Dodaj do ulubionych

dolegliwosci po invitro?

15.01.11, 11:15
9.12 mialam invitro.Obecnie jestem w 5tyg ciazy.Ostatnio czesto budzilam sie w nocy z pobolewaniem brzucha,ale mialam usg 5dni temu i ok.Od wczoraj boli mnie dol brzucha,odczuwam czasem klucie.Mialyscie tak?niewiem czy to poprostu w ciazy czy po invitro,bo jeden jajnik jeszcze mam powiekszony po stymulacji.
W pon ide na progesteron to podejde do lekarza,narazie napisalam e+mail,czekam na odp.Niewiem czy ja panikuje,czy co!
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: dolegliwosci po invitro? 15.01.11, 11:52
      W tak wczesnej ciazy mozliwe sa bole macicy, ktora sie rozciaga. Bierz duzo magnezu! I gratuluje, ze sie udalo - ale jak transfer 9 grudnia, to ciaza bardziej zaawansowana (öiczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki).
      • pudelek09 Re: dolegliwosci po invitro? 15.01.11, 13:37
        dziekuje!
        Pewna jestes ze od 1dnia ostatniej miesiaczki sie liczy?Bo mialam spytac lekarza,ale zapomnialam.Na wydruku z usg jest 6t3d-tzn 6tydz 3dzien?(ostatnia mies mialam 20listopada,myslalam,ze jak stymulacja tyle trwa,zarodki podane po owulacji,to termin automatycznie sie opoznia.Ale jak tak jak piszesz to super,kilka dni krocej czekania na malenstwo)Poprostu jak zobaczylismy ten CUD na monitorze to w szoku zapomnielismy zadac polowe pytan ktore mielismy przygotowane(trzeba bylo zapisac).
        O tym magnezie myslalam,bo kilka razy skurcze nog mnie chwycily,ale niewiem czy tak w tabletkach mozna.Lepiej z jedzenia,czytalam,ze gorzkie kakao-wiec pije.
        • annajustyna Re: dolegliwosci po invitro? 15.01.11, 13:51
          Mozna w tabletkach, naturalnie oczywiscie tez jak najbardziej. Tylko nospy nie bierz, bo jest kontrowersyjna (w Niemczech w ogole jej sie nie podaje w ciazy).
          • pudelek09 Re: dolegliwosci po invitro? 15.01.11, 14:06
            dostawalam w szpitalu,ale po juz przestalam.Teraz mam duphaston,encorton i luteine.W pon progesteron i po wyniku lekarz stwierdzi co ewentualnie odstawic.
            Pewna jestes z liczeniem poczatku ciazy ,ze od Idnia ostatniej mies?bo nie odp.
            Jak tak,wyjdzie mi dokladnie na imieniny,jak wg.wczesniejszych obliczen w mlodej urodziny!Tak czy inaczej super!(chyba ze zrobi psikusa jak mloda-najpierw na podtrzymaniu,potem 9dni przenoszona)
            • annajustyna Re: dolegliwosci po invitro? 15.01.11, 15:21
              No tak, w ginekologii w dniu poczecia jest sie jakby fikcyjnie w drugiem - trzecim tygodniu ciazy (metoda Nägelego).
        • sofi75 dziewczyny 15.01.11, 14:56
          due date po IVF liczy sie inaczej (bynajmniej nie od daty ostatniej miesiaczki, bo tak - w zaleznosci od protokolu - wypada wczesniej lub pozniej).

Zalaczam linka:
          www.ivf-infertility.com/calc_preg.php
          • pudelek09 Re: dziewczyny 15.01.11, 15:09
            bosko,tylko,ze nie po polsku,niektor mozna sie domyslic.
            Jak umiesz to prosze policz mi!!!-ostatnia miesiaczka 20listopad2010,transfer 9 grudzien 2010.Z gory dziekuje
            • annajustyna Re: dziewczyny 15.01.11, 15:23
              A dlaczego inaczej? Przy naturalnym cyklu do zaplodnienia tez nie dochodzi w 1. dc, tylko 2-3 tygodnie pozniej? Chyba ze przy IVF dolicza sie wrecz pare dni wiecej, bo przeciez zarodek przy transferze ma juz pare dni...
              • pudelek09 Re: dziewczyny 15.01.11, 15:31
                no wiem,ze zarodek jest juz >gotowy<.To policzcie wg Waszego zdania!czekam,za kilka mies sprawdze ktora byla najblizej(haha)
                • ana_pe Re: dziewczyny 15.01.11, 15:52
                  oczywiscie ze liczy sie od 1 dnia ostatniej miesiaczki nawet w ciazy po ivf!!
                  a no-spe wrecz zalecaja brac bo skurcze w ciazy bywaja niebezpieczne..
                  pudelku ciagnacy bol w dole brzucha w ciazy to normalka - macica sie przeciez powieksza.. wiec nie martw sie tym. Co do powiekszonego jajnika po stymulacji, moim zdaniem trzeba obserwowac na usg, ale to pewnie Twoj lekarz robi.
                  Zycze powodzenia smile
                  • karrotka3 Re: dziewczyny 15.01.11, 16:08
                    Przy ivf nie do konca liczy sie od ost miesiaczki (bo czasem leki bierze sie krocej lub dluzej). Mi powiedziano ze dzien punkci jest jakby dniem owulacji wiec 2 tygodnie od dnia punkcji (wtedy wyznaczaja date zrobienia testu) wiec jesli test wychodzi pozytywnie w tym terminie to jest sie w 4 tygodniu ciazy, podobnie jak przy ciazy naturalnej
                    • annajustyna Re: dziewczyny 15.01.11, 16:35
                      Czyli na jedno wychodzi. Nospy nie powinno sie brac w ciazy ze wzgledu na rozwoj meisni dziecka i ewentualne problemy z prawidlowym mowieniem w przyszlosci(swoja droga ciekawe, ze o syndromie dzieci ponospowych mowia chyba tylko polscy logopedzi?).
                      • sofi75 pudelek 15.01.11, 18:21
                        data transferu 9.12.- ale to byl transfer 3-dniowych zarodkow czy blastocyst?

Co do nospy - to chyba jakies typowo polskie gusla sa. Nikt tego nigdzie nie stosuje, poza Polska. Ale jakos specjalnie mnie to nie dziwi - jedynie w PLu ciezarne maja sklonnosci do opychania sie lekami jak cukierkami.
                        • sofi75 Re: pudelek 15.01.11, 18:24
                          a co do tego czy liczy sie tak samo czy nie.

Zalozny ze podchodzicie do mrozakow na cyklu sztucznym. Transfer poprzedzonych jest 4-tyg kuracja na progynovie. Liczenie od daty ostatniej @ jakos srednio ma wtedy sens bo juz na starcie powoduje rozjazd o 2 tygodnie.
                          • ana_pe Re: pudelek 15.01.11, 22:25
                            nawet przy zaciazeniu naturalnym liczenie od 1 dnia ostatniej @ daje spory rozjazd, bo przeciez zachodzimy w ciaze w czasie owulacji, a wiec przynajmniej 15 dni po okresie. Poza tym przy ivf podawane sa zarodki dokładnie w czasie owulacji, wtedy, gdy macica jest przygotowana do przyjecia zarodków... wiec chyba wychodzi na jedno smile
                            • ana_pe Re: pudelek 15.01.11, 22:28
                              zreszta dziewczyny i tak najwazniejszy jest wzrost zarodków prawda? pudelku powodzenia smile
                            • sofi75 ana_pe 16.01.11, 12:28
                              "Poza tym przy ivf podawane sa zarodki dokładnie w czasie owulacji"

- jesli Tobie podaja zarodki w trakcie powulacji, to ja nie wiem, gdzie ty robisz ten IVF. Mnie w trakcie owulacji to robia punkcje, a zarodki podaja (at best) 5 dni pozniej.
                              • ana_pe Re: ana_pe 17.01.11, 16:35
                                fakt, zapedziłam sie i palnełam głupote smile jasne ze po owu kilka dni. Nie mniej jednak termin z miesiaczki nie jest dokładny, dlatego jest drugi z usg.
                                A ja ivf robiłam w klinice, gdzie ciaze liczy sie od I dnia @ i udało sie. Czego Wam zycze.
                                • robis-bobis Re: ana_pe 28.01.11, 11:27
                                  przy transferze nie liczy się czas ostatniej miesiączki!!! termin porodu wylicza się następująco - od daty transferu dodaje się 38 tygodni i dwa tygodnie wstecz - czasem faktycznie to sie pokrywa z ostatnią miesiączką ale ja przed transferem to prawie miesiąc nie miałam okresu.
                  • lidek0 Re: dziewczyny 15.01.11, 22:33
                    A jak duża jest fasolka w 5 tc, że macica się już powiększa?
                    • sofi75 fasolka 16.01.11, 12:30
                      to nie wiem jak jest duza - zalezy pewnie od gatunku - inne wymiary ma szparagowa a inne jas smile

ale zarodek to jakies 6 mm ...
                      • pudelek09 Re: fasolka 16.01.11, 15:39
                        u mnie wielkosc fasolki 10.01 byla dokladnie 5,65mm
                        Zarodki pobrane we wtorek rano,podane w czw ok14.
                        • olivia78 Re: ivf calculator 17.01.11, 03:21
                          Gratujacje.Moze to Ci pomoze.
                          www.ivf.ca/duedate.php
                          • pudelek09 Re: ivf calculator 17.01.11, 16:20
                            Dobra,dzieki,dzis bylam u lekarza przy okazji wykonywania badan w labor.Wg usg to 8tydzien,czyli termin mam w moje imieniny!
                            • pudelek09 sofi!!! 19.01.11, 09:48
                              o co dokladnie z ta no-spa chodzi?.Przepisal mi lekarz na te bole(po usg)no-spe forte.Wykupilam,ale ani jednej jak narazie nie wzielam.Duzo leze,jest lepiej,ale dzis boli mnie caly czas i chyba wezme,ale zwykla
                              • 5maa1976 Re: sofi!!! 19.01.11, 11:39
                                Witam
                                z nospa to jest tak że u nas lekarze każą brac a znajoma koleżanka psycholog- logopeda mowiła że dzieci z problemami logopedycznymi to te ponospowe, wyczytałam tez na innym forum że w niemczech lekarze ( zabraniają)przestrzegaja przed nospą, mnie też dr powiedziała ze moge brac nawet 6 tabl na dobe kiedys wziełam jak mnie juz bardzo bolało teraz nie biorę w ogóle , po prostu to ciąża i moze boleć
                                Pzdr
                                • sofi75 no-spa 28.01.11, 11:35
                                  w Europie to zalecenie brania nospy lekarze traktuja jak jakies nieszkodliwe dziwactwo.

Nie jest udowodnione ze ona w ciazy na cos pomaga, wiec po cholere to brac.
                                  Generalnie nospa glownie oslabia objawy naturalne i fizjologiczne ciazy, a czegos co jest naturalne i fizjologiczne sie nie leczy i tyle.
                                  Ale jak Ci to pomaga 'na glowe', to bierz - tylko moze zamien na dropsy albo zelki Haribo smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka