Dodaj do ulubionych

PCO - badania hormonów

IP: *.upc.com.pl 21.04.04, 16:45
Witam!
Mam podejrzenie PCO na podstawie USG. Chciałam sobie wykonać badania hormonów
by to potwierdzić. Co i w którym dniu cyklu mam zbadać?
Wiem, że;
- FSH, LH - 3dc
- progesteron - 21dc
A kiedy testosteron, estradiol, prolaktynę?
Pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • mutantowa Re: PCO - badania hormonów 21.04.04, 17:43
      FSH i LH 3dc
      estradiol , testosteron 12dc
      prolaktyna( i PRL po MTC), progesteron 20dc
      A z PCO to tak różnie bywa, sama mam podejrzenie, a wyniki są w zasadzie ok,
      mam tylko brak owulacji, wstrętne pęcherzyki mi nie rosną.
      Pozdrawiam
      • Gość: Indra Re: PCO - badania hormonów IP: *.upc.com.pl 21.04.04, 18:45
        Dzięki za info. A orientujesz się może jaka jest cena badania 1 hormonu? Będę
        musiała zrobić sobie prywatnie bo mój "wspaniały" ginekolog nie wypisze mi
        skierowania z NFZ, bo nie widzi potrzeby takich badań, a one są drogie.
        Ja na usg mam pęcherzyki, ale nic ponadto tzn. jajniki nie są powiększone, nie
        mam nadwagi (jestem wręcz chuda: 178, 53kg), przetłuszczającej się cery,
        nadmiernego owłosienia. Nie wiem jak okresy, bo przez ostatnie 7lat brałam
        pigułki anty. Ale przed pigułami miałam okresy regularne, jak robiłam przerwę w
        braniu piguł to też okres dostawałam normalnie.Teraz przestałam brać piguły.
        Nie wiem czy mam owulację. Będę badać temp i śluz. Chciałam iść na monitoring
        cyklu, by sprawdzić czy mam owu ale ci ginekolodzy u których byłam mówią,że nie
        mają tak dokładnego usg, żeby to sprawdzić. Czy z hormonów wyniknie czy mam owu?
        Pozdrawiam
        Aga
        • mutantowa Re: PCO - badania hormonów 21.04.04, 19:59
          Ja jestem ze Starogardu Gd. i u nas hormonki robie po 25 zł za jeden, a PRL po
          MTC 45zł, strasznie zdzierstwo. Wiesz ja się strasznie zdenerwowałam na lekarzy
          tu u mnie i teraz chodze do Invicty i tam doktorek zapytał mnie po co je
          robiłam, nic ciekawego nie pokazały, warto mysle sobie zrobić prolaktynę bo ten
          hormon i doktorek mi kazał sprawdzić. Może lepiej poszukaj dobrego doktora albo
          klinikę, gdzie ci pomogą. Skoro pecherzyki Ci rosną to może robić usg i jeszcze
          sprawdzić czy pękają, albo zrobić teścik owulacyjny. Warto chyba też partnera
          przebadać jeżeli staracie się o dzidzie, a nie wychodzi.
          Ja kiedyś też mierzyłam temp i to było bardzo irytujące, ze śluzem to róznie
          bywa jest albo go nie ma, no nie wiem ale u mnie to wszystko było nie tak.
          Wiesz szczerze mówiąc to nie wiem czy wyniki hormonów mówią czy było owu czy
          nie, z tym chyba tez róznie bywa, ważnie czy pękł pęcherzyk, a na to pytanie to
          tylko usg odpowie.
          Jest całe mnustwo innych chyba bardziej odpowiednich badań, jeżeli starasz sie
          o dzidzię.
          Magda
          • Gość: Indra Re: PCO - badania hormonów IP: *.upc.com.pl 21.04.04, 20:29
            Przeczytałam przed chwilą, że progesteron wskazuje na to czy była owu, czy nie,
            tzn. jeżeli w 3 fazie cyklu progesteron jest mniejszy od 21 to owu nie było.
            W ogóle moja sytuacja jest dziwna, bo jeszcze nie próbowałam zajść w ciążę,
            chcę odczekać 2 cykle po tabletach, tak radzą lekarze, bo może być ciążą mnoga
            itp. Ale wiedząć że mogę mieć PCO chciałabym się dowiedzieć na 100% czy to PCO,
            czy mam owulację, jak wyglądają moje hormonki, bo planujemy wyjazd na stałe do
            USA i chciałabym wiedzieć na czym stoję tzn. czy będę się musiała leczyć bo w
            USA nie jest to tanie.
            Lekarz natomiast twierdzą że o bezpłodności możemy mówić po 1 roku współżycia
            bez zabezpieczeń i nie chcą mi przepisać skierowania na hormony, na podstawie
            usg nie mówią, że to na 100% PCO, ale też nie proponują żadnej metody
            sprawdzenia czy to PCO czy nie. Jak sama proponuję sprawdzić to na podstawie
            hormonów albo ewentualnego braku owulacji to każą mi tylko mierzyć temp, by
            sprawdzić owu.Gdy wspomniałam o monitoringu cyklu w celu sprawdzenia owu to mi
            powiedzieli, że to już jest medycyna kliniczna i oni nie mają takiego
            dokładnego usg, na którym by było widać owu. Nie wiem już gdzie mam iść, do
            jakiego lekarza, żeby mnie potraktował poważnie i skierował mnie na odpowiednie
            badania.
            Czy do kliniki leczenia niepłodności trzeba mieć jakieś skierowanie? Czy tam
            też nie powiedzą mi tego samego o rocznym współżyciu?
            Przepraszam, że się tak rozpisałam ale byłam dzisiaj u 2 ginów i mam dość.
            Może któraś z Was jest z Katowic i może polecić jakiegoś ginekologa, który by
            mi w końcu zdiagnozował czy to PCO czy nie?
            Pozdrawiam
            Aga
            • mutantowa Re: PCO - badania hormonów 22.04.04, 09:24
              W takiej sytuacji też by mi zależało aby się wszystkiego dowiedzieć. Mi
              doktorek powiedział że PCO jest trudno zdjagnozować, chyba czasami robią
              laparoskopię. Miałam nawet ją robioną , ze względu na torbiel i nikt na ilość
              pęcherzyków na jajnikach, nic nie powiedział. Może zamiast do gina lepiej
              odwiedzić endokrynologa??? Moja znajoma z PCO tak zrobiła.
              A ze skierowaniem do kliniki to chyba różnie bywa, bo np w Invictie można się
              zgłosić ze skierowaniem , tyle tylko że maja ograniczona liczbę przyjęć i
              czasami troszke sie czeka na wizyte.
              Życzę powodzenia.
              • Gość: Indra Re: PCO - badania hormonów IP: *.upc.com.pl 22.04.04, 12:38
                Wiesz co chyba tak zrobię, poproszę moją lekarkę,żeby mnie skierowała do
                endokrynologa, mam nadzieję, że z tym nie będzie problemu. Dzięki bardzo za
                porady. smile)
                Pozdrawiam
                Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka