omasta 04.04.02, 16:28 czy ktoś spotkał się z niemożnością zajścia w ciąże z powodu produkowania przeciwciał w śluzie (plemniki nie moga przejśc przez tą "zaporę")? Nigdzie na forum nie znalazłam takiego wątku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AGA Re: przeciwciała IP: 217.153.35.* 04.04.02, 16:44 Myślę, że wiele osób. Do wykrycia tych przeciwciał para poddawana jest testowi PCT. Jedną z najprostszych pób obejścia tej zapory jest inseminacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacia Re: przeciwciała IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 16:56 Tak mogą istnieć takie przeciwciała ,które utrudniają dotarcie plemnikom do komórki jajowej ,specjalny test po stosunku (PCT) umożliwia ocenę zolności plemników do penetracji okołoowulacyjnego śluzu szyjkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
omasta Re: przeciwciała 04.04.02, 17:28 dzięki za odpowiedź. Test PCT już miałam. Teraz lekarz zalecił badanie na obecność przeciwciał przeciwplemnikowych - czy to nie za mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: przeciwciała IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 06:46 omasta napisał(a): > dzięki za odpowiedź. Test PCT już miałam. Teraz lekarz zalecił badanie na > obecność przeciwciał przeciwplemnikowych - czy to nie za mało? Myslę, że na początek to wystarczy, ja mialam PCT i testy krwi w zeszłym roku, to pierwsze wyszlo fatalnie, testy na obecność przeciwciał idealnie- po nich zaproponowano mi inseminację, jestem po 3, narazie bez skutku. Gdzieś przeczytalam, że inseminacje w przypadku przeciwciał w słuzie nie są dobrym rozwiązaniem, bo nie ma na to dowodów, że nie ma ich głębiej(przeciwcial), ale w Novum nie przejmują sie tym- czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Hanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowika Re: przeciwciała IP: 195.216.121.* 08.04.02, 09:19 Nie wiem zbyt wiele, potwierdzam jedynie, że mi lekarz również sugerował inseminację przy negatywnym wynku p.przeciwplemnikowych (1/50) - ale w przypaku gdy diagnoza mówi, że jest to jedyna przyczyna niepłodności - co jak wiemy wszystkie łatwe nie jest. pozdrawiam sowika Odpowiedz Link Zgłoś