lili2010 29.08.10, 18:11 Witam wszystkich jutro moje drugie podejście do IUI na cyklu naturalnym, zakładam wątek może okaże się dla mnie szczęśliwy, tym razem obiecałam sobie kompletnie bez stresowo- zobaczymy co z tego wyjdzie, proszę o trzymanie kciuków pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
libera6 Re: 2 IUI 29.08.10, 18:19 to ja pierwsza - trzymam kciuki ) daj znac jak poszlo Odpowiedz Link Zgłoś
lili2010 Re: 2 IUI 30.08.10, 09:17 Dziękuję wam to już dziś... staram się bardzo nie denerwować ale chyba kiepsko mi wychodzi bo otoczenie się skarży że jestem "drażliwa" a to jeszcze po wszystkim tyle czekania, eh trzeba dać radę. Odpowiedz Link Zgłoś
lili2010 Re: 2 IUI 30.08.10, 14:56 i już jestem po...podbno poszło pięknie i gładko, dwa dorodne pęcherzyki są, terminatory też podobno super, teraz tylko trzeba liczyć na cud, za 4 dni duphaston no i to czekanie....jedyne co tą IUI odróznia od poprzedniej to brak jakiegokolwiek bólu, zero czucia i w trakcie i po. Odpowiedz Link Zgłoś
lillyput Re: 2 IUI 30.08.10, 15:26 To chyba bardzo dobrze, że nie było bólu. To dobry prognostyk. Ja też jestem po drugiej IUI, dzisiaj 5 dzień, ale od wczoraj jestem pewna, że się nie udało. Owulacja była ponad dobę po inseminacji. Mam endometriozę, a ponoć płyn otrzewnowy u takich kobiet jest bardzo toksyczny dla plemników i ewentualnego embryonu. Jest w nim za dużo TNFa i innych prozapalnych cytokin. Zażywam, kwas foliowy, omega 3, witaminę c i piję herbatkę z pokrzywy, która wg niektórych obniża TNFa, ale pewnie jakieś silniejsze leki by się przydały. Przepraszam, że tak pesymistycznie się wtrąciłam w wątek. Trzymam kciuki za Ciebie! Musi się udać w końcu! Odpowiedz Link Zgłoś
lili2010 Re: 2 IUI 31.08.10, 08:07 Witam, tym brakiem bólu się zdecydowanie za wcześnie pochwalilam, całe popołudnie umierałam z bólu i nawet nospa nie pomogła . Odpowiedz Link Zgłoś
lillyput Re: 2 IUI 31.08.10, 15:38 hm, dziwne, a może to był ból owulacyjny? Trzymam kciuki, żeby to nie było nic złego. Najgorsza i nabardziej podstępna jest endometrioza, mam nadzieję, że w Twoim przypadku to nie ona. Pozdrawiam i trzymaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
lili2010 Re: 2 IUI 03.09.10, 09:08 co tam u Ciebie? jakie przeczucia? idziesz na betę? Odpowiedz Link Zgłoś
lillyput Re: 2 IUI 03.09.10, 11:45 U mnie w porządku. Jestem całkowicie pewna, że nie zaskoczyło w tym miesiącu. Zazwyczaj co miesiąc mam jakąś tam nadzieję, ale teraz nic. Jestem totalnie wyluzowana, po prostu jakoś tam to wewnętrznie czuję, że to nie ten cykl. Nie doszukuję się też żadnych objawów. W zeszłym miesiącu, gdy nie zażywałam luteiny miałam właściwie przez dwa tygodnie PMS, teraz jak zażywam kompletny spokój, oprócz oczywiście bolących piersi, ale to standard. Nie wiem jeszcze czy zrobię betę. Jeżeli już to chyba tylko dla świętego spokoju żebym czym prędzej mogła odstawić luteinę. A u Ciebie? Czujesz coś? Odpowiedz Link Zgłoś
lili2010 Re: 2 IUI 03.09.10, 16:52 no ja dziś 4 doba po IUI spore kłucie w prawym jajniku, niestety z nadmiaru czasu i złamanej nogi doszukuję się wszystkiego ze strony mojego organizmu ;-/, doszły mi jeszcze zastrzyki clexane dzięki nodze co wzmaga stres, bo średnia to przyjemność, od jutra mam zacząć brać duphaston. Odpowiedz Link Zgłoś
camila111 Re: 2 IUI 30.08.10, 15:29 Trzymam kciuki aby sie udało. Ja niestety nie miałam szcześcia podejśc do IUI zawsze był jakiś problem jak nie za mały pęcherzyk to Wigilia wypadła... w następnym miesiącu będę przygotowywała sie do IVF. Jeszcze raz trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
olesia301 Re: 2 IUI 30.08.10, 17:34 Życzę powodzenia!!! Moja 2 IUI nie udała się, we wrześniu podchodzę do 3-ciej (za ok 3 tygodnie). Drugą miałam trochę na żywioł - bez stymulacji, na ostatnią chwilę podany zastrzyk ovitrelle. Mam nadzieję, że sprawdzi się przysłowie - do 3 razy sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
aisak92 Re: 2 IUI 31.08.10, 16:14 olesia301 mam nadzieje ze "do 3 razy sztuka" bedzie w Twoim przypadku sprawdzona.Ja jestem po 3 IUI i dzis wiem ze nieskutecznej.Nie wiem ile tych prob podjac jeszcze?Wszystkim Wam zycze szczesliwych insemek.Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
olesia301 Re: 2 IUI 31.08.10, 17:54 Dlaczego? Ja zamierzam do 6 prób potem odpuszczam już wszystko. Ewentualnie adopcja. Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: 2 IUI 31.08.10, 20:12 olesia rozumiem, ale powiem Ci, że mimo moich całych opotów w/c inv, wiedząc czym jest dziecko, nie zastanawiałabym się nad tym ani chwili.I nie chodzi o to, że jestem przeciw adopcji, bo jest wręcz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olesia301 Re: 2 IUI 31.08.10, 21:10 Ja się nie boję całej procedury, badań, zabiegów, forsy też mogę dać dużo. Nie zdecydujemy się na in vitro z powodów religijnych. Takze moralnych. Nie chcę nikogo tu obrazić, nie wytrzymałabym tego psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: 2 IUI 31.08.10, 21:57 w pełni Cie rozumiem i akceptuję takie podejście mówię jedynie o swoich doswiadczeniach Odpowiedz Link Zgłoś
aisak92 Re: 2 IUI 31.08.10, 18:00 kavainca tzn ze trzeba sprobowac in-vitro?moje wyniki sa dobre,sa pecherzyki,owulacja i nasienie jest odpowiednie bo to dawca a i tak nie wychodzi.wiec powinno sie udac,prawda?skoro wszystko wporzadku to dlaczego nie wychodzi?nie wiem czy chce ivf.jesli byloby to meza to oczywiscie ze tak ale w takiej sytuacji?nie wiem co myslec.co robic tez nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aisak92 Re: 2 IUI 31.08.10, 18:04 sledze to forum codziennie i wiem ze Tobie,Wam sie udalo po 1 IUI,skoro byla zalecona inseminacja to znaczy musial byc maly problem z 1 strony ale i tak sie udalo. to dlaczego tutaj pudlo?skoro 2 strony ok? Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: 2 IUI 31.08.10, 20:03 Dziewczyny, to co napisałam wynika z wiedzy z bociana. Tam eksperci zalecają 4iui a potem inv. U nas raczej duże problemy (mąż 97% uszkodzonego matriału, w tym 43 chroamtyny jądrowej, ja hashi) i teraz to juz z obu stron (aktywne hash może wpływać na jakość oocytów) Do pierwszego iui podeszliśmy bo stchórzyłam przez INV, choć w zasadzie to mieliśmy od razu uderzyć z gubego rury. Lekarz powiedział, że czasami wbrew regółą niektórym się uudaje, więc 2-3 razy moożemy podejś. Udało się, choć niepowinno! Mam przyjaciółkę : ona zdrowa, on zdrowy i nic. Podeszli do 3 IUI i we wrześniu mają INV Wiecie, ja nie dokońca wierzę w niepłodność idiopatyczną, bo albo jest jeszcze coś czego medycyna nie oodkryła, albo to głowa Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: 2 IUI 31.08.10, 20:07 aisak, a powiedz mi dlaczego nie chcesz inv? bo dla mnie to trochę tak, jakbyś jednak miała opory przed "obcym". Trudno się zresztą dziwić, bo to cholernie trudna sytuacja. Więc może jednak głowa trochę utudnia te iui? Odpowiedz Link Zgłoś
lili2010 Re: 2 IUI 31.08.10, 21:52 to znowu ja...cóż bezstrwesowo się nie udało... dziś tak niefortunnie się przewróciłam, że najprawdopodbnie bardzo skręciłam albo nie daj boże złamałam nogę (( rtg zrobić nie można ze względu na wczorajszą iui, przeciwóblowych też brać nie chcę, zagipsowali nogę i przepisali clexane i teraz mam dylemat barć?? nie zaszkodzi??? trzeba mieć pecha (( Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: 2 IUI 31.08.10, 21:58 może i pecha i szczęscie w jednym skontaktuj się z kliniką w temacie leków Odpowiedz Link Zgłoś
aisak92 Re: 2 IUI 01.09.10, 09:52 kavainca to bardzo trudna sprawa jak dla nas.Ja sie z tym nigdy tak do konca nie pogodze ale zaakceptowalam to,fakt ze to dawca ale akceptuje,moze za bardzo pragne i dlatego sie hamuje,nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
kaczucha31 Re: 2 IUI 03.09.10, 21:36 Aisak, wierz mi, wiem, jakie to trudne, ale myślę, że kiedy się uda, i kiedy poczujesz maleństwo, a już kiedy je urodzisz, to zupełnie przestanie być ważne, w każdym razie nie na tyle, by o tym na codzień pamiętać. Bedzie tylko szczęście, czego mocno Ci życzę. Olesia, rozumiem Twoje podejście do in-vitro, nie wiem dokładnie, co jest dla Ciebie nie do przyjęcia - czy sam fakt medycznej ingerencji i że te pierwsze dwa czy trzy dni dzieją się poza ciałem, czy fakt powoływania do życia sporej ilości zarodków i problemy z tym związane? Bo jeśli chodzi o to drugie, to czytałam, że niektóre kliniki mrożą już jedynie komórki jajowe, zapładniając tylko taką ilosć, jaką jesteś skłonna przyjąć. To się nie nazywa mrożenie, ale jakoś inaczej, tyle że nie pamiętam jak. Jeśli Cię to ciekawi to wyszukam te info. Odpowiedz Link Zgłoś
olesia301 Re: 2 IUI 05.09.10, 20:13 U mnie problemem nie jest, że coś odbywa się poza ciałem, miałam przecież 2 razy IUI, gdzie nasienie jest preparowane. Właśnie trochę martwię się o to mrożenie "niepotrzebnych" zarodkow. Wyłączą prąd, ktoś się pomyli - i kilkoro moich dzieci ginie. Ja uważam początek życia od poczęcia. Chyba, że faktycznie "wyprodukuje" się tylko tyle zarodków, które się poda kobiecie. Proszę napisz coś o metodzie, którą znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczucha31 Re: 2 IUI 06.09.10, 10:57 Olesia, na tym wątku www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=6&t=72954 możesz poczytać trochę o tej metodzie. Nie wiem dokładnie jakie są jej ograniczenia, ale wiem, że przechowywać komórki jajowe jest trudniej niż zarodki, ale kliniki prowadzą badania w tym kierunku, by tę metodę udoskonalić. Wtedy odpada problem dużej ilości zarodków, którym matka nie jest wstanie dać życia. Odpowiedz Link Zgłoś
teligo Re: 2 IUI 15.09.10, 12:38 Trzymaj się. Mam za sobą 3 nieudane IUI na cyklu naturalnym, więc wiem, co czujesz. Myślę, że trzeba jeszcze powalczyć i mieć nadzieję. Wiem, że w tej chwili nie bardzo jest Cię w stanie pocieszyć cokolwiek, ale wierzę, że będzie dobrze, że my też się doczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
lillyput Re: 2 IUI 17.09.10, 20:11 Przykre to jest zawsze. Trzymaj się! Mam nadzieję, że już zapomniałaś o tym. Ja zniosłam drugą porażkę nadspodziewanie dobrze, od samego początku się tego spodziewałam. Ale przestaje się już łudzić, że mam szansę przy tej metodzie (pomimo że mam naturalne owulacje w każdym cyklu i pękające pęcherzyki). Planuję przed ewentualnym ivf podejść jeszcze do laparoskopii. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś