Dodaj do ulubionych

PROLAKTYNA od czego zależy

04.07.05, 09:03
Kobietki powiedzcie mi od czego zależy prolaktyna, tzn co oznacza wysoki
wynik a co niski, Ja mam 20,4 a któraś z was miała ponad 80.
Obserwuj wątek
    • madziaraa Re: PROLAKTYNA od czego zależy 04.07.05, 11:41
      ja mam ponad 80.norma jest do 24 -29 zależy os labolatorium. a os czego może
      być podwyższona? od tabletek antykoncepcyjnych (podobno), od tarczycy, od
      mikrogruczolaka (guz przysadki mózgowej - ale to przy baardzo wysokich
      wynikach prolaktyny, od zmian czynnościowych - czyli jakieś nie takie przmiany
      hormonalne. to tyle ile ja wiem.
      • monia515 Re: PROLAKTYNA od czego zależy 04.07.05, 11:49
        Od poziomu stresu. Wystarczy, że zdenerwujesz sie przed pobraniem krwi na
        poziom prolaktyny i wyjdzie podwyższona.
        • gosia-basia Re: PROLAKTYNA od czego zależy 04.07.05, 15:13
          monia mówisz od stresu? to ja powinnam mieć barrrrrrrrrrdzo wysoki poziom PRL,
          bo nerwus nieprzeciętny jestem, a jednak wynik poniżej dolnej granicy.
          • haniunia Re: PROLAKTYNA od czego zależy 04.07.05, 17:55
            Ja też jestem cholerny nerwus. kiedy pierwszy raz mierzyłam PRL to miałam w
            normie tą pierwszą ale za to po MTC była znacznie podwyzszona.
            natomiast ostatnio już miałam ten pierwszy wynik podwyższony czyli przed
            obciażeniem metoclopramidem. Moja sugestia to abyś zrobiła PRL po MTC.
            bardzo czesto się zdarza że ta pierwsza jest w normie, za to po MTC "wali"
            w górę,
            papatki
            • gosia-basia Re: PROLAKTYNA od czego zależy 13.07.05, 15:50
              PRL po MTC, nic nie rozumiem, wyjaśnij prosze
              • asiapt Re: PROLAKTYNA od czego zależy 19.07.05, 01:32
                krew pbiera sie trzy razy (1x co godzine) . miedzy pierwszym a drugim pobraniem
                dostajesz MTC. W wynikach prolakyna miedzy pierwszym a drugim razem powinna
                wzrosnąć do 7x (norma jest do 5 , ale ginka powiedziała mi że 7x jest jeszcze
                do przyjecia)
            • aneczka68 Re: PROLAKTYNA od czego zależy 13.07.05, 21:51
              hej! MTC to badanie po godzinie od podania tabletki po pierwszym pobraniu na
              PRL, ktora chyba podnosi poziom prolaktyny...tyle wiem, pozdrawiam
              • magdajeden Re: PROLAKTYNA od czego zależy 15.07.05, 09:59
                chyba że jest gruczolak, wtedy poziom zmienia się nieznacznie.
                a tak przy okazji, właśnie zajrzałam na to forum, chętnie się dowiem czy ktoś
                już "wyleczył" się z gruczolaka? ja nie biorę żadnych leków, bo ich po prostu
                nie toleruję, operacja wydaje mi się bezsensowna (zbyt duże ryzyko). czy takie
                działanie czymś poza bezpłodnością grozi?
                • magdajeden Re: PROLAKTYNA od czego zależy 15.07.05, 10:16
                  czy może się wypowiedzieć osoba z gruczolakiem przysadki, lub mająca jakieś
                  pojecie na ten temat?
                • magdajeden Re: PROLAKTYNA od czego zależy 18.07.05, 09:08
                  fajnie że ktoś się wypowiedział , heheh, dzieki sad
                  • tekla12 Re: PROLAKTYNA od czego zależy 18.07.05, 11:04
                    Skorzystaj z wyszukiwarki, trochę znajdziesz np. tu:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=24839725&v=2&s=0
              • evaska1 Re: PROLAKTYNA od czego zależy 16.07.05, 19:24
                MTC to nie badanie, tylko tabletka metoclopramidu, którą podaje się doustnie w
                tzw. teście potrójnym, czyli pobranie krwi, następnie połknięcie tabletki, po
                60 minutach drugie pobranie krwi i po 120 minutach trzecie pobranie krwi.
    • mk1975 Re: PROLAKTYNA od czego zależy 17.07.05, 13:45
      Witam Was dziewczyny,jestem tu po raz pierwszy, ale będę Was często odwiedzać,
      bo nie radzę sobie ze sobą i tym oczekiwaniem.Moja prolaktyna ma wysokość 94!
      Bromergon mi ją podwyższył, więc teraz biorę norprolac (strasznie drogi 120,-
      pln), najgorsze, że wszyscy lekarze mówią, że przy tak wysokiej prolaktynie
      mogę zapomnieć o dzieciach przez najbliższe 2-3 lata, a ona wciąż rośnie!!!
      Zaczynam myśleć o adopcji, ale mąż absolutnie się nie zgadza.
      • milutka31 Re: PROLAKTYNA od czego zależy 19.07.05, 11:46
        Ja sama nie wiem do dziś co jest bezpośrednią przyczyną że poziom prl
        jest....mam nadzieje ze był tak wysoki. 3 miesiące temu zaczynałam leczenie od
        wartości ok 90 ng/ml. Biore Bromocorn, i juz nawet calkiem dobrze znosze 2x1.
        Tomografia komp. nie wykazała makrogruczolaka, a lekarz nie skierował mnie juz
        na rezonans twierdząc że jest to mikrogruczolak(pole widzenia ok i nie nękaja
        mie jakieś silne bóle głowy). Zostałam uprzedzona ze leczenie bedzie długie i
        ze potrzeba duzo cierpliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka