Dodaj do ulubionych

prosba o interpretacje

19.07.04, 18:50
wlasnie zrobilam sobie pierwsze wyniki - 3 dc, miesiaczki bardzo nieregularne
od 30-45 dni, dosc obfite w pierwszych dwoch dniach, w lutym zaszlam w ciaze
a w marcu po wielu perypetiach okazalo sie ze to ciaza pozamaciczna, na razie
jestem na etapie badania hormonow, prosze o pomoc w ich interpretacji:
FSH 5,16 mlU/ml
LH 3,51 mlU/ml
estadriol 32,34 pg/ml
prolaktyna 19,65 ng/ml
TSH 0,884 ulU/ml
wiem ze mieszcza sie w normie, ale z Waszych postow dowiedzialam sie ze
niestety norma to nie wszystko,
z gory dziekuje za pomoc
edi
Obserwuj wątek
    • Gość: Kathrin78 Re: prosba o interpretacje IP: *.a.pppool.de 20.07.04, 09:46
      Prolaktyna w górnej granicy normy, więc być może warto byłoby ją troszkę zbić -
      ale decyzję pozostaw lekarzowi.
      W ciążę najwidoczniej zajść możesz - bo już w jednej byłaś, ale ze względu na
      to, iż była to pozamaciczna mogły potworzyć się zrosty. Jeśli będziesz mieć
      problemy z zajściem to warto wykonać HSG lub laparoskopię.
    • ewa.analityk1 Re: prosba o interpretacje 20.07.04, 09:59
      lh/fsh <1 co wskazuje na niedomogę ciałka zółtego warto zbadać progesteron 7-8
      dni po owu. Prolaktyna do obniżenia, bo 7 dni po owulacji może być znacznie
      wyższa, TSH ok
    • edwarda3 Re: prosba o interpretacje 20.07.04, 21:55
      dziekuje bardzo za pomoc, zbadam jeszcze progesteron, wiem ze powinno sie go
      badac w 21 dni cyklu, ale czy przy tak nieregularnych miesiaczkach tez bada sie
      ten hormon w tym terminie ? domyslam sie ze czeka mnie HSG - nawet nie wiem jak
      ten zabieg wyglada, troche boje sie laparo - bo niestety juz to przechodzilam i
      wiem czym sie to je (przy ciazy pozamacicznej), mialam juz dwa razy narkoze,
      teraz mocno wypadaja mi wlosy i jakos owladnela mna apatia... patrze na te male
      sliczne dzieciaczki i sciska mnie za serce a jednoczesnie sobie mysle ze to
      moze byl jakis znak ze jednak nie powinnam miec dziecka, ze moze sie urodzic
      chore ... tez tak macie ???
      edi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka