05.05.04, 17:16
Witaj,

mam do ciebie pytanie - czym moze byc spowodowane powiekszone endometrium
(18mm). Jestem dwa miesiace po poronieniu. Badanie (sonogram) robilam w
czwartym dniu trwania okresu.

Dzieki.
Marlena
Obserwuj wątek
    • rafal_md Re: do Rafala 05.05.04, 21:02
      A od tamtego czasu miesiaczkowalas? Czy po ostatnim poronieniu mialas
      kontrolnie sprawdzona betahCG (czy opadla do okolicy zera?) Ten okres to
      aktualnie? Nie moge nic wiazacego powiedziec na odleglosc, bo nie tylko grubosc
      endometrium liczy, takze jego wyglad (echogennosc), granice itd. Jedno, co moge
      doradzic, jesli mimo krwawienia masz 18 mm endometrium, to zrobic beta hCG.
    • rafal_md Re: do Rafala 05.05.04, 21:08
      Na a mozliwych przyczyn jest sporo, od blahych po powazniejsze. Zalezy, czy po
      ostatnim poronieniu opadla beta (zasniad groniasty jest rzadki, ale sie zdarza)
      czy teraz test ciazowy bel ujemny, czy od poronienia byla juz miesiaczka, czy
      to jest pierwsza, czy bralas moze jakies leki. A moze po prostu masz posplicie
      obfite krwawienie, jakis skrzep byl w macicy, ktory w miedzyczasie wylecial juz
      na zewnatrz? Nie widzac trudno uczciwie odpowiadac. Nic lekarz nie mowil?
      • rlena Re: do Rafala 06.05.04, 04:20
        Dziekuje za odpowiedz. Bylam dzis u lekarza, moje endometrium juz juest w
        porzadku. Lekarz powiedzial, ze bylo ono powiekszone z powodu okresu.
        Beta po poronieniu calkowicie opadla. To byla moja druga - spozniona 10 dni-
        miesiaczka po poronieniu.
        Co mnie duzo bardziej teraz marwi to miesniaki. Dzis mialam robiona
        histeroskopie. Mam dwa duze (po 6cm) miesniaki, ktore modeluja sciane macicy
        (nie w srodku, ale na nia zachodza). Chce zajsc w ciaze i nie wiem co robic?
        Oczywiscie mozna je usunac (a propos, czy wiesz ile kosztuje taki zabieg bez
        ubezpieczenia?) ale operacja to zawsze ryzyko no i te zrosty. Lekarz sugerowal,
        zeby mimo to zachodzic w ciaze i liczyc na szczescie (tzn.,ze dziecko przyczepi
        sie w odpowiednim dla niego miejscu na macicy).
        Czy masz jakies sugestie?

Pozdrawiam serdecznie,
        Marlena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka