Dodaj do ulubionych

wyniki hormonów

IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 13:31
Moje wyniki z 3 dc.
LH - 6.17 mIU/ml (norma dla fazy fol. 1,1 - 11,6)
FSH - 7,07mIU/ml (norma 2,8 - 11,3)
estradiol - ង (norma )
Czy ktoś wie co może oznaczać tak niski estradiol? Jak interpretować te
wyniki? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: majeczka Re: wyniki hormonów IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 14:04
      ooo teraz zobaczylam ze sie wynik estradiolu nie wpisał
      to pisze jeszcze raz
      estradiol < 20 (norma < 160)
      Błagam, powiedzcie, czy ten estradiol jest tragiczny? I co to może znaczyć??
      • Gość: majeczka i jeszcze uzupełnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 16:05
        ale ze mnie gapa! Zapomniałam jeszcze o jednostkach. Estradiol jest podany w
        pg/ml
      • ikrol1 Re: wyniki hormonów 26.03.04, 16:46
        Spokojnie, estradiol jest taki jaki ma byc. Jest poczatek cyklu i pecherzyki
        które wydzieleją estradiol dopiero zaczynaja rosnać. Taki wynik nic nie
        oznacza. Masz w porządku LH i FSH i to jest najważniejsze. Jakiej długosci masz
        cykle ? Ja spotkałam takie wyniki u osób które miały troche dłuższe cykle niż
        28 dni (np 32 dni) i pecherzyki później startowały do pracy. Estradiol lepiej
        zbadac w 7dc i na podstawie tego badania można coś powiedzieć o poziomie
        estrogenów w organizmie i cos powiedziec o cyklu czy owulacji. Czy jesteś
        pewna, że to badanie miałaś zrobić w 3dc ?
        Estradiol z tego co ja wiem bada sie gdzieś tak 7dc i w okolicach spodziewanej
        owulacji jak chce sie zobaczyc czy rosna dobre pecherzyki,albo w drugiej fazie
        żeby monitorować wydzielanie estrogenów przez ciałko żółte i wtedy ten wynik
        jest do zinterpretowania ,ale 3dc ??? Zapytaj lekarza przy okazji bo sama
        jestem ciekawa. A może znajdzie sie jeszcze któś na forum co zna odpowiedź.
        Pozdrawiam. Ilona
        • Gość: majeczka Re: wyniki hormonów IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 17:12
          No właśnie cykle mam bardzo długie (od 35 - 60 dni) dlatego robiłam badania.
          Ale myśle że jest tak jak piszesz. Bo z mierzenia tempki wynika że mam owulacje
          tylko późną - po 20 dniu (mój rekord to owu w 44dc). Nie wiem już teraz co może
          być przyczyną takiego leniwego wzrostu pęcherzyków. Prolaktyne w 8 dni po owu
          miałam - 8,75 ng/ml, testosteron - 70.1 ng/dl.
          Oprócz tych dziwnych cykli mam jeszcze problemy z nadmiernym owłosieniem i
          trądzikiem. Mam 25 lat. Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyn tych zaburzeń???
          • ikrol1 Re: wyniki hormonów 26.03.04, 20:59
            Jedyne przypadki stowarzyszone z nieregularnymi i długimi cyklami + nadmierne
            owłosienie to PCOS, ale twoje wyniki tego nie potwierdzają.
            Może poszukaj gdzie indziej. Zrób sobie badanie tarczycy (tzn przynajmniej
            TSH). Nadczynność lub niedoczynność tarczycy może wprowadzić wiele zamieszania
            i warto to sprawdzić. A potem trzeba sprawdzić na USG czy i kiedy masz
            owulację, jesli jeszcze tego nie robiłaś. Ważne jest żeby owulacja była i żeby
            w nia trafić jesli chce się miec dzieci, a mniej kiedy on jest. Pozdrawiam.
            Ilona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka