Dodaj do ulubionych

Brak plemników

29.07.11, 20:36
Dzień dobry
Proszę osobę kompetentną o jakieś wskazówki. Otóż oboje z żona staramy się od ponad roku o dziecko niestety bezskutecznie.Niedawno zrobiłem sobie badanie - spermiogram i niestety nogi mi się ugięły jak zobaczyłem wynik.A mianowicie :
Abstynencja płciowa - 5 dni
Czas upłynnienia - 15
objętość - 2,4
pH - 7,2
Liczba plemników - w preparacje bezpośrednim nie znaleziono plemników
Leukocyty - 0,7
Erytrocyty - 0,1
Czy istnieje jakaś szansa na to że będziemy mogli mieć dziecko ? Czy jest jakieś badanie i kuracja która może mi pomóc?Pragnę nadmienić również że jakieś 17 lat temu miałem powikłania po śwince które skutkowały zapaleniem jądra.Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • ya-smin Re: Brak plemników 29.07.11, 21:02
      sadzę ,że jedynym wyjsciem bedzie punkcja jader moze tam znajda plemniki..czego nastepstwem jedynie in vitro..tego niestety nie da sie leczyc . jesli tam nie znajda pozostaje dawca wtedy zona moglaby miec inseminacje nasieniem dawcy lub in vitro dasieniem dawcy(opcja jesli nie bedzie plemnikow w jadrach).
      sytuacja nie jest za ciekawa niestety , mamy z mezem podobny problem jestesmy po 2 transferach (z jego slabiutkich )i po 4 inseminacjach aid, czyli nasieniem dawcy niestety wszystko nieudane ale u nas jest problem po obu stronach. pozdrawiam
      • magaprzy78 Re: Brak plemników 29.07.11, 22:14
        Tak jak pisała wyżej ya-smin jeśli po wielokrotnych badaniach nasienia nie znaleziono w ejakulacie żadnych plemników(azoospermia),to jedynym ratunkiem jest biopsja jąder i najądrzy...a końcowy etap to ICSI a jeśli żona jest zdrowa to IUI nasieniem dawcy...nie załamujcie się bo jeszcze jest szansa na to że będziecie mieli własną dzidzię.
        W moim przypadku znaleziono plemniki,to była wielka radość tylko,że ICSI się nie powiodło no i crio...ale się nie załamujemy i dalej walczymy...
        powodzenia w tej długiej drodze...
      • mokasyn17 Re: Brak plemników 30.07.11, 08:00
        Dziękuje za informację.Na wtorek jestem umówiony z lekarzem zobaczymy co powie sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka