Dodaj do ulubionych

Pytanie do doświadczonych-CLO

31.01.05, 11:54
Lekarz zapisałmi CLO 3-7 dc. po 1 tab. i potem 14-25 dc. Duphaston po 1 tab.
Nie kazał mi robić USG tylko zgłosić się po 3 cyklach gdyby się nie udało.
Jestem teraz w 15dc. i w śluzie pokazał się ślady brunatnej krwi. Czy to
normalne?
Może to jest ważne - wyniki wszystkich hormonów miałam w normie. Po
odstawieniu tabletek antyk. nie dostałam okresu przez 9 mieś, mimo prób
wywoływania luteiną i duphastonem. Moja pierwsza miesiączka po przerwie było
to krwawienie z odstawienia anty - brałam jedno opakowanie żeby można było
określić w którym dniu cyklu jestem.
Po 2 próbie wywołania okresu zrobiłam USG i wyszło mi, że endometrium ma
tylko 2 mm.Moj lekarz mówi mi,że to normalne po 7 latach antykoncepcji
hormonalnej.
Jeżeli któraś z was ma podobne doświadczenia prosze napiszcie. Do lekarza
najwcześniej mogę iść za2miesiące bo wtedy dopiero jadę do Polski.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pszczolka2 Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 31.01.05, 12:13
      Zastanawiam się dlaczego lekarz nie zastosował u Ciebie monitoringu, biorąc clo
      to bardzo ważne. Może dojść do przestymulowania i do pojawienia sie torbieli.
      A co do duphastonu to stosuje się go dopiero wtedy kiedy się wie, czy owulacja
      było czy nie. Dlatego monitoring jest taki ważnysmile
      Co do brunatnej krwi, to może wystąpić coś takiego, podczas brania clo.
      Czasami uważa się to za owulacje, plamienie międzymiesiączkowe.
      A więc jak widzisz, witaminki to nie sąsmile Może pójdz gdzieś prywatnie, zobaczyć
      czy wszystkie pęcherzyki popękały. I przed następnym opakowaniem upewnij się
      czy nie ma torbieli, bo gdy są to clo jest zabronione. Powodzenia.

Pozdrawiam,Ola
      32 cykl starań rozpoczęty (w tym drugi "odpoczynkowy"smile
    • margot101 Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 31.01.05, 14:01
      Mam podobny problem z CLO. Lekarz zalecil mi branie CLO przez trzy miesiące (5-
      9dc), ale bez monotoringu. Po przeczytaniu kilku watkow o CLo i rozmowie z
      koleznaką trochę sie przerazilam, ze biore CLo bez monitoringu. Fakt, że nie
      mieszkam w Polsce, a wybiera sie do kraju dopiero pod koniec marca.
      W kazdym razie pierwszy cykl z CLo i duphastonem mam za sobą i mimo "dopingu"
      nic nie wyszlo. Dzis skonczylam brac CLO (drugi cykl), moze tym razem sie uda...
      Czego i Tobie zyczę !
      Ciakawa jestem czy jestesmy jedynymi bioracymi CLO bez monitoringu?
      • grazyna73 Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 01.02.05, 22:09
        Ja biorę CLO i mam monitoring, ale dobiero jak zmieniłam lekarza. U
        poprzedniego nie było to kontrolowane, a rzeczywiście mogą po 2 cyklach pojawić
        się torbiele - dziewne nie wyklute jajeczka. Przeczytaj margot101 na ulotce -
        sama zobaczysz.
    • reno78 Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 31.01.05, 14:24
      Ja też stosowałam 7 lat antykoncepcję. Teraz jestem w czasie 2 cyklu z
      CLO+Pregnyl oczywiście z monitoringiem. CLO powoduje zwiększanie się
      pęcherzyków przy jednoczesnym upośledzaniu endometrium, a jeżeli u Ciebie jest
      2 mm to musisz przyjmować dodatkowe lekarstwa. U mnie w pierwszym cyklu
      wynosiło 6 mm i w następnym zaczęłam przyjmować od 7 do 12 dc Premarin. W tym
      cyklu w 13dc było już ponad 9 mm. Dlatego między innymi jest potrzebny
      monitoring. A przy cieńkim endometrium zarodek nie zagnieździ się. Oczywiście,
      tak jak napisała pszczolka2, trzeba uważać na torbiele. Co do duphastonu to
      przyjmuję się go po owulacji, ja biorę po 2 tabletki na dzień od 16 do 25dc, a
      owulację mam 14-15dc (cykle 28-30dni). Nie napisałaś jak długie masz cykle.
      Jeżeli takie jak ja to Duphaston zaczynasz przyjmować prawdopodobnie w czasie
      owulaji a nie po. Poza tym ja CLO przyjmuję 2-6 dc.
      Zanim trafiłam do obecnego lekarza, leczył mnie kto inny i z perspektywy czasu
      mogę stwierdzić, że nie orientował się za bardzo w temacie niepłodności. Wizyty
      były stratą czasu i pieniędzy, chociaż na początku wydawał się kompetentny (!!!)
      Teraz u swojego lekarza jestem przynajmniej 4 razy w miesiącu i wszystko jest
      pod kontrolą.
      Życzę Ci powodzenia.
    • marta282 Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 31.01.05, 21:21
      Ja tez nie mieszkam w Polsce,jestem w trakcie 2 cyklu z CLO i moj lekarz tez
      nie uwaza ze monitoring jest konieczny.Ja stosuje testy owul.chociaz wiem ze
      one tez nie daja 100% pewnosci.Zdecydowalismy tez ostatnio z mezem, ze jesli
      teraz sie nie uda to zmienie lekarza, bo mysle ze na dluzsza mete branie CLO
      bez dokladnej kontroli jest ryzykowne, choc moze kazdy lekarz ma inna opinie.
      • ewa11a Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 31.01.05, 21:44
        Dziewczyny nie bierzcie Clo bez monitoringu, tyle sie juz naczytalam od
        dziewczyn które tak wlasnie robily ze wlos sie na glowie jezy.
        Kiedy lekarz przepisal mi Clo nie bylam swiadoma tego co to jest za lek,
        myslalam ze to dodatkowe "witaminki" które moga mi tylko pomóc. Dzis dziekuje
        wszystkim ze jest to forum i ze nie bralam tego leku. Nie wiem jakie u was sa
        wskazania do przyjmowania Clo u mnie nie bylo zadnych. Lekarz stwierdzil na
        podstawie temperaturek z 3 m-cy ze owulacja wystepuje, nie zrobil zadnych
        innych badan i przepisal stos lekarstw w tym na cukrzyce- a ja cukrzycy nie
        mam!!!
        Zmienilam lekarza i okazalo sie, ze u mnie wszystko jest ok tylko zolnierzyki
        meza sa lichutkie! Tak wiec Clo bralabym niepotrzebnie i niewiadomo jaki by byl
        efekt koncowy
    • gunek29 Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 04.02.05, 12:44
      -----------------------------
      • monika.g24 Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 04.02.05, 12:51
        Moim zdaniem idz do lekarza...nie mozna nie chcodzic na monitoring przy braniu
        CLO. Idz do lekarza jesli nie twojego to do innego!!!!!!!!!!
    • gunek29 Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 04.02.05, 13:14
      niestety wyjście do ginekologa odpada. byłam u swojego lekarza pierwszego
      kontaktu i nic mi nie pomógł. nie mieszkam w posce a tu gdzie przebywam wg.
      lekarzy 30 letnia kobieta ma jeszcze czas na dzieci i dlatego poleciałam do gin
      do polski. próbowałam też prywatnie zapisać sę tu na wizytę i usg - najbliższe
      terminy na 22 marca a ponadto wizyta+usg to po przeliczeniu na pln
      600+600=1200pln!!! . szybciej polecę do kraju
      • tekla12 Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 04.02.05, 13:25
        Jeśli nie ma innego wyjścia i dobrze toleruje się clo, to można odpuścić sobie
        monitoring. Szanse są wprawdzie mniejsze, ale ryzyko powikłań nie jest duże.
        Gunek29, ale to ciebie nie dotyczy. Twoja reakcja na stymulację nie jest
        typowa, a krwawienie nie powinno wystąpić w 20 dc. Myślę, że najrozsądniejsze
        jest odstawienie wszystkiego do czasu, kiedy będzie mógł się tobą zająć
        profesjonalista.
        • wajdi1 Re: Pytanie do doświadczonych-CLO 06.02.05, 01:56
          witajcie, jeste w podobnej sytuacji jak kilka z Was - tez mieszkam za granica i
          lekarz zapisal mi clo (2-6 dc. 1 tabl.). nie wiem co z tym zrobic, bo tez
          poczytalam troche... zaczekam jeszcze jeden cykl - maz ma zrobic test. i pewnie
          sprobuje - lekarz przed zapisaniem mi tego zrobil usg i widocznie wszystko jest
          ok. pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka