Dodaj do ulubionych

Kwietniowe IN VITRO !!!

• przyszla_mamuska 11 dpt i testowanie :) 14.05.10, 06:08
      od 4ej już nie śpię... z nerwów wink wczoraj zaczął mnie wieczorem boleć brzuch
      jak na @ i dziś o 4:45 zrobiłam sikańca smile
      dziewczyny udało się!!!!!!!!!!!!!!!! wyszła piękna druga krecha smile)) <jupi>
      dzisiaj jadę też na betę sprawdzić ile mam. teraz już jestem spokojniejsza smile
      teraz już musi być dobrze smile
      • ewcia8818 Re: 11 dpt i testowanie :) 14.05.10, 11:46
        Alez fajnie! Strasznie gratuluje!!!
        Jesli wyszla ci solidna kreseczka to bardzo dobrze swiadczy. Daj znac
        jak bedziesz miala wyniki bety.
        Trzymam kciuki!
      • ana_pe Re: 11 dpt i testowanie :) 14.05.10, 12:18
        To ja juz bardzo Ci gratuluje. Ciekawa jestem jaka beta.. Moze
        faktycznie beda blizniaczki smile Zycze Ci tego z calego serca. Napisz
        jaki wynik. Buziaki
        • olivia78 Re: 11 dpt i testowanie :) 14.05.10, 16:24
          Serdeczne gratulacje!Teraz tylko dbaj o Was!
          • przyszla_mamuska beta 14.05.10, 18:22
            odebrałam betę. dziś 11dpt i beta 88,7. trochę niska ale ważne że pozytywna.
            urośnie w swoim czasie wink we wtorek zobaczę na jakim już jest poziomie smile
            dzwoniłam do mojej lekarki dr Biernat i doznałam szoku...
            tylko się przedstawiłam a ona "i co? i co?" mówię że test pozytywny a ona mi na
            to: "jezu jak się cieszę, ja już od rana o pani myślę bo wiem że pani ma dziś
            testować i czekam na pani telefon, ale super wiadomość...".
            dziewczyny, takiego lekarza nigdy nie widziałam. cud!!!!!! wszystkim polecam
            provitę i dr Biernat smile
            • olivia78 Re: beta 14.05.10, 19:04
              super,a ta beta wcale nie niska,11dpt-88,13dpt-ok.150,16dpt-ok.300-
              to wcale nie malo!!!!Jeszcze raz gratulacje!Czekam na dalsze
              wiadomosci!!!!
              • ewcia8818 Re: beta 14.05.10, 23:02
                Jeszcze raz gratuluje i trzymam kciuki, zeby beta ladnie rosla!
                • ana_pe Re: beta 15.05.10, 12:50
                  kochana jeszcze raz gratuluje!! Beta piekna i niech rosnie smile daj
                  znac we wtorek. Pozdrawiam
                  • lilit2005 Re: beta 16.05.10, 19:14
                    przyszla mamuska - super wiesci! serdecznie gratuluje i
                    melduj sie z druga beta!wink

ja mam znowu jakies bardzo niecodzienne objawy ciazowe. od jakiegos
                    czasu co rano budzilam sie z bolacym krzyzem, a teraz to bol krzyza
                    nad ranem w ogole nie pozwala mi spac. czytalam ze to moze hormony
                    rozluzniaja stawy miednicy, ale mam nadzieje ze moj organizm wkrotce
                    sie przestawi, bo jak to ma tak byc przez nastepne 7 czy 8
                    miesiecy...
                    • katarzyna50-0 Re: Do viki 75" 16.05.10, 19:41
                      Hej Viki dziś miałam transfer niestety jednego bo drugi nie
                      wytrzymał odmrożenia. 28 maja testuję. Trzymaj się ciepło. A tak
                      wogóle wielkie gratulacje dla naszych pozytywnych mamusiek tzrymam
                      kciuki .
                      • viki_75 Re: Do viki 75" 18.05.10, 20:57
                        Czesc Katarzyna 50, ale sie zdziwilam jak przeczytalam posta od
                        Ciebie. To szybciutko, nie kazali Ci czekac miesica ?
                        Czym crio różni się normalnego transferu?
                        Trzymam kciuki za Ciebie i pozostałe Dziewczyny kwietniowo-majowe.
                        Pozdrowienia dla Wszystkich
                        • katarzyna50-0 Re: Do viki 75" 18.05.10, 21:01
                          Lekarka powiedziałą że mogę od razu , a crio jest łatwiejszy bo
                          tylko pregnyl dostałam na uwolnienie jajeczka i wyznaczono date
                          transferu . Teraz już jestem 2 dpt. pozdrowionka
                          • katarzyna50-0 Re: Do viki 75" 28.05.10, 16:57
                            Mi sie udało , czekam na dobre wieści od ciebie
            • ana_pe Re: beta 19.05.10, 15:20
              mamuska i co z beta? jak urosła?? nic nie piszesz a ja tu sie martwie smile daj
              znac jaki przyrost.
              Pozdrawiam
              • przyszla_mamuska Re: beta 19.05.10, 18:31
                jutro pojadę bo dzisiaj mi sienie chciało z domu wychodzić wink
                biust mi puchnie i zaczyna boleć wink poza tym smaki mi minęły i sama nie wiem co
                bym jadła bo na nic nie mam ochoty. chyba tylko na jabłka wink
                a co u was dziewczyny?
                • ewcia8818 Re: beta 19.05.10, 21:34
                  Ja dzisiaj mialam kolejne usg- malenstwo rosnie, mocno bije serduszko.
                  Niepokoi mnie tylko to ze nie mam mdlosci... w pierwszej ciazy bylo
                  znacznie gorzej...
                  • przyszla_mamuska Re: beta 20.05.10, 09:40
                    czym sie stresujesz? ciesz się że dzieciątko zdrowo rośnie smile nie każda ciąża to
                    mdłości...

ja mdłości nie mam ale też nie mam apetytu.
                    trzymaj się wink
                    • ewcia8818 Re: beta 20.05.10, 11:25
                      Wiesz ja na masie lekarstw jestem niestety, wlacznie ze sterydami....
                      No ale musi byc dobrze!
                      Trzymam kciuki i daj znac jak tam beta rosnie!
                      • przyszla_mamuska dzisiejsza beta 20.05.10, 17:18
                        dzisiaj wyszło 970,40 smile wiec raczej nie bliźniaki ale już mi wszystko jedno smile
                        31 maja usg smile
                        • ewcia8818 Re: dzisiejsza beta 20.05.10, 18:20
                          Super! Gratuluje i daj znac jak pojdzie usg. Ktory to dzien po
                          punkcji?
                          • przyszla_mamuska Re: dzisiejsza beta 20.05.10, 18:26
                            jutro mija dokładnie 3 tygodnie po punkcji. miałam ją 30 kwietnia smile
                        • ana_pe Re: dzisiejsza beta 20.05.10, 18:56
                          gratuluje serdecznie smile i do zobaczenia na forum ciaza i porod smile pozdrawiam
                          • katarzyna50-0 Re: Dwie grube czerwone krechy 26.05.10, 16:51
                            Kobietki kochane nie wytrzymałam i zrobiłam sikańca dziś o 3,30
                            popołudniu..... Dwie grube czerwone krechy. nie mogę doczekąć się
                            do piątku na bete

• przyszla_mamuska Re: Dwie grube czerwone krechy 26.05.10, 17:38
                              ale super no to gratulacje smile a ile to już dni po transferze?
                              • katarzyna50-0 Re: Dwie grube czerwone krechy 26.05.10, 17:47
                                11dpt
                                • ana_pe Re: Dwie grube czerwone krechy 26.05.10, 20:32
                                  GRATULUJE!!!
                                  • ewcia8818 Re: Dwie grube czerwone krechy 26.05.10, 22:03
                                    Serdecznie gratuluje i trzymam kciuki za bete! Daj znac jak juz
                                    bedziesz wiedziala
                                    • katarzyna50-0 Re: Dwie grube czerwone krechy 28.05.10, 13:34
                                      Hej hej już wiem , nie podali mi bety ale pogratulowali ciąży
                                      • ewcia8818 Re: Dwie grube czerwone krechy 28.05.10, 16:46
                                        To dziwne ze nie podali ci wysokosci bety...
                                        Bedziesz teraz robila kolejna? Czy czekasz juz na usg?
                                        • katarzyna50-0 Re: Dwie grube czerwone krechy 28.05.10, 16:56
                                          Do mnie dzwonili za szpitala i nie wiem czemu nie powiedzieli. Teraz
                                          mam za tydzień nastepną krew i potem po tygodniu usg
                                          • sofi75 Bo to jest Belgia :) 28.05.10, 17:08

tutaj nie mowia - cyferki sa dla lekarzy.
                                            Pacjent ma wiedziec tylko czy wszystko z nim w porzadku czy nie.
                                            • katarzyna50-0 Re: Bo to jest Belgia :) 28.05.10, 17:20
                                              zgadza się ale najważniejsze powiedzieli
                                              • ewcia8818 Re: Bo to jest Belgia :) 28.05.10, 22:41
                                                No ja sie lecze w Londynie i nie wyobrazam sobie zeby mi nie
                                                powiedzieli jaka mam bete- zwlaszcza ze za te wyniki place przeciez!
                                                • katarzyna50-0 Re: Bo to jest Belgia :) 29.05.10, 07:39
                                                  Tak z ciekawości chciałabym zapytać ile kosztuje inv w anglii, bo
                                                  tutaj zliczając pieniążki za wizyty i leki wyszło mi ok 200 eu
                                                  • sofi75 No to z kolei ja nie wiem, jak to liczysz 29.05.10, 11:19

bo mnie za calosc procedury wyszlo okolo 600 EUR - faktura za punk cje ok. 2400,
                                                    za transfer ok 400, wizyty, badania, leki i zebralo sie 4000 brutto z czego moj
                                                    udzial to okolo 600.

Ostatecznie nie bede placic nic, bo jakies 1.5 roku temu (zanim sie dowiedzialam
                                                    ze bede musiala podchodzic do FIV) wykupilam dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne i
                                                    ono sie juz zgodzilo mi te 600 pokryc.
                                                  • katarzyna50-0 Re: No to z kolei ja nie wiem, jak to liczysz 29.05.10, 12:52
                                                    Ja musiałam tylko płacić za krew i usg i oczywiście jeszcze z tego
                                                    mituel zwracał , wyliczyłam to co wyszło mi z kieszeni bez powrotu
                                                    czyli ok 200. Za transfery jak do tej pory nie dostałam żadnej
                                                    faktury a i w tych 200 2 jednodniowe pobyty w szpitalu
                                                  • katarzyna50-0 Re: No to z kolei ja nie wiem, jak to liczysz 29.05.10, 12:53
                                                    Sofi hospitalia ci to pokrywają?
                                                  • sofi75 Re: No to z kolei ja nie wiem, jak to liczysz 29.05.10, 13:16

Vanbreda
                                                  • ewcia8818 Re: Bo to jest Belgia :) 02.06.10, 12:42
                                                    Gdzies 8-10000 funtow wszystko. Ale bylam prywatnie, niektorym udaje
                                                    sie miec to sfinansowane przez sluzbe zdrowia.
    • przyszla_mamuska usg 31.05.10, 17:53
      widziałam dzisiaj pieknego 5mm bąbelka i pięknie bijące serduszko smile
      za 3 tygodnie kolejne usg smile
      pozdrawiam
      • ana_pe Re: usg 01.06.10, 10:16
        wooow! super nowina smile wlasnie szukałam wieści od Ciebie. Ciesze sie, ze macie
        sie dobrze. Pozdrawiamy!!
      • katarzyna50-0 Re: usg 01.06.10, 12:25
        Ale ci fajnie ja już nie mogę sie doczekać . Jeszcze raz gratuluję i
        pozdrawiam was
      • vittoria.vetra Re: usg 02.06.10, 09:13
        Mamuśka, trzymam kciukasy za serce jak dzwonsmile! Duuużo zdrowia dla
        Ciebie i dzieciaczka
        • ewcia8818 Re: usg 02.06.10, 12:45
          Ogromnie sie ciesze i zycze milego przebiegu ciazy. Mnie od jakiegos
          tygodnia b. powaznie mecza wymioty i mdlosci.
          Daj znac jak wszystko bedzie przebiegac!
          • przyszla_mamuska Re: usg 02.06.10, 14:41
            ja też mam poranne i wieczorne mdłości...
            poza tym że biust ogromny i bolący to nic mi nie ma, dużo śpię jedynie i na nic
            nie mam smaka. jedyne co mi smakuje to pieczywo z serkiem topionym i owoce.
            właśnie mam robić obiad, ale nie wiem jak się zabrać za te surowe mięso uncertain//
            • nat-kor Re: usg 04.06.10, 10:28
              Gratuluje kochana, pamietasz mnie?wink)
              • przyszla_mamuska Re: usg 04.06.10, 16:25
                no pewnie że pamiętam smile jak tam u ciebie? pewnie wspaniale!!!! daj znać smile
                pozdrawiam
                • nat-kor Re: usg 04.06.10, 23:26
                  CuDownie! Nasz maly konczy wlasnie 4 miesiacwink widzecze civsie udalo,
                  trzymalam kciuki!! Zycze wspanialej ciazy ivcudownego dzidziusia!
    • przyszla_mamuska 10tc :) 21.06.10, 22:02
      witam. byłam dziś na kolejnym usg. maluszek ma już 2,5 cm, serduszko pieknie
      bije, dzieciątko rusza nogami i rączkami jakby miał ADHD smile
      popłakałam się na ten piękny widok...
      cudowny dzień... wreszcie się doczekałamsmile
      • katarzyna50-0 Re: 10tc :) 22.06.10, 08:32
        Super bardzo się cieszę , ja miałam pierwsze usg w tydzień temu i
        też juz widziałam serducho. Jutro zaczynam już prowadzenie ciązy
        przez mojego gina więc napewno znowu zobaczę naszą dzidzię
        https://www.suwaczek.pl/cache/d86e9c9380.png
        • ewcia8818 Re: 10tc :) 23.06.10, 12:22
          Gratuluje dziewczyny!
          Ja wczoraj mialam usg genetczne,malenstwo juz ponad 6 cm, sporo
          skakalo, wszystko w normie, nie ma zagrozen genetycznch. W piatek
          koncze 13 tydzien.
          Jestem ogromnie ciekawa co tam u lilit i jej blizniakow. Daj znac
          prosze!
    • przyszla_mamuska :) 07.07.10, 09:10
      hej dziewczyny. wczoraj byłam na usg prenatalnym. lekarz maleństwo wymęczył bo
      nie chciał nam się obrócić wink ma już 5 cm i wszystko wyszło oki. cieszę się
      niesamowicie i nadal wierzę, że teraz będzie tylko dobrze!
      aaa i na zdjęciu z usg wyczaiłam że profil maluszka to cały tatuś smile)) ale się
      uśmialiśmy z mężem smile

co tam u was? piszciesmile
      • ewcia8818 Re: :) 07.07.10, 09:55
        Super, ogromnie gratuluje. Jak jest juz po usg to taka duza ulga
        prawda?
        A jak tam poranne mdlosci, meczyly cie?
        • przyszla_mamuska Re: :) 07.07.10, 13:43
          oj tak i to nawet nie były poranne tylko całodniowe wink ogólnie już zniknęły,
          jedynie jak jadę autem to mnie muli, więc tego unikam.
          Poza tym wszystko wytrzymam byle dzieciątko było zdrowe smile
          a co u ciebie?
          • ewcia8818 Re: :) 07.07.10, 20:26
            U mnie tak bylo przez jakis miesiac. pomagala akupunktura, ale tylko na
            3-4 dni.
            Teraz juz dobrze sie czuje, apetyt w koncu wrocil i "nadrabiam" wage,
            ktora wczesniej troche stracilam.
            • katarzyna50-0 Re: Chyba dziewczynka 15.07.10, 09:03
              Witajcie wczoraj byłam na usg iiiiiiii wyobrazcie sobie na 80
              procent mała kobietka mi w brzuszku rośnie
              • przyszla_mamuska Re: Chyba dziewczynka 15.07.10, 20:28
                proponuję poczekać do 20ego tygodnia bo moja kumpela miała to samo. na 80%
                dziewczynka a 2 dni temu już jest na 99,9% chłopak wink
                zresztą to nie jest ważne. byle zdrowe smile
                piszcie co u was i jak sie czujecie?

mi wreszcie mdłości tydzień temu minęły. jedynie upały mi dokuczają strasznie,
                ale jakoś to będzie smile
                pozdrawiam
    • przyszla_mamuska melduję 20.07.10, 21:35
      że dzisiaj byłam na kolejnej wizycie, ale już u nowego lekarza i wszystko jest
      oki smile mogę robić to na co mam ochotę, nawet jechać na wakacje wink

a co tam u was??
      • ewcia8818 Re: melduję 20.07.10, 22:30
        ja juz nawet bylam na wakacjach... w Polsce.
        Wszystko u mnie ok, dzisiaj slyszalam bicie serduszka malenstwa.
        Trzymam za was wszystkie kciuki
        • katarzyna50-0 Re: melduję 04.09.10, 13:10
          Witam ja także po wakacjach w polsce, buło super. Wczoraj byłam u gina i moja piękność ma ok 15
          cm i rozwija się jak najbardziej prawidłowo. Pozdawiam serdecznie
          • ewcia8818 Re: melduję 04.09.10, 14:53
            Ciesze sie! Ja juz wiem, ze bede miala malego chlopczyka, co chyba sie rzadziej zdarza po ICSI
            • lilit2005 Re: melduję 04.09.10, 16:32
              Hej Ewcia! Widze ze chlopczyk u Ciebie! A mnie nawet dwoch wink. Nie zrobilam w koncu tej
              amniopunkcji, choc Pappa wyszlo tak na granicy. Lakarze sugerowali ze ryzyko uszkodzenia tej ciazy
              jest wieksze niz ryzyko wad wiec odpuscilam. jestem juz po polowkowym i na razie wszystko OK.
              Usg wyszlo bardzo dobrze, choc i tak odetchne dopiero jak dzieci zdrowe beda juz po tej stronie
              brzuszka.
              • przyszla_mamuska witam 05.09.10, 15:25
                ja dopiero przed usg połówkowym. ale na ostatnim usg widziałam że raczej synuś
                wink u nas też wszystko dobrze i ciąża tym razem wzorowa. mały już nieźle fika.
                dziś zniekształcił mi brzuch swoimi malutkimi czterema literami haha
                dziewczyny, wreszcie się doczekałysmy tych kopniaczków wink
                pozdrawiam
    • ewcia8818 nasi chlopcy... 06.09.10, 10:23
      O jej, powinnismy chyba zmienic temat watku na "nasze kwietniowe chlopaki". Ciesze sie, ze u was wszystko w porzadku- moj Alex tez sporo kopie i wierci sie...
      Lilit- dawno nic od ciebie nie slyszalam- nic nie wiedzialam o Pappie. jakie wyszlo u ciebie ryzyko? U mnie bylo b niskie, wiec nie bylo zadnych podstaw do amnio.
      A jak corka? cieszy sie z 2 braciszkow? Moja troche zawiedziona, bo miala byc dzidzia Maja i a tu chlopiec...
      • katarzyna50-0 Re: nasi chlopcy... 07.09.10, 08:07
        Poprawka koleżanko w tym gronie też jest kobietka w opcji imion Marysia lub Zuzia
        • ewcia8818 Re: nasi chlopcy i dziewczynka 07.09.10, 11:03
          aaa ... gratuluje!
          • kathrinn82 Re: nasi chlopcy i dziewczynka 07.09.10, 11:21
            cześć dziewczyny!
            nie chciałam nowego wątku zakładać, a widzę, że Wy już doświadczone, więc zapytam tu...
            co sądzicie o badaniach genetycznych przed IV? uważacie że to konieczne? pytam, bo chcę maksymalnie zredukować koszty, no ale nie za wszelką cenę, wolę żeby mi coś nie umknęło smile
            Pozdrawiam
            • lilit2005 Re: nasi chlopcy i dziewczynka 07.09.10, 23:02
              kathrin - w novum badania genetyczne (kariotyp) to koniecznosc przed IVF, a w przypadku azoospermi dochodzi jeszcze obowiazkowo CFTR i AZL (czy jakos tak). podobno kariotypy mozna zrobic tez na NFZ tylko ze trzeba dluzej czekac no i miec odpowiednie skierowanie. z tego co sie orientuje badania b. rzadko wychodza zle, ale z drugiej jesli masz wydac 10 tys na invitro to kilkaset zlotych na kariotyp to moze byc oszczednosc, jesli rzeczywiscie tu lezy problem.
              ewcia - z tym pappa mialam troche przejsc. najpierw wyliczono mi ryzyko dla jednego blizniaka 1:293 a drugiego 1:370. Potem przeliczano raz jeszcze w dwoch roznych osrodkach (w pierwszym wyliczeniu nie uwgledniono kosci nosowych i zawyzono ryzyko z powodu NT ktore bylo w normie). Z tych nowych przeliczen ryzyko wychodzilo miedzy 1: 500 a 700. W Polsce kieruje sie na amnio jak ryzyko jest wyzsze od 1:300, czyli ostatecznie stwierdzono ze Pappa nie jest u mnie podstawa do amnio, choc nie wyszlo idealnie (z corcia bylo cos 1:8000!).
              • przyszla_mamuska a jednak córcia... ;) 20.09.10, 16:06
                na połówkowym usg wszystko dobrze i na 100% dziewczynka smile
                czyli faktycznie większość chyba dziewczynek po in vitro....
                • katarzyna50-0 Re: a jednak córcia... ;) 29.09.10, 14:57
                  Umnie też córcia na 100 procent śliczna i zdrowiutka , tak wykazało usg połówkowe. Pozdrawiam
                  • bonda2 Re: a jednak córcia... ;) 31.10.10, 10:46
                    hej dziewczyny! Długo się nie odzywałam też robiłam w kwietniu IVF, dopisywałam się do tego wątki (ostatni wpis chyba w maju). Widzę że kolejnym dziewczynom mogę pogratulować wink) GRATULACJE z całego serca! U mnie będzie chłopak, to juz 33 tydzień. Jak się czujecie dziewczyny u mnie generalnie ok ale też teraz codzienne dokucza ból pleców - prawa strona pleców, i mam zastój moczu w prawej nerce, teraz muszę jak najczęściej leżakować na lewej stronie żeby odciązać drogi moczowe uciskane przez chłopaczka. A jak u was zdrówko itd.? Pozdrawiam serdecznie
                    • przyszla_mamuska Re: a jednak córcia... ;) 31.10.10, 21:59
                      ja jadę na nospie i luteinie pod język bo robiły mi się już bolesne skurcze, ale po tabsach minęło smile u nas obecnie 29tc. czas leci jak szalony. pokupiłam już kilak rzeczy dla córci i dla siebie do szpitala. męczy mnie zgaga dzień w dzień i teraz to pomaga już tylko rennie wink
                      a poza tym czuję się cudnie i jestem szczęśliwa na maxa smile
                      pozdrawiam smile
                      • bonda2 Re: a jednak córcia... ;) 02.11.10, 10:54
                        Witaj przyszlamamuska, tak, tak czas leci, co do zgagi to znam to - tez mam zgagę, głownie po czyms pomidorowym, ale generalnie ok z tymi skurczami? to najwazniejsze! i najważniejsze ze się udało a te drobne dolegliwosci zniesiemy wink)) Co do rzeczy dla siebie i dziecka to ja już w 29 miałam sporo rzeczy kupionych i dobrze zrobilam kupujac wczesniej, teraz z tymi bolacymi plecami nie dalabym rady, zostalo mi parę drobiazgów do kupienia. Namawiam wszystkie dziewczyny do kupowania wczesniej, kasę można rozłożyć na kilka miesięcy i mniej uciążliwe jest wybieranie rzeczy nawet jakbym miala brać pod uwagę sam rosnący brzuszek wink)) Pozdrawiam serdecznie, uściski
                        • przyszla_mamuska Re: a jednak córcia... ;) 03.11.10, 09:15
                          tak tak, ja po nospie i luteinie znacznie lepiej sie czuje. brzuch mi się nie stawia i skurcze nie bolą. zobaczymy na następnej wizycie czy jestem nadal dobrze pozamykana wink
                          ja też polecam wcześniejsze, przemyślane zakupy a nie potem na szybko tylko to co jest a nie to co nam sie podoba i jest mało praktyczne.
                          • bonda2 Re: a jednak córcia... ;) 04.11.10, 11:35
                            Będzie dobrze. Z zakupami to Ci powiem, że teraz internet jest dla mnie wielkim dobrodziejstwem bo zostalo mi parę drobaizgów i to niektóre konkretnych firm a nie mogę się wybrać bo tak mnie te plecy bolą - zamawiam i za kilka dni jest przesyłka, nie mam siły jak np. w II trymestrze łazić po sklepach i sprawdzać czy w danym sklepie/aptece są wink)
                            • ewcia8818 Re: a jednak córcia... ;) 04.11.10, 14:30
                              Super uslyszec, ze u was wszystko w miare w porzadku.
                              Moj maly ostatnio rosnie troche mniej, wiec mam miec USG robione co dwa tygodnie. Ale strasznie wierci sie i kopie, serduszko tez mocno bije, wiec zdecydowanie jest w dobrej formie.
                              Trzymam kciuki!
                              • przyszla_mamuska witam :) 17.11.10, 13:46
                                czesc dziewczyny. jak się czujecie? jak nastawienie do porodu? ja odkąd czuję kopniaki małej to mam w sobie taki spokój i tyle cierpliwości jak nigdy wcześniej smile dziwne ale wcale nie boję się porodu.jeszcze się nie boję... wink jestem świadoma tego co mnie czeka, ale nie chce się od początku źle nastawiać. marzę już o chwili kiedy przytule nasze maleństwo... mała ma już 1,5kg smile czas tak szybko leci że u nas już koniec 31 tygodnia!
                                Piszcie co u was. chodzicie do szkoły rodzenia? my jesteśmy bardzo zadowoleni, super zajęcia. polecam.
                                pozdrawiam
                                • ewcia8818 Re: witam :) 23.11.10, 23:32
                                  Gratuluje ogromnie. Dla mnie to juz druga ciaza, wiec denerwuje sie znacznie mniej niz za pierwszym razem. W kazdym razie Alex kopie solidnie, ale cos niestety malo rosnie... na dzien dzisiejszy ma 1950 gram. W 34,5 tygodnia. No ale corka tez miala byc drobna, a urodzila sie z waga ponad 3,5 kg. Cesarke mam juz umowiona, ale b. pozno bo na 30 grudnia. Byle nie w swieta....
                                • bonda2 Re: witam :) 24.11.10, 19:50
                                  Hej u mnie to już 36 tc i zaczynam się bać porodu, trochę się napatrzyłam i nasłuchałam ostatnio bo wylądowałam na 5 dni w szpitalu z powodu cukrzycy ciążowej. Torby do szpitala nie do końca mam spakowane, powoli się pakują wink). A szyjka macicy jest już skrócona do 1,5 cm. Ja mam termin na święta i będę musiała w tym terminie urodzić bo przy cukrzycy ciążowej nie czeka się do 2 tyg po terminie tak jak normalnie tylko jak poród nie nastąpi samoistnie to wywołują obawiając się że dziecko będzie później za duże. Jestem na diecie i bardzo chce mi się słodyczy ale muszę jeść niewielkie posiłki 6 razy dziennie co 2-3 godz i badać sobie poziom cukru 4x dziennie. Co do szkoły rodzenia to nie uczęszczam bo miałabym kawałek drogi a przy moich wcześniejszcyh i obecnych dolegliwościach (zastój moczu w prawej nerce i teraz dodatkowo cukrzyca) byłoby to zbyt uciążliwe. Napisz czy faktycznie czegoś pożytecznego się dowiedziałaś w szkole rodzenia bo jak rozmawiałam ze znajomymi to tak średni byli zadowoleni ze szkoły, mówili że oprócz przewijania to tam niczego ciekawego się nie nauczyli nawet niebyło jak udzielać pierwszej pomocy, a jak u ciebie? Acha dodatkowo dziewczyny uczyly się jak oddychac przy porodzie naturalnym a śmiali sie ze tak sie skladalo ze kazda ze szkoly rodzenia ma cc wink. Mi już niewiele zostało i lekarz mówi że mam przez jakieś 2 tyg. oszczędzać się a później chyba zacznę pić herbatkę z liści malin bo nie uśmiecha mi się znów leżeć na patalogii wink)) Też nie mogę doczekać się chwili kiedy przytulę moje maleństwo. Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę
                                  • lilit2005 Re: witam :) 04.12.10, 22:11
                                    hej dziewczyny! ja juz jestem w 35tc i 14 grudnia mam miec cesarke. Chlopcy sa juz bardzo duzi, wg usg z 34 tc maja po okolo 3 kilo kazdy! juz ledwo chodze i nie moge sie doczekac porodu!
                                    • przyszla_mamuska Re: witam :) 05.12.10, 11:50
                                      łoooo to faktycznie ogromni smile u nas na koniec 33 tygodnia mała miała 1900 gram smile więc jakaś ogromna nie będzie, ale też mnie to nie smuci, byle zdrowa smile

co do szkoły rodzenia, to ja jestem bardzo zadowolona. były świetne położne i lekarze na spotkaniach. mówili o wszystkim, nawet jak ma wyglądać kupka dziecka i czym się nie przejmować, a czym już tak. że każdy poród inny i że napar z liści malin to... no jak kto woli wink lekarz mówił że najlepszy jest sex, bo nasienie ma jakieś hormony które skracają szyjkę macicy. było o znieczuleniu przy porodzie, o połogu, o ostatnim etapie ciąży. oj dużo tego smile ludzie podeszli do tego bardzo profesjonalnie. oczywiście zwiedzaliśmy porodówkę.

miałyście już posiew dziewczyny? ja miałam ostatnio czekam na wynik. oby wszystko było oki smile zostało nam 7 tygodni, ale widzę że niektóre z was już na święta będziecie przytulać wasze maleństwa. cudownie!!!!!
                                      pozdrawiam
                                    • ewcia8818 Re: witam :) 06.12.10, 18:49
                                      Brawo lilit! Bardzo sie ciesze, ze wszystko u ciebie ok i trzymam kciuki za chlopcow. Daj znac jak poszlo...
                                      A rodzisz w Polsce czy we Wloszech?
                                      • katarzyna50-0 Re: witam :) 15.12.10, 17:25
                                        Cieszę sie że nasze dzieciaczki zdrowe, ja dziś jestem po usg3 d Marysia ma2230 g jest pyziata i ma chjyba bardzo dużio czarnych włosków, po tracie. Od rana chodzę uśmuechnieta i nie mogę sie doczekać porodu, będę miała cesrke ze względu na wzrok . Pozdrawiam wszystkie mamuśki i ich brzuszki. Powodzenia i Wesołych Świąt
                                        • katarzyna50-0 Re: urodziłam 04.02.11, 11:24
                                          17,01,2011 Marysia przyszła na świat przez cesarke. Miałam umówioną zajechaliśmy do szpitala na 7.30. Najpier troche przygotowań ktg , kroplówa , cewnik znieczulenie. Potem juz z męzem na sali porodowej rozcieli mi brzucho i wyjęli mojego skarba. Najpierw położyli dla mnie na piersi a po paru mni gdy mnie szyli lekarka kazała zdjąc koszulę dla męża i on dostał Marysię do przytulenia na nagą klatę, matko jakli był szczęśliwy i dumny. Po cesarce wstałam po dobie lekko zakręcona ale bardzo szybko doszłam do siebie. W domu jest ok mąż pracuje a ja zajmuje sie dzieckiem i domem. Szew tylko lecichno szczypie ale goi się rewelacyjnie. Maleństwo ma już dwa tyg a ja się czuję jakbym nie rodziła, bo nawet krwawienie miałam tylko 4 dni. Napiszę tak jeśli któraś z was ma wątpliwości co do cesarskiego cięćia ja ze swojej strony polecam. Pozdrawiam szczęśliwa mamusia
                                          • przyszla_mamuska Re: urodziłam 07.02.11, 21:41
                                            a ja urodziłam 5 stycznia smile poród jak marzenie, owszem bolało, ale tak szybko to poszło, że nawet mi nie dali znieczulenia wink
                                            mała pięknie rośnie a ja całymi dniami się z nią przytulam, bo ona tylko przy cycusiu lubi być wink
                                            pozdrawiamy wszystkie!!
                                          • viki_75 do katarzyna50-0 08.02.11, 20:04
                                            Gratulacje! nie wiem czy pamietasz ze w tych samych dniach miałysmy ivf. Tak teraz sobie pomyslalam ze jakby mi się udało wtdy to tez byłabym juz mamą.
                                            Teraz w marcu znów spróbuję.
                                            Duzo zdrówka!!!
                                            • katarzyna50-0 Re: do katarzyna50-0 09.02.11, 10:01
                                              Powodzenia będę trzymac za ciebie kciuki, przeglądałam różne fora szukając czy coś się zmieniło u ciebie, fajnie że się odezwała. Trzymaj się i dawaj znaki jak ci idzie. Buziaki
                                              • viki_75 Re: do katarzyna50-0 07.03.11, 15:01
                                                dziś idę do kliniki i chyba za dwa -trzy dni zacznę się kłuć. Od października 2010 jestem na antykoncepcyjnych . Będę pisac co i jak. Znów wszystko zacznie się w kwietniu jak rok temu a w ogóle tak nie planowałam. Pozdrawiam Ciebie Kasiu i pozostałe Koleżanki kwietniowe!
                                                • katarzyna50-0 Re: do katarzyna50-0 24.03.11, 10:07
                                                  Trzymam mocno kciuki . Moja Marysia ma już 2 miesiące i jest perfekcyjna. Trzymaj się i pisz . Buziole

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka