Dodaj do ulubionych

Tarczyca -problem! Ewo, pomożesz??

IP: *.wroc.zigzag.pl 15.07.04, 17:31
Zawsze cierpiałam na nadczynność tarczycy utajoną moje wyniki TSH na
przestrzeni 3 lat kształtowały się na poziomie 0,04- 0,25 .(norma 0,4- 4,0)
W marcu miałam wynik 0,25 a teraz w lipcu szok- 4,55 !!!
Jak to możliwe że w niespełna 4 miesiące, z takiej nadczynności zrobiła się
niedoczynność.

Dziękuje z góry za informację i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ada Re: Tarczyca -problem! Ewo, pomożesz?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 17:44
      może nie odpowiednią dawkę leku brałaś, może miałaś zmieniany lek ostatnio i
      nie zadziałał a może to porostu błąd labolatorium wbrew pozorom często się to
      zdarza
      • Gość: iwka901 Re: Tarczyca -problem! Ewo, pomożesz?? IP: *.wroc.zigzag.pl 15.07.04, 18:04
        Ja w ogóle nie brałam leków, t3 i t4 w normie więc zdiagnozowano nadczynność
        utajoną bez leczenia farmakologicznego. Jestem w ciąży (7 tc od OM)i
        zastanawiam się, czy przez ten stan mogą tak się zmienić wyniki.
        Chyba rzeczywiście powtórzę badanie, ale chciałam się dowiedzieć czy to jest
        możliwe i ewentualnie czym spowodowane, że tak podskoczyło.
        • Gość: Agnieszka Re: Tarczyca -problem! Ewo, pomożesz?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 19:27
          Ciąża napewno ma na to wpływ...zwikszone jest zapotrzebowanie na chormony
          tarczycy w ciąży dlatego przysadka pobudza tarczycę produkując wiecej tsh
          • Gość: Agnieszka Re: Tarczyca -problem! Ewo, pomożesz?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 19:30
            Wysokie tsh w twoim przypadku moze oznaczac nadczynnosc wtórną a nie
            niedoczynnosc. Sprawy tarczycy nie są tak proste jak sie czasem
            wydają...dlatego lepiej bys była pod kontrola endokrynologa-koniecznie
    • ewa.analityk1 Re: Tarczyca -problem! Ewo, pomożesz?? 15.07.04, 20:48
      najpierw powtórz badanie, bo ja już kilka razy miałam cyrki w laboratoriach.
      Potem będziemy się martwić. Ale jest to możliwe przy chorobach tarczycy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka