Dodaj do ulubionych

złe wyniki spermiogramu

10.05.10, 23:23
no i znamy przyczynę naszych kłopotów - wyniki męża są niedobre.
jest 9 mln/ml, w ruchu A - 0%, w ruchu B - 22%. poza tym - tylko 4% nieuszkodzonych. lekarz mówi, że jedyna droga to ICSI i że trudno wpłynąć lekami na poprawę tych wyników. u nas każdy parametr nie zgadza się, więc w sumie możliwe.

ktoś miał podobnie? inni lekarze w takich sytuacjach też tak orzekają?
warto zwrócić się do innego lekarza?
Obserwuj wątek
    • nelmaja Re: złe wyniki spermiogramu 11.05.10, 00:33
      Hej Lady Groszek,
      Niestety wyniki są kiepskie.
      Jestem w podobnej sytuacji. Od 2 i pół roku bezskuteczne starania
      + jedna nieudana inseminacja.
      Mój mąż dla porównania miał wyniki (które poprawiły się trochę po 3 miesięcznej kuracji PROXEED), podaję też normę:
      A - 2% (9%), >25
      B - 8% (18%), >25
      C - 20% (29%), <25
      D - 70% (44%), <25
      Liczba plemników w 1ml: 129 mln/ml (148 mln/ml), >20
      Liczba plemników w ejakulacie: 387 mln (444 mln), >40
      Plemniki żywe: 47 (64), >50

Jak widzisz u nas ilość OK, ja kompletnie zdrowa a ciąży nie ma.
      Też nam sugerują ICSI ale androlog widział nadzieję w inseminacji więc próbujemy. Na razie pierwsza nic nie dała, ja jestem załamana i zastanawiam się czy to nie wywalanie pieniędzy w błoto bo dali tylko 8% szansy na powodzenie tą metodą.

Jeśli macie kasę to spróbujcie taką kurację. Zawsze może trochę wyniki się poprawią a i do ICSI się to przyda.

Pozdrawiam
      • lady_groszek Re: złe wyniki spermiogramu 11.05.10, 11:22
        nelmaja, dzięki za wpis!!!

nam lekarz powiedział, że szanse powodzenia inseminacji wynoszą jakieś 5%. ale tak naprawdę, to jeszcze mniej, bo i IVF nie ma szansy - plemniki nie ruszają z miejsca, więc same nie ruszą do góry... a i tak tych, które w ogóle mają szansę gdziekolwiek się ruszyć jest całe 4%... widzisz, nie sprawdziłam jeszcze ilości w ejakulacie i w ml. ale genralnie nie ma IUI raczej zbyt wielkiego sensu w naszym przypadku przy tych wynikach.

u Was jednak większa szansa, bo jest już 9% tych w ruchu A! to naprawdę całkiem duża poprawa. też w razie ICSI.

co do ICSI lekarz daje szansę powodzenia 30%. mąż dostał witaminy, któe ma brać do następnego kontrolnego spermiogramu w połowie czerwca. mamy też pójść do androloga, żeby stwierdził, czy widzi jakąś fizjologiczną przeszkodę. i co do witamin, i co do powodzenia wizyty u androloga lekarz stwierdził, że doświadczenie uczy, że nie są w stanie za wiele zdziałać i ICSI wciąż najprawdopodobniej będzie naszą najlepszą opcją.

ja bym chciała wiedzieć, co powie androlog, bo się waham, jeśli chodzi o ICSI.

a myślisz, że jest sens konsultować wyniki u jeszcze innego lekarza? za wiele opcji w przypadku problemów z męskimi wynikami i tak nie ma...
        • annajustyna Re: złe wyniki spermiogramu 11.05.10, 11:46
          Czy maz mial tez zrobione USG jader (zylaki)?
          • lady_groszek Re: złe wyniki spermiogramu 11.05.10, 12:19
            nie miał. to może być przyczyna?

ale i tak ma skierowanie do androloga/urologa. to się u nich robi?
            • jaa.goda Re: złe wyniki spermiogramu 11.05.10, 12:32
              u nas wyniki podobne z tym że znacznie mniejsza ilość bo 2mln/ml.
              wielu lekarzy proponowało jako jedyne wyjście icsi i z tego
              skorzystaliśmy. mamy synkawink udało się za pierwszym razem. no i
              niespełna 15 miesięcy po urodzeniu synka zaszłam w ciążę naturalnie.
              szansa zawsze jest tylko nie wiadomo jak długo to będzie trwało.
              może nie zdarzyć się nigdy. dodam, że odpuściliśmy sobie wszelkie
              kuracje witaminowe bo one nic nie dawały ale mąż skorzystał z
              akupunktury i udało się właśnie po zabiegach. tak naprawdę nie wiem
              do końca czy to pomogło bo zrobiliśmy wyniki w celu sprawdzenia i
              wcale się niepoprawiły a ciąża jestsmile
              myślę, że w ej sytuacji ważne, że w ogóle plemniki są, bo wtedy
              zawsze jest szansa na zabieg icsi.
              • lady_groszek Re: złe wyniki spermiogramu 11.05.10, 12:36
                jagoda, ale super big_grin lejesz miód na moje serce big_grin

a jakie miały parametry plemniki męża w ruchu A i B?

• jaa.goda Re: złe wyniki spermiogramu 11.05.10, 12:59
                  dokładnie nie pamietam ale było to mniej więcej tyle: A-25 i B-25.
                  trzeba przyznac, że jedynym parametrem, który poprawił się po
                  akupunkt to właśnie ruchliwość, bo wcześniej było poniżej 20%
                  zarówno dla ruchu A jak i B.
                  • gocha500 Re: złe wyniki spermiogramu 11.05.10, 21:36
                    proponuje zrobic fragmenacje dna plemnikow ona wszystko wyjasni
                    1
                    u nas ja pcos maz w calym ejakuacie 20mln plemnikow A-1-2% B-69%
                    innych nie pamietamobnizona zywotnosc i uszkodzonych 97% wiec
                    masakra!!!

u nas provita i IMSI strzal za pierwszym razen\m!!!

przy takich kiepskich wynikach najlepiej imsi bo daje mniej wiecej o
                    15-20% wiecej szans niz icsi!!!

acha milismy robiona fragmentacje i wyszla podwyzszona wiec problem
                    byl znany w tym momencie!!!
                    • gocha500 Re: złe wyniki spermiogramu 11.05.10, 21:41
                      acha propos witamin co to ponoc nicnie daja alez daja owszem nie
                      poprawia ilosci czy zmniejszy odsetek uszkodzonych ale poproawi
                      jakosc tych dobrych i tak jak mowie bardzo polecam provite w
                      katowicach i dr biernat!!!
                    • lady_groszek Re: złe wyniki spermiogramu 12.05.10, 12:24
                      gocha! się powtórzę, ale co tam: lejesz miód na moje serce big_grin

a po co się robi fragmentację DNA? to jest to badanie chromatyny?

IMSI chyba nie robią u nas, to chodzi o to, że się selekcjonuje plemniki przed wstrzyknięciem w jajeczko?

co do witamin, to masz rację, rzeczywiście, o tym nie pomyślałam, że pomagają sprawnym plemnikom...
                  • nelmaja Re: złe wyniki spermiogramu 12.05.10, 00:08
                    Jagoda,
                    Dajesz nam nadzieję, bo jesteś żywym przykładem, że wystarczy jeden plemnik smile
                    Lady Groszek, na pewno wizyta u androloga to dobry pomysł. Mąż mojej koleżanki miał podobne wyniki do Twojego i zdiagnozowano mu żylaki powrózka. Leczono mu to operacyjnie. Teraz czekają pół roku na poprawę wyników i przystępują do inseminacji.
                    Do androloga warto też pójść z jakimiś badaniami hormonów męża(chyba testosteron, prolaktyna i TSH)bo pewnie i tak każe mu zrobić.
                    Pozdrawiam i trzymam kciuki.
                    • lady_groszek Re: złe wyniki spermiogramu 12.05.10, 12:35
                      na skierowaniu ma napisane, ze konsultacja w celu wykluczenia mozliwych do wyleczenia przeszkod w jakosci nasienia. wiec mysle, ze to obejmie tez te hormony, ale dobry pomysl, zeby je tez zbadac.

dziewczyny, przeczytałam właśnie na stronie novomedica, że niepłodność męska jest głowną przyczyną bezpłodności u par. a jakoś malo wątków tematycznych na tym forum, linków do badań itd. musimy to zmienić i dużo pisać!
                      • gocha500 Re: złe wyniki spermiogramu 12.05.10, 23:00
                        nawet nie mysl o novomedice bo stracisz czas i pieniadze!!!provita
                        niedaleko od tej przekletej novomediki!!!w polsce tylko w provicie
                        robia imsi nigdzie indziej!!!
                        a fragmentacja dna plemnikow o coz nie pamietam dokladnie co to jest
                        chyba choci o to ile procent lancuchow dna jest "pocietych"
                        potocznie rozwalonych w plemniku jesli jest do 15% to jest super
                        jesli od 15 do 25% juz jest problem(maz mial 18,6%)ale wlasnie imsi
                        jest tu wybawieniem jesli jest wiecej niz 25% to juz masakra
                        aczkolwiek imsi daje nadzieje na wlasne potomstwo!!!kumpeli maz ial
                        fraghmentacje 27% po imsi w provicie jest w ciazy wiec nie jest zle!
                        jesli mambyc szczera to moim zdaniem najpierw nalezy zrobic to
                        badanie a potem inne bo to jest latwiejsze mniej stresujace dla
                        faceta bo tylko robi to co przy zwyklym badaniu nasienia trzepie do
                        sloika ;P
                        na wynik sie czeka 3 tyg w mniedzy czasie jak wam sproblem nei daje
                        spac to robcie inne badania ale moim zdaniem to wsjo wyjasni!!!
                      • annajustyna Re: złe wyniki spermiogramu 13.05.10, 07:15
                        Jestem w szoku. Czyli badanie morfologii, USG jader i badanie prostaty w Polsce
                        nie sa czescia badania nasienia?! Hmm, szkoda, mialby czlowiek od razu jasna
                        sytuacje sad.
                        • gocha500 Re: annajustyna..... 13.05.10, 19:03
                          jestes w szoku polska to kraj ktoryjest 10 lat za murzynami!!!
                          to w cudzyslowiu prorodzinne panstwo to w rzeczywistosci panstwo
                          rzucajace klody pod nogi nieplodnym i juz matkom!!!
                          jesli teraz kaczor wygra wybory to uz bedzie kaplica!!!!bedziemy 30
                          lat za murzynami!!!!
                        • lady_groszek Re: złe wyniki spermiogramu 14.05.10, 12:52
                          als chyba i badanie nasienia, i badanie o ktorych mowisz sie wykonuje w ramach diagnozowania bezpłodności. czyli ze tak powiem jako równolegle badania w ramach diagnozowania jednej choroby, która jest nieplodność a nie choroba nasienia. choroba nasienia i te wszystkie pozostałe (problem hormonalny, z prostatą) to moga byco bjawy, przynajmniej ja tak to rozumiem.

obojętne zresztą, faktem jest że jest przykre ze w pl się za wszystko samemu placi.

a za spermiogram tez sie samemu placi? nie moze ginekolog na to skierowac?
                          • annajustyna Re: złe wyniki spermiogramu 14.05.10, 13:06
                            Moj maz mial wszytskie te badania za jednym zamachem u urologa w Niemczech.
                            Wyszedl z oczami na wierzchu tongue_out, ale przeciez to i tak nic w porownaniu, ile my
                            sie, kobitki, namaeczymy. Za wszystko zaplacila kasa chorych.
                            • lady_groszek Re: złe wyniki spermiogramu 14.05.10, 15:12
                              no szczególnie, jeśli podejdziemy do in vitro...

jeszcze boję się czytać opisy tych stymulacji, ale to co mi wpadło w oko to jakieś straszne! najbardziej mnie zastrzyki w brzuch przerażają...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka