Dodaj do ulubionych

Do Ewy Analityk i nie tylko

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:06
Co może być powodem tego że niemam owulacji. Dodam, że miałam w tym roku już
4 cykle z czego jeden na 100% z owulacją bo byłmonitoring i jeden na 100% bez
też monitoring i 2 najprawdopodobniej bez owu, gin tak powiedział po ocenie
długości cyklu. Co może być tego powodem?
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Do Ewy Analityk i nie tylko 19.05.04, 12:35
      badania jakies robilas?
    • Gość: Pati Re: Do Ewy Analityk i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:42
      estradiol ok, lh do fsh ok, prolaktyna w normie (tak mówił gin) ale trzymała
      się górnej granicy. innych badań nie robiłam.
      • maretina Re: Do Ewy Analityk i nie tylko 19.05.04, 12:43
        optymalna prl to srodek normy.
      • maretina Re: Do Ewy Analityk i nie tylko 19.05.04, 12:46
        ja bym na Twoim miejscu zapytala rafalasmile))
        wydaje mi sie, ze on ma najpelniejsza wiedzesmile
    • Gość: Pati Re: Do Ewy Analityk i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:45
      Dokładnia i ona może upośledzać II fazę, ale czy może również wpływać na brak
      owulacji. Dodam, że w tym cyklu jem castagnus.
    • Gość: Malta 99 Re: Do Ewy Analityk i nie tylko IP: 193.23.63.* 19.05.04, 13:53
      Na jakiej podstawie mozna po dlugosci cyklu ocenic czy byla owu? Czy np. cykl
      35 dni swiadczy o tym ze nie bylo owu? Jesli cykle sa nierowne 30, 32, 35 dni?
    • Gość: Pati Re: Do Ewy Analityk i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 13:57
      Miałam cykle bardzo krótki np. 21 dni a one pododno na pewno bezowulacyjne.
      • badarka Re: Do Ewy Analityk i nie tylko 19.05.04, 14:38
        co do długości cyklu, to nie wiem, ale podobno po @ można wnioskować. Po cyklu
        bezowulacyjnym jest krótka i skąpa.
        • Gość: nika Re: Do Ewy Analityk i nie tylko IP: *.toya.net.pl 20.05.04, 11:34
          chyba nie bardzo. Ja mam cykle raczej bezowulacyjne, tzn tworzy sie pecherzyk,
          ale nie peka, mam cykle regularne co 28 dni i @ trwa okolo 6dni. Brzuch
          pobolewa w 1 dniu, potem nie, czasem bolą mnie sutki przed okresem. A na USG
          wyszlo ze pecherzyk nie peka. Mam tez dwufazową temperaturę. Więc wszystkie te
          pośrednie objawy są nieprawdziwe
    • ewa.analityk1 Re: Do Ewy Analityk i nie tylko 20.05.04, 10:56
      Jeżeli możesz wypiz swoje wyniki badań, jeżeli prolaktyna jest w górnej granicy
      normy to może być przyczyna braku owulacji
    • Gość: Pati Re: Do Ewy Analityk i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 11:14
      Podam ci wszystkie moje wyniki:
      estradiol 34,18 pg/ml
      hormon luteinizujący 16,53 mIU/ml
      hormon folikulotropowy 29,27 mIU/ml
      prolaktyna 19,72 ng/ml
      Pozdrawiam

• Gość: Pati Re: Do Ewy Analityk i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 11:18
      Zapomniałam dodać, że badania były robione w 9 dc i gin twierdzi, że
      toprolaktyna jest całkiem ok nie wiem czy mam się trochę powymądrzać i poprosić
      ją o coś na zbicie czy po prostu zmienić lekarza.
      • ewa.analityk1 Re: Do Ewy Analityk i nie tylko 20.05.04, 21:07
        w 9 dniu ciężko mi ocenić LH, FSH, aczkolwiek widac jakby lekką niedomogę
        lutealną. Co do prolaktyny większość lekarzy ją ignoruje, co nie znaczy żeby od
        razu go skreślać. Najlepiej jak zrobiłabyś badanie Prolaktyny z obciążeniem 7
        dni po owulacji i jak cię stać to jeszcze TSH tak na zaś
    • Gość: Pati Re: Do Ewy Analityk i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 12:47
      Podciągam wątek
      • rafal_md Re: Do Ewy Analityk i nie tylko 21.05.04, 01:09
        A mnie Twoje wyniki zasmucily. Takie FSH (prawie 30!) z takim estradiolem...
        Moze zamiast straszyc, doradze zrobic jeszcze raz w 3-6dc. Jak to nie jest
        pomylka laboratorium, pomylka przy przepisywaniu albo jakis inny artefakt, to
        bedzie zla wiadomosc, pilnie trzeba bedzie probowac dzialac wysokimi dawkami
        FSH. Ile masz lat? Czy masz poprzedni wynik FSH? Jakie byly hormony przy tym
        cyklu z owulacja (gl.FSH, LH i Estradiol)? Masz juz dziecko?

Jesli wolno wyrazic swoj poglad, prolaktyna w tym calym kontekscie jest jedyna
        do przyjecia, doszukiwanie sie na sile patologii przez test prowokacyjny to
        chyba slepa uliczka, zreszta Pati lyka castagnus.

Nie martw sie na zapas, pomylki sie zdarzaja, ale nie mozesz tego tak zostawic,
        bo z estradiolem ok.30 przy FSH ok.30 cykl jest powaznie nieprawidlowy.

Przepraszam za te swoje watpliwosci i przesylam Ci bardzo serdeczne
        pozdrowienia.
        • ewa.analityk1 Re: Do Ewy Analityk i nie tylko 21.05.04, 07:34
          mnie też zadziwiły te wyniki, ale obiecałam sobie rano sprawdzić czy nagle norm
          nie zapomniałam skoro lekarz mówił, że ok. A ile masz lat?
          Poza tym z własnego doświadczenia radzę powtórzyć w innym laboratorium, ja juz
          mam swoją czarną listę miejsc gdzie zawsze wychodzą dziwne wyniki
    • Gość: Pati Re: Do Ewy Analityk i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 09:09
      Mam 23 lata a te wyniki są właśnie z cyklu, który był owulacyjny(poprzedni
      cykl). Castagnus natomiast zaczęłam braćw tym cyklu ( na peno bezowulacyjny).
      Ale mnie nastraszyliście może jednak zmienię tego lekarza. Acha jeszcze nie
      rodziłam.
      Mój lekarz chce mnie stymulować od następnego cyklu, czy myślicie że jest to
      dobry kierunek, czy powinnam działać całkiem inaczej?
      • rafal_md Re: Do Ewy Analityk i nie tylko 21.05.04, 12:10
        Patrzac na takie wyniki mozna powiedziec tylko jedno, sprawdz w nastepnym
        cyklu - 3-6dc wszystko jeszcze raz.

Wiecej nie chce pisac, zeby nie niepokoic na zapas. Liczy sie nie tylko
        stosunek LH/FSH, wartosci bezwzgledne hormonow tez sa wazne, w tym przypadku
        kluczowe. Przy takich jak tutaj przedstawialas (FSH 30, E230, LH 17), owulacji
        nie moglo byc, chyba ze jestes "wybrykiem natury", co akurat byloby korzystne.
        Na jakiej podstwawie stwierdzilas, ze cykl BYL owulacyjny? Jaki byl estradiol w
        dniu owulacji? W ktorym dniu byla owulacja?

Ale to tylko fragment problemu, FSH u 23-latki w I fazie rowny 30, przy
        rownoczesnym estradiolu tez 30, to bylby sęk.

Na razie sie nie denerwuj, nie mozna leczyc pojedynczego wyniku, zasada jest
        najpierw upewnic sie, ze to nie pomylka.
    • Gość: Pati Re: Do Ewy Analityk i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 09:29
      Mam jeszcze pytanie bo czytając dotychczas wasze posty wydawałomi się, że
      najważniejszy jest stosunek LH do FSH, a ten jest dobry, czy się myliłam?
      • rafal_md Re: Do Ewy Analityk i nie tylko 21.05.04, 12:19
        Gość portalu: Pati napisał(a):

> Mam jeszcze pytanie bo czytając dotychczas wasze posty wydawałomi się, że
        > najważniejszy jest stosunek LH do FSH, a ten jest dobry, czy się myliłam?

No i w takich momentach widac jeden z (nielicznych) mankamentow tego forum:
        mozna nabrac przekonania, ze najwazniejszymi badaniami jest prolaktyna po
        metoklopramidzie i test postkoitalny, najskuteczniejszymi lekami klomifen i
        wiesiolek, a problemy z zajsciem w ciaze ograniczaja sie do kilku zaburzen
        endokrynologicznych i wynikow nasienia. Obawiam sie nieraz, ze wiele innych
        przyczyn bywa w ten sposob wylaczona z pola widzenia (jak malo dziewczat pisze
        np. o endometriozie, a przeciez to plaga w nieplodnosci!). Poza tym... zreszta
        na dzis starczy, za bardzo lubie to forum i jego uczestniczki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka