jammnik 06.05.10, 11:07 Co oznacza wynik TSH 0,752 ulU/ml w 3 dniu cyklu ? Normy : 0,350-5,500 ulU/ml Prosze o info, bo chyba nie jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasia_05 Re: TSH 06.05.10, 22:28 Ogólnie wynik jest bardzo dobry! A czy zaobserwowałaś u siebie jakieś niepokojące objawy ostatnimi czasy? Np. chudnięcie, nadwrażliwość, bezsenność itp. Bo jeśli podejrzewasz, że coś się dzieje w twoim organiźmie, to taki wynik blisko niższej granicy normy może wskazywać, że być może rozwija się nadczynność tarczycy. Poczytaj o objawach, na pewno znajdziesz coś na forum na ten temat. Możesz zbadać Ft3 i Ft4 aby upewnić się, że wszystko jest ok! Powodzenia! Ps. Badania tarczycy można robić w dowolnym dniu cyklu! Nie wpływa to na wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
jammnik Re: TSH 07.05.10, 10:30 Ja od ponad dwóch lat nie moge ponownie zajść w ciążę, już mam jedno dziecko. Po wielu próbach leczenia, "miękimi"lekami takimi jak luteina, clo nie ma rezultatu. Pęcherzyki rosną do ok 17 mm i nie pekają, nawet po 2 tabletkach clo. Póżniej sie wchłaniają i nie ma owulacji. Praktycznie nie miewam owulacji . Mam mało czasu , bo mam 38 lat. Moja gin. powiedziała, że szkoda juz czasu i pora na klinikę. Tam właśnie dostałam skierowanie na TSH w 3 dc. Biorę zastrzyki z Menopuru, bo clo nie działa i myslałam , że TSH powie coś o mojej rezerwie jajnikowej. Nie znam sie na tym , dlatego napisałam do Was, ekspertek. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TSH 07.05.10, 10:55 A moze powinnas zrobic laparo? Byc moze masz jakas endometrioze albo przydaloby sie ponakluwac Ci jajniki? Pzdr serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jammnik Re: TSH 07.05.10, 11:02 Wiem, może mnie to czekać. Ale nie mam pco , a z drożnością chyba jest ok, bo miałam dwie biochemiczne. Boję się tej narkozy i kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TSH 07.05.10, 11:28 Ja akurat narkoze znioslam rewelacyjnie, a za laparo - mimo ze w prywatnej klinice - zaplaci mi panstwowa ubezpieczalnia. Szkoda ze w PL tak wiele zalezy od wlsnych funduszy . Odpowiedz Link Zgłoś
jammnik TSH 07.05.10, 11:42 Funduszę przezyje, ale boję narkozy. Nie można w znieczuleniu ogólnym? Czy masz może doswiadczenie z Menopurem? Odpowiedz Link Zgłoś
natasza-n1 Re: TSH 07.05.10, 17:48 TSH nic Ci nie powie o rezerwie jajnikowej, tu w 3dc proponuję zrobić estradiol, FSH i LH. profilaktycznie zrób również prolaktynę. TSH masz super - właśnie wróciłam od endykr(..) i powiedział że taki wynik jest bardzo dobry. Ja ma taki sam ale to po lekach no mam z tarczycą problem. Odpowiedz Link Zgłoś
natasza-n1 Re: TSH 07.05.10, 17:51 Narkozy nic się nie bój. Ja miałam ogólną i jestem bardzo zadowolona. Jak byłam w szpitalu to laparoskopie robili w pełnej narkozie. A że w szpitalu, więc nie trzeba płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TSH 07.05.10, 17:51 Nie, nie mozna, bo naciecie jest za wysoko (kolo pepka), a to w kregoslup dziala na nizsze partie ciala. Poza tym narkoza jest super, bo nic nie slyzszysz w czasie operacji i sie nie denerwujesz. Gorzej oczywiscie, jesli bedziesz miala po niej jakies sensacje, typu mocne mdlosci, zawroty glowy, omdlenia. Odpowiedz Link Zgłoś
natasza-n1 Re: TSH 07.05.10, 18:01 Ja też bym nie chciała nic w kręgosłup. Ja niecałą godzinę po operacji już wcinałam pączka i piłam słodką kawę bo taka byłam głodna (oczywiście po kryjomu, taka byłam głodna). W brzuchu echo!! Zero mdłości. I oczywiście że lepiej jak nic nie słyszysz, tylko sie budzisz już po. A kręgosłup to kręgosłup. Ja tam nie mam do takich metod zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
darunia69 Re: TSH 08.05.10, 00:29 Ja mam podobny problem i wiek w tej chwili jestem na clo + luteina + bromergon. Tez mialam biochemiczna a wczesniej poronilam....Mnie lekarka na razie nie proponuje laparo poniewaz zachodze w ciaze tylko nie moge utrzymac. Po wielu badaniach nic nie wyniknelo. Prawdopodobnie problem lezy w moich niedojrzalych i niepelnowartosciowych jajeczkach. Pewnie wiek tez robi swoje Trzeba czekac na prawidlowa owulacje, na "porzadne jajo" leki powinny pomoc, jak nie jedne to drugie. Na kazdego dziala inny lek. Zycze ci powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
lenkau Re: TSH 08.05.10, 09:08 A może jest coś w macicy?Miałaś robioną histeroskopię? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TSH 08.05.10, 09:50 A czy histeroskopia nie jest standardem przy laparo? Mnie wlasnie tak chirurg tlumaczyl... Odpowiedz Link Zgłoś
natasza-n1 Re: TSH 08.05.10, 09:53 Ja zrobiłam histeroskopie i okazało się że mam mięśniaka. Z takim dużym nie miałam szans na ciąże. A po tylu lekarzach chodziłam, straciłam 2 lata i nikt nic nie widział!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TSH 08.05.10, 10:35 Mnie tez wnerwia, ze w sumie na USG to prawie nic nie widac. Ani endo, ani tak naprawde, co sie w macicy dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
natasza-n1 Re: TSH 08.05.10, 12:44 Nie jest standardem. jak ja byłam w szpitalu to miałam tylko histero. Inna dziewczyna tylko laparo. Zależy co masz na skierowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TSH 08.05.10, 13:08 Ja mialam po prostu wpisana pierwotna nieplodnosc. A chirurg, opisujac mi dokladnie operacje, opisal histero jako 1. etap laparo. Odpowiedz Link Zgłoś
natasza-n1 Re: TSH 08.05.10, 13:20 Zawsze wpisują niepłodnośc pierwotna albo wtórna. Niepłodność pierwotna jest gdy kobieta nigdy w ciąży nie była. Niezależnie od problemów kobiety. Tym nie ma co się przejmować, choć niezbyt ładnie brzmi. Wtórna jest gdy kobieta była w ciąży a np poroniła. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TSH 08.05.10, 13:35 A czy ja napisalam, ze nie wiem, co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
natasza-n1 Re: TSH 08.05.10, 14:46 ojej..z wypowiedzi ciężko wywnioskowac Podsumowując, w zależności od zaleceń lekarza, jedni mają to i to od razu a inni nie. W zależności co jest konieczne Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TSH 08.05.10, 15:03 Widocznie w Niemczech traktuje sie jako element skladowy laparoskopii. HSG tez sie nie robi oddzielnie, bo malo wiarygodna (aczkolwiek istnieje taka opcja na wyrazne zyczenie pacjentki). To w sumie logiczne - mam teraz jasna sytuacje nie tylko z moimi jajowodami, ale i endometrioza. No i stan macicy jasny. I tak zamiast trzech zabiegow, mialam jeden... Odpowiedz Link Zgłoś