczulenia mała pięknie rośnie a ja całymi dniami się z nią przytulam, bo ona tylko przy cycusiu lubi być pozdrawiamy wszystkie!! Odpowiedz Link Zgłoś
viki_75 do katarzyna50-0 08.02.11, 20:04 Gratulacje! nie wiem czy pamietasz ze w tych samych dniach miałysmy ivf. Tak teraz sobie pomyslalam ze jakby mi się udało wtdy to tez byłabym juz mamą. Teraz w marcu znów spróbuję. Duzo zdrówka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: do katarzyna50-0 09.02.11, 10:01 Powodzenia będę trzymac za ciebie kciuki, przeglądałam różne fora szukając czy coś się zmieniło u ciebie, fajnie że się odezwała. Trzymaj się i dawaj znaki jak ci idzie. Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
viki_75 Re: do katarzyna50-0 07.03.11, 15:01 dziś idę do kliniki i chyba za dwa -trzy dni zacznę się kłuć. Od października 2010 jestem na antykoncepcyjnych . Będę pisac co i jak. Znów wszystko zacznie się w kwietniu jak rok temu a w ogóle tak nie planowałam. Pozdrawiam Ciebie Kasiu i pozostałe Koleżanki kwietniowe! Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna50-0 Re: do katarzyna50-0 24.03.11, 10:07 Trzymam mocno kciuki . Moja Marysia ma już 2 miesiące i jest perfekcyjna. Trzymaj się i pisz . Buziole Odpowiedz Link Zgłoś