Dodaj do ulubionych

dostalam diagnoze...

13.01.11, 15:54
... i mam nadczynnosc nadnerczy spowodowana przyjmowaniem przez rok sterydow na astme oskrzelowa jeszcze za czasow dziecinstwa. Zmiany sa nieodwracalne, wiec leki bede przyjmowac do konca zycia ( z wyjatkiem czasu kiedy bede w ciazy ).

Zaburzylo to gospodarke hormonalna a wiec i owulacje a do teo moje pecherzyki za bardzo nie rosna i nie pekaja wiec na to standardowo dostalam CLO od 3 dc do 7dc, zastrzyk Ovitrelle w 13 dc i luteine podjezykowo od 18 dc do 25 dc.

Teraz mamy sie juz tylko starac i zobaczymy...
Obserwuj wątek
    • sofi75 Re: dostalam diagnoze... 13.01.11, 16:14
      No coz - dluga to byla droga, ale przyznasz ze chyba latwiej walczyc ze znanyn niz z nieznanyn.

clo, ovitrelle i te inne wynalazki uciazliwe nie sa, a mam jedna zalete - wiadomo co i kiedy sie dzieje.
      Clo stosowane powyzej 6 cykli moze miec negatywny wplyw na endometrium, wiec to trzeba monitorowac, ale chyba jeszcze nie w Twoim wieku.

fingers crossed smile
      • smily4kama1 Re: dostalam diagnoze... 13.01.11, 16:57
        Dzieki Sofi smile

lekarz jest dobrej mysli i twierdzi ze w moim wieku powinnam dobrze reagowac na stymulacje wiec nie pozostaje mi nic innego jak mu wierzyc...

I masz racje- ciesze sie, ze wiem co mi dolega i teraz leczenie w konkretnym kierunku a nie szukanie na slepo.
        • chantal10 Re: dostalam diagnoze... 13.01.11, 17:39
          Chciałabym jeszcze tylko zasugerować, żebyś nie przyjmowała ślepo luteiny od 18 dnia tylko od dnia potwierdzonej na usg owulacji. Pamiętaj o monitorowaniu cyklu w którym przyjmujesz clo! To bardzo ważne.
          • smily4kama1 chantal10 14.01.11, 10:18
            Zabilas mi teraz cwieka poniewaz pytalam lekarza, czy mam robic monitoring zeby sprawdzic wielkosc pecherzykow a pozniej czy dominujacy pekl i czy byla owula ale powiedzial, ze nie.

Sama sie zdziwilam, bo od sama czytalam ze przy CLO trzeba robic monitoring i uwazac, zeby torbiele sie nie robily...
            • chiyo28 Re: chantal10 14.01.11, 11:28
              trzeba było sie uprzeć, ze chcesz monitoring smile
              Powodzenia
            • chantal10 Re: chantal10 14.01.11, 11:57
              W takim razie przepraszam bardzo, ale chodzisz do konowała a nie lekarza. Dla swojego dobra i bezpieczeństwa zmień go czym prędzej.
              Ps. chodzisz prywatnie czy na fundusz?
            • sofi75 Re: chantal10 14.01.11, 12:07
              Zabilas mi teraz cwieka poniewaz pytalam lekarza, czy mam robic monitoring zeby sprawdzic wielkosc pecherzykow a pozniej czy dominujacy pekl i czy byla owula ale powiedzial, ze nie.

- peknie, peknie. Przeciez po to dostajesz ovitrelle. Ale monitoring by sie przydal, aby wiedziec, kiedy to ovitrelle podac. Ovi podaje sie przy pecherzyku ok. 18-20 mm i e2 miedzy 150 a 200 jednostek per pecherzyk. Inaczej (czyli bez monitoringu) mozna sobie 'peknac' niedojrzaly pecherzyk.
              • smily4kama1 Re: chantal10 14.01.11, 12:40
                Lecze sie prywatnie w klinice nieplodnosci w Polsce a mieszkam w Irlandii i pytalam lekarza czy podczas stymulacji mam isc do gina ( wiadomo ze do tego na miejscu, nie tego w Polsce ) zrobic USG i powiedzial mi, ze niekoniecznie.

Sama sie nad tym zastanawilam czy tak czy tak nie sprawdzic wielkosci pecherzyka i jednak isc na USG.

I mimo, ze zdziwila mnie jego odpowiedz i zgadzam sie z Wami ze monitoring jest konieczny, to prosze nie piszcie ze to konowal bo to wlasnie ten lekarz po prawie 4-ech latach zmagan z nieplodnoscia znalazl jej przyczyne.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka